TÉMA

Deště

Záplavy v Řecku mají už deset obětí, stovky lidí čekají na pomoc

Rozlehlé oblasti v Řecku zůstávají nadále zatopené kvůli záplavám, které zejména centrální část země sužují od úterý. Počet obětí záplav vzrostl na deset a stovky lidí stále čekají na pomoc. Záchranáři, hasiči a armáda pokračují ve vyprošťování lidí, které uvěznila voda. Deště na Balkán přinesla bouře Daniel.
8. 9. 2023|

Počet obětí záplav v Řecku vzrostl na šest, situace ve střední části země je kritická

Počet obětí záplav, které od úterka v důsledku bouře Daniel sužují zejména centrální část Řecka, vzrostl na šest. Dalších šest lidí se pohřešuje. Desítky lidí stále čekají na pomoc, protože jejich obce jsou odříznuté od okolí. Povodně v úterý postihly i jihovýchodní pobřeží Bulharska, kde kvůli nim zemřeli čtyři lidé. Situace se tam ale už uklidnila, od středy v postiženém regionu nepršelo. Rovněž severozápad Turecka včetně Istanbulu zasáhly tento týden silné lijáky, které připravily o život osm lidí. Celkově tak zahynulo ve třech zemích v souvislosti se záplavami nejméně 18 lidí.
7. 9. 2023Aktualizováno7. 9. 2023, 20:13|

Česko zasáhly silné bouřky. Na jihu země připravily o proud dvacet tisíc domácností

Velmi silné bouřky, které zasáhly Česko, způsobily problémy na jihu země. Pokračovaly do Brna a na Olomoucko. Na jihu Čech se ocitlo dvacet tisíc domácností bez proudu. Silný vítr a pád stromů omezily provoz na železnici. Podle výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) hrozí (vyjma Ústecka a Karlovarska) postupně na celém území i lokální povodně. Hladiny mohou stoupat v noci na neděli v pásu táhnoucím se od Šumavy přes Českomoravskou vrchovinu k Jeseníkům.
26. 8. 2023Aktualizováno27. 8. 2023, 00:03|

Řidiče a cyklisty mezi Brandýsem a Ústím nad Orlicí ohrožuje sesutý svah

Kvůli silným a vytrvalým dešťům se během minulého týdne zřítila část svahu mezi Brandýsem a Ústím nad Orlicí. Rozdrolené kameny zůstávají u silnice, stejně jako velký kus zaklíněné skály, která ohrožuje projíždějící vozidla a cyklisty.
14. 8. 2023|

Lijáky v Jižní Koreji mají už minimálně čtyřicet obětí

Sesuvy půdy a záplavy způsobené silnými lijáky si v Jižní Koreji za poslední více než týden vyžádaly nejméně čtyřicet mrtvých, informovala agentura AP. Po dalších obětech pátrají v zavalených a zaplavených domech a vozidlech záchranáři. Největší škody hlásí centrální a jižní oblasti země. Déšť a voda z domů vyhnala na 10 tisíc lidí.
17. 7. 2023|

Silné bouřky zvedaly hladiny toků, hasiči měli stovky výjezdů

Českem se v noci a nad ránem prohnaly silné bouřky. Hasiči kvůli nim měli zhruba přes šest set výjezdů. Nejvíc zásahů bylo v Praze a Středočeském kraji. Hasiči ve většině případů odčerpávali vodu a odklízeli popadané stromy. Silničáři z několika menších středočeských silnic v okolí Prahy museli odstraňovat kamení a sesuvy půdy. Déšť na několika místech zvedal také hladiny malých toků. Během sobotního odpoledne se vyčasilo. Příští týden meteorologové očekávají tropické teploty.
25. 6. 2022Aktualizováno25. 6. 2022, 19:19|

V atmosféře přibývá metanu. NOAA se obává, že se spustí cyklus, jenž se vymkne kontrole

Američtí vědci už druhý rok za sebou zaznamenali rekordní nárůst koncentrace silného skleníkového plynu metanu v atmosféře. Zveřejnil to v nové zprávě Národní úřad pro oceán a atmosféru (NOAA).
8. 4. 2022|

Policie nezjistila porušení zákona v případu úhynu ryb v Bílině. Šlo o infekci

Policie nezjistila žádné porušení zákona v případu květnového úhynu ryb v řece Bílině na Mostecku a Teplicku, jako příčinu stanovila infekci. Ryby v řece uhynuly 2. května. Vzorky, které odebral městský úřad v Bílině, ukázaly na bakteriální infekci, nic toxického nepotvrdil ani rozbor vzorků odebraných Povodím Ohře.
4. 8. 2021|

Sever Čech zasáhly bouřky a vytopily několik obcí. Přesunuly se na východ

Sever Čech zasáhl o víkendu intenzivní déšť, některé toky se dostaly až na třetí povodňový stupeň. V Kunraticích u Cvikova voda zatopila polovinu domů. Hasiči zasahovali na řadě míst v Ústeckém a Libereckém kraji, kde pomáhali s odčerpáváním vody. Intenzivní deště zvedly také hladiny Šporky a Dobranovského potoka na Českolipsku, hasiči museli evakuovat obyvatele v Písečné a Dobranově u České Lípy. Na řece Bělé na Jesenicku už neplatí žádný ze stupňů povodňové aktivity, stejně je tomu na řece Úpě v Trutnově.
18. 7. 2021Aktualizováno18. 7. 2021, 21:03|

Dvě ženy zemřely v Japonsku při sesuvu půdy, další lidé jsou pohřešovaní

Při sesuvu půdy vyvolaném silnými dešti u japonského města Atami jihozápadně od Tokia zahynuly dvě ženy, oznámila japonská agentura Kjódó. Celkem se zde pohřešovaly dvě desítky lidí. Po nezvěstných pátrá několik záchranářských týmů.
3. 7. 2021Aktualizováno3. 7. 2021, 15:18|

Sever republiky zasáhly bouřky s kroupami. Meteorologové varují před deštěm, hrozí i povodně

Velmi silná bouřka s kroupami zasáhla ve středu v podvečer Jeseníky, později i oblast Bohumína. Podle Českého hydrometeorologického ústavu spadlo za půl hodiny kolem 40 milimetrů srážek. Bouřky jsou i na severovýchodě Čech. Pro sever republiky platí na část noci výstraha na silné bouřky, které se znovu vrátí ve čtvrtek odpoledne. Na jihu a západě Čech bude celou noc vydatně pršet. Zejména řekám pod Krkonošemi a Jizerskými horami a také v oblasti Českého lesa hrozí povodně, hladiny mohou dosáhnout až druhého stupně.
12. 5. 2021Aktualizováno12. 5. 2021, 21:07|
Počasí

Česko zasáhly silné bouřky. Hasiči měli v několika krajích stovky výjezdů

Na řadě míst Česka udeřily během sobotního odpoledne a večera silné bouřky. V několika krajích hrozí vylití toků z břehů. V Borovnici na Žďársku řeka Svratka přechodně stoupla na třetí povodňový stupeň, hladina pak opět klesla. Ve Zlínském, Jihomoravském, Pardubickém a Středočeském kraji i v Praze už museli zasahovat hasiči, kteří odstraňují spadlé stromy nebo odčerpávají vodu ze sklepů.
13. 6. 2020Aktualizováno13. 6. 2020, 23:13|