TÉMA

Kryvyj Rih

Rusové zaútočili na ukrajinskou energetickou infastrukturu

Rusko v noci na pátek podniklo rozsáhlý vzdušný úder na ukrajinský energetický sektor, jde o jeden z největších takových útoků v poslední době, informoval ukrajinský ministr energetiky Herman Haluščenko. Na některých místech jsou přerušené dodávky proudu. Rusové udeřili i na Dněperskou vodní elektrárnu (DniproHES). Rusko na Ukrajinu zaútočilo pomocí více než šedesáti dronů a téměř devadesáti střel, uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Pět lidí zemřelo.
22. 3. 2024Aktualizováno22. 3. 2024, 10:06|

Po ruském ostřelování zemřelo na Ukrajině několik lidí. Kyjev hlásí zničení radarové stanice nepřítele

Při ruském ostřelování severoukrajinské Sumské oblasti přišli o život čtyři lidé, další dva lidé zahynuli při dvou útocích na zničenou východoukrajinskou obec Avdijivka, uvedly místní úřady. V Doněcké oblasti zahynul jeden člověk, dalšího mrtvého hlásí Chersonská oblast. Ukrajina i Rusko uvedly, že čelily také náletům dronů. Podle vyjádření ukrajinské armády se jejím silám podařilo na Krymu zničit radarovou stanici ruské protivzdušné obrany.
30. 1. 2024Aktualizováno30. 1. 2024, 21:33|

Rusko opět vyslalo rakety na Ukrajinu. Úřady hlásí čtyři oběti a téměř pět desítek zraněných

Ukrajina v pondělí ráno čelila dalšímu rozsáhlému ruskému vzdušnému útoku. Invazní armáda zasáhla podle ukrajinských činitelů obchodní, obytné či průmyslové objekty. Ruské útoky si vyžádaly životy čtyř lidí, zraněných je nejméně 45, uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Zprávy o explozích přicházely z Charkova, Dnipra, Záporoží, Chmelnyckého či Kryvého Rihu. Ukrajinské letectvo uvedlo, že protivzdušná obrana sestřelila v noci a ráno 26 z celkově 59 různých druhů nepřátelských střel a dronů.
8. 1. 2024Aktualizováno8. 1. 2024, 21:19|

Kyjev hlásí ruský útok raketami, Moskva nálet ukrajinských dronů

V ukrajinských městech Dnipro a Kryvyj Rih v noci na sobotu zazněly exploze, informují ukrajinská média. Ukrajinské letectvo uvedlo, že Rusko do Dněpropetrovské oblasti vyslalo čtyři rakety Iskander, tři z nich se podle Ukrajinců podařilo sestřelit. Čtvrtá raketa podle nich nedosáhla svého cíle, není ale jasné, kam dopadla. Ruská armáda citovaná agenturou Interfax uvedla, že v noci na sobotu zničila šest ukrajinských dronů nad Orlovskou a Tulskou oblastí, které leží mezi Ukrajinou a Moskvou.
28. 10. 2023|

V Umani začaly hořet sklady obilí, Rusové v noci ostřelovali Ukrajinu

Rusko v noci na neděli na různých místech Ukrajiny útočilo raketami, bezpilotními letouny i leteckými bombami. V Umani se jejich cílem staly sklady obilí, které začaly hořet. Charkov ruská armáda ostřelovala z přilehlé Belgorodské oblasti a výbuchy se během noci ozvaly také v Oděse na jihozápadě země nebo v Dněpropetrovské oblasti.
1. 10. 2023Aktualizováno1. 10. 2023, 09:42|

Rusové zasáhli policejní služebnu v Kryvém Rihu a vesnici v Chersonské oblasti. Zemřeli čtyři lidé

Při ruském útoku na město Kryvyj Rih na jihu Ukrajiny zemřel jeden muž a více než padesát lidí bylo zraněno, uvedli ukrajinští představitelé. Další tři civilisté zemřeli, když ruská letecká bomba zasáhla vesnici v Chersonské oblasti. Ruská armáda v pátek časně ráno podnikla raketové útoky rovněž na ukrajinská města Záporoží a Sumy.
8. 9. 2023Aktualizováno8. 9. 2023, 12:26|

