TÉMA

Michal Semín

Ševčík pro VŠE představuje reputační problém, děkanem by dál být neměl, míní ministr Balaš

Děkan Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické (VŠE) Miroslav Ševčík představuje pro univerzitu reputační problém, uvedl ministr školství Vladimír Balaš (STAN) v úterý večer na svém Facebooku. Domnívá se, že Ševčíkovo postavení v čele fakulty je neudržitelné. Doplnil ale, že ministr školství nemá žádné právní nástroje na odvolání děkana z funkce. Ševčíka v pondělí vyzval kvůli jeho dlouhodobému vystupování na veřejnosti včetně účasti na sobotní protivládní demonstraci k rezignaci rektor VŠE Petr Dvořák. Ševčík uvedl, že pro své odvolání nevidí důvod a odmítl, že by poškozoval dobré jméno VŠE, jak tvrdí jeho kritici.
15. 3. 2023Aktualizováno15. 3. 2023, 14:27|

Chov psů dostane přísnější pravidla, rozhodli poslanci

Sněmovna podpořila zpřísnění pravidel pro chov psů. Lidé zřejmě budou muset veterinární správě hlásit chovy tří a více fen, štěňata také bude třeba očipovat. Zákonodárci ve středu zvolili posledního člena Rady ČTK, v níž nově usedne Angelika Bazalová. Poslanci měli také schvalovat vládní daňový balíček, který zahrnuje například zvýšení spotřební daně na líh a tabákové výrobky. Sněmovna se k tomu ale nedostala a balíček se bude schvalovat nejdřív v pátek, ve hře je i mimořádná schůze sněmovny 1. listopadu.
16. 10. 2019Aktualizováno16. 10. 2019, 19:40|
Interview ČT24

Stanjura: Komunisté hájí Babiše víc než jeho vlastní poslanci, o pádu vlády rozhodne ČSSD

Pět opozičních stran se dohodlo, že vyvolají hlasování o nedůvěře vládě Andreje Babiše (ANO). Na její svržení ale zatím nemají dost hlasů. Podle předsedy poslaneckého klubu ODS Zbyňka Stanjury bude mít rozhodující slovo vládní ČSSD, naopak komunisté jsou podle něj Babišovi věrní spojenci a při hlasování ho podrží. Řekl to v Interview ČT24.
19. 6. 2019|

Faltýnek v prvním kole doporučil volbu Semína a kandidáta ANO. Příště se poradí s ČSSD

Zástupci ANO a ČSSD se dohodli, že personální nominace ve sněmovně a volby do sněmovních i jiných orgánů spolu budou předem řešit předsedové poslaneckých klubů Jaroslav Faltýnek a Jan Chvojka. Po večerní koaliční radě to uvedli předseda ČSSD Jan Hamáček a Faltýnek, který označil krizi v koalici za konstrukci novinářů.
18. 6. 2019|

ČSSD chce dohodovací řízení s ANO. Hlavně kvůli sporu o volbu Semína do Rady ČTK

Sociální demokracie chce zahájit dohodovací řízení s hnutím ANO. Důvodem je zejména to, aby si strany vyjasnily ustanovení koaliční smlouvy týkající se společného postupu poslaneckých klubů u voleb do parlamentních i mimoparlamentních institucí. Podle zástupců ČSSD jde hlavně o reakci na volbu radních České tiskové kanceláře. Jedním z kandidátů je Michal Semín nominovaný SPD, jeho možné zvolení považuje ČSSD za nepřijatelné.
18. 6. 2019|

Hamáček: Pokud bude zvolen Semín do Rady ČTK, nemá smysl pokračovat v koalici

Předseda ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček pro ČT uvedl, že zvolení kandidáta hnutí Svoboda a přímá demokracie Michala Semína do Rady České tiskové kanceláře by byl obrovský koaliční problém. Pokud by ke zvolení došlo, nemá podle něj smysl v koalici pokračovat. Podle premiéra Andreje Babiše hnutí ANO Semína do Rady ČTK nevolilo a volit nebude.
17. 6. 2019Aktualizováno17. 6. 2019, 20:01|
Newsroom ČT24

Kdo ovládne mediální rady? Do výběru veřejnoprávních hlídačů se chtějí zapojit senátoři

O mediálních radách by měly rozhodovat obě komory parlamentu, říká skupina senátorů. Chtějí proto změnit zákon tak, aby se Poslanecká sněmovna s horní komorou podělila o volbu členů rad České televize a Českého rozhlasu. Odborníci to vítají, změny jsou podle nich potřeba, znějí ale i hlasy, že podobné návrhy tady už byly a skončily bez úspěchu. Téma pro Newsroom ČT24.
16. 6. 2019|