TÉMA

Prodloužení

Česko vyjednává o pokračování gripenů, neobejdou se ale bez modernizace

Česká republika se chce se Švédskem dohodnout na prodloužení pronájmu stíhacích letounů JAS-39 Gripen. Bude je totiž potřebovat až do roku 2035, kdy by je měly plně nahradit modernější americké stroje F-35 Lightning II. Provoz gripenů je zatím domluvený pouze do roku 2027. Navíc budou potřebovat modernizaci, aby zůstaly kompatibilní se systémy spojenců v NATO.
11. 4. 2024|

Zvolili jsme „partyzánskou“ cestu, aby se děti nemusely na školy znovu hlásit postaru, tvrdí Bek

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) v úterních Událostech, komentářích hájil jednodenní prodloužení termínu pro podání přihlášek na střední školy. Oznámeno podle něj bylo prý i proto, aby se snížilo možné riziko kyberútoků na nový elektronický systém. Odklad uvítal i liberecký hejtman Martin Půta (SLK), podle něj se tak uleví rodičům. Středa 21. února je tak posledním dnem, kdy lze přihlášky odevzdat.
21. 2. 2024|

Bek o den prodloužil termín pro podání přihlášek na střední školy

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) o den prodloužil termín pro podávání přihlášek na střední školy. Poslední možnost tak budou mít uchazeči ve středu. Poprvé se letos mohou hlásit elektronicky a podat až tři přihlášky. Stále je možné využít i tradiční papírovou formu, případně hybridní, tedy zkombinovat tištěnou přihlášku s podporou elektronického systému. Uchazeči musejí školám přiřadit priority a tím určit, kam chtějí nejvíce. Jednotné přijímací zkoušky budou v dubnu.
20. 2. 2024Aktualizováno20. 2. 2024, 20:33|

Politici v tom létat nebudou, vyhodnotili to vojáci, řekla Černochová k F-35. Metnar by jednal efektivněji

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) uvedla, že letouny páté generace F-35 vyhodnotili jako nejlepší variantu sami vojáci. Pochybnosti o nejdražší české armádní zakázce nemá, letouny budou prý i šetřit lidské životy. Její předchůdce v čele resortu obrany Lubomír Metnar (za ANO) by však v této věci jednal efektivněji. Oba politici se v pořadu Události, komentáře střetli o okolnostech pronájmu gripenů.
6. 2. 2024|

Německo o dva měsíce prodlouží kontroly na hranicích s Českem, Polskem a Švýcarskem

Německo prodlouží kontroly na hranicích s Českem, Polskem a Švýcarskem nejméně o další dva měsíce, sdělila listu Rheinische Post německá ministryně vnitra Nancy Faeserová. Je prý přesvědčena o tom, že fungují. Stacionární kontroly byly dosud schválené do 15. prosince, Berlín ale dopředu avizoval, že je může prodloužit.
8. 12. 2023Aktualizováno8. 12. 2023, 12:04|

Izrael a Hamás se dohodly na prodloužení příměří. Domů zamířila další rukojmí

Jedenáct rukojmí, která v pondělí propustilo teroristické palestinské hnutí Hamás, dorazilo s pomocí pracovníků Červeného kříže do Izraele, píše agentura Reuters. Izrael a Hamás se také dohodly na dvoudenním prodloužení příměří v Pásmu Gazy, oznámilo katarské ministerstvo zahraničí. Hamás dohodu o prodloužení klidu zbraní podle agentury Reuters také potvrdil. Podle palestinského hnutí se novou dohodu podařilo vyjednat za zprostředkování Kataru a Egypta. Pravidla podle teroristické skupiny platí stejná jako při dosavadním příměří.
27. 11. 2023Aktualizováno28. 11. 2023, 00:15|

Rakousko bude kontrolovat hranice s Českem dalších dvacet dní

Rakousko bude dál kontrolovat svoji hranici s Českem. Podle agentury APA rozhodla Vídeň o prodloužení kontrol o dvacet dní, v čemž následovala Německo. I to v týdnu znovu prodloužilo kontroly na hranicích s Českem a také Polskem a Švýcarskem. Nadále tak platí, že Polsko je jediný sousední stát, kam lze cestovat bez jakéhokoli rizika zdržení kvůli hraniční kontrole. Hranice se Slovenskem kontroluje totiž naopak česká policie.
16. 11. 2023|

Německo sníží podporu azylantů a zachová kontroly na hranicích

Německo zachová kontroly na hranicích s Českem, Polskem, Rakouskem a Švýcarskem, protože ostraha vnějších hranic Evropské unie je neúčinná. Během nočního jednání se na tom shodl kancléř Olaf Scholz s premiéry spolkových zemí. Německo také omezí dávky pro žadatele o azyl a výplatu části finančních výhod převede z hotovosti na předplacenou kartu. Bavorský premiér Markus Söder a jeho saský kolega Michael Kretschmer s výsledky spokojeni nejsou, podle nich potřebuje Německo zásadní změnu migrační politiky.
7. 11. 2023Aktualizováno7. 11. 2023, 12:05|

