Lenochod vrací úder. Videopast natočila nezvyklý souboj v pralese

Vědci natočili pomocí ukryté kamery v jihoamerickém pralese souboj, v němž odrážel útoky predátora tvor, který měl útok podle všech předpokladů jasně prohrát. Podle autorů studie záznam vrhá nové světlo na vztah predátor–kořist.

Lenochodi jsou pomalá a mírumilovná zvířata. Dokud není zapotřebí, aby byli rychlí a agresivní. Skvěle to demonstruje studie přírodovědců z Texaské univerzity v Austinu, která zdokumentovala chování těchto savců v jejich přirozeném prostředí. 

„Lenochod vrací úder“ – tak se jmenuje nový výzkum, který vedl Anthony Di Fiore, a vyšel v odborném žurnálu Food Webs. Vědci v něm analyzovali nezvyklou situaci, kterou zachytila videopast v ekvádorském pralese. Tu schovali u místa bohatého na minerály, kam, podobně jako k africkým napajedlům, táhnou zvířata z velké dálky, aby si doplnila zdroje živin.

Lenochod proti ocelotovi 1 (zdroj: University of Texas)
Lenochod proti ocelotovi 2 (zdroj: University of Texas)

Kromě těch mírumilovných se zde shromažďují také predátoři. V tomto případě kamera zachytila ocelota – menší kočkovitou šelmu, která ráda loví v okolí vody. Ocelot zde našel svou kořist v lenochodu dvouprstém.

Boj o život

„Je to mimořádně zajímavé video, protože lenochoda dvouprstého vidíme na kamerových pastech jen výjimečně, a ocelota jsme na nich zachytili dokonce jen jedenkrát,“ komentoval výsledky Di Fiore.

„Na videích vidíme, jak se ocelot pokusil lenochoda ulovit. V tom prvním je vidět, jak se predátor pokusil ulovit lenochoda zezadu, ale ten se otočil a útok oplatil. Na druhém už lenochod pomalu ustupuje, využívá přitom jako kryt padlý kmen stromu. Ocelot se ho sice pokouší následovat, ale jeho kořist udržuje odstup a drží si ho celou dobu od těla.“ 

Di Fiore sice studuje zvířata, zejména primáty, v ekvádorském pralese už téměř třicet let, ale takovou situaci viděl poprvé. „Jak lenochodi, tak oceloti jsou zvířata, která se velmi složitě studují,“ vysvětluje.

„Jsou tichá, plachá a velmi šikovně a ráda se skrývají. Tohle video nám poskytuje úžasný, krátký pohled do jejich vztahů a ukazuje zajímavý úhel vztahu predátor–kořist, který vlastně není vůbec známý,“ dodává vědec.