TÉMA

Zlevnění

ČEZ od dubna zlevní energie s fixací, domácnosti ušetří. Ceny snižují i další dodavatelé

Energetická společnost ČEZ od dubna sníží ceny elektřiny a plynu s fixací. Oproti dosavadnímu ceníku podle firmy spotřebitelé ušetří stovky korun měsíčně. Energie letos postupně zlevňují i další dodavatelé, reagují tak na pokles velkoobchodních cen.
28. 3. 2024Aktualizováno28. 3. 2024, 13:53|

Velikonoční tabule bude letos levnější, méně stojí hlavně vajíčka

Velikonoce by letos měly být o něco levnější než loni. Mnoho potravin je levnějších a ekonomové neočekávají, že by v příštích dnech, které do svátků zbývají, zdražily, i když poptávka zákazníků nepochybně vzroste. Celkově by tedy nákupy mohly stát o desítky až stovky korun méně. Nic to ale nemění na tom, že hlavně lidé z příhraničí nezřídka vyrazí pro suroviny ke svátečním pokrmům do Německa či Polska. V Polsku budou mít před Velikonocemi poslední příležitost nakoupit potraviny, u nichž je nulová daň z přidané hodnoty. Od začátku dubna se DPH na potraviny vrátí, ceny by se tak měly zvýšit zhruba o pět procent.
25. 3. 2024|

Potraviny zlevňují, statistiky však zkreslují slevové akce

Ceny většiny potravin v Česku dál klesají, ukázaly únorové kontrolní nákupy statistiků v obchodech. Levnější než dříve při nich bylo zejména máslo, mléko nebo cukr. Co se ovšem nemění, je, že se zboží nejčastěji prodává ve slevových akcích a základní ceníkové částky zůstávají podle analytiků často docela vysoké.
28. 2. 2024|

Ceny v supermarketech jsou nižší, než byly, tvrdí obchodníci. Mnozí zákazníci si nevšimli

Obavy, že potraviny se začátkem roku 2024 zdraží, se vesměs nenaplnily. I když řada zákazníků nic nepostřehla, velké řetězce ujišťují, že zohlednily změny v sazbách daně z přidané hodnoty – u většiny potravin se daň snížila z 15 na 12 procent. U dětské výživy sice stoupla z 10 na 12 procent, ale někteří prodejci tvrdí, že jejich ceny nechali v původní výši. Projevil se naopak růst DPH u nealkoholických nápojů. Podle ministra zemědělství ale nelze z toho, co je vidět v obchodech v první pracovní den roku, možné vyvozovat definitivní závěry. Že by se mohla situace změnit, naznačil v Událostech, komentářích i předseda obchodnické asociace Pavel Březina.
3. 1. 2024|

Výrobní ceny rostou jen pozvolna, v zemědělství klesají. Potraviny by měly zlevnit, říkají analytici

Jen velmi mírně rostly v listopadu ceny výrobců, které mohou naznačit, jak se budou vyvíjet koncové ceny pro spotřebitele. V zemědělství ceny dokonce meziročně klesly o 16 procent, podle analytiků to ukazuje, že není důvod k tomu, aby v lednu zdražovaly potraviny. Ceny v zemědělství klesly v listopadu i meziměsíčně, a to o 4,9 procenta.
18. 12. 2023Aktualizováno18. 12. 2023, 21:32|

ČEZ, innogy a MND zlevní tarify bez fixace. Konečnou cenu ale ovlivní i nové poplatky

ČEZ, innogy a Moravské naftové doly (MND) ohlásily zlevnění tarifů pro zákazníky se smlouvou na dobu neurčitou. ČEZ slíbil snížení cen od ledna, a to o dvacet procent a u plynu o třicet procent pod úroveň nynějších stropů. Innogy avizovala zlevnění elektřiny od prosince, a to patnáct procent pod nynější úroveň. MND zlevní v listopadu. Elektřina by měla být o devět procent nižší než nyní, plyn o jedenáct procent. Od ledna ale zároveň budou koncové ceny energií i růst kvůli návratu poplatku za obnovitelné zdroje, zdraží také distribuční poplatky.
23. 10. 2023Aktualizováno23. 10. 2023, 13:00|