Rusové bombardovali ukrajinská města, umírali civilisté

Nejméně šest lidí v pondělí zahynulo v Kryvém Rihu, kde dvě ruské střely zasáhly civilní budovy, informovaly agentury AP a Ukrinform. Čtyři lidé zemřeli také při ruském ostřelování Chersonu. Terčem raket se stal i Charkov. Výbuchy zaznamenali i v příhraničních oblastech Ruska, poblíž Taganrogu v Rostovské oblasti a nedaleko Brjansku. Tamní úřady předpokládají, že útočily ukrajinské drony. Ukrajinci podle okupační správy též podnikli vzdušný útok na okupovaný Doněck, zemřeli při něm dva lidé.
31. 7. 2023Aktualizováno31. 7. 2023, 20:31|

Šestisettisícový Kryvyj Rih ohrožuje zničení Kachovské nádrže, město může být bez vody

Obyvatelům města Kryvyj Rih v Dněpropetrovské oblasti hrozí po zničení Kachovské přehrady nedostatek vody. Dvě třetiny zásob totiž pocházejí z místní nádrže, která přišla v důsledku katastrofy o přívod. Kryvyj Rih je nejlidnatější středisko v širším okolí zničené Kachovské přehrady, žije v něm přes šest set tisíc lidí. Ve městě natáčel reportér ČT Jan Šilhan.
21. 6. 2023|

Ruské síly poslaly rakety na Ukrajinu. V Kryvém Rihu zasáhly pětipatrový dům

Rusko v noci na úterý podniklo novou vlnu vzdušných úderů proti Ukrajině. Nad většinou země se rozezněly sirény, útoky hlásily úřady v Kyjevě či Charkově. Ve městě Kryvyj Rih Rusko zasáhlo několik cílů včetně pětipodlažního domu. Zahynulo 11 lidí, uvedl šéf Dnipropetrovské oblasti Serhij Lysak, který zároveň informoval o ukončení záchranné operace. Dalších téměř třicet lidí v Kryvém Rihu utrpělo při nočním útoku zranění, podle dřívějšího vyjádření zástupce městské správy Oleksandra Vilkula jsou někteří ve vážném stavu.
13. 6. 2023Aktualizováno13. 6. 2023, 15:14|

Ukrajinci se připravují na zimu. V Kryvém Rihu obyvatelé skupují kamna

Ukrajinský Kryvyj Rih se po sérii ruských raketových útoků na elektrárny a teplárny připravuje na zimu. Správa města nakupuje generátory, palivo, ale i kamna nebo uhlí. Zároveň je nutné šetřit. Úřady se nevytápí, vyjíždí jen polovina vozů hromadné dopravy a omezuje se veřejné osvětlení. Radnice očekává, že na západ země odejdou desítky tisíc obyvatel. V Kryvém Rihu natáčel zpravodaj ČT Andreas Papadopulos.
4. 11. 2022|

Kyjevem opět zněly exploze. Výbuchy otřásly i Charkovem nebo Záporožím

Série výbuchů se v pondělí v ranních hodinách ozvala v ukrajinském Kyjevě, informovala agentura Reuters s odvoláním na svědky ve městě. Exploze oznámily také regionální úřady v severní, východní a střední části Ukrajiny, včetně měst Charkov, Záporoží či Kryvyj Rih. Zranění utrpělo nejméně třináct lidí, uvedla agentura Unian s odvoláním na šéfa ukrajinské policie Ihora Klimenka. V ukrajinské metropoli je naplánováno společné jednání ministrů české a ukrajinské vlády. Kvůli poškození infrastrukturních objektů ukrajinské úřady přistoupily v různých částech země k odpojování proudu. Šéf ukrajinské diplomacie Dmytro Kuleba pondělní ruské údery na Twitteru odsoudil jako útoky proti civilistům.
31. 10. 2022Aktualizováno31. 10. 2022, 18:51|

Rusko ničí ukrajinskou infrastrukturu, protože už nepočítá, že by ji dokázalo použít, čte situaci generál Šedivý

Rusové již nepočítají s tím, že by byli schopni dobýt a udržet si ukrajinské území. Proto začali útočit na kritickou infrastrukturu, domnívá se vedoucí katedry bezpečnostních studií CEVRO Institutu a bývalý náčelník generálního štábu české armády Jiří Šedivý. Členové sněmovního zahraničního výboru Hayato Okamura (KDU-ČSL) a Jaroslav Bžoch (ANO) vnímají ruské útoky na Záporožskou jadernou elektrárnu jako projev vzteku a pomsty za vojenské neúspěchy. Podle Bžocha je ale těžké představit si, že by ruský prezident Vladimir Putin nyní uznal chybu a rozhodl o stažení z Ukrajiny. Šedivý, Okamura a Bžoch diskutovali o situaci na Ukrajině v Událostech, komentářích.
16. 9. 2022|

