TÉMA

Ipsos

Většina Čechů chce silného lídra, ukázal průzkum

Téměř dvě třetiny lidí v Česku si přejí silného lídra, který by vzal zemi z rukou mocných a bohatých. V únorovém průzkumu agentury Ipsos se takto vyjádřilo 65 procent dotázaných v České republice. Na Slovensku si silného lídra přálo 69 procent lidí. Výsledky průzkumu v 28 zemích světa, které jsou součástí studie Populism in 2024 (Populismus v roce 2024), agentura Ipsos poskytla ČTK. Ukázaly také, že 58 procent populace v Česku má pocit, že se o ně tradiční strany nezajímají.
28. 3. 2024|

Se členstvím v EU je podle průzkumu spokojená téměř polovina Čechů. Oceňují bezpečnost a kritizují regulaci

Se členstvím v Evropské unii je spokojená bezmála polovina Čechů, více než třetina jich vyjadřuje spokojenost s dosavadním fungováním Unie, vyplynulo z průzkumu společnosti Ipsos pro ČTK provedeného v souvislosti s červnovými volbami do Evropského parlamentu. Nejčastějšími důvody pro nespokojenost s fungováním EU jsou pro Čechy omezení suverenity členských států, unijní migrační politika či přílišná regulace. Z výhod Unie naopak nejvíc vyzdvihují bezpečnost a mír v EU, ochranu demokratických hodnot a podporu a rozvoj regionů.
3. 3. 2024|

Drtivá většina Čechů pociťuje dopady inflace. Věří ale, že letos bude lépe

Dopady vysoké inflace pociťuje 85 procent Čechů, na 44 procent dopadly změny obsažené ve vládním konsolidačním balíčku. Lidé i nadále chtějí šetřit na potravinách a energiích a omezují návštěvy restaurací. Zároveň se ale proti loňsku zvýšil podíl lidí, kteří věří, že budou letos s financemi vycházet lépe než v předchozím roce. Je jich 37 procent, před rokem to bylo 31 procent, vyplývá z průzkumu agentury Ipsos pro Generali Investments CEE.
18. 2. 2024|

Opatrnost Čechů v on-line prostoru bank mírně klesla, vyplývá z průzkumu ČBA a Ipsos

Opatrnost Čechů v bankovním on-line prostoru se nepatrně snížila. Index kyberbezpečnosti letos dosáhl 66 procent, o jeden bod méně než loni. Letos kyberprostor čelí většímu počtu útoků. Vyplývá to z říjnového průzkumu, který v úterý představila Česká bankovní asociace (ČBA) a výzkumná agentura Ipsos.
7. 11. 2023Aktualizováno7. 11. 2023, 20:20|

Energie jsou levnější než loni. Lidé jsou klidnější, ale někteří se obávají, že může být zase dráž

I když se téměř polovina lidí v Česku podle průzkumu, který si nechal zpracovat ČEZ, obává, že energie ještě zdraží, jsou zároveň na začátku topné sezony klidnější než loni. Zatím totiž ceny klesají. Nejsou ale zdaleka na hodnotách, kolik se platilo před krizí, a podle analytiků nelze nic takového očekávat ani v blízké budoucnosti.
21. 10. 2023|

Smer–SD před sobotními volbami na Slovensku vede velmi těsně, ukazuje většina průzkumů

Ve třech z pěti průzkumů popularity politických stran a volebních modelů před sobotními parlamentními volbami na Slovensku skončili na prvním místě sociální demokraté (Smer–SD) expremiéra Roberta Fica s nepatrným náskokem před proevropským a liberálním hnutím Progresivne Slovensko (PS). V dalších dvou sondážích naopak neparlamentní PS těsně předstihlo Smer–SD. Vyplývá to z průzkumů, které zadala různá slovenská média a jejichž výsledky byly postupně zveřejněny v úterý a ve středu. Od čtvrtka, kdy v zemi začne moratorium na volební kampaň, nebude zveřejňování výsledků sondáží ze zákona možné.
27. 9. 2023Aktualizováno27. 9. 2023, 14:28|

