TÉMA

Zastávka

Praha i okolí na znamení. ROPID to plánuje u všech autobusových zastávek

Zastávky autobusů pražské MHD by mohly být od letošního léta všechny na znamení. Cílem je zkrácení intervalů či plynulost dopravy, ale také omezení hluku a škodlivin z výfuků. Změna by navíc přinesla úsporu peněz i pohonných hmot. Návrh připravuje organizace ROPID, která pražskou MHD plánuje. Novinku už ve čtvrtek schválili radní Středočeského kraje, ti pražští o ní budou rozhodovat v příštím týdnu. Pokud návrh projde, začne platit 29. června.
18. 4. 2024Aktualizovánovčera v 14:16|

Pronájem městského mobiliáře firmě JCDecaux končí, Praha si jej bude spravovat sama

Pražský magistrát definitivně končí s jedním z nejstarších kontraktů, které vedení města v minulosti uzavřelo. Francouzská firma JCDecaux si pronajímala městský mobiliář, zejména reklamní plochy na zastávkách MHD. Magistrát jí ale smlouvu neprodloužil a do letoška by měla společnost své reklamní plochy a zastávky odstranit.
24. 11. 2023|

V terminálu MHD v Liberci panují zmatky. Začala druhá etapa jeho rekonstrukce

Cestující městskou hromadnou dopravou v Liberci se musejí obrnit trpělivostí. V dolním centru totiž začala další etapa rekonstrukce dopravního terminálu, který je nejfrekventovanějším místem v krajském městě. Po zkušenostech z první etapy prací jsou v terminálu také informátoři, kteří by měli cestující nasměrovat ke správným nástupištím.
20. 11. 2023|

Opravy tratí zastaví některé pražské tramvaje

Cestující pražské MHD se od pátku 27. října musí připravit na další omezení. Kvůli opravě tramvajové trati mezi zastávkami Výstaviště a Nádraží Holešovice nebudou až do 5. prosince jezdit tramvaje. Krátký úsek budou muset objíždět po jiných trasách. Náhradní doprava mezi oběma zastávkami však zavedena nebude. Vyplývá to z informací zveřejněných na webu dopravního podniku (DPP).
25. 10. 2023|

Nová železnice z Prahy na Benešov by se mohla vyhnout Přírodnímu parku Velkopopovicko

Nová železnice, která má urychlit cestování mezi Prahou a Benešovem, by mohla vést mimo Přírodní park Velkopopovicko. Vedení Středočeského kraje zadalo Správě železnic (SŽ), aby prověřila i jiné trasy. S původní, kterou železničáři představili, nesouhlasí hlavně Velké Popovice. Podle vedení obce by trať zničila vzácnou krajinu a ohrozila zdroje pitné vody.
19. 9. 2023|

V centru Ústí nad Orlicí přestanou zastavovat rychlíky. Skoro nikdo tam nenastupuje, tvrdí dráhy

Asi třetina rychlíkových spojů přestane v prosinci zastavovat ve stanicích v Ústí nad Orlicí. Týká se to rychlíků vyšší kategorie s označením Ex1. České dráhy (ČD) spoj provozují jako komerční, což znamená, že na něj nedostávají dotace. Zastavovat ve městě se podle jejich vyjádření ekonomicky nevyplatí. Místní tak budou moct využívat jenom rychlíky, které zastavují ve stanici Hlavní nádraží, ta ale leží na okraji města.
3. 9. 2023|

Nový podjezd pod dálnicí D3 je příliš nízký. Neprojedou kamiony ani autobusy

Podjezd pod novým mostem na dálničním obchvatu Českých Budějovic komplikuje jízdu autobusovým dopravcům i tranzitní dopravě. Je totiž nižší, než čekali. Jeho výška je u Hlinska pouhé tři metry, což pro autobusy a nákladní auta nestačí. Vysoká vozidla potřebují o více než půl metru místa víc, aby pod mostem projela. Musejí tak jezdit jinou trasou, která je však delší.
1. 9. 2023Aktualizováno1. 9. 2023, 22:17|

Cizinec podezřelý z vraždy na Brněnské přehradě byl propuštěn z vazby, stíhání ale pokračuje

Cizinec podezřelý z červnové vraždy na Brněnské přehradě bude stíhán na svobodě. O propuštění z vazby ve čtvrtek rozhodl Krajský soud v Brně, uvedl v pondělí server Deník.cz. Informaci potvrdili mluvčí krajského státního zastupitelství Hynek Olma a mluvčí krajského soudu Klára Belkovová. Sedmatřicetiletý cizinec podle obvinění poblíž tramvajové zastávky nožem napadl a zranil dva jiné, kteří skončili v nemocnici. Jeden z nich později v nemocnici zemřel.
21. 8. 2023Aktualizováno21. 8. 2023, 16:24|

Konec přeskakování. Na brněnském Mendlově náměstí odstranili zábradlí mezi zastávkami

Z Mendlova náměstí v Brně, které nedávno prošlo kompletní rekonstrukcí, zmizela v pátek část zábradlí, které oddělovalo jednotlivé tramvajové či trolejbusové zastávky. Jeho instalace v únoru letošního roku vyvolala silnou kritiku obyvatel, kteří požadovali snazší přechod mezi jednotlivými zastávkami. Schválit odstranění části bariéry trvalo skoro půl roku.
4. 8. 2023|

Oprava silnice v centru Zlína omezí MHD, očekává se zpoždění spojů, zastávky se posunou

