TÉMA

Lesní požáry

Španělsko prožívá uprostřed zimy velmi teplé počasí. Vědci jsou zneklidněni

Vlna mimořádně teplého počasí zasáhla Pyrenejský poloostrov. Na řadě míst je nejméně o deset stupňů víc, než bývá na konci ledna zvykem. Obavy vzbuzuje také nedostatek sněhu na horách. Podle meteorologů se tak zintenzivní už tak dlouhotrvající sucho.
27. 1. 2024|

Lesní požáry zasáhly i Sýrii. Farmáři Zuhairovi, který přežil válku i zemětřesení, sebraly poslední naději

Syřané čelí další katastrofě. Po únorovém ničivém zemětřesení, ze kterého se země čelící dvanáct let občanské válce stále nevzpamatovala, je zasáhly rozsáhlé lesní požáry. Hasiči je dlouho nemohli dostat pod kontrolu. I kvůli kolabující infrastruktuře.
31. 7. 2023|

Kanadu sužuje téměř sedm stovek lesních požárů

Počet lesních požárů, které sužují Kanadu, stoupl už na více než 670, téměř čtyři stovky z nich nemají hasiči pod kontrolou. Sezona požárů má přitom trvat ještě nejméně tři měsíce. Jednou z příčin mimořádného rozsahu je podle kanadské vlády změna klimatu.
9. 7. 2023|

Ovzduší na východě Severní Ameriky se pomalu zlepšuje, požáry v Kanadě ale dál zuří

Části Spojených států a Kanady dál trápí zhoršená kvalita ovzduší způsobená kouřem z lesních požárů, situace se ale s příchodem víkendu zlepšuje. Ve velkých městech včetně New Yorku a Washingtonu míra znečištění v noci na pátek výrazně klesla a přiblížila se hodnotám, které jsou považované za bezproblémové. Na východě Kanady hasiči pokročili v boji s některými z desítek požárů, na západě země se však plameny na konci týdne šířily, informovala agentura Reuters.
9. 6. 2023|

Slovensko postihlo extrémní sucho. Zemi na několika místech sužují požáry

Slovensko začíná čelit lesním požárům. Vypukly hned na několika místech včetně území národních parků. Extrémní sucho postihlo značnou část země, včetně horských oblastí. Obce mají problémy s vodou, koryta menších řek úplně vysychají. Zlepšení nepřinesl ani první déšť po delší době.
30. 7. 2022|

Češi vybrali na požárem zasažené Hřensko přes tři miliony korun

Přes tři miliony korun už vybrali lidé na pomoc obyvatelům obcí v Českém Švýcarsku, které zasáhl požár. Sbírku v úterý odpoledne vyhlásila platforma Donio.cz společně se senátorem a předsedou obecně prospěšné společnosti České Švýcarsko Zbyňkem Linhartem (za STAN).
26. 7. 2022Aktualizováno26. 7. 2022, 16:33|

Za dva roky zmizela pětina kalifornských sekvojovců. Ikonické lesní obry ničí požáry

Lesní požáry v americkém státě Kalifornie letos spálily tři až pět procent všech sekvojovců obrovských, neboli 2261 až 3637 těchto vzácných stromů. S tímto odhadem přišla minulý týden americká správa národních parků. V součtu s loňským rokem tak mohla být podle agentury AP zničena skoro pětina exemplářů nejmohutnějšího stromu na světě.
23. 11. 2021|

V Řecku se kvůli nezvládnutým požárům mění ministři

Řecký premiér Kyriakos Mitsotakis oznámil změny v kabinetu, k nimž přistoupil poté, co vláda čelila silné kritice za nezvládnutý boj s rozsáhlými požáry. Jeho vystoupení, v němž informoval o vytvoření resortu civilní ochrany, ale dostalo trhliny poté, co nově jmenovaný šéf ministerstva Evangelos Apostolakis funkci odmítl.
31. 8. 2021Aktualizováno31. 8. 2021, 15:58|

Na Sibiři shořely dva miliony hektarů lesa, vláda poslala na pomoc armádu

Současné požáry na Sibiři mohou být nejhorší v historii. Dosud shořely skoro dva miliony hektarů lesa. Do Jakutska, který je nejvíc postiženou oblastí, poslala vláda armádu. Teploty v regionu letos dosáhly rekordních téměř 40 stupňů Celsia. Roztává i místní permafrost. Podle úřadů je to další doklad změn klimatu.
28. 7. 2021|