Ve financích se orientuje jen zhruba každý druhý Čech, největším problémem jsou úvěry

Jen asi každý druhý obyvatel Česka se dokáže orientovat ve financích. Vyplývá to z průzkumu České bankovní asociace a agentury Ipsos. Vlivem ekonomické krize ale domácnosti začaly nad svým rozpočtem víc přemýšlet, snížily výdaje a úspory začaly víc chránit. Problémem ale zůstávají úvěry, kdy si lidé třeba nedokážou dobře spočítat, kolik přeplatí. A půjčují si i na zbytné věci.
20. 7. 2023|

Median: Češi kvůli inflaci nejčastěji investují do zlata

Češi kvůli ochraně před inflací nejčastěji volí uložení peněz do investičního zlata, termínovaných vkladů nebo realitních fondů. Zatímco investice do zlata preferuje 24 procent lidí, termínovaný vklad 21 procent a fondy investující do nemovitostí 19 procent. Zhruba 60 procent lidí vnímá znehodnocení úspor stejně velkým problémem jako zdražování. Vyplývá to z únorového průzkumu agentury Median mezi dvěma tisíci respondenty.
19. 3. 2023|

Energetická krize donutila k omezení základních výdajů jedenáct procent domácností, ukázal průzkum

Energetická krize donutila jedenáct procent domácností k výraznému omezení základních výdajů na zdravotní péči či jídlo. Dalších 46 procent muselo omezit některé volnočasové aktivity nebo začít opatrněji hospodařit s rodinným rozpočtem. Vyplývá to z průzkumu agentury Ipsos. Češi podle něj zatím zvládají krizi lépe, než ještě loni očekávali, přes 44 procent lidí hospodaří bez omezení. Pomohla k tomu i úsporná opatření, jež provedla více než polovina domácností. Obavy z dalších negativních dopadů krize ovšem přetrvávají, úspory tak budou pokračovat.
7. 3. 2023Aktualizováno7. 3. 2023, 21:21|

Brexit dle Sunaka přinesl příležitosti, nespokojenost Britů ale roste

Brexit je obrovskou šancí pro růst a Británie využila řadu příležitostí, které jí přinesl, myslí si premiér Rishi Sunak. Země si připomíná třetí výročí odchodu z Evropské unie. Jeho tvrzení je ale v ostrém kontrastu s nedávnými průzkumy veřejného mínění, které naznačují rostoucí nespokojenost Britů s průběhem i výsledky brexitu i s ekonomickými prognózami.
31. 1. 2023Aktualizováno31. 1. 2023, 19:46|

Rozdíly ve volebních modelech jsou minimální, konečný výsledek může něco zvrátit jen těžko, soudí sociolog

V pondělí zveřejnily volební modely agentury Ipsos a Median, o víkendu Data Collect a Kantar CZ pro Českou televizi a STEM pro CNN Prima News. Podle nich by druhé kolo prezidentské volby vyhrál Petr Pavel. Rozdíly v jejich výsledcích jsou dle ředitele společnosti STEM a sociologa Martina Buchtíka minimální. „Konečný výsledek může zvrátit něco jen velmi těžko,“ zhodnotil v Interview ČT24. Pravděpodobnost výhry je tak dle něj výrazně na straně Pavla, ačkoliv se může stát cokoliv, jak podotkl. Volební účast bude podle něj vysoká, pohybovat se bude mezi 65 a 71 procenty. Společnost totiž vnímá volbu prezidenta jako symbolicky důležitou a srozumitelnou, myslí si sociolog. Značnou roli však podle něj hrají také emoce.
23. 1. 2023Aktualizováno23. 1. 2023, 22:52|

Ve druhém kole prezidentské volby by dle agentury Median vyhrál Pavel

Druhé kolo prezidentských voleb by podle průzkumu agentury Median vyhrál bývalý vysoký představitel armády Petr Pavel, získal by 57,9 procenta hlasů. Jeho protikandidát, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš by dostal 42,1 procenta. Voleb se rozhodně chce zúčastnit 76 procent lidí, dvanáct procent to zvažuje. Výsledky průzkumu z 20. až 22. ledna, kterého ho se zúčastnilo 1161 respondentů, agentura zveřejnila na pondělní on-line tiskové konferenci.
23. 1. 2023|