Ukrajinští uprchlíci by mohli mít dočasnou ochranu do roku 2025, vnitro připravilo novelu

Uprchlíci z Ukrajiny napadené Ruskem si budou možná moci prodloužit dočasnou ochranu v Česku o další rok, a to do konce března 2025. Postup popisuje novela zákona zvaného lex Ukrajina, kterou v pondělí ministerstvo vnitra poslalo do meziresortního připomínkového řízení.
31. 7. 2023Aktualizováno31. 7. 2023, 16:22|

Pošta od července prodlouží doručování ekonomických zásilek na tři dny

Česká pošta od července prodlouží doručovací dobu u takzvaných ekonomických listovních zásilek o jeden den na tři dny. Důvodem je podle ní trvalý pokles zájmu o posílání listovních zásilek a s tím související optimalizace poštovní sítě. Každý den pošta doručí okolo 1,8 milionu listovních zásilek. O změně podnik informoval v tiskové zprávě. Systém dvourychlostního doručování zavedla Česká pošta v únoru 2020.
2. 6. 2023|

Rakousko o dalších 30 dnů prodloužilo kontroly na hranicích se Slovenskem

Rakousko o dalších 30 dnů prodloužilo kontroly na hranicích se Slovenskem, trvat tak mají nejméně do 26. ledna. Informovala o tom agentura APA s odvoláním na ministra vnitra Gerharda Karnera, podle nějž je toto opatření nadále nutné z hlediska boje proti převaděčům.
23. 12. 2022|

Česko bude v EU prosazovat důslednější ochranu vnější hranice, řekl Fiala. Do Maďarska odjede více policistů

Kontroly na česko-slovenských hranicích budou zřejmě pokračovat i po 12. prosinci, do kdy jsou zatím schváleny. Naznačil to ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) ve čtvrtek v Událostech, komentářích. Podle premiérů obou zemí je potřeba posílit spolupráci policistů, aby se kontroly zrychlily. Petr Fiala (ODS) a Eduard Heger ale považují za zásadní pro vyřešení situace s množstvím nelegálních migrantů procházejících oběma státy, aby členské státy EU pomohly s ostrahou vnější schengenské hranice. Česko podle Fialy bude posílení dohledu na hranici prosazovat v rámci předsednictví EU, samo také pošle na jaře na maďarsko-srbské pomezí více policistů.
11. 11. 2022Aktualizováno11. 11. 2022, 22:47|

Uzavírka silnice v Českých Budějovicích se kvůli průtahům na stavbě tunelu na D3 prodlouží

O osm měsíců se prodlouží uzavírka Dobrovodské ulice v Českých Budějovicích. Ta je už rok neprůjezdná kvůli stavbě tunelu Pohůrka na části dálnice D3. Podle původních plánů se měla ulice znovu otevřít na konci srpna.
9. 8. 2022|

Poslanci projednali jmenování Řehky do čela generálního štábu a Foltýna náčelníkem Vojenské policie

Nic již nebrání tomu, aby Karel Řehka nastoupil do čela generálního štábu české armády ani tomu, aby se Otakar Foltýn ujal velení Vojenské policie. Jmenování obou projednal branný výbor Poslanecké sněmovny, což byl poslední zbývající krok poté, co nominace schválila vláda, přičemž na jméně Karla Řehky se předtím shodli ministryně obrany Jana Černochová (ODS) a prezident Miloš Zeman.
3. 6. 2022Aktualizováno3. 6. 2022, 12:58|

Firma OKD připravuje poslední poruby pro těžbu uhlí. Její případné prodloužení bude na ministerstvu

Společnost OKD připravuje pro těžbu černého uhlí poslední takzvané poruby, tedy důlní díla, ve kterých se dobývá užitkový nerost. Poslední vozíky by měly surovinu dopravit na povrch v polovině příštího roku. Energetické uhlí má přitom společnost už do konce letošního roku vyprodané. O případném prodloužení těžby by ale muselo rozhodnout ministerstvo financí, které chce v nejbližších týdnech zveřejnit výsledky analýzy.
2. 6. 2022|

Místo elektronického náramku osobní návštěvy. Lidi v domácím vězení musejí kontrolovat úředníci

Už půl roku musí systém domácího vězení fungovat bez elektronických náramků. Probační úředníci teď odsouzené kontrolují namátkově – minimálně čtyřikrát měsíčně. To jim brání v jiné práci. Soutěžení dodavatele nových náramků by mělo začít do konce roku.
30. 5. 2022|

Důchody kvůli inflaci vzrostou, potvrdila vláda. Zákon o příspěvku na dítě odložila

