TÉMA

Solární elektrárna

Stavět obnovitelné zdroje má být jednodušší, možná ale ne v případě malých vodních elektráren

Výstavba obnovitelných zdrojů energie by se měla v Česku do poloviny roku výrazně zjednodušit. Nařizuje to nová evropská směrnice. Jenže to by nemuselo platit pro malé vodní elektrárny, a to v případě, že projde pozměňovací návrh vodního zákona. Ten totiž malé vodní elektrárny, na rozdíl od ostatních zdrojů, vyřazuje z automatického uznání, že jsou ve veřejném zájmu.
16. 4. 2024|

V Říčanech začala stavba nové základní školy pro 540 dětí. Bude energeticky pasivní

V Říčanech u Prahy začíná výstavba nové základní školy pro 540 dětí. Práce si vyžádají 701 milionů korun, většinu nákladů pokryje dotace. Hotovo by mělo být do listopadu 2025. Školu budou vytápět tepelná čerpadla, na zelených střechách budou fotovoltaické panely na výrobu elektřiny.
24. 11. 2023|

Výkupní ceny solárních elektráren zůstanou beze změn, ústavní soudci zamítli návrh senátorů

Výkupní ceny a roční zelené bonusy solárních elektráren pro letošní rok zůstávají beze změn. Ústavní soud (ÚS) zamítl návrh skupiny senátorů, kteří chtěli zrušit jeden řádek v cenovém rozhodnutí Energetického regulačního úřadu (ERÚ). Ceny jsou podle nich příliš nízké a negarantují návratnost investic. Problém se týká specifické skupiny solárních elektráren s instalovaným výkonem nad 100 kilowattů, jež byly připojeny do distribuční sítě v lednu a únoru 2011. Podle odhadu senátorů jde nejvýše o pět desítek provozovatelů.
15. 11. 2023|

Další dodavatel fotovoltaik je v insolvenci. Zákazníci zaplatili vysoké zálohy, jsou bez peněz i bez panelů

V insolvenci je další firma nabízející fotovoltaiku. Na objednané solární panely bude marně čekat část zákazníků firmy Alpha Solar systems, kteří zaplatili na zálohách desítky až stovky tisíc korun. I když je to již několikátý krach dodavatele fotovoltaik, podle Solární asociace má problém jen zlomek procenta firem působících v oboru.
14. 11. 2023|

Vznik energetických společenství podpoří ministerstvo 98 miliony. Příjem žádostí začne v prosinci

Nová dotační výzva ministerstva životního prostředí podpoří zakládání energetických společenství. Z Národního plánu obnovy má resort vyčleněno 98 milionů korun. Výzvu k podávání žádostí o peníze představili v pátek zástupci ministerstva. Dotace by podle nich měly podpořit sdílení energie z obnovitelných zdrojů. O přidělení peněz se bude rozhodovat ve dvoukolové soutěži, v prvním kole žadatelé představí své záměry, podávat je mohou od 1. prosince do konce ledna.
10. 11. 2023|

Vrchní soud zrušil Zemkovi v kauze solárních podvodů náhradu škody 18,6 milionu korun

Vrchní soud v Olomouci zrušil v kauze podnikatele Zdeňka Zemka staršího odsouzeného za solární podvody část rozsudku týkající se povinnosti náhrady škody ve výši 18,6 milionu korun státu. Učinil tak na základě rozhodnutí Ústavního soudu (ÚS), ke kterému podal Zemek ústavní stížnost. Spornou část výroku krajský soud doplnil k předem schválené dohodě o vině a trestu, vrchní soud jí poté potvrdil. Podle ÚS nemohly soudy o škodě rozhodnout za situace, kdy ji Zemek jasně neakceptoval. Vrchní soud stát odkázal s náhradou škody na občanskoprávní řízení.
23. 5. 2023Aktualizováno23. 5. 2023, 11:12|

Soud už potřetí nepravomocně zprostil Shenara obžaloby z daňových úniků

Pražský městský soud už potřetí zprostil obžaloby někdejšího předsedu představenstva společnosti Amun.Re Martina Shenara, který byl viněn z toho, že neodvedl daně při prodeji tří společností firmě ČEZ. Podle soudu se neprokázalo, že se předmětný skutek stal. Rozhodnutí je nepravomocné, státní zástupkyně už avizovala, že podá odvolání. Prvoinstanční soud už v minulosti Shenara dvakrát nepravomocně osvobodil, odvolací senát však tato rozhodnutí pokaždé zrušil.
19. 5. 2023|

Dodavatel solárů Malina je v úpadku, rozhodl insolvenční soud

Energetický Holding Malina, který má problémy se zajištěním velkého množství zakázek na fotovoltaiku, je v úpadku. Rozhodl o tom insolvenční soud. Ten zároveň určil insolvenčního správce, kterým bude Insolvenční agentura se sídlem v Karlových Varech. První schůzka věřitelů se pak uskuteční 29. srpna. Vyplývá to z informací v insolvenčním rejstříku, upozornil na to server Seznam Zprávy.
12. 5. 2023|

