TÉMA

Daniel Drake

Mezi oběťmi útoku hnutí Hamás v Izraeli je i český občan

Obětí útoku teroristického hnutí Hamás na Izrael je i český občan. Jeho smrt ve středu potvrdil mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake. Dvaadvacetiletý muž podle serveru Novinky.cz zahynul při útoku 7. října v kibucu Nirim.
18. 10. 2023Aktualizováno18. 10. 2023, 18:02|

Rusko neplatí nájem za pozemky v Česku. Stát se brání u soudů

Ruská federace ani čtyři měsíce po výpovědi smluv o bezplatném užívání pozemků v Česku nezačala platit nájem. České televizi to sdělilo ministerstvo zahraničí s tím, že Rusové neuhradili ani dlužné nájemné za poslední tři roky. Stát ho vyčíslil na padesát milionů. Záležitost sleduje redaktor Jiří Hynek.
8. 10. 2023|

Počet obětí slovinských povodní stoupl na šest. Pohřešovaní Češi se ozvali

Záchranáři v pondělí objevili další dvě oběti povodní, které v minulých dnech postihly Slovinsko. Celkový počet mrtvých tak stoupl na šest, ale bilance může nadále růst, protože záchranné týmy se ještě nedostaly do některých odříznutých oblastí. Hrozí navíc sesuvy půdy, informovala v pondělí slovinská média. Někteří Češi ve Slovinsku uvázli v ubytovacích zařízeních, sdělil Černínský palác, všichni pohřešovaní se ale ohlásili. Do země vysílají pomoc státy z Evropské unie i NATO.
7. 8. 2023Aktualizováno7. 8. 2023, 23:09|

Česko dostalo pozvání na mírový summit o Ukrajině v saúdskoarabské Džiddě

Česko dostalo pozvání na summit v Saúdské Arábii, kde budou na začátku srpna jednat zástupci západních a rozvojových zemí o Ukrajině. Kdo za Českou republiku na setkání pojede, se nyní řeší. Informoval o tom mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake.
30. 7. 2023Aktualizováno30. 7. 2023, 19:31|

V Súdánu se bojuje i přes příměří. V zemi jsou čtyři Češi

V Súdánu pokračují boje navzdory druhému pokusu o dočasné příměří, které mělo začít ve středu v 18 hodin středoevropského letního času, uvedla agentura Reuters. Velitel polovojenských Jednotek rychlého nasazení (RSF) nabídl armádě příměří, ale ta přijme jen jeho kapitulaci, napsala agentura AP. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) si boje od soboty vyžádaly téměř 330 mrtvých a na 3200 raněných. V zemi jsou čtyři Češi a další cizinci, kteří čekají na vhodný okamžik k evakuaci.
20. 4. 2023Aktualizováno20. 4. 2023, 19:05|

Ministerstvo obrany se chystá potrestat lékaře, který obtěžoval hygieničku v Jižní Koreji

České velvyslanectví v Soulu je v kontaktu s věcně příslušnými jihokorejskými orgány kvůli případu lékaře s hodností podplukovníka, který v opilosti obtěžoval hygieničku. Sdělil to mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake. Podle ambasády lékař nebyl přímo členem české vládní delegace, do Koreje s ní ale přicestoval.
14. 4. 2023|

Velvyslanec Stropnický uznal chybu s přijetím dezinformátora, řekl Lipavský

Velvyslanec České republiky v Izraeli Martin Stropnický pochybil, když si nevyžádal dostatek informací k poslanecké delegaci, ve které byl i představitel české dezinformační scény Žarko Jovanovič. Uvedl to ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti) prostřednictvím mluvčího resortu Daniela Drakea. Stropnický podle něj chybu uznal a nebude se opakovat. Lipavský tím považuje věc za vyřešenou.
2. 2. 2023|