TÉMA

Mobilní telefony

Portál občana je ke stažení už i do mobilu

Digitální a informační agentura (DIA) ve čtvrtek ráno oficiálně spustila mobilní verzi Portálu občana. Služba slouží pro kontakt lidí se státní správou. Podle ředitele agentury Martina Mesršmída by se i díky nové mobilní aplikaci mohl do konce roku zvýšit počet uživatelů služby ze současných 1,2 milionu na 1,6 až 1,7 milionu.
18. 4. 2024|

V irském městě zakázali školákům mobily. Nejen při vyučování, ale i ve volném čase

Používání mobilů ve školách omezuje stále větší počet států, aby se děti lépe soustředily na výuku, ale také kvůli riziku kyberšikany. Ve městě Greystones v Irsku zašli ještě o kus dál. Děti tam nesmějí mít smartphony ani mimo školu.
7. 12. 2023|

Používání sociálních sítí zpomaluje příchod spánku. Efekt je podobný drogám, popsal výzkum

Sociální sítě jsou u mnoha lidí přímou příčinou horšího spánku. Popsala to rozsáhlá americká studie, kterou vedli psychiatři z Dukeovy a Yaleovy univerzity. Tvrdí, že našli příčinnou souvislost mezi používáním sociálních médií před spánkem a jeho kratším trváním.
29. 5. 2023|

Pozor na neuvážené potvrzování kódů v mobilech, varují policisté

Kybernetická kriminalita je na vzestupu. Policisté letos řadí do této kategorie každý desátý trestný čin. Momentálně například nový škodlivý kód napadá mobilní telefony s operačním systémem Android a jejich majitele okrádá.
29. 5. 2023|

Antimonopolní úřad uložil distributorovi elektroniky pokutu 24,5 milionu za kartel

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) potrestal plzeňskou společnost Beryko, která je distributorem elektroniky značky Xiaomi, pokutou 24,46 milionu korun za účast v kartelové dohodě. Druhá firma, která se kartelu účastnila, společnost Witty se sídlem v Praze, vyvázla bez postihu, protože protisoutěžní jednání nahlásila jako první a umožnila kartel odhalit. Rozhodnutí je pravomocné, žádná z firem proti němu nepodala rozklad.
13. 4. 2023|

Více baterií bude možné recyklovat

K recyklaci by se mělo dostat více baterií – včetně těch z telefonů, kol a v budoucnu i z aut. Evropská unie se předběžně shodla na nových pravidlech. Reagují na rozvoj elektromobility a mají omezit závislost na dovozu kovů. Už letos se chystá v Česku rozšíření sběrné sítě.
25. 1. 2023|

Obyvatelé Chersonu se setkávají u nabíjecích zdrojů. Snaží se znovu propojit se světem

Cherson v sobotu poprvé od osvobození spustil dodávky elektřiny, a to jen pro klíčové instituce. Ačkoliv to vypadalo, že by se do města mohla vrátit základní elektrická síť, v neděli zůstalo prakticky bez proudu. Lidé spoléhají na generátory, vlastní vynalézavost – anebo na speciálně vyhrazená místa.
27. 11. 2022|

Videoherní průmysl se stal během pandemie gigantem. Kvůli izolaci se lidé uchylují k virtuálnímu světu

Zatímco pandemie covidu-19 negativně ovlivnila téměř všechny aspekty života a zábavního průmyslu, úspěch videoherní branže naopak prudce narostl. Kvůli přísným protiepidemickým opatřením a častým uzávěrám lidé hledají způsoby, jak trávit v izolaci čas. Mnoho z nich se obrátilo právě k virtuálnímu světu. Již velmi úspěšný průmysl tak díky epidemii zaznamenal nejlepší rok za poslední dekádu.
19. 2. 2021|

Kvůli pašování drog do pardubického vězení obvinila GIBS třináct lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) obvinila 13 lidí kvůli výrobě a pronášení drog a také dalších zakázaných předmětů do pardubické věznice. Využívali k tomu šéfkuchaře zaměstnaného ve vězení, který pervitin předával jednomu z vězňů. Ten drogy distribuoval mezi ostatní vězně společně se svým odsouzeným bratrem.
23. 9. 2020|