Dodavatel solárů Malina je v insolvenci. Soud vyzval věřitele, aby přihlásili své pohledávky

Městský soud v Praze zahájil insolvenční řízení s Energetickým Holdingem Malina. Učinil tak na návrh vedení podniku, které žádá o povolení k reorganizaci firmy. Soud zároveň vyzval všechny věřitele k přihlášení jejich pohledávek. Vyplývá to z insolvenčního rejstříku. Na zahájení řízení upozornil server Seznam Zprávy. Firma, která je dodavatelem solárních elektráren a tepelných čerpadel, se potýká s problémy se zajištěním velkého množství zakázek.
9. 5. 2023|

V bývalém vojenském prostoru v Milovicích vznikne elektrárna, bydlení i vědecko-technický park

Věda, výzkum, ochrana přírody i safari jsou v plánu pro budoucnost bývalého vojenského prostoru ve středočeských Milovicích. Zastupitelé zrušili stavební uzávěru pro někdejší vojenský prostor, a tak se tam může začít stavět. Je to 32 let poté, co Milovice v roce 1991 opustila okupační sovětská armáda.
27. 2. 2023|

Ústavní soud částečně vyhověl stížnosti podnikatele Zemka. O náhradě škody se bude rozhodovat znovu

Ústavní soud (ÚS) ve čtvrtek částečně vyhověl stížnosti podnikatele Zdeňka Zemka staršího. O náhradě škody způsobené státu proto musí znovu rozhodovat Vrchní soud v Olomouci. Jde o údajnou škodu způsobenou solárním podvodem. Zemek v kauze uznal vinu a se státním zastupitelstvím si dohodl podmíněný trest, nesouhlasil ale s tím, že justice dohodu doplnila ještě o náhradu škody.
15. 12. 2022|

Energetici mnohde odmítají žádosti na připojení solárů k síti. Nestačí kapacita

Ministerstvo životního prostředí letos podpořilo už skoro padesát tisíc solárních elektráren na střechách rodinných či bytových domů. To je už čtyřikrát více než v loňském roce. S tím ale přicházejí i problémy. Například na jihovýchodě republiky už totiž přestává stačit kapacita sítě. Žadatele o připojení solárů k síti tak energetici začínají odmítat. Elektrárna do sítě připojená být nemusí, domácnost ji může využívat i bez toho.
10. 12. 2022|

Stát má nárok na miliony korun kvůli elektrárně v Moldavě, potvrdil Ústavní soud

Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost firmy Talwin, která provozuje fotovoltaickou elektrárnu v Moldavě na Teplicku. Neoprávněně si nárokovala vyšší výkupní cenu elektřiny. Státu tak vznikla škoda zhruba 97,6 milionu korun. Justice v trestním řízení zabrala firmě jako náhradní hodnotu přibližně 56 milionů. Ústavní soudci stížnost odmítli jako zjevně neopodstatněnou, vyplývá z usnesení v databázi soudu.
30. 9. 2022|
Doporučujeme

Oteplení planety můžeme maximálně zpomalit, říká klimatolog Halenka

Oteplování planety se v nejbližších desetiletích zřejmě zastavit nepodaří. V Interview ČT24 to řekl klimatolog z katedry fyziky atmosféry na Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy Tomáš Halenka. Míní však, že každý člověk může přispět k tomu, aby se globální oteplování alespoň zpomalilo. Myslí si také, že i města při plánu budování veřejného prostoru by na vyšší teploty měla pamatovat a vysazovat více zeleně či se zbavit tmavých ploch.
4. 8. 2022|

Dohod o vině a trestu výrazně přibylo, u složitějších kauz jsou až sedmkrát častější

Každá padesátá trestní kauza končí v Česku dohodou o vině a trestu. U nejzávažnějších případů je to už každá sedmá. Podmínkou je úplné přiznání viny. Na trestu se obžalovaný domlouvá se státním zástupcem a případnou dohodu pak potvrzuje soud bez procesu, který může trvat roky. Zákon vysloveně neříká, že má pachatel dostat nižší trest, žalobci však doznání zohledňují.
17. 7. 2022|

Soud zprostil obžaloby pět lidí obviněných z podvodu při stavbě solární elektrárny Ševětín

Pražský městský soud zprostil obžaloby pět lidí, kteří čelili obvinění z údajného podvodu při stavbě fotovoltaické elektrárny Ševětín. Státní zástupkyně čtyři muže a jednu ženu vinila z toho, že uměle zvýšili cenu výstavby solární elektrárny a způsobili tím škodu 96 milionů korun. Žalobkyně Petra Ullrichová se na místě proti rozsudku odvolala.
29. 6. 2022Aktualizováno29. 6. 2022, 12:58|

Zájem o soláry roste, čeká se na ně i rok. Vláda fotovoltaiku podporuje

Loni v Česku přibylo 62 megawattů solárních elektráren, o pětinu víc než předloni. Růst táhnou dotace na jejich výstavbu i zájem domácností o menší instalace; firemních projektů vzniklo méně. Vláda chce panely osadit sto tisíc střech, s provozní podporou nových větších fotovoltaik ale váhá.
25. 1. 2022|