Oprava silnice I/49 v centru Zlína omezí městskou hromadnou dopravu. Práce na hlavní dopravní tepně v krajském městě by měly začít 10. července, dokončení předpokládají silničáři 12. srpna. Dopravní společnost Zlín-Otrokovice (DSZO), která provozuje MHD ve zlínské aglomeraci, bude muset místo trolejbusů v některých etapách prací nasadit na určité linky autobusy. Budou se dočasně posunovat zastávky, vzniknou zpoždění spojů a nebude možno zajistit obvyklé přestupní vazby, upozornil mluvčí DSZO Vojtěch Cekota.
28. 6. 2023|

Brněnské Mendlovo náměstí je opravené, zdobí ho bronzový monument Hrachovina

Brno v úterý po rok a půl trvající rekonstrukci za dvě stě milionů korun otevřelo Mendlovo náměstí. Místo je především jedním z nejvýznamnějších přestupních uzlů mezi linkami MHD. Objevila se však i kritika, lidem vadí například zábradlí, které odděluje jednotlivé zastávky. Náměstí nově zdobí bronzový monument Jaromíra Garguláka s názvem Hrachovina. Odkazuje na vědce Gregora Johanna Mendela, který působil ve zdejším augustiniánském klášteře na Starém Brně a je považován za zakladatele genetiky i na základě svých pokusů s hrachem.
21. 2. 2023|

Na Olomoucku se upravují zastávky, aby mohli lidé snáz nastupovat do bezbariérových vlaků

Správa železnic (SŽ) pracuje v těchto dnech na úpravách několika zastávek na železniční trati z Olomouce do Drahanovic. Opravy nástupišť mají umožnit pohodlnější nástup do nízkopodlažních vlaků, doposud totiž byly zastávky příliš nízké. Větší rekonstrukcí prochází nádraží v Náměšti na Hané, které leží na stejné trati, tam bude výluka trvat až do 10. listopadu.
27. 10. 2022|

V Bratislavě narazil vůz do lidí. Čtyři zemřeli, sedm utrpělo zranění

Čtyři lidé zemřeli a sedm dalších osob utrpělo zranění v centru Bratislavy, když osobní automobil v neděli večer narazil do lidí na zastávce městské hromadné dopravy. Informovalo o tom oddělení komunikace prezidia hasičského a záchranného sboru. Bližší informace o tragédii, o které informovala také policie, zatím nejsou známé.
2. 10. 2022Aktualizováno3. 10. 2022, 00:29|

Vlaky odjely a už se nikdy nevrátily. „Ztroskotaná“ nádraží na ně dodnes marně čekají

Česko je zemí železničních tratí a jeho hlavní město v tom jde směle příkladem. Byly však doby, kdy byla železnice považována za relikt minulosti, tratě se rušily a nádraží bourala. Jsou i nádraží, která přežila zánik své trati a zůstala v městské zástavbě, připomínajíce lodě ztroskotané na souši. Jiná zůstala stát u kolejí, ale vlaky u nich nezastavují – jako by na ně všichni zapomněli. Jen na dvou tratích, které letos jubilují, jsou čtyři takové budovy. „Zapomenutá“ nádraží lemují 150letou spojovací dráhu mezi Smíchovem a hlavním nádražím, „ztroskotaná“ nádraží v Libni a Karlíně zase připomínají, že před 50 lety ustal provoz na trati, která původně končila až na Těšnově.
15. 5. 2022|

30 let zpět: Konkurence na regionální trati

I na železnici se před 30 lety začalo projevovat konkurenční prostředí. Díky soutěživosti provozovatelů na Zlínsku se provoz na trati z Otrokovic do Vizovic dokonce ztrojnásobil. Doprava po dráze byla lacinější než cesta trolejbusem.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
19. 9. 2021|

Na trať z Olomouce do Uničova se vrací provoz. Vlaky mohou jezdit až 160 kilometrů v hodině

Mezi Olomoucí a Uničovem končí elektrifikace a zkapacitnění železniční trati. Úsek z Olomouce do Šternbeka byl dokončen už loni v prosinci, práce pak pokračovaly na patnáctikilometrovém navazujícím úseku do Uničova. Z krajského města až do Uničova se lidé dostanou vlakem už od čtvrtka 9. září. Revitalizací prošly i čtyři zastávky.
8. 9. 2021|

Ve Slaném havaroval autobus. Zemřelo jedno dítě, další tři lidé jsou zranění

Ve Slaném po poledni narazil autobus do zastávky na autobusovém nádraží, u které stáli lidé. Nehodu nepřežilo jedno dítě, další tři lidé jsou lehce zranění. Oznámila to mluvčí středočeské záchranné služby Petra Effenbergerová.
9. 6. 2020|

Bez zazvonění autobusy už nezastaví, plánuje organizátor pražské MHD

Městské autobusy v Praze by mohly v budoucnu zastavovat výhradně na znamení podobně jako například v německých městech nebo v Jihlavě. Již nyní je v Praze na znamení více než polovina autobusových zastávek, změnou charakteru těch zbylých by se podle organizace ROPID, která v Praze koordinuje veřejnou dopravu, mohl zrychlit provoz a snížit hluk a emise. Změnu podpořil náměstek primátora pro dopravu, souhlasí s ní i dopravní ředitel dopravního podniku.
19. 3. 2019|

V Horní Bříze přišli o zázemí zastávky. Vybojovali si alespoň čekárnu

Obyvatelé Horní Břízy na severním Plzeňsku bojují o znovuotevření vlakové zastávky. České dráhy (ČD) tam v prosinci zrušily pokladnu a Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) uzavřela i celou budovu, stejně jako na řadě dalších míst v republice. Důvody jsou podle Českých drah i SŽDC ekonomické: lidé si kupují jízdenky on-line a provozovat malá nádraží se nevyplatí. Cestujícím z Horní Břízy ale zázemí chybí.
28. 2. 2019|