TÉMA

Diagnóza

Nástup Alzheimera se často nedaří zachytit včas. Pomoci by mohla nová aplikace

Alzheimerova choroba nebolí a ne vždy se její nástup podaří zachytit včas. S rozpoznáním prvních příznaků má pomoci nová aplikace. Na jejím vývoji pracovali odborníci z Pražského inovačního institutu společně s ČVUT a Národním ústavem duševního zdraví. Zatím si ji může vyzkoušet jen omezený počet lidí, přístupná všem by měla být už na jaře.
8. 12. 2023|

Je světový den rakoviny plic. „Když má pacient problémy, je už pozdě,“ tvrdí lékař

Na úterý připadá světový den rakoviny plic. V Česku touto chorobou v průměru onemocní přes šest a půl tisíce lidí ročně, okolo pěti tisíc pacientů zemře. Rizikoví jedinci se už více než rok mohou hlásit do preventivního programu časného záchytu karcinomu plic, zatím jím prošlo sedm tisíc lidí. Lékaři ale odhadují, že podmínky pro účast v programu splňuje až půl milionu Čechů.
1. 8. 2023|

V Praze vzniklo nové terapeutické centrum, které poskytne psychiatrickou pomoc dětem i dospělým

Dětí a dospívajících, kteří mají psychické problémy, přibylo podle lékařů za posledních deset let o dvacet procent. Na potřebnou pomoc u psychiatra pacienti ale čekají i několik týdnů. U lůžkové péče je situace ještě horší. Proto teď v Praze otevřel spolek Neposeda nové terapeutické centrum Reset. Péči tam najdou děti i jejich rodiče.
4. 5. 2023|

Záchvatovité přejídání nebo anorexie. Přibývá poruch příjmu potravy

Poruchy příjmu potravy jsou u lidí čím dál častější. Nejběžnější jsou výkyvy ve věkové skupině 15 až 19 let, choroba přitom může ovlivnit celou rodinu. Odborníci se teď zaměřují právě na přenos duševního onemocnění mezi generacemi.
9. 4. 2023|

Těžká únava a slabost. Řada lidí stále řeší postcovidové potíže, určit diagnózu není snadné

Praktičtí lékaři stále řeší postcovidové potíže některých pacientů. Ti se potýkají s plicními, srdečními a neurologickými komplikacemi. Odborníci také dodávají, že existuje řada dalších potíží, které se však těžko prokazují a jejich příčinