TÉMA

Huljajpole

Při ruském ostřelování Záporožské oblasti zahynuli tři civilisté, uvedly úřady

Při ostřelování vesnice Huljajpole v jihoukrajinské Záporožské oblasti zahynuli tři civilisté, uvedl v neděli šéf oblastní správy Ivan Fedorov. Další tři lidé byli zraněni, když ruský dron poškodil dům v Charkově na severovýchodě země, oznámil tamní oblastní šéf Oleh Syněhubov.
7. 4. 2024|

Život se přesunul pod zem, nad ní číhá smrt. Město Huljajpole leží přes rok na frontové linii

Dramatické chvíle zažívají už dlouhé měsíce obyvatelé obcí, které se nacházejí v blízkosti frontové linie. Nemají přívod vody ani elektřiny a skrývají se v podzemí. Spoléhají na vzájemnou solidaritu. Ve městě Huljajpole natáčeli Barbora Maxová a Libor Ungermann.
14. 7. 2023|

Uprchli z Mariupolu, pomáhají dalším. Na humanitárním centru jsou závislé tisíce rodin

Loni uprchli před ruským postupem na Mariupol. Nyní dobrovolníci z přístavního města pomáhají dalším obětem ruské války. V Záporoží funguje humanitární centrum, které tisícům rodin poskytuje jídlo a další základní potřeby. Nejen přímo ve městě, ale i díky výjezdům do okupovaných oblastí.
20. 3. 2023|

Na kraji Huljajpole se rozhoduje, zda ruské jednotky proniknou na Donbas. Místní ale odejít odmítají

Město Huljajpole leží na samotné hranici území, které stále ještě kontrolují ukrajinští vojáci. Pokud podlehnou, ruské jednotky dostanou šanci postoupit a obklíčit oddíly na Donbasu. V Huljajpoli zůstala asi třetina obyvatel. Musí vařit na ohni, protože zde už dva měsíce nefunguje elektřina, a každou noc spí v krytech. I přes stále volné únikové cesty ale odejít nechtějí. V Huljajpoli natáčel zpravodaj ČT Andreas Papadopulos.
11. 5. 2022|