TÉMA

Predátor

Lenochod vrací úder. Videopast natočila nezvyklý souboj v pralese

Vědci natočili pomocí ukryté kamery v jihoamerickém pralese souboj, v němž odrážel útoky predátora tvor, který měl útok podle všech předpokladů jasně prohrát. Podle autorů studie záznam vrhá nové světlo na vztah predátor–kořist.
16. 8. 2023|

Řecko chce zjistit, zda premiér věděl o odposlouchávacím skandálu tajné služby

Skandál s odposlechy předsedy opozičních socialistů Nikose Andrulakise a dvou novinářů tajnou službou otřásá pozicí řeckého premiéra Kyriakose Mitsotakise. Šéf zpravodajců již přišel o funkci a ustavená vyšetřovací komise má zjistit pozadí celé akce. Informoval o tom zpravodaj ČT v Turecku Václav Černohorský.
1. 9. 2022|

V novém Predátorovi se mimozemskému monstru postaví bojovnice z kmene Komančů

Na streamovací platformy přibude tento týden nejnovější příspěvek do filmové série Predátor, s podtitulem Kořist. Mimozemskému lovci se tentokrát postaví kmen severoamerických indiánů. Letos je to pětatřicet let, co se dnes už kultovní Predátor poprvé objevil na plátnech kin.
3. 8. 2022|
Doporučujeme

Vědci nalezli nejstarší fosilii predátora. Vypadal jako pochodeň s chapadly

Britští vědci objevili zkamenělinu stovky milionů let starého živočicha, o kterém se domnívají, že byl nejstarším dosud nalezeným predátorem. Mořského lovce, který svou kořist chytal chapadélky a nejspíš patřil k žahavcům, pojmenovali po britském přírodovědci Davidu Attenboroughovi.
27. 7. 2022Aktualizováno30. 7. 2022, 15:01|

Mladí tyranosauři dokázali změnit ekosystém. Vytlačili jiné velké predátory, naznačuje studie

Nová studie ukázala, že všude, kde tyranosauři získali dominantní postavení, převzala jejich mláďata ekologickou roli středně velkých šelem. A ty pak rychle vyhynuly.
18. 6. 2021|

Dopady vyhánění dingů z přírody jsou viditelné z vesmíru, ukázaly satelitní snímky

V australských oblastech, ze kterých lidé vyhnali psa dinga, se hůř daří vegetaci. Je to přitom viditelné i z vesmíru. Poukázala na to nová analýza satelitních snímků, jejíž výsledky publikoval časopis Landscape Ecology.
28. 2. 2021|