TÉMA

Jakub Kulhánek

Bývalý ministr zahraničí Kohout se stane velvyslancem v Itálii
Bývalý ministr zahraničí Jan Kohout se stane velvyslancem České republiky v Itálii. Serveru Aktuálně.cz to v pondělí potvrdil šéf české diplomacie Jan Lipavský (Piráti), podle kterého už Kohout obdržel takzvaný agrément. V čele ambasády v Římě skončí Hana Hubáčková, jež je velvyslankyní v Itálii a na Maltě od roku 2015.
7. 11. 2022|daz
Vláda zrušila automatické zřízení datové schránky, velvyslanectví v Kábulu skončí
Ministři měli na programu středečního jednání mimo jiné zrušení automatického zřízení datové schránky občanům poté, co se k některé digitální službě státu přihlásí například bankovní identitou nebo eObčankou. Návrh kabinet posvětil, nyní zamíří do sněmovny. Poslanci by se jím mohli začít zabývat na schůzi, která začne 15. listopadu.
2. 11. 2022Aktualizováno2. 11. 2022, 13:46|
Zájmem Česka je zastavit ruský imperialismus, řekl Fiala diplomatům
Vedoucí zastupitelských úřadů Česka v zahraničí se v pondělí sešli v Černínském paláci na pravidelné poradě. Tématem jednání s premiérem Petrem Fialou (ODS) a ministrem zahraničí Janem Lipavským (Piráti) byly zejména ekonomické a bezpečnostní otázky v souvislosti s dopady ruské invaze na Ukrajinu. Premiér velvyslance mimo jiné vyzval, aby hledali všechny i dosud přehlížené možnosti v energetice. Šéf české diplomacie v projevu poté apeloval na diplomaty, aby „vysvětlovali, proč nelze být vůči zlu v podobě války lhostejný.“
22. 8. 2022Aktualizováno22. 8. 2022, 13:27|
Situace v Bělorusku se bude zhoršovat, režim je ale neudržitelný, míní analytička Člověka v tísni
Politická situace v Bělorusku bude čím dál horší, ale status quo nemůže tamní neuznaný režim vydržet déle než několik let. V Událostech, komentářích tak zhodnotila dění ve východoevropské zemi analytička Člověka v tísni Nadiia Ivanova. Ocenila také slova českého ministra zahraničí v demisi, kterými zkritizoval úterní verdikt běloruského soudu nad Sjarhejem Cichanouským a dalšími aktivisty.
16. 12. 2021|
Pohřešovanou Češku nalezla londýnská policie mrtvou, potvrdil Kulhánek
Pohřešovaná česká občanka byla v Londýně nalezená mrtvá. Potvrdil to na Twitteru ministr zahraničí v demisi Jakub Kulhánek (ČSSD) s odvoláním na britskou policii, která vyšetřuje příčinu smrti. Podle mluvčí ministerstva byla rodina pohřešované vyrozuměna.
12. 12. 2021Aktualizováno12. 12. 2021, 22:19|
Bývalá myanmarská vůdkyně Su Ťij dostala dvouletý trest, svět verdikt kritizuje
Soud v Myanmaru uložil svržené vůdkyni Do Aun Schan Su Ťij trest vězení za podněcování k násilí a porušení protikoronavirových opatření. Vyměřil jí čtyřletý trest, který šéf vojenské vlády podle státní televize později snížil na dva roky. Čtyři roky vězení dostal i sesazený prezident Win Myin, rovněž jemu bude trest snížen o polovinu. Padly tak první rozsudky v procesu s nejvyššími představiteli vlády, kterou letos v únoru svrhla armáda. Verdikt odsoudily USA, Evropská unie, OSN, Velká Británie či český ministr zahraničí v demisi Jakub Kulhánek (ČSSD).
6. 12. 2021Aktualizováno6. 12. 2021, 20:25|mdu, dk
Kohout vysvětlil běloruské chargé d'affaires vyhoštění Bazanova z Česka
Náměstek ministra zahraničí Jan Kohout si předvolal chargé d'affaires běloruského velvyslanectví v Praze Olgu Filimončikovou. Na schůzce vysvětlil postup při vyhoštění šéfa běloruského fotbalu Vladimira Bazanova z České republiky. Informovalo o tom ministerstvo zahraničí.
3. 12. 2021|
Policie nařídila šéfovi běloruského fotbalu Bazanovovi opustit Česko. V Minsku předvolali diplomata
Policie nařídila předsedovi běloruského fotbalového svazu Vladimiru Bazanovovi opustit Českou republiku, informoval o tom server Deník N. Bazanova v úterý společně s manželkou zadržela na několik hodin Moravskoslezská cizinecká policie, protože na zápas kvalifikace mistrovství světa fotbalistek v Opavě přijeli bez povolení ke vstupu. Navíc porušili podmínky ministerstva zdravotnictví související s pandemií koronaviru. Běloruské ministerstvo zahraničí si na protest předvolalo českého charge d'affaires.