Energie jsou levnější než loni. Lidé jsou klidnější, ale někteří se obávají, že může být zase dráž

I když se téměř polovina lidí v Česku podle průzkumu, který si nechal zpracovat ČEZ, obává, že energie ještě zdraží, jsou zároveň na začátku topné sezony klidnější než loni. Zatím totiž ceny klesají. Nejsou ale zdaleka na hodnotách, kolik se platilo před krizí, a podle analytiků nelze nic takového očekávat ani v blízké budoucnosti.
21. 10. 2023|

E.ON zlevní elektřinu, ceny budou o pětinu nižší než vládní strop

Od začátku října zlevní energetická společnost E.ON elektřinu 800 tisícům svých klientů, kteří nemají fixaci. Nově budou platit cenu asi o pětinu nižší oproti vládou stanovenému cenovému stropu. Oproti současným ceníkům zlevní E.ON o 16 procent. Ceny energií postupně snižují i ostatní dodavatelé v Česku.
7. 9. 2023|

Pražská plynárenská od září zlevnila plyn v průměru o šestnáct procent

Pražská plynárenská od 1. září zlevnila většině klientů zemní plyn. U základního ceníku Standard a produktů navázaných na něj prodejní cena plynu klesla v průměru o šestnáct procent. Je to tak třetí snížení ceny plynu v letošním roce, sdělil mluvčí společnosti Miroslav Vránek. Firma patří mezi největší tuzemské dodavatele energií, plynem a elektřinou zásobuje zhruba 425 tisíc odběrných míst. Zlevnění plynu nedávno oznámily i společnosti E.ON, Pražská energetika či innogy.
4. 9. 2023|

Ceny dřeva spadly o stovky korun, je o něj menší zájem než loni

Cena dřeva klesla o stovky korun. Na rozdíl od loňska je o něj menší zájem. Třeba v Národním parku Šumava je téměř nulový odbyt kvalitní kulatiny. O stovky korun klesla i cena palivového dřeva. Lesníci ale varují, že v posledním čtvrtletí letošního roku může znovu podražit.
12. 8. 2023|

České automobilky představují nové verze svých modelů. Ty starší tak zlevňují

České automobilky představují nové verze svých modelů. V úterý tak učinila i ta největší, Škoda Auto. Trhu pomáhají nejen samotné inovace, ale i doprodeje starších generací vozů. Ty producenti nabízejí i o desítky tisíc levněji, aby uvolnili prostor jejich nástupcům.
1. 8. 2023|

Ministerstvo dopravy slibuje jednodenní dálniční známku. Zavede ji zároveň se zdražením té roční

Od března příštího roku by mělo být možné koupit si jednodenní dálniční známku, oznámil ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Doplní stávající nabídku desetidenních, měsíčních a ročních známek, jejichž ceny se zároveň změní. Roční známka docela výrazně zdraží na 2300 korun, krátkodobé budou naopak levnější.
12. 5. 2023Aktualizováno12. 5. 2023, 20:29|

Ceny energií padají pod vládní strop, znovu se vyrojili energošmejdi

Energie už je možné u všech velkých dodavatelů pořídit za ceny pod limitem určeným vládou. I když firmy vyžadují splnění různých podmínek. Znovu se ale objevují nepoctiví prodejci známí také jako energošmejdi. Energetický regulační úřad (ERÚ) před nimi opět varuje. Mnozí zprostředkovatelé zákazníky k nové smlouvě tlačí, říkají kontroloři.
22. 4. 2023|

Obyvatelé Chebska sepsali petici kvůli vysokým cenám tepla. Od května zaplatí méně

Lidem na Chebsku se od května sníží cena tepla. Například přímo v Chebu za něj dají měsíčně asi o 20 procent míň, než kolik platí nyní. Vytápění tam zajišťuje napůl městská společnost Terea a právě na její vysoké ceny si opakovaně stěžuje nejen radniční opozice, ale i obyvatelé. Kvůli cenám za teplo v Chebu a okolí vznikla nesouhlasná petice.
12. 4. 2023|

Tarifní ceny plynu budou klesat pomaleji než burzovní, protože loni naopak pomaleji rostly, říká ekonom