Všechny starobní, invalidní a pozůstalostní důchody se od září znovu kvůli vysoké inflaci mimořádně zvýší. Zásluhová část penze se všem příjemcům zvedne o 5,2 procenta. Průměrný starobní důchod tak vzroste o 699 korun, schválil ve středu kabinet Petra Fialy (ODS). Ten měl na programu i návrh na jednorázový příspěvek pět tisíc korun na dítě do osmnácti let, nakonec ho ale odložil. Projednávat ho ministři budou až příští týden spolu s novelou o podpoře zkrácených úvazků a státní sociální podpoře.
25. 5. 2022Aktualizováno25. 5. 2022, 20:03|

Sněmovna souhlasí s prodloužením nouzového stavu do konce června

Nouzový stav vyhlášený kvůli uprchlické vlně z Ukrajiny potrvá do konce června. Sněmovna umožnila vládě jeho prodloužení o 30 dní po skoro šestihodinové debatě. Proti bylo opoziční SPD, podle jeho šéfa Tomia Okamury ho vláda zneužívá k posilování své moci. ANO navrhovalo prodloužení pouze o čtrnáct dní. Dolní komora schválila pokračování nouzového stavu zejména hlasy poslanců pětice koaličních stran. Zákonodárci opozice žádost kabinetu až na jednoho z poslanců ANO nepodpořili.
19. 5. 2022Aktualizováno19. 5. 2022, 23:07|

Vláda požádá o nouzový stav do konce května. Ukrajině pošle policejní výzbroj i hasičské vybavení

Ministři se shodli, že požádají Poslaneckou sněmovnu o prodloužení nouzového stavu do konce května, tedy o necelé dva měsíce. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) se však domnívá, že potom bude ještě třeba nouzový stav prodloužit znovu. Vláda také schválila příspěvky, které budou dostávat ti, kdo ubytují válečné uprchlíky z Ukrajiny. Dostanou od státu 3000 korun za osobu za měsíc. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) odsouhlasili ministři i další materiální pomoc pro Ukrajinu ze zásob policie i hasičů. Vláda také rozhodla o jmenování zmocněnce pro boj s dezinformacemi, bude jím Michal Klíma.
23. 3. 2022Aktualizováno23. 3. 2022, 22:18|

Zeman pochopil, že tahá za kratší konec, tvrdí Kalousek. Fiala umí překvapit, souhlasí Kupka

Páteční jmenování vlády je překvapením, konstatovali bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) a bývalý ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Od prezidenta Miloše Zemana očekávali, že bude vyjednávání dále protahovat, uvedli v pořadu Události, komentáře. Budoucí ministr dopravy Martin Kupka (ODS), který byl také hostem, zdůrazňuje, že podmínkou úspěchu kabinetu Petra Fialy (ODS) je dobrá spolupráce.
17. 12. 2021|

Moldavsko uhradilo ruskému Gazpromu peníze, které mu dlužilo za plyn

Moldavsko uhradilo ruské plynárenské společnosti Gazprom peníze, které jí dlužilo za dodávky zemního plynu. Oznámila to rusko-moldavská plynárenská společnost Moldovagaz. Kvůli neuhrazené platbě hrozilo, že Gazprom dodávky plynu do Moldavska zastaví.
26. 11. 2021Aktualizováno26. 11. 2021, 20:53|

Povinné očkování by rozdělilo společnost, řekl Válek. Jiná cesta není, oponoval Kubek

Budoucí vládní kabinet představil svou strategii pro boj s epidemií covidu-19 v Česku. Počítá například se zaváděním opatření na regionální úrovni nebo obnovením platnosti PCR testů. Vymezuje se naopak proti povinné vakcinaci, ačkoliv očkování je podle kandidáta na ministra zdravotnictí Vlastimila Válka (TOP 09) jedinou cestou. Očkovací povinnost je ale nutná podle prezidenta České lékařské komory Milana Kubka. Kritiku si budoucí vláda vysloužila i od hejtmana Zlínského kraje Radima Holiše (ANO), podle kterého nemají hygieny pravomoce k zavádění opatření. O možnostech v boji proti covidu spolu debatovali v pořadu Události, komentáře.
25. 11. 2021|

Po roce 2030 by se mohlo omezit pozemní TV vysílání. Ubudou frekvence, říká předsedkyně ČTÚ

Pozemní televizní vysílání by se mohlo po roce 2030 výrazně omezit. Stát by mohl nabídnout televizní frekvence 600 MHz pro internetové sítě. Na konferenci Digimedia 2021 to uvedla předsedkyně Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) Hana Továrková.
22. 9. 2021|

Odložené operace a dlouhé čekací doby. Část nemocnic zatím nedokázala plně obnovit neakutní péči

Už zhruba tři měsíce mohou nemocnice provádět plánované operace. K běžnému režimu se ale po jarním útlumu koronavirové epidemie vrátila jen část z nich. Česká televize oslovila třicítku zařízení v celém Česku a zhruba polovina dosud neakutní péči plně neobnovila.
5. 7. 2021|