1. 12. 2021|
Česká policie podle Deníku N zadržela šéfa běloruského fotbalu Bazanova, Lukašenkova spojence
Před úterním zápasem českých fotbalistek s Běloruskem v kvalifikaci mistrovství světa zadržela česká policie šéfa běloruského fotbalu Vladimira Bazanova kvůli podezření, že přijel bez povolení ke vstupu. Informoval o tom Deník N s tím, že Bazanov je spojencem autoritáře Alexandra Lukašenka a pomáhá mu udržet se u moci.
30. 11. 2021|
Polské bezpečnostní složky očekávají další pokusy o zdolání hranic
Polsko spolu s Litvou a Lotyšskem zvažuje kvůli krizi na hranicích s Běloruskem aktivaci článku čtyři smlouvy o Severoatlantické alianci, řekl agentuře PAP polský premiér Mateusz Morawiecki. Skupina pěti desítek běženců v noci na neděli podle polské policie hranici překonala, bezpečnostní složky očekávají v noci další pokusy o zdolání hranic. Varšava se také snaží vyvrátit zvěsti, podle kterých se dohodla na přesunu migrantů do Německa. Podle Polska, Litvy, Lotyšska i EU je situace výsledkem hybridní války.
14. 11. 2021Aktualizováno14. 11. 2021, 22:06|
Rozpuštění ruské lidskoprávní organizace Memorial by se mělo přehodnotit, říká Kulhánek
Memorial je nejvýznamnější lidskoprávní organizace v Rusku. Její rozpuštění, o něž ruská generální prokuratura žádá tamní Nejvyšší soud, by se mělo přehodnotit, uvedl v sobotu na Twitteru český ministr zahraničních věcí v demisi Jakub Kulhánek (ČSSD). Konec organizace by považoval za ztrátu pro ruský lid, doplnil.
13. 11. 2021|
Nejedlý odevzdal diplomatický pas, oznámilo ministerstvo. Sám tvrdil, že ho nepotřebuje
Ministerstvo zahraničí obdrželo diplomatický pas, který odevzdal poradce prezidenta Miloše Zemana Martin Nejedlý. V úterý ho k tomu vyzval ministr Jakub Kulhánek (ČSSD), podle kterého nyní Nejedlý nedoprovází hospitalizovaného prezidenta na zahraniční cesty. Nejedlý bezprostředně reagoval slovy, že diplomatický pas ani nepotřebuje.
22. 10. 2021|
Do Česka se vracejí horolezci, kteří uvízli v Pákistánu, oznámil Kulhánek
Do České republiky se vracejí dva horolezci, kteří před měsícem uvázli na hoře Rakapoši v Pákistánu. Na Twitteru to oznámil ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD), návratu podle něj předcházelo obtížné vyjednávání. Horolezce v Pákistánu zadržovaly místní úřady kvůli nezaplacené záchraně. Do Prahy se vrátí v neděli odpoledne.
10. 10. 2021Aktualizováno10. 10. 2021, 12:08|
Varšava nevidí smysl v dalším jednání o Turówu, řekl náměstek polského ministra zahraničí
Polské úřady nyní nevidí smysl pokračovat v jednáních s českou stranou o sporu kolem provozu uhelného Dolu Turów. V polské televizi to řekl náměstek ministra zahraničí Marcin Przydacz. Obvinil českou stranu, že z vnitropolitických důvodů nemá zájem dohodu dotáhnout do konce, přičemž pohrozil negativním dopadem na dvoustranné vztahy. Mluvčí polského ministerstva životního prostředí prohlásil, že bude těžké se vrátit k vyjednávacímu stolu. Podle dřívějšího vyjádření české strany je smlouva o urovnání sporu připravená, pro Prahu je ale nepřijatelné, aby ji Polsko mohlo po dvou letech vypovědět, jak Varšava požaduje.
4. 10. 2021Aktualizováno4. 10. 2021, 17:01|
Skotská fotbalová asociace by se měla omluvit, případně distancovat od poradce, říká Kulhánek
Ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) požádal britského velvyslance v ČR Nicka Archera, aby tlumočil Skotské fotbalové asociaci žádost o omluvu, případně o distancování od poradce pro rovnoprávnost a diverzitu Marvina Bartleyho. Ten Čechy označil za „zkažené ovoce“. S Archerem se shodl, že projevy rasismu ani xenofobie nepatří do fotbalu, ani do české a britské společnosti.
4. 10. 2021Aktualizováno4. 10. 2021, 13:37|
Ministr zahraničí Kulhánek přivezl do Arménie výzvu ke smíření s Ázerbájdžánem
Uplynul rok od vypuknutí krvavé války o Náhorní Karabach. Konflikt, který skončil porážkou Arménie, stále doznívá. Jerevan žaluje Baku za údajné rasově motivované válečné zločiny u Mezinárodního soudu. A snaží se obnovit ekonomiku poškozenou ztrátou významného území. Výzvu ke smíření a spolupráci přivezl do Arménie český ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD). Informoval o tom zpravodaj ČT Andreas Papadopulos.