Nelze očekávat, že by ceny plynu pro konečné spotřebitele klesaly obzvlášť rychle, i když spotové ceny jsou v přepočtu na koruny na úrovni léta 2021. V Událostech, komentářích to řekl ekonom Petr Bartoň, podle nějž je problém v tom, že dodavatelé si předem nakoupili energie za vyšší ceny, takže tarify klesají pomaleji. Podotkl ovšem, že nelze považovat dodavatele za neohleduplné, připomněl, že nyní jsou sice tarify vyšší než burzovní ceny, ale na druhé straně, když loni ceny rostly, bylo zdražování tarifů pomalejší než růst cen na burze.
21. 2. 2023|

Ceny paliv v Česku dál klesají, benzin je levnější než před začátkem ruské invaze

Ceny pohonných hmot v Česku v týdnu dál klesaly, ovšem pomalejším tempem než v předchozím období. Nejprodávanější benzin Natural 95 od minulé středy zlevnil o 29 haléřů na průměrných 36,40 Kč/l. Nafta je v průměru za 37,86 Kč/l, což je o 21 haléřů méně než před týdnem. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje.
22. 12. 2022Aktualizováno22. 12. 2022, 10:10|

Pohonné hmoty dál zlevňují, nafta se v průměru dostala pod 40 korun za litr

Za uplynulý týden zlevnila motorová nafta v průměru více než o korunu, levnější je i benzin. Litr Naturalu 95 stojí nyní podle dat společnosti CCS v průměru 38,47 koruny, litr nafty 39,86 koruny. Nejdražší zůstává tankování v Praze, kde stojí litr nafty o korunu víc než v celostátním průměru a litr benzinu o 70 haléřů více, mimo Prahu jsou paliva nejdražší v Olomouckém a Středočeském kraji. Nejméně peněz zanechají řidiči na benzinkách v Jihočeském kraji, který jako jediný má průměrnou cenu benzinu pod 38 korunami za litr, a Zlínském kraji.
8. 12. 2022Aktualizováno8. 12. 2022, 19:17|

Paliva v Česku od minulého týdne zlevnila, cena benzinu klesla pod 40 korun za litr

Ceny paliv v Česku se za týden opět snížily o více než korunu a průměrná cena nejprodávanějšího benzinu Natural 95 klesla pod 40 korun za litr. Aktuálně se u čerpacích stanic prodává v průměru za 39,34 korun, před týdnem byl o 1,17 koruny dražší. O 1,85 koruny na litru zlevnila cena nafty, za litr teď řidiči dají průměrně 41 korun. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje.
1. 12. 2022Aktualizováno1. 12. 2022, 20:01|

Benzin v Česku zlevnil za týden o více než korunu, nafta skoro o dvě

Pohonné hmoty v Česku za týden zlevnily o více než korunu. Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se aktuálně u čerpacích stanic prodává v průměru za 40,51 koruny, před týdnem byl o 1,03 koruny dražší. O korunu devadesát na litru se snížila cena nafty, za litr teď řidiči dají průměrně 42,85 Kč. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje. Podle analytiků budou ceny do konce listopadu dál klesat.
24. 11. 2022Aktualizováno24. 11. 2022, 09:19|

Nafta za týden výrazně zlevnila, litr stojí o korunu padesát méně. Levnější je i benzin

Benzin i motorová nafta za poslední týden zlevnily. Klesla zejména cena nafty, v průměru zaplatí řidiči 44,49 koruny za litr, což je o 1,50 koruny méně než před týdnem. Benzin zlevnil o 62 haléřů na 41,38 koruny. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny paliv sleduje. Nejdražší jsou pohonné hmoty tradičně v Praze, nejlevnější v Jihočeském kraji.
18. 11. 2022Aktualizováno18. 11. 2022, 20:05|

V Rusku výrazně zlevnily nemovitosti, i kvůli útěkům před mobilizací

Až o 30 procent, v některých případech i o více než milion rublů, se od konce září snížily ceny bytů a domů v Rusku. Za razantní pokles podle odborníků může částečná mobilizace, před kterou ze země uprchlo do zahraničí přes 700 tisíc obyvatel. Ti se teď snaží co nejrychleji a často s velkou slevou svoje byty prodat.
6. 11. 2022|