Zemek starší musí zaplatit státu přes 18 milionů korun, potvrdil v kauze solárního podvodu soud

Vrchní soud v Olomouci potvrdil dohodu o vině a trestu u Zdeňka Zemka staršího v kauze solárního podvodu, včetně dodatku o náhradě škody státu ve výši 18,6 milionu korun. Dohoda, kterou loni v říjnu schválil Krajský soud v Brně, zahrnovala tři roky vězení s pětiletou podmínkou a zaplacení osmi milionů korun.
18. 1. 2022Aktualizováno18. 1. 2022, 13:02|

Obce na Opavsku založily spolek, aby mohly být energeticky soběstačné

Obce na Opavsku chtějí obnovitelné zdroje energie. Kvůli rostoucím cenám plynu a elektřiny založilo zhruba dvacet z nich novou energetickou skupinu EnerKom. Mezi zakládající obce patřil i Budišov nad Budišovkou, kde solární panely pořídili už před dvěma lety. Obec je teď z větší části energeticky soběstačná.
22. 12. 2021|

Michalik se vzdal ministerského angažmá. Nového kandidáta oznámí STAN nejdříve Fialovi

Místopředseda Starostů a nezávislých Věslav Michalik se nebude ucházet o post ministra průmyslu a obchodu v nové vládě. Podnikání na Kypru bylo legální, nechce ale, aby situace působila jako v případě premiéra Andreje Babiše (ANO). Petr Fiala (ODS) pověřený sestavením vlády poděkoval Michalikovi za odpovědný přístup. Nového kandidáta na šéfa průmyslu oznámí Starostové nejdříve Fialovi, řekl místopředseda hnutí Petr Gazdík. Michalik bude v 18:28 hostem Interview ČT24.
25. 11. 2021Aktualizováno25. 11. 2021, 12:22|

Z podmínky na pět a půl roku zvýšil soud trest majiteli fotovoltaické elektrárny Petrovice u Borovan

Olomoucký vrchní soud výrazně zvýšil trest majiteli fotovoltaické elektrárny Petrovice u Borovan na Českobudějovicku Danielu Exnerovi z původně podmíněného trestu na 5,5 roku vězení. Muže odvolací soud potrestal kvůli podvodu v souvislosti se zapojením elektrárny do distribuční sítě před koncem roku 2010 kvůli výhodné výkupní ceně elektřiny, ačkoliv nebyla podle soudu dokončená.
19. 10. 2021|

Zemek starší se dohodl na trestu za solární podvod. Soud schválil podmínku a zaplacení osmi milionů korun

Krajský soud v Brně schválil dohodu o vině a trestu, kterou se státní zástupkyní uzavřel Zdeněk Zemek starší v případu solárního podvodu. Trest zahrnuje tři roky vězení s pětiletou podmínkou a zaplacení osmi milionů korun. Soud k rozhodnutí připojil ještě náhradu škody 18,6 milionu korun, které musí Zemek zaplatit České republice. Proti tomuto doplnění k dohodě se Zemek může odvolat, ponechal si ale osmidenní lhůtu na rozmyšlenou.
8. 10. 2021Aktualizováno8. 10. 2021, 13:14|

Soud potrestal podmínkou stavební úřednici v kauze podvodu se solární elektrárnou u Borovan

Olomoucký vrchní soud v úterý potvrdil podmíněný trest úřednici Tamaře Hlávkové ze stavebního úřadu v kauze podvodu se solární elektrárnou u Borovan na Českobudějovicku. Případ majitele elektrárny Daniela Exnera, který se z jednání u vrchního soudu opět omluvil, vyloučil k samostatnému projednání. V kauze už soud potrestal také zástupce stavební firmy Marka Klimeše a revizního technika Tomáše Goldmanna. Kauza souvisí se zapojením elektrárny do distribuční sítě před koncem roku 2010 kvůli výhodné výkupní ceně elektřiny, ačkoliv nebyla dokončená. Za dvacet let provozu a garantovaných cen je škoda 160 milionů korun.
21. 9. 2021|

Švýcaři dostavěli nejvýše položenou solární elektrárnu v Evropě. Pomáhat musely i vrtulníky

Švýcarský výrobce obnovitelné energie Axpo vybudoval nejvýše položenou solární elektrárnu v Evropě. Průkopnický projekt leží ve výšce 2500 metrů nad mořem, kde je i nejvýše umístněná přehrada v Evropě. Vodní nádrž Muttsee nabídla ideální polohu pro rozšíření ekologických zdrojů energie poté, co Švýcarsko ukončilo provoz tří jaderných elektráren. Energie vyrobená ze slunce tak v blízké budoucnosti nahradí dodávky, jež země musí doplňovat v zimním období z jiných zdrojů. Všech pět tisíc fotovoltaických panelů, kterými je elektrárna vybavena, dopravily na vrchol vrtulníky.
24. 8. 2021|