TÉMA

Městská nemocnice Ostrava

V ostravské městské nemocnici má přibýt sedmipodlažní blok s heliportem, pracoviště se sjednotí

Ostrava chystá pětimiliardovou investici do městské nemocnice, zabere deset let. Vznikne nový blok akutní péče s heliportem, stávající objekty projdou rekonstrukcí a zaměstnanci v nich získají nové zázemí. Ředitel nemocnice Petr Uhlig ujistil, že veškeré práce se uskuteční za provozu.
12. 1. 2024|

Konec nejistoty v nemocnicích. Zástupci vlády a zdravotníků podepsali dohodu o platech

Zástupci vlády a zdravotníků podepsali dohodu s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou, která by měla ukončit prosincový protest lékařů. Jejich krok v některých nemocnicích výrazně omezil provoz, byla odložena plánovaná vyšetření nebo operace. Viceprezident České lékařské komory Jan Přáda po podpisu dohody lékaře v nemocnicích vyzval, aby výpovědi z přesčasové práce stáhli. Někteří ale již prohlásili, že tak navzdory dohodě udělat nehodlají.
8. 12. 2023Aktualizováno8. 12. 2023, 21:03|

Akutní péči se v sobotu v nemocnicích oslovených ČT podařilo zajistit

Česko je v půli prvního víkendu poznamenaného protestem v nemocnicích. Většina lékařů zatím výpovědi z přesčasů nestáhla. Čekají na závěry pondělní schůzky s ministrem zdravotnictví. Akutní péči se všem zařízením, která ČT oslovila, podařilo zajistit. V sobotu v nich ošetřovali hlavně úrazy spojené se zimním počasím.
2. 12. 2023|

V Ostravě mají rentgen s rameny ve tvaru O. Zkracuje operaci i pobyt v nemocnici

Městská nemocnice Ostrava začala na oddělení neurochirurgie využívat mobilní rentgen s rameny ve tvaru O. Přístroj téměř za 25 milionů korun rozšiřuje možnosti diagnostiky. Přínosem pro pacienty bude kratší doba operace i pobytu v nemocnici, menší ztráty krve i nižší riziko reoperací, informovala mluvčí nemocnice Andrea Vojkovská.
19. 10. 2023|

Městská nemocnice v Ostravě pořídila nové CT za 42 milionů. Je výrazně rychlejší než to staré

Radiologické oddělení Městské nemocnice Ostrava (MNO) má nový počítačový tomograf (CT). Jeho pořízení včetně stavebních úprav vyšlo téměř na 42 milionů korun. Přístroj výrazně zkracuje dobu vyšetření a pro pacienta znamená i menší radiační zátěž. Nemocnice ho pořídila z programu React-EU, sdělil ředitel nemocnice Petr Uhlig.
25. 9. 2023|

Městská nemocnice Ostrava otevřela novou záchytnou stanici, má větší kapacitu než ta původní

Městská nemocnice Ostrava (MNO) má ve svém areálu novou protialkoholní záchytnou stanici s vyšší kapacitou, než jakou disponovala původní stanice. Vznikla v nevyužívaném objektu, který v minulosti sloužil jako ubytovna sester či skladiště. Stávající stanice už byla nevyhovující a neodpovídala legislativním požadavkům, řekl ředitel nemocnice Petr Uhlig. Přestavba objektu stála 29,2 milionu korun. Provoz záchytky s deseti lůžky zahájí MNO ve středu.
4. 9. 2023|

Na odbornou praxi lékaři čekají i rok a půl, aprobace se protahují

Projít aprobační zkouškou představuje čím dál delší proces. Doklad je nezbytný k tomu, aby lékaři s diplomem z ciziny mohli v Česku ordinovat. Důvodem průtahů je velký zájem o odborné praxe – hlavně ze strany ukrajinských doktorů. Akreditovaných pracovišť je v tuzemsku přes padesát. Na některých se čeká i rok a půl.
17. 8. 2023|

Seznámení se s lékařským prostředím může autistickým dětem pomoci v krizi, říká psycholog

Děti s autismem si na příměstském táboře spolku ADAM mohly v Městské nemocnici Ostrava pod dohledem lékařů a psychologů vyzkoušet, co všechno je může v nemocnici nebo na vyšetření potkat. Podle psychologů spolku jim to pomůže nebát se lékařů. A zdravotníci se zase lépe naučí, jak s těmito dětmi pracovat.
3. 8. 2023|

Lékařům v Ostravě se podařilo zachránit autistu, který odmítal jíst. Pomohla přítomnost jeho matky

Lékařům z ostravské městské nemocnice se podařilo zachránit autistického chlapce, který přestal přijímat potravu. Na jednotce intenzivní péče strávil celkem dva týdny. Teď už znovu potravu přijímá. Podle psychologů se jeho stav zlepšil hlavně díky skvělé spolupráci mezi lékaři a matkou hocha. Případ by se mohl stát i příkladem pro další zdravotnická zařízení.
17. 3. 2023|

Nezákonně sterilizovaným ženám měl pomoci nový zákon, stát ale žádosti často zamítá

