Ceny většiny potravin v Česku dál klesají, ukázaly únorové kontrolní nákupy statistiků v obchodech. Levnější než dříve při nich bylo zejména máslo, mléko nebo cukr. Co se ovšem nemění, je, že se zboží nejčastěji prodává ve slevových akcích a základní ceníkové částky zůstávají podle analytiků často docela vysoké.
Potraviny zlevňují, statistiky však zkreslují slevové akce
Z kontrolních nákupů Českého statistického úřadu vyplývá, že jsou potraviny v obchodech levnější než loni v únoru i než letos v lednu. Například vejce meziročně zlevnily více než o čtvrtinu a meziměsíčně o půl procenta. Celkově vyšel kontrolní nákup v únoru na 862 korun, v lednu stál 884 korun. K meziročnímu zlevnění zřejmě přispělo snížení DPH či cen zemědělských výrobců.
To, co ukazují běžné cenovky, ovšem ne vždy odpovídá tomu, za kolik se konkrétní zboží nakonec dá nakoupit. Třeba kostka másla podle ceníků zlevnila z lednových 52 na únorových 49 korun, jenomže ve slevových akcích se dá sehnat i za méně než 30 korun.
„Základní ceníkové ceny zůstávají poměrně vysoko. Jakékoliv zlevnění vypadá jako akce a tady bych řekl, že se bavíme spíš o marketingu než o reálném cenovém vývoji,“ podotkl hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek. Podle hlavního ekonoma České spořitelny Tomáše Navrátila se v akcích nakupuje „výrazná část výrobků“.
Zlevňování potravin je navíc poznat hlavně v obchodech, nikoli v restauracích. Například jedna ze sítí rychlého občerstvení, byť v minulosti zdražila, nyní ceny drží a nesnižuje. Podle jejího marketingového ředitele Martina Trouba je to tím, že výrazně neklesly ceny surovin. „U některých komodit jsme viděli pokles, některé naopak rostou. Ceny zásadně neklesají, a tak je zatím nepromítáme,“ podotkl.
Takřka totéž zní i z konkurenční sítě rychlého občerstvení. „Jak ceny (jdoucí) nahoru, tak ceny snižující se se u nás propisují až postupně. (...) Nemohu říct, že by jeden týden bylo kuřecí maso levnější, a bylo by hned levnější i pro nás,“ prohlásila ředitelka české a rakouské pobočky této sítě Ivana Makalová Dlouhá.
Další zásadní pokles cen přitom experti již nečekají. Podle ekonomů se poptávka Čechů po potravinách odráží od pomyslného dna, i když oproti předcovidovému roku 2019 mají v košících pořád o desetinu věcí méně.
Dražší pivo i voda kvůli DPH
Jestliže celkově lze hovořit o zlevňování potravin, neplatí to o všech položkách. Zdražuje zejména pivo – není divu, když se na něj zvýšila DPH. Je to vidět v obchodech i restauracích. „Někde reflektovali celé navýšení DPH, někde zvýšili jen o část. Je to individuální,“ poznamenal vrchní sládek Břevnovského klášterního pivovaru svatého Prokopa Aleš Potměšil.
Pivovar v Kamenici nad Lipou ve své restauraci podle majitele Milana Houšky nezvedl ceny piva o tolik, jak se zvýšila daň. „Nahrává nám to, že energie klesají, takže si myslím, že v letošním roce, co se týká jídla a nápojů, už nebudeme muset zdražovat,“ řekl Houška.
O možném zdražení hovoří i v některých kavárnách. Zdůvodňují to vyšším DPH na vodu.