TÉMA

Posudek

Poškozené vypovídaly v případu Cimického. Nebylo to jednoduché, řekla Hynková Vrbová

V případu psychiatra Jana Cimického, který čelí obžalobě z několika znásilnění a desítek případů vydírání, v úterý Obvodní soud pro Prahu 8 začal vyslýchat poškozené ženy. Hlavní líčení je kvůli ochraně jejich údajů neveřejné, po výpovědi však promluvila moderátorka České televize Martina Hynková Vrbová, která v kauze figuruje jako poškozená. Cimický, který už dříve veškerá obvinění odmítl, se ze soudního jednání omluvil.
23. 4. 2024Aktualizovánovčera v 20:14|

Advokáti, kteří poskytují pomoc obětem trestných činů, dostávají proplacenou jen část nákladů. Ministerstvo to chce změnit

Ubývá advokátů zajišťujících právní pomoc zvlášť zranitelným obětem trestných činů. Soudy jim často krátí odměny za úkony, které jim po dobu procesu poskytují. Mnohdy dostanou od státu proplacenou třeba jen třetinu jimi vyčíslených nákladů.
21. 4. 2024|

Reportéři ČT: Rodiče dětí s autismem často narážejí na systém

Rodiny, které pečují o děti s poruchou autistického spektra, se často potýkají s odmítáním ze strany úřadů. Přitom mají nárok na státní pomoc, na kterou však někdy musí čekat i celé roky. Diagnóz autismu v Česku přibývá, ale systém s nimi zatím příliš nepočítá. Pro Reportéry ČT natáčela Barbora Loudová.
16. 4. 2024|

Rožnov pod Radhoštěm vybere firmu, která upraví projekt Kulturního centra a postaví ho

Rožnov pod Radhoštěm na Vsetínsku vybere stavební firmu, která upraví projekt Kulturního centra a objekt postaví. Zastupitelé města v pondělí vybírali ze tří variant výstavby centra. Zvolenou verzi preferovalo i vedení radnice, hlasovalo pro ni všech 21 přítomných zastupitelů. Stavba centra za více než 360 milionů korun se předloni zastavila, hotová je základová deska.
18. 3. 2024|

Karlovarská policie rozšířila obvinění ohledně podvodů s řidičskými průkazy, stíhá 17 lidí

Policie v Karlovarském kraji obvinila v souvislosti s podvody s vydáváním řidičských průkazů dalších dvanáct lidí. Podle ní se dopouštěli trestného činu podplácení, za což jim hrozí až šestileté vězení. Pět osob včetně zkušebního komisaře kriminalisté stíhají už od loňského října, ČT to řekl policejní mluvčí Jakub Kopřiva.
27. 7. 2023|

Dačice nechají zkontrolovat podzemí v centru města. Hrozí zřícení historických sklepů

Město Dačice zvažuje statický posudek na historické sklepy pod tamním náměstím. U jednoho z nich se totiž po deštích v minulém týdnu propadla klenba, celou noc pak museli prostor zajišťovat hasiči. Podobných sklepů jsou v podzemí centra desítky. Dačická radnice přitom neví, v jakém jsou stavu.
18. 4. 2023|

Německá vláda po začátku války slibovala rychlou výstavbu větrných elektráren. Plány zůstávají na papíře

Před rokem – po vypuknutí války na Ukrajině – slibovala německá spolková vláda masivní rozvoj obnovitelných zdrojů energie, zejména větrných elektráren. Jenže naplánovaný větrný boom, jehož cílem mělo být energeticky nezávislé Německo, zatím nepřichází. I kvůli odporu některých spolkových zemí. Spolkový parlament schválil ale počátkem března zákon, který by měl přípravu stavby větrných elektráren zjednodušit a urychlit.
11. 3. 2023|

Od pondělí bude pokračovat soud v kauze Čapí hnízdo. Vyslechne znalce i obžalované

Pražský městský soud se v pondělí vrátí k projednávání kauzy Čapí hnízdo. Obžalobě čelí bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) a jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová. Soudce má v plánu výslechy znalců a doplňující výslechy obžalovaných. Na program se v týdnu mohou dostat i závěrečné řeči.
18. 12. 2022|

Justice podle Ústavního soudu chybovala, když chtěla dítě kvůli neshodám rodičů poslat do ústavu

Soudy nemohou posílat děti do diagnostického ústavu jen proto, že se rodiče, kteří spolu nežijí, nedokážou dohodnout na péči a předávání dětí. Jde vždy o krajní prostředek, pro který musí být splněny zákonné podmínky, zdůraznil v nálezu Ústavní soud (ÚS).
6. 12. 2022Aktualizováno6. 12. 2022, 13:41|

Děčín nechce čekat na závěry odborníků o jezu na Labi. Stavbu označuje za veřejně pospěšnou

Vedení Děčína chce dát obří stavbu jezu na Labi do svého územního plánu, a to jako veřejně prospěšnou stavbu. Momentálně hledá cestu, jak to udělat. Jde o neobvyklou situaci, protože stále není jisté, že jez za pět miliard korun stát nakonec vybuduje. Řeší se totiž dopady na životní prostředí v řece a jejím okolí. Vybudování jezu má pomoci zvýšit hladinu Labe tak, aby po něm mohly plout nákladní lodě.
11. 11. 2022|

