TÉMA

Napadení

Student zachránil chlapce, kterého v Ostravě napadli dva mladiství, dostal medaili

Šestnáctiletý student pomohl mladšímu chlapci, kterého za bílého dne přepadli na ulici v Ostravě dva mladiství pachatelé. Z kolemjdoucích jinak nikdo na incident nereagoval. Jan Baloun se napadeného zastal a odvedl jej z místa pryč. Za svůj odvážný čin získal medaili ředitele Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje.
26. 2. 2024|

Státní zástupkyně obžalovala muže z napadení Ukrajinek v Plasích

Státní zástupkyně poslala k soudu muže obviněného z napadení dvou ukrajinských žen na pouti v Plasích na severním Plzeňsku. Za ublížení na zdraví a výtržnictví mu navrhuje dvouletou podmínku. Vyplývá to z obžaloby, kterou ČT získala. Muž podle policie loni v srpnu na pouti v Plasích nadával dvěma Ukrajinkám a pak je napadl. Obviněný se hájí tím, že konflikt vyvolaly ženy. Případ bude řešit Okresní soud Plzeň-sever.
12. 2. 2024|

Policie obvinila členy agentury kvůli útoku na fanouška při fotbale v Budějovicích

Policie obvinila tři členy bezpečnostní agentury kvůli napadení fanouška hostů při utkání fotbalové ligy mezi Českými Budějovicemi a Jabloncem nad Nisou. Incident se stal loni v dubnu. Kriminalisté stíhané muže obvinili z výtržnictví, informovala policie na svém webu.
8. 2. 2024|

Za napadení učitelky potrestal soud matku obecně prospěšnými pracemi

Trest obecně prospěšných prací udělil soud ženě, která na základní škole v Náchodě napadla a těžce zranila učitelku svého syna. Odpracovat by měla 260 hodin. Podle nepravomocného rozsudku má také napadené pedagožce uhradit 57 576 korun jako nemajetkovou újmu a náhradu ušlého výdělku. Obžalovaná před soudem prohlásila vinu, po vynesení verdiktu si ale vzala lhůtu pro možné odvolání. Státní zástupce se odvolání vzdal.
7. 2. 2024|

Podezřelý z napadení v Kunratickém lese se přiznal k vraždě u Kyjského rybníka

Třiadvacetiletý muž, kterého pražská policie zadržela v pátek kvůli podezření z napadení lidí v Kunratickém lese a z útoku sekerou na ženu v Hostavicích, se přiznal i k vraždě muže, jehož tělo policisté našli v týdnu u Kyjského rybníka. Podle předběžného zkoumání psychiatra muž není v současné době schopen dalších úkonů, proto nebyl zatím obviněn.
27. 1. 2024Aktualizováno27. 1. 2024, 13:16|

O incidentu u Brněnské přehrady jednal městský soud. Muže, kteří napadli Rohozina, potrestal za výtržnictví

Městský soud v Brně v pátek potrestal dva muže, kteří byli zraněni při incidentu u Brněnské přehrady, za výtržnictví. Muže obžalovaného z vraždy napadli. Při potyčce jeden muž na následky bodného zranění zemřel. Obžalovaný Roman Rohozin vinu odmítl, šlo podle něj o sebeobranu. Ve věci městský soud rozhodl neveřejně, vydal trestní příkaz, řekla mluvčí soudu Petra Láníčková.
26. 1. 2024|

Policisté zadrželi podezřelého z útoků v Kunratickém lese. Údajně napadl také ženu s kočárkem v Hostavicích

Pražští policisté zadrželi muže, který je podezřelý z napadení několika lidí. K údálostem došlo v Kunratickém lese, ve čtvrtek podle vyšetřovatelů také zaútočil sekerou na ženu v Hostavicích. Policie to uvedla na síti X.
26. 1. 2024Aktualizováno26. 1. 2024, 14:46|

Ženě, která fyzicky napadla učitelku svého syna, uložil soud tři sta hodin obecně prospěšných prací

Tři sta hodin obecně prospěšných prací nepravomocně udělil matce dítěte základní školy ve zkráceném řízení soud v Náchodě. Žena před zraky asi dvaceti dětí fyzicky napadla a zranila učitelku svého syna. Za nemajetkovou újmu a náhradu škody by měla také zaplatit 57 500 korun. Obviněná žena s trestem nesouhlasí, podala odpor.
2. 1. 2024|

