TÉMA

Plynárenství

Energetická krize pomalu končí, ale Česko čekají další výzvy, míní experti

Ekonomové a odborníci na energetiku se shodují, že energetická krize, která začala loni v létě raketovým nárůstem cen elektřiny a plynu, pomalu ale jistě končí. Ceny energií budou i nadále pozvolna klesat, ale odborníci zároveň varovali, že se podobná krize může opakovat. V pořadu Otázky Václava Moravce o tom hovořili výkonný ředitel Aliance pro energetickou soběstačnost Martin Sedlák a mezinárodní konzultant pro plynárenství Vratislav Ludvík, který se v daném odvětí pohybuje od sedmdesátých let.
12. 3. 2023|

V Česku padl další dodavatel energií, firma První Moravská Plynární

Dodavatel plynu a elektřiny První Moravská Plynární oznámil ukončení činnosti. Rozhodnutí zdůvodnil bezprecedentní a nepřehlednou situací na energetickém trhu. Na ukončení činnosti upozornil web TN.cz, podle kterého měla firma letos v lednu 267 klientů. Ti budou nyní převedeni pod takzvaného dodavatele poslední instance. Ceny plynu a energie v posledních dnech výrazně vzrostly po ruské invazi na Ukrajinu.
9. 3. 2022|

Bolsonaro je nepředvídatelný, může podepsat v Moskvě cokoliv, analyzuje odborník na Latinskou Ameriku

Brazilský prezident Jair Bolsonaro je na zahraniční cestě v Moskvě, kde se ve středu setká s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, to vše v době napjaté situace mezi Ruskem a sousední Ukrajinou. To ale brazilského prezidenta příliš nezajímá, podle Lukáše Perutky z Institutu mezinárodních studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy mu jde především o sebe a posílení mezinárodního obrazu před nadcházejícími volbami.
16. 2. 2022|