TÉMA

Epidemiolog

Po černém kašli i příušnice. Českem se rychle šíří další z nemocí, proti kterým se běžně očkuje

V Česku přibývá případů příušnic. Během prvních dvou měsíců roku hygienici zaznamenali 223 nakažených. To je skoro třikrát víc než za celý loňský rok. Vyplývá to z dat, která ČT poskytly krajské hygienické stanice a Státní zdravotní ústav (SZÚ). Nejvíce případů je v současnosti v Plzeňském kraji. Očkování proti příušnicím je v Česku povinné.
6. 3. 2024|

První případy covidu se v Česku potvrdily před třemi roky. Stane se běžným onemocněním, myslí si Prymula i Mucha

Ve středu 1. března uplynuly tři roky od doby, kdy testování objevilo v Česku první případy nového typu koronaviru. Dle přednostky pneumologické kliniky Martiny Koziar Vašákové pandemie ještě u konce není, nicméně díky imunizaci lidstva není jeho mortalita tak vysoká. Lékař z Ústavu všeobecného lékařství Cyril Mucha si myslí, že se covid pomalu posouvá k běžnému virovému onemocnění. „Jak se bude do budoucna zmírňovat, stane se běžným onemocněním,“ soudí i bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula. Současný šéf resortu zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) si to však nemyslí, jde o závažnou nemoc, podotkl. „Stává se z něj onemocnění, o kterém víme řadu věcí, umíme ho léčit,“ upřesnil.
1. 3. 2023|

Na kraken jsme připraveni, jde jen o zdokonalenou verzi omikronu, shodl se Prymula s Hostomským

Podle odborníků by se v Evropě během následujícího měsíce mohla objevit nová verze koronaviru, která se rychle šíří ve Spojených státech. Epidemiolog Roman Prymula v Otázkách Václava Moravce upozornil, že se takzvaný „kraken“ na evropském kontinentu již vyskytl. Upřesnil, že se jedná o subvariantu omikronu, na kterou již jsou lidé zvyklí a Česko je připraveno ji zvládnout.
15. 1. 2023|

Dlouhý covid zůstává neznámou, upozornil Válek

Česká společnost se už o nemoci covid-19 hodně naučila a také ví, jak se mu bránit, řekl v Událostech, komentářích ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Připomněl, že nejdůležitější ochranou je i nadále očkování, což potvrdil i hlavní epidemiolog IKEMu a vedoucí skupiny MeSES Petr Smejkal. Oba se ale shodli na tom, že velkou neznámou je stále takzvaný dlouhý covid, který působí vážné zdravotní problémy. Nedá se zatím odhadnout, kdo je dlouhým covidem nejvíce ohrožen.
25. 10. 2022|

Covid pozitivních rychle přibývá. Žádné restrikce nechystám, vzkázal ministr Válek

V Česku přibývá lidí nakažených koronavirem. Zatímco ještě před měsícem nedosahovaly denní počty 500, v uplynulých dnech už to byl víc než dvojnásobek. Nejvíc tento pátek. To laboratoře odhalily přes 1800 pozitivních vzorků, což je nejvyšší přírůstek od začátku května. Epidemiologové navíc předpokládají, že křivka bude dál stoupat, a to minimálně 14 dní až tři týdny.
10. 7. 2022|

Strategie, jak očkovat ukrajinské uprchlíky, vznikne během víkendu, říká Prymula

Každá migrační vlna představuje jisté zdravotní riziko, tvrdí epidemiolog a bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula. V Událostech, komentářích řekl, že strategie, podle které budou doočkovávány děti běženců, aby mohly nastoupit do škol, bude připravena během nadcházejícího víkendu. Větší riziko než covid-19 podle něj může u dospělých představovat tuberkulóza.
10. 3. 2022|

Před Vánoci preventivně protestujme celou populaci, navrhuje epidemiolog Maďar

Nejnovější vládní opatření podle epidemiologa Rastislava Maďara nejsou dostatečná, celonárodní lockdown by ale nezaváděl. Šel by spíše cestou celostátního PCR testování, které navrhuje provést před Vánoci. Praktický lékař Petr Šonka kritizuje novou očkovací kampaň ministerstva zdravotnictví, motivovat by se nemělo formou strachu. O životě s covidem debatovali v pořadu Otázky Václava Moravce.
14. 11. 2021|