Útok v třebíčské škole prověřuje policie jako pokus o vraždu

Jako pokus o vraždu prověřují policisté středeční útok žáka na pracovnici třebíčské střední průmyslové školy. Zatím ho však nevyslechli, chlapec byl po útoku hospitalizován a je stále v péči lékařů. Protože je útočník nezletilý, je policie i škola skoupá na informace a nechtějí zveřejnit žádné další podrobnosti.
21. 12. 2023|

Žák napadl v Třebíči nožem pracovnici školy, lehce ji zranil

Ve Střední průmyslové škole v Třebíči napadl dopoledne šestnáctiletý žák nožem pracovnici školy, lehce ji zranil. Mladíka policie zajistila. Nikomu dalšímu se nic nestalo, sdělila policejní mluvčí Dana Čírtková. Podle mluvčího záchranné služby Petra Janáčka zdravotníci ženu nemuseli ošetřovat. Chlapce odvezli do nemocnice, vzhledem k jeho věku ale neupřesnili, zda to bylo kvůli zranění, či psychickému stavu.
20. 12. 2023Aktualizováno20. 12. 2023, 18:24|

Soud otevřel případ úmrtí Roma u Brněnské přehrady. Obžalovaný se hájí sebeobranou

Krajský soud v Brně se v pátek za přísných bezpečnostních opatření začal zabývat případem vraždy u Brněnské přehrady, obžalovaným je muž původem z Ukrajiny Roman Rohozin. Muž vinu odmítl, uvedl, že šlo o sebeobranu. Zabitým mužem byl Rom, případ v červnu vedl k napětí mezi Ukrajinci a Romy. Sedmatřicetiletému cizinci hrozí až osmnáct let vězení.
15. 12. 2023Aktualizováno15. 12. 2023, 19:51|

Policie navrhla obžalovat muže obviněného z napadení Ukrajinek v Plasích

Policisté navrhli obžalovat muže obviněného z napadení dvou ukrajinských žen na pouti v Plasích na severním Plzeňsku. České televizi to řekla mluvčí plzeňské policie Michaela Raindlová. Podle informací médií se muž žen zeptal, zda jsou z Ukrajiny, a poté je napadl. Obviněný se hájí tím, že konflikt vyvolaly opilé ženy, které mu překážely při skládání pouťové atrakce. V případě odsouzení mu hrozí až pět let vězení.
23. 11. 2023|

Soud potrestal dětské rváče z Jablonce nad Nisou. Musí uklízet ve škole

Soud nařídil výchovná opatření mladistvým výtržníkům z Jablonce nad Nisou, kteří ve městě napadali jiné děti, své bitky si nahrávali a těmito videi se pak chlubili na sociálních sítích. Za trest musí například uklízet ve škole. Případy z jara město pobouřily.
14. 11. 2023|

Policie obvinila majitele rotvajlerů, kteří v květnu pokousali v Holýšově dívku

Z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti obvinila minulý týden policie třiapadesátiletého majitele dvou rotvajlerů, kteří v květnu v Holýšově na jižním Plzeňsku napadli a pokousali desetiletou dívku. V pondělí o tom informovala policejní mluvčí Dagmar Brožová. Dítě utrpělo vážná zranění, která si vyžádala delší pobyt v nemocnici a četné zákroky. Pokud soud uzná muže vinným, hrozí mu trest šest měsíců až čtyři roky vězení.
6. 11. 2023|

Napadené romské děti z Lipníku dostanou desetitisícové odškodné

Krajský soud v Ostravě přiznal odškodnění romským dětem, které před čtyřmi lety v zámeckém parku v Lipníku nad Bečvou na Přerovsku napadl manželský pár. Mají nárok na částky v rozmezí od deseti do padesáti tisíc korun. České televizi to sdělil mluvčí soudu Igor Krajdl. Dětí se letos v létě zastal Ústavní soud (ÚS) poté, co krajský soud nejprve zamítl nárok na odškodnění za nemajetkovou újmu, čtyřem dětem přiznal pouze bolestné.
3. 11. 2023|

Cimický žádá o odročení soudu kvůli hospitalizaci. Čelí obžalobě ze znásilnění a vydírání

Psychiatr Jan Cimický podal žádost o odročení soudního jednání z důvodu hospitalizace. Na dotaz České televize to uvedl jeho právní zástupce Miroslav Kučerka. Soud podle něj o žádosti zatím nerozhodl. Podle serveru Blesk.cz skončil Cimický v nemocnici po intoxikaci léky. Pětasedmdesátiletý lékař a spisovatel čelí obžalobě ze čtyř znásilnění a 35 případů vydírání, soud má začít 7. listopadu. Obvinění už dříve odmítl a prohlásil, že hodlá prokázat svou nevinu.
31. 10. 2023|