Kauza nezákonných sterilizací v Česku nekončí ani po několika desítkách let. Řada žen přišla o možnost mít děti. Stát chtěl po mnoha letech křivdu napravit, a relativně nedávno tak politici přijali zákon, který měl těmto ženám zaručit odškodnění. Jejich žádosti ale ministerstvo zdravotnictví často zamítá. Na stranu sterilizovaných žen se nicméně už nejméně ve dvou případech postavil soud. O tématu pro Reportéry ČT natáčela Silvie Kleková.
14. 2. 2023|

V Ostravě se změní systém lékařských pohotovostí. Dětská se přesune do fakultní nemocnice

Městská nemocnice Ostrava, Fakultní nemocnice a Nemocnice Agel Vítkovice si od nového roku přerozdělí lékařské služby první pomoci. Pohotovost pro děti a dorost se přesune do fakultní nemocnice. Nemocnice Agel Vítkovice vypomůže personálně. Kraj bude Lékařskou službu první pomoci v Ostravě ročně dotovat zhruba dvanácti miliony korun.
12. 12. 2022|

Ostrava bude příští rok hospodařit s rekordním rozpočtem přes čtrnáct miliard korun

Třetí největší město Česka Ostrava bude příští rok hospodařit s rekordním rozpočtem téměř 14,318 miliardy korun, příjmy očekává ve výši 11,513 miliardy. K vyrovnání rozdílu mezi příjmy a výdaji ve výši 2,805 miliardy město využije hlavně úspory z předchozích let a částečně úvěr od České spořitelny. Na investice půjde 4,908 miliardy, což je 34,3 procenta rozpočtu. Kapitálový rozpočet se zapojením úvěrových prostředků bude nejvyšší v historii města. Pro rozpočet hlasovalo 36 zastupitelů, 15 zastupitelů se hlasování zdrželo a dva nehlasovali.
7. 12. 2022|

Ostravské nemocnice posilují ostrahu. Agresivita vůči zdravotníkům narůstá

Více agresivity zažívají zdravotníci ze strany pacientů v moravskoslezských nemocnicích. Některé z nich kvůli tomu posilují ostrahu a spolupracují se strážníky. V Ostravě jde například o městskou i fakultní nemocnici.
17. 12. 2021|

Za středu přibylo 11 625 nových případů covidu, nemocnice začínají s očkováním dětí

Ve středu v Česku přibylo 11 625 prokázaných případů koronaviru. Proti minulé středě je to pokles o zhruba 4500 nakažených. Denní počty nových případů zpomalují v mezitýdenním srovnání 14 dní v řadě. V nemocnicích bylo ve středu s koronavirem 5646 pacientů, v těžkém stavu je 942 z nich. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví. Do ordinací praktických lékařů a dalších očkovacích center začala ve čtvrtek distribuční firma Avenier rozvážet vakcíny proti covidu-19 pro děti od pěti do jedenácti let. Fakultní nemocnice Brno a další zdravotnická zařízení, která už vakcíny mají, začínají ve čtvrtek děti očkovat.
16. 12. 2021Aktualizováno16. 12. 2021, 14:04|

Lobbista Martin Dědic má jít do vězení na osm let

Lobbista Martin Dědic má za manipulaci s veřejnými zakázkami ostravského magistrátu strávit ve vězení osm let, rozhodl Krajský soud v Ostravě. Dědic má také podle úterního nepravomocného rozsudku přijít o majetek. Ten má podle soudce propadnout také Dědicem ovládané firmě Business Advisor. Soudce Igor Krajdl odsoudil i dalších pět lidí, kterým uložil jeden nepodmíněný a čtyři podmíněné tresty. Další dva lidi obžaloby zprostil.
5. 10. 2021Aktualizováno5. 10. 2021, 15:10|

Třetí dávku očkování proti covidu dostala zatím zhruba desetina lidí, jsou to hlavně zdravotníci

Posilující dávku očkování proti covidu-19 dosud dostala zhruba desetina z těch, kteří už se přeočkovat mohou. Těm, co mají osm měsíců od dokončené vakcinace, kvůli tomu chodí informační SMS zprávy s nabídkou registrace. Přeočkování třetími dávkami v Česku oficiálně začalo minulé pondělí.
29. 9. 2021|

Odměnou pro zdravotníky má být lázeňský pobyt. Hrozí, že se na všechny nedostane

Poukazy do lázní si letos pravděpodobně vybere jen malá část zdravotníků. Dostali voucher od státu jako poděkování za nasazení v době pandemie, lázně ale hlásí plné kapacity a vedení nemocnic nemůže uvolnit více zaměstnanců v jednom termínu.
1. 9. 2021|

Lékařská pohotovost v Ostravě bude v městské nemocnici. Zatím i ta zubní

Lékařskou pohotovostní službu pro děti a dospělé v Ostravě bude do konce roku 2022 zajišťovat Městská nemocnice Ostrava. Do června bude ošetřovat i pacienty zubní pohotovosti. Na jejího nového provozovatele vyhlásil kraj výběrové řízení. Hejtmanství má na všechny tři pohotovosti pro následující tři roky připraveno zhruba třicet milionů korun.
17. 2. 2020|