TÉMA

Porušení

Projíždění křižovatky na oranžovou mohou policisté trestat. Pokuta je až 5500 korun

Za první dva měsíce letošního roku policisté vybrali skoro čtyři miliony korun na pokutách za porušení pravidel přednosti, o 150 procent víc než ve stejném období loni. Přibyl i počet těchto přestupků. Část z nich tvoří i případy, kdy řidiči projíždějí křižovatkou na oranžovou. Podle dopravních expertů jen malá část řidičů ví, že i za tento přestupek mohou přijít o řidičský průkaz.
24. 3. 2024|

Američtí spisovatelé žalují OpenAI i Metu. Vadí jim, že se umělá inteligence učí na jejich dílech

Několik amerických spisovatelů včetně držitele Pulitzerovy ceny Michaela Chabona žaluje společnost Meta Platforms. Podle literátů Meta porušila jejich autorská práva, když jejich díla použila pro zlepšování svého systému umělé inteligence (AI). Spisovatelé minulý týden žalovali i společnost OpenAI, která stojí za chatovacím programem ChatGPT.
13. 9. 2023|

Nejčastějším prohřeškem v chráněných krajinných oblastech jsou neoprávněné vjezdy aut i motorek

Chráněné krajinné oblasti (CHKO) řeší na svém území každoročně až stovky přestupků. Návštěvníci nejčastěji jezdí motorovými vozidly tam, kde je to zakázáno. Souvisí s tím také nevhodné parkování obytných vozů. České televizi to sdělilo patnáct oslovených CHKO. Stráž přírody může při kontrole udělit návštěvníkům blokovou pokutu v řádech až několika tisíců korun, i když často končí vše domluvou.
8. 7. 2023|

Izraelské osady na Západním břehu Jordánu jsou nelegální. Další výstavba ohrožuje mír, řekl Guterres

Generální tajemník OSN António Guterres je velmi znepokojen plány Izraele na stavbu mnoha dalších bytů na okupovaném Západním břehu. Výstavba osad, které označil na nelegální, je podle něj hrubým porušením mezinárodního práva. V prohlášení zveřejněném na internetu to uvedl Guterresův mluvčí Farhan Haq.
20. 6. 2023|

Britští konzervativci vyloučili poslance podezřelého z korupce

Britská vládní Konzervativní strana vyloučila ze svých parlamentních řad poslance Scotta Bentona kvůli podezření z korupce. Benton fingovaným investorům do hazardních her, ve skutečnosti ovšem investigativním novinářům listu The Times, nabídl protislužby za úplatu. Reportéři deníku pořídili z inkriminované schůzky video natočené skrytou kamerou a sekvence z něj zveřejnili ve středu večer.
6. 4. 2023|

BBC: Únik dokumentů odhalil, jak vrcholní politici včetně Macrona tajně pomáhali firmě Uber

Alternativní poskytovatel taxislužby Uber se za bývalého vedení neoficiálně domlouval s předními evropskými politiky, pomoc se mu podařilo získat od současného francouzského prezidenta, tehdy ministra hospodářství Emmanuela Macrona či bývalé eurokomisařky Neelii Kroesové. Bývalý séf Uberu také osobně nařídil použít systém označovaný jako „kill switch“, aby zabránil policistům při razii v přístupu do počítačů. Informace z uniklých souborů zveřejnila na svém webu zpravodajská televize BBC. Uber uvádí, že jeho minulé chování nebylo v souladu se současnými hodnotami a že dnes je už jinou společností.
10. 7. 2022Aktualizováno10. 7. 2022, 20:55|

30 let zpět: Nešvary pražských taxikářů

Taxikáři často měli a dosud mají špatnou pověst. Jak ukazuje reportáž z května 1992, snahy o nedodržování zákona a šizení zákazníků byly tou dobou u řidičů taxislužeb v metropoli značně rozšířené.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
23. 5. 2022|

Ruští velitelé dostali dle rozvědky USA rozkaz připravit se k útoku na Ukrajinu

Velitelé ruských vojenských jednotek dostali podle americké tajné služby rozkaz, aby se připravili k útoku na Ukrajinu. Bělorusko pokračuje ve vojenských cvičeních s Ruskem, která měla původně skončit v neděli. Ruští vojáci, kteří se měli vrátit do vlasti, tak v zemi zatím zůstanou. Diplomatický zdroj agentuře Reuters pak řekl, že pozorovatelé OBSE na východní Ukrajině v sobotu zaznamenali téměř dva tisíce porušení příměří. Evropská unie upozorňuje na riziko záměrných dezinformací o údajných ukrajinských útocích, které mají posloužit Rusku jako záminka pro invazi.
20. 2. 2022Aktualizováno20. 2. 2022, 22:42|

Pekarová Adamová: I v případě skartace zprávy na Hradě omylem mohl být porušen zákon

I pokud by zpráva k Vrběticím na Hradě byla skartována omylem, mohl být porušen zákon. V nedělním pořadu Partie Terezie Tománkové v televizi CNN Prima News to řekla předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Policie to podle ní musí vyšetřit. Podle bývalého šéfa dolní komory Radka Vondráčka (ANO) je překvapivé, že se na veřejnosti objevují informace z vnitřního chodu prezidentské kanceláře.
30. 1. 2022|

30 let zpět: U soudu s komunisty svědčil Miloš Jakeš

Vojenský soud v Táboře projednával případ někdejších komunistických prominentů. Vinil je ze skartace dokumentů Státní bezpečnosti a z nezákonného zadržování odpůrců režimu. U soudu svědčil někdejší generální tajemník KSČ Miloš Jakeš. Ten však na dotazy soudního senátu i novinářů odpovídal nejasně a svou angažovanost či odpovědnost v případu popřel.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
22. 1. 2022|