Policie obvinila strážníka z Lipníku nad Bečvou kvůli agresivnímu zásahu proti opilému muži

Přerovští kriminalisté obvinili strážníka, který letos v únoru fyzicky napadl ležícího opilého muže. Šedesátiletého muže z Lipníku nad Bečvou na Přerovsku viní ze zneužití pravomoci úřední osoby. Hrozí mu až deset let vězení. Dvojici strážníků lidé při zásahu natočili na mobilní telefon a záznam zveřejnili. Druhý ze strážníků obviněn není, řekl krajský policejní mluvčí Libor Hejtman.
23. 10. 2023Aktualizováno23. 10. 2023, 13:11|

Násilí mezi dětmi a mladistvými přibývá, školy začínají s preventivními programy

Násilí mezi dětmi a mladistvými přibývá, a nejde jen o drobné šarvátky. Třeba policisté na Děčínsku během jednoho měsíce řeší dva případy, kdy oběti skončily v nemocnici. Školy proto začínají s novými programy prevence.
27. 9. 2023|

Soud poslal do vazby muže podezřelého z napadení dvou Ukrajinek v Plasích

Okresní soud Plzeň-sever poslal do vazby osmačtyřicetiletého muže, který je podezřelý, že 13. srpna v Plasích na severním Plzeňsku napadl dvě cizinky. Policie národnost nesděluje, média ale informovala, že jsou ženy z Ukrajiny. Policisté muže deset dní po události obvinili z ublížení na zdraví a z výtržnictví. V případě, že ho soud uzná vinným, hrozí mu až pětileté vězení. Stále se pátrá po dalších dvou lidech podezřelých z podílu na útoku.
25. 8. 2023|

Policie obvinila muže po napadení dvou cizinek v Plasích

Plzeňská policie obvinila v souvislosti s nedělním útokem tří lidí na dvě cizinky v Plasích na severním Plzeňsku osmačtyřicetiletého muže. Policie ho viní z ublížení na zdraví a z výtržnictví, bude pro něj požadovat vazební stíhání, informovala na sociální síti X. Jedna žena byla po útoku převezena do nemocnice. Podle serveru Novinky.cz byly ženy z Ukrajiny, policie ale národnost nesděluje. Útok odsoudila vládní zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková. Podle informací ČTK hrozí pachateli až pětileté vězení.
24. 8. 2023|

Za pobodání cestujícího v metru uložil soud muži 11 let, ten se okamžitě odvolal

Za pobodání cestujícího v metru z letošního ledna v úterý Městský soud v Praze potrestal osmapadesátiletého Jiřího Felcmana 11 lety vězení. Rozsudek není pravomocný, obžalovaný se proti němu na místě odvolal. Za pokus o vraždu a výtržnictví hrozilo muži maximálně 18 let za mřížemi. Felcman vinu odmítá, tvrdí, že se bránil napadení.
15. 8. 2023Aktualizováno15. 8. 2023, 10:49|

V souvislosti s napadením řidiče autobusu v Mostě policie obvinila mladistvého

V souvislosti s napadením řidiče autobusu městské hromadné dopravy v Mostě kriminalisté obvinili jednoho mladistvého. Viní ho z pokusu o těžké ublížení na zdraví a výtržnictví. V pátek o tom informovala mluvčí policie Ilona Gazdošová. Řidič autobusu po sobotním útoku skončil v nemocnici.
11. 8. 2023|

KLDR potvrdila, že zadržuje amerického vojáka, který do země přeběhl

Severní Korea poprvé zareagovala na žádosti o informace o americkém vojákovi Travisi Kingovi, který v červenci utekl přes hranici z Jižní Koreje. Podle BBC to uvedlo regionální velitelství OSN. Severokorejci podle něj potvrdili, že mají Kinga ve vazbě, podrobnosti mezinárodní mise neuvedla.
3. 8. 2023|

České dráhy častěji řeší napadání personálu pasažéry, ve vlacích tak přibydou kamery

České dráhy letos ve více případech a častěji než dřív musí řešit napadení svých pracovníků cestujícími. Za první půlrok státní železniční dopravce eviduje bezmála dvě stovky takových incidentů. A reaguje na to tím, že rozšíří kamerový systém přímo ve vlacích.
2. 8. 2023|