Lékaři musí mluvit jednotně. Další lockdown by byl selháním, říká Smejkal

Lékařská komunita v Česku už musí po roce a půl pandemie mluvit jedním hlasem. Řekl to epidemiolog Petr Smejkal v pořadu Události, komentáře. Podle něj se tak zabrání šíření dezinformací a lidé budou více motivováni k očkování. Epidemiolog zároveň zdůraznil, že je  také potřeba se učit od Západu a dbát na prevenci, aby nová vlna epidemie trvala co nejkratší dobu a nezatěžovala zdravotnictví.
26. 10. 2021|

Češi jsou v dodržování covidových pravidel méně ukáznění, společnost je rozštěpená, říká Prymula

Epidemiolog a ředitel nemocnice v Říčanech Roman Prymula si myslí, že nakažených covidem bude v následujících týdnech ještě přibývat. Velký nárůst by mohl nastat už o prázdninách, řekl to v Událostech, komentářích. Obavy panují zejména kvůli variantě delta. Přednosta plicní kliniky ve Fakultní nemocnici Hradec Králové Vladimír Koblížek řekl, že několik případů delty zaznamenali už i tam. Podle něj šlo však většinou o mírnější průběh onemocnění.
10. 7. 2021|

Podle odborníků by měl přijít tvrdší lockdown. Jinak se čísla do tří týdnů dramaticky nesníží

„Apokalypsa,“ popsal situaci v Chebu nebo Sokolově primář ze sokolovské nemocnice Martin Straka. Podle něj nová protiepidemická pravidla, která od pondělí budou platit, nejsou dostatečná. Řekl to v Otázkách Václava Moravce. Že opatření nebudou stačit, si myslí i epidemiolog Rastislav Maďar. Zpřísnit by se měla i podle Petra Smejkala z Rady vlády pro zdravotní rizika. Podle bývalého koordinátora očkování Mariána Hajdúcha bude Česko za tři týdny na stejných číslech jako v současnosti.
28. 2. 2021|

Konec roušek v Česku. Od pondělí je lidé mohou venku odložit, měli by je však mít stále po ruce

V pondělí 25. května končí v Česku povinnost zakrývat si venku dýchací cesty rouškou, respirátorem či šátkem. Neznamená to však, že se lidé mohou roušek nadobro zbavit, zatím je budou muset stále používat v MHD, na úřadech či v obchodech. Roušku by si lidé měli nasadit i venku, a to v případě, kdy se budou pohybovat v těsné blízkosti dalších osob, které nepatří do jejich rodiny. Češi si povinně zakrývají ústa a nos od 19. března, ve vnitřních prostorách by mohli roušky sundat koncem června.
24. 5. 2020|

V některých regionech se budou možná roušky nosit déle. Na podzim se k nim lidé vrátí dobrovolně, míní epidemiolog

Nošení roušek uvnitř bude možná v některých oblastech Česka volnější nebo přísnější podle epidemiologické situace. Řekl to epidemiolog Rastislav Maďar s tím, že se rozhodne v červnu. Od pondělí 25. května končí povinnost nosit roušky venku, pokud lidé dodrží dvoumetrové rozestupy. V budovách nebo MHD zůstává zakrývání dýchacích cest povinné. Výjimky mají děti ve školách či školkách nebo některé profese, například lidé v kancelářích.
23. 5. 2020|
Interview ČT24

Epidemiolog: Promořenost je nízká. Uvolňování musí jít postupně, abychom virus uhlídali

Česká populace je podle všeho promořená novým typem koronaviru jen ve velice omezené míře, prohlásil v Interview ČT24 epidemiolog z expertního týmu ministerstva zdravotnictví Rastislav Maďar. K promořování podle něj bude docházet za všech okolností, řízené uvolňování veřejného života má zajistit, že tuzemské zdravotnictví udrží virovou pandemii na uzdě.
21. 4. 2020|