2. 10. 2021|
Češi budou smět do Chorvatska rok od ukončeného očkování. V pátek přibylo 824 případů covidu
V pátek laboratoře v Česku potvrdily 824 případů covidu, o 327 více než před týdnem. Počet hospitalizovaných proti čtvrtku klesl o sedm na 230 pacientů. Ve vážném stavu je 32 z nich. Reprodukční číslo ukazující rychlost šíření nákazy stouplo na 1,32 z předchozích 1,24, a je tak nejvyšší od první poloviny září. Chorvatsko povolilo, aby plně očkovaní Češi mohli do země přicestovat rok od závěrečné dávky.
2. 10. 2021Aktualizováno2. 10. 2021, 12:43|
Ministr zahraničí Kulhánek si předvolá britského velvyslance kvůli urážkám českých dětí
Ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) si na pondělí předvolá britského velvyslance kvůli urážkám českých dětí v médiích a na internetu po fotbalovém utkání Sparty Praha s Glasgow Rangers.
1. 10. 2021Aktualizováno1. 10. 2021, 17:38|
České firmy sondovaly v Baku možnosti investic. Ázerbájdžán nechce být závislý jen na ropě
Vláda v ázerbájdžánském Baku se chce odpoutat od závislosti na příjmech z těžby ropy a snaží se ozdravit ekonomiku po pandemii, která zemi tvrdě zasáhla. Láká proto investory, včetně těch českých. Informoval o tom zpravodaj ČT Andreas Papadopulos.
30. 9. 2021|
Německé volby vyhráli sociální demokraté. Otevřené zůstává, kdo bude kancléřem
Německé parlamentní volby vyhráli sociální demokraté (SPD), kteří v nedělním hlasování získali podle předběžných konečných výsledků 25,7 procenta hlasů. Na druhé příčce skončila konzervativní unie CDU/CSU se ziskem 24,1 procenta hlasů, což představuje po šestnácti letech vlád kancléřky Angely Merkelové rekordní minimum. O kancléřský úřad po odcházející Merkelové se přihlásili oba volební lídři – Olaf Scholz (SPD) i Armin Laschet (CDU/CSU) – kteří si nyní musí na svou stranu naklonit Zelené a svobodné demokraty (FDP), bez kterých vláda nejspíš nebude možná. Volební účast činila 76,6 procenta.
27. 9. 2021Aktualizováno27. 9. 2021, 14:17|
Kulhánek vyzval v OSN k užší spolupráci v boji proti terorismu či změnám klimatu
Český ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) ve svém projevu na 76. zasedání Valného shromáždění OSN vyzval k větší mezinárodní spolupráci v boji proti terorismu, obnově po pandemii nemoci covid-19 či ve snahách čelit změnám klimatu. Vyjádřil znepokojení ze situace v Bělorusku a podpořil celistvost území Ukrajiny a Gruzie. Státy by podle něj měly pracovat na tom, aby se z technologií nestaly nové prostředky dohledu a perzekuce lidí. Valné shromáždění v New Yorku potrvá do pondělí.
24. 9. 2021Aktualizováno24. 9. 2021, 07:58|
Biden v OSN zdůraznil potřebu spolupráce, nechce studenou válku s Čínou
Svět musí spolupracovat víc než kdy dřív, protože osudy různých zemí a národů nikdy nebyly propojené více než nyní. S takovým vzkazem vystoupil na Valném shromáždění OSN americký prezident Joe Biden. Za sílícího napětí mezi Washingtonem a Pekingem také uvedl, že USA si nepřejí novou studenou válku. Generální tajemník OSN António Guterres varoval před „největší kaskádou krizí v našich životech“ a zkritizoval přístup mezinárodního společenství k pandemii nebo klimatickým změnám. O covidu a klimatu mluvila i slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.
21. 9. 2021Aktualizováno21. 9. 2021, 22:57|
Kulhánek chce intenzivnější obchod s Rijádem. Na lidská práva se Černínský palác „dívá realisticky“
Česká vláda chce posílit obchodní vztahy se Saúdskou Arábií. Ty v posledních čtyřech letech poklesly, loni obrat představoval necelou půlmiliardu dolarů. Můžou za to jak výkyvy na trhu s ropou, tak i dopady pandemie. Ministr zahraničí Jakub Kulhánek v Rijádu navrhl navázat strategické partnerství mezi oběma zeměmi.
16. 9. 2021|
Zemanovi experti chtějí víc posílít ochranu hranic. Varují před terorismem a migrací
Poradní tým prezidenta Miloše Zemana se vyslovil pro zásadní posílení ochrany českých hranic, a to ve spolupráci s dalšími zeměmi Evropské unie. Na Twitteru to uvedl prezidentův mluvčí po jednání expertního týmu, kterého se zúčastnili také ministři zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) a obrany Lubomír Metnar (za ANO). Tým podle něj identifikoval pro Česko dvě bezpečnostní rizika, a to migraci a terorismus.
12. 9. 2021Aktualizováno12. 9. 2021, 17:33|