TÉMA

Léčebna

„Nechtěla jsem tam být, on ale vždy přesvědčil mou mámu,“ vzpomíná žena, kterou měl zneužívat Cimický

Minulý týden u soudu pokračovalo hlavní líčení s psychiatrem Janem Cimickým, který podle obžaloby v desítkách případů sexuálně napadal své pacientky. Jedna z nich pro pořad 168 hodin zavzpomínala na to, jak ji ošetřující lékař dle jejích slov asi tři čtvrtě roku nutil k intimním stykům a jak ji před Cimickým „zachránil“ psychiatr Zdeněk Šolle. Právě on u posledního soudního stání vypovídal – řekl ale, že si na nic nevzpomíná, což bývalou pacientku velmi zklamalo.
26. 2. 2024|

Psychiatrická nemocnice u Užhorodu bere pacienty z válkou zasažených částí Ukrajiny

Nejzápadnější část Ukrajiny útoky prakticky nezasáhly, dopady války jsou ale patrné i tam. Třeba v psychiatrické léčebně nedaleko Užhorodu, kde pomáhali přijímat pacienty z evakuovaných oblastí. V současnosti se jedná o několik stovek mužů.
2. 8. 2023|

Červený Dvůr dříve patřil Schwarzenbergům, nyní pomáhá v léčbě závislostí

Psychiatrická léčebna v Červeném Dvoře na Českokrumlovsku, která byla otevřena 1. června 1966, je jediným zařízením svého druhu v České republice, které se věnuje výlučně léčbě závislostí. Léčebna umístěná v areálu zámku, jenž dříve patřil hlubocké větvi Schwarzenbergů, se původně věnovala pouze alkoholikům. Od 90. let minulého století k nim přibyli i lidé závislí na drogách nebo hracích automatech. Ročně branami zařízení projde kolem devíti stovek pacientů. Neméně zajímavá je ale i historie zámeckého areálu.
1. 6. 2021|

30 let zpět: Václav Havel navštívil zemědělce

Václav Havel se jel osobně seznámit s problémy českých zemědělců. Ti se mnohdy obávali nejisté budoucnosti. Zemědělská družstva se totiž s přechodem na tržní hospodářství dostávala počátkem 90. let do finančních problémů. Prezident navštívil družstvo ve Velkých Přílepech i soukromé zemědělce. Prohlédl si i tamní zchátralý zámek.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
17. 5. 2021|