Ve druhém kole volby prezidenta by nyní jasně zvítězil Pavel, ukazuje průzkum agentury Ipsos

Druhé kolo volby prezidenta by nyní s výrazným náskokem vyhrál bývalý vysoký představitel armády Petr Pavel. Získal by 58,8 procenta hlasů, zatímco jeho protikandidát, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš, 41,2 procenta. Vyplývá to z aktuálně zveřejněného průzkumu agentury Ipsos. K volbám dorazí podle průzkumu asi 69 procent voličů. Hostem pondělního Interview ČT24 od 18:28 bude ředitel agentury STEM Martin Buchtík.
23. 1. 2023Aktualizováno23. 1. 2023, 13:54|

Jeden průzkum favorizuje Babiše, druhý Pavla. Nerudová podle obou mírně ztrácí

Bývalý premiér a předseda ANO Andrej Babiš by nyní v prvním kole prezidentské volby dostal podle volebního modelu agentury Ipsos 28,6 procenta hlasů. V těsném závěsu za ním by byl někdejší vysoký představitel NATO a české armády Petr Pavel s 27,8 procenta. Naopak podle agentury Median by první kolo vyhrál Pavel se ziskem 29,5 procenta hlasů před Babišem, který by získal 26,5 procenta hlasů. Podle obou průzkumů by pak třetí místo zaujala bývalá rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová, která by podle agentury Ipsos získala 24,6 procenta hlasů a podle agentury Median 21 procent hlasů.
9. 1. 2023Aktualizováno9. 1. 2023, 17:03|

Nerudová v listopadu podle modelu Ipsos dotáhla Pavla. První kolo by vyhrál Babiš

První kolo prezidentské volby by v listopadu podle modelu agentury Ipsos vyhrál předseda hnutí ANO a bývalý premiér Andrej Babiš s 29,7 procenta. O druhé místo by bojovali generál Petr Pavel se ziskem 25,3 procenta a ekonomka Danuše Nerudová s 25 procenty. Proti říjnovému průzkumu agentury Babiš v preferencích předstihl Pavla a vedle bývalého premiéra si od října polepšila také Nerudová, která se dostala v preferencích těsně za Pavla.
2. 12. 2022|

Češi jsou v on-line prostoru bank obezřetní. Index kyberbezpečnosti je 67 procent

Češi jsou v bankovním on-line prostoru opatrní, index kyberbezpečnosti letos dosáhl 67 procent, což je jenom o jeden bod méně než loni. Finanční operace lidé považují za citlivé a k bankovnictví by nikdy neposkytla přístup většina z nich. Vyplývá to z průzkumu, který v úterý představila Česká bankovní asociace a výzkumná agentura Ipsos.
25. 10. 2022|

Jedenáct procent Čechů je rizikově zadlužených, vyčíslila bankovní asociace

Podíl rizikově zadlužených Čechů letos dosáhl jedenácti procent. Problém je četnější u mužů, často mezi 27 až 53 lety, se základním vzděláním a žijících mimo Prahu. Vyplývá to z letošního průzkumu České bankovní asociace (ČBA), který prezentovala ve středu. Zkušenost s půjčkami má 83 procent obyvatel Česka.
29. 9. 2021Aktualizováno29. 9. 2021, 20:02|

Každý druhý člověk hledá při zdravotních potížích informace na internetu, lékaři před tím varují

Každý druhý člověk hledá při zdravotních potížích informace na internetu. Potvrdil to průzkum agentury Ipsos. Lékaři ale varují, že kromě ověřených faktů je síť plná i nebezpečných dezinformací.
22. 8. 2021|

Volby by v červnu vyhrálo ANO, Přísaha by byla před KSČM a ČSSD, říká model Medianu