Ukrajina hlásí potopený ruský remorkér, těžké boje na východní frontě pokračují

U Hadího ostrova v Černém moři se potopil ruský remorkér, který v pátek zasáhly raketami ukrajinské síly, řekl guvernér Oděské oblasti Maksym Marčenko. Rusko se dále soustředí na dobytí Severodoněcka a podle Institutu pro studium války má těžké ztráty. Invazní vojska se také znovu snaží postupovat jižně od Izjumu, reportuje britská rozvědka. Ruské rakety zasáhly ropnou rafinerii v Kremenčuku.
18. 6. 2022Aktualizováno18. 6. 2022, 18:45|

Rusové přerušili internetové a telefonní sítě v Chersonu a upevňují pozice v Severodoněcku, uvádí Kyjev

V Chersonské oblasti, jejíž část ovládla ruská vojska, přerušilo Moskvou nastolené vedení internetové a telefonní sítě, upozornily ukrajinské úřady. Rusové upevňují pozice v centru Severodoněcku, jehož většinu mají od úterý pod kontrolou, prohlásilo vedení Luhanské oblasti. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podle amerických médií uvedl, že jeho země ztrácí každý den bojů až sto vojáků a asi pět set jich je denně raněno.
1. 6. 2022Aktualizováno1. 6. 2022, 17:12|

Rusové intenzivně ostřelují Severodoněck

Ruská armáda na východě Ukrajiny zintenzivnila útok na Severodoněck poté, co obsadila město Lyman, nedaleký železniční uzel. Podle analytiků mají Rusové i Ukrajinci na Donbase značné ztráty. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj popsal situaci u Severodoněcka a také Lysyčansku jako nepopsatelně těžkou. V příštím týdnu očekává „dobré zprávy“ ohledně dodávek zbraní ze Západu.
29. 5. 2022Aktualizováno30. 5. 2022, 00:02|

Ruští vojáci se zakopávají. Podle Kyjeva přešla válka do třetí fáze

Válka, kterou rozpoutalo Rusko proti svému západnímu sousedovi, podle ukrajinských a západních vojáků přešla do „dlouhodobé“ fáze. Poradce ukrajinského prezidenta Oleksij Arestovyč napsal, že „skoro po celé linii fronty se ruští vojáci začali zakopávat a připravovat k obraně“. Část východu Ukrajiny je bez plynu poté, co ruské ostřelování poškodilo plynovod, informuje agentura Unian. Ruské síly už podle ukrajinských představitelů téměř obklíčily Severodoněck a město záměrně ničí. Letecký úder na obec Desna z minulého týdne si podle Kyjeva vyžádal 87 životů.
23. 5. 2022Aktualizováno23. 5. 2022, 20:53|

Rusko dál stahuje síly k Ukrajině, uvedl Kyjev. Evakuace z oceláren Azovstal stále probíhají

Rusko by mohlo opět útočit na Ukrajinu z běloruského území. Varuje před tím generální štáb ukrajinské armády, který také upozorňuje na hrozbu provokací a na pokračující stahování ruských sil k ukrajinským hranicím. Podle Londýna usiluje Rusko o trvalou kontrolu nad Chersonskou oblastí. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prohlásil, že ruská armáda se chystá na další početné ztráty. OSN odpoledne oznámila, že probíhá operace, jejímž cílem je evakuovat lidi z areálu oceláren Azovstal v Mariupolu, posléze informaci potvrdil i ukrajinský prezident a později rovněž ruské ministerstvo obrany. Evakuace obyvatel z ostatních částí města je přerušená do pondělních 08:00 (07:00 SELČ), uvedla městská rada Mariupolu. Další pomoc Ukrajině slíbil i německý kancléř Olaf Scholz.
1. 5. 2022Aktualizováno1. 5. 2022, 21:20|

Tramvaje T3 vozí cestující 60 let ulicemi měst i pod zemí. Zpočátku byly přelomové, poslední vznikaly z nouze

Známá pohádka vypráví o ošklivém káčátku, ze kterého vyrostla překrásná labuť. Rovnou šedesátku nyní slaví takové káčátko naruby. Tramvaje T3 byly v 60. letech zcela moderním a reprezentativním produktem československého průmyslu. O dvacet let později se ale vyráběly stále a bez větších změn – a tehdy to byla spíše již taková káčátka, o která vlastně nikdo moc nestál, jenomže nebylo na výběr. Nazvat ale tramvaj T3 ošklivým káčátkem by bylo již příliš. Design od Františka Kardause je zcela nadčasový a oblé čelo se dvěma vystouplými kulatými reflektory i dnes zdobí desítky měst.
21. 6. 2021|