Znalec Klicpera musí zaplatit pokutu kvůli mediálním výrokům v kauze Bečva

Znalec Jiří Klicpera musí zaplatit devět tisíc korun kvůli svým mediálním výrokům v kauze otravy řeky Bečvy. Ministerstvo spravedlnosti mu uložilo pokutu kvůli porušení mlčenlivosti, řekl ČT mluvčí resortu Vladimír Řepka. Klicpera s pokutou nesouhlasí, odvolávat se proti ní ale nebude. Ministerstvo znalci vyčítalo, že v médiích naznačoval, kdo je nebo není viník havárie.
26. 10. 2022|

Potřebuje psychiatra, řekla Stehlíková před soudem se Zemanem. Ten chce omluvu

Psychiatrička a bývalá ministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková trvá na tom, že prezident Miloš Zeman potřebuje psychiatrickou pomoc kvůli svým závislostem na alkoholu a tabáku. U soudu ve čtvrtek uvedla, že za jejími dřívějšími, nyní žalovanými výroky o Zemanově zdraví stál dobrý úmysl – záchrana prezidentova života. Zeman po Stehlíkové žádá omluvu a milion korun na Fond ohrožených dětí. Soudkyně avizovala, že nechá vypracovat lékařský posudek k zdravotnímu stavu prezidenta v době jeho hospitalizace. Oslovit chce některý z mimopražských ústavů se specializací na psychiatrii.
8. 9. 2022Aktualizováno8. 9. 2022, 13:06|

Ministerstvo práce opakovaně odmítlo ombudsmanova doporučení. Křeček informoval vládu

Veřejný ochránce práv Stanislav Křeček informoval vládu o možném nesprávném postupu ministerstva práce a sociálních věcí ve dvou oblastech. Šlo o nedostatečnou kvalitu lékařských posudků, ve druhém případě pak o vyřazování lidí z evidence uchazečů o zaměstnání, informovala mluvčí Kanceláře veřejného ochránce práv Markéta Bočková. Veřejný ochránce práv na slabiny ministerstvo upozorňoval, aniž by došlo ke změně.
19. 10. 2021|

Policie zadala dva posudky na duševní stav Babiše mladšího, ten žádá zahraniční znalce

Policie v kauze údajného zavlečení Andreje Babiše mladšího na Krym zadala dvěma znalcům vypracovat znalecké posudky –⁠ psychologický a psychiatrický. Premiérův syn je ale proti tomu, aby byl zkoumán v Česku. Pro Českou televizi to uvedl jeho právní zástupce Vítězslav Dohnal. Babiš mladší dlouhodobě tvrdí, že ho premiér nechal v roce 2017 proti jeho vůli odvézt na Krym proto, aby mu znemožnil vypovídat v kauze Čapí hnízdo.
14. 10. 2021|

Znalec Roček stanul před soudem. Posudek v kauze směnek exposlance Severy byl údajně nepravdivý

Okresní soud v Olomouci v úterý otevřel případ znalce v oboru psychiatrie Petra Ročka, který čelí obvinění z křivé výpovědi a kvůli nepravdivému znaleckému posudku. Přečinů se údajně dopustil v případu směnek bývalého poslance a generálního sekretáře TOP 09 Pavla Severy. Kauza směnek za víc než deset milionů korun, které Severovi podepsal dnes již zemřelý přítel, se táhla přes šest let. Severu nakonec soud obžaloby zprostil.
21. 9. 2021|

Chybí soudní znalci, ti stávající jsou kvůli tomu přetížení

Přes tisíc soudních znalců letos vrátilo razítko. Od začátku roku musí splňovat nová pravidla včetně povinného pojištění nebo používání datových schránek. Do nich se třetina znalců zatím vůbec nepřihlásila. Ministerstvo spravedlnosti teď hledá cesty, jak nahradit chybějící experty, a to především ve zdravotnictví.
19. 9. 2021|

Nejvyšší soud definitivně zprostil obžaloby aktéry privatizace OKD

Nejvyšší soud podle informací České televize odmítl dovolání státního zástupce v kauze privatizace OKD. Znalec Rudolf Doucha je tak definitivně zproštěn obžaloby, zproštěný je i exmanažer Fondu národního majetku Jan Škurek. Jeho bývalý kolega z fondu Pavel Kuta se konce procesu nedožil. Nejvyšší soud konstatoval, že jde ze strany státního zastupitelství o dovolání „zjevně neopodstatněné“.
12. 5. 2021Aktualizováno12. 5. 2021, 16:33|

Univerzita Karlova se distancovala od posudků profesora Jelínka. Označil je jménem fakulty

Šéf katedry trestního práva Právnické fakulty Univerzity Karlovy Jiří Jelínek vydával bez souhlasu školy posudky označené jménem fakulty. České televizi to potvrdil děkan fakulty. Jelínek mimo jiné zpracoval posudek pro společnost Metrostav stíhanou v kauze exhejtmana Ratha. Kvůli střetu zájmů ho už zbavil funkce asistenta pražský vrchní soud.
14. 3. 2021|