Podpora hnutí ANO se zvýšila a podle modelu agentury Median by volby do Poslanecké sněmovny v červnu vyhrálo s 26 procenty hlasů. Po čtyřech měsících se tak opět dostalo v průzkumu do pozice lídra, kde vystřídalo koalici Pirátů a Starostů. Tu by podpořilo 21,5 procenta lidí. Následovala by koalice Spolu, kterou tvoří ODS, lidovci a TOP 09, s 20 procenty hlasů. Do dolní parlamentní komory by se ještě dostala SPD a hnutí Přísaha před KSČM a ČSSD se zhruba pěti procenty hlasů. Vítězství ANO v červnu predikuje i volební model agentury Ipsos.
2. 7. 2021Aktualizováno2. 7. 2021, 14:52|

Volby by v květnu podle agentury Ipsos vyhrála koalice Pirátů a STAN. Koalice Spolu předběhla ANO

Pokud by se v květnu konaly sněmovní volby, zvítězila by v nich koalice Pirátů a STAN, vyplývá z volebního modelu agentury Ipsos, který byl zveřejněný v pátek. Hlas by jí dalo 23,7 procenta voličů, což je o více než čtyři procentní body horší výsledek než v dubnu. Mírně si naopak polepšila koalice Spolu, tvořená ODS, lidovci a TOP 09, která by ve volbách skončila jako druhý nejsilnější subjekt. Na třetí místo by odsunula hnutí ANO. Do sněmovny by se dostala ještě SPD a komunisté.
4. 6. 2021|

Koalice Pirátů a STAN by v dubnu vyhrála volby, uvádějí dva modely společností Median a Ipsos

Volby by v dubnu vyhrála koalice Pirátů a STAN, druhé by bylo hnutí ANO. Vyplývá to ze dvou volebních modelů výzkumných agentur Median a Ipsos. ČSSD, která je s ANO v menšinové vládě, posílila dle Medianu a vrátila by se tak nad pět procent nutných pro vstup do sněmovny. Podle Ipsosu by se však ČSSD do dolní komory nedostala. Sněmovní volby se uskuteční 8. a 9. října.
7. 5. 2021Aktualizováno7. 5. 2021, 16:03|

Koalice Pirátů a STAN by podle modelu agentury Ipsos vyhrála sněmovní volby, druhé by bylo ANO

Volby do Poslanecké sněmovny by v březnu podle aktuálního volebního modelu agentury Ipsos vyhrála koalice Pirátů a hnutí STAN se ziskem 26,9 procenta hlasů. ANO, které si v průzkumech této společnosti až dosud udržovalo vedoucí postavení, by skončilo druhé s podporou 25,3 procenta voličů. Volební vítězství přisoudil koalici Pirátů a STAN také model agentury Kantar CZ z přelomu ledna a února a březnový model společnosti Median.
9. 4. 2021|

Finanční gramotnost Čechů se loni kvůli pandemii zhoršila

Finanční gramotnost Čechů výrazně poklesla. Vyplývá to z indexu České bankovní asociace, podle které je za tím z velké míry současná koronavirová situace. V porovnání s dobou před pandemií je totiž pro více než čtvrtinu populace náročnější orientovat se ve finančních záležitostech. Každý třetí považuje řadu informací za zbytečnou. Díky pandemii Češi také omezili spotřebu a většina si tvoří finanční rezervu.
30. 3. 2021|

Tisíce dobrovolníků v roce pandemie dokázaly, že spojit síly má smysl

Donášky léků seniorům, šití roušek nebo potraviny pro lékaře. Rok, v němž Česko zasáhla pandemie koronaviru, s sebou přinesl také chuť pomáhat. Z průzkumu agentury Ipsos vyplývá, že dobročinnou aktivitu v uplynulém roce podniklo 80 procent Čechů. Když lidé vidí, že jejich práce dokáže situaci zlepšit, je pro ně zároveň odměnou, tvrdí spoluzakladatelka dobrovolnické platformy Česko.Digital Radka Horáková.
24. 12. 2020|