Vynucené přistání letadla s novinářem Pratasevičem řídila KGB, vypověděl podle NYT přeběhlík

Polské úřady získaly podle listu The New York Times (NYT) důležité svědectví ohledně vynuceného přistání letadla Ryanairu v Minsku letos v květnu. Poskytl ho běloruský dispečer, který stroj s opozičním novinářem Ramanem Pratasevičem na palubě k přistání přiměl. Dispečer později utekl do Polska a tamním vyšetřovatelům vypověděl, že celou operaci řídil důstojník běloruské tajné služby KGB, uvedl list NYT na svém webu. Běloruské úřady odmítly tvrzení amerického deníku jako dezinformaci.
9. 12. 2021Aktualizováno9. 12. 2021, 17:30|

Lidé z Hlinky se bojí vzniku další vyloučené lokality. V novém domově místo seniorů žijí mladé rodiny z okolí

Lidé v obci Hlinka na Bruntálsku se bojí vzniku další vyloučené lokality. Do komunitního domu pro seniory nastěhoval ostravský investor zhruba sedmdesát nájemníků, místní je označují za „nepřizpůsobivé“. Obec se kvůli údajnému dotačnímu podvodu už obrátila na ministerstvo pro místní rozvoj i další úřady. Stěžuje si i na odpadky, které se v okolí domova objevují.
6. 12. 2021|

Ve výslechových celách v Brně se údajně pořizovaly i nepovolené záznamy

Možné odposlouchávání deseti výslechových cel ve vazební věznici v Brně-Bohunicích bylo podle České advokátní komory (ČAK) porušením práv. V celách se údajně pořizovaly záznamy přesto, že v nich advokáti s klienty rozmlouvali a měli porady. Vedení komory bude zjišťovat, kolik jednání mezi advokáty a klienty se za danou dobu uskutečnilo. V tiskové zprávě o tom informovala mluvčí ČAK Iva Chaloupková.
3. 12. 2021Aktualizováno3. 12. 2021, 17:52|

Itálie vyměřila Amazonu a Applu pokuty za 200 milionů eur

Italský antimonopolní úřad vyměřil americkým technologickým společnostem Amazon a Apple pokuty v celkové hodnotě přes dvě stě milionů eur (zhruba pět miliard korun). Důvodem je podle médií údajné porušení pravidel hospodářské soutěže omezením přístupu některých prodejců výrobků Apple na platformu Amazonu. Oba podniky uvedly, že se proti rozhodnutí úřadu hodlají odvolat.
23. 11. 2021Aktualizováno23. 11. 2021, 11:53|

STAN podle analýzy Pirátů porušoval před volbami koaliční dohodu, píše web Neovlivní.cz

Zástupci hnutí Starostové a nezávislí (STAN) porušovali před volbami koaliční dohodu, vyplývá podle serveru Neovlivní.cz z interní analýzy, kterou si nechali zpracovat Piráti. Předseda Pirátů Ivan Bartoš sdělil, že se jedná o dílčí část analýzy volebního výsledku. Záležitost nejprve proberou stranické orgány, jejich závěry pak projednají Piráti se STAN. Šéf Starostů Vít Rakušan napsal, že o příčinách volebního výsledku se mělo nejprve jednat v rámci koalice. Možné porušení koaliční smlouvy odmítá. Další jednání SPOLU a Pirátů se STAN o vzniku nové vlády se uskuteční v úterý.
1. 11. 2021Aktualizováno1. 11. 2021, 13:06|

30 let zpět: Šidit zákazníky se daří

O tom, že nepoctivost prodejců kvete v každé době, se přesvědčili kontroloři České obchodní inspekce. V pražských restauracích, prodejnách potravin i u stánků odhalili spoustu nešvarů. Jak reportáž uvádí, napomáhala tomu i tehdejší nedostatečná legislativa.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
16. 10. 2021|

Uniqa neuhradí záchranu dvou horolezců v Pákistánu, potvrdila pojišťovna

Pojišťovna Uniqa neuhradí náklady na záchranu dvou českých horolezců z hory Rakapoši v Pákistánu. Už zaplacené peníze po nich může vymáhat, sdělila mluvčí pojišťovny Eva Svobodová. Horolezci podle ní nejméně ve dvou ohledech porušili podmínky pojištění. Horolezce, které před týdnem z hory snesl vrtulník, podle pákistánského tisku zadržují místní úřady, dokud nezaplatí náklady za záchrannou operaci.
22. 9. 2021|

Pobrexitové komplikace dopadají i na unijní exportéry. Chystají se na další omezení

Velká Británie znovu odloží zavedení kontrol zboží směřujícího do Severního Irska. Již podruhé tak reaguje na komplikace v zásobování, které na ostrovech způsobuje brexit. Na další problémy s ním spojené se chystají také přístavy na kontinentě. Vývozci totiž v následujících měsících čekají další vlny administrativních omezení.
20. 9. 2021|

Přes noc vyplněné lístky či štosy v urnách? Útoky ze zahraničí, odmítají ruské úřady podezření z podvodů

V Rusku v neděli skončily parlamentní volby, od kterých se po vyřazení prakticky všech oponentů Kremlu očekává vítězství vládnoucí strany Jednotné Rusko. Pozorovatelé z řad nevládních organizací hlásí množství nesrovnalostí, porušování pravidel a manipulace s hlasy, úřady ale tyto stížnosti vesměs odmítají či bagatelizují jako útoky ze zahraničí, které mají zpochybnit legitimitu hlasování.
19. 9. 2021Aktualizováno19. 9. 2021, 14:51|