TÉMA

Odvaha

Odvaha promluvit není abstraktní, je propojením svědomí a kontextu, shodli se hosté Fokusu Václava Moravce

Jak se v současnosti i minulosti projevovala odvaha? Jak poznat, kdy včas promluvit, vzepřít se či protestovat proti mocným, nespravedlnosti nebo násilí? O různých podobách odvahy debatovali v pořadu Fokus Václava Moravce bývalá ombudsmanka a chartistka Anna Šabatová, novinář Martin Milan Šimečka, místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Olga Richterová (Piráti), právník Věnek Bonuš, publicistka Johanna Nejedlová nebo psycholožka Irena Smetáčková.
21. 3. 2023|

„Stojí za to bojovat o hodnoty.“ Pánek dostal Cenu Arnošta Lustiga

Šimon Pánek je novým laureátem Ceny Arnošta Lustiga. Česko-izraelská smíšená obchodní komora jí vyznamenává osobnosti, které projevily odvahu, statečnost, lidskost a spravedlnost. Podle předsedy výboru Jana Pirka, který o udělení ceny rozhoduje, splňuje zakladatel organizace Člověk v tísni všechna kritéria zcela jednoznačně. Cenu Arnošta Lustiga obvykle předávají vrcholní politici, letos ji udělil předseda vlády Petr Fiala (ODS).
18. 5. 2022Aktualizováno18. 5. 2022, 22:50|

Vietnamská novinářka a disidentka Pham Doan Trang dostala devítiletý trest

Ve Vietnamu byla v úterý odsouzena k devítiletému trestu vězení známá novinářka a disidentka Pham Doan Trang za protistátní činnost. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na její právníky a vietnamská státní média. Stejný soud ve středu na základě obdobného obvinění uložil dlouhé tresty také dvěma aktivistům za jejich facebookové příspěvky týkající se sporu o půdu mezi zemědělci a úřady, který si loni vyžádal čtyři oběti na životech.
15. 12. 2021Aktualizováno15. 12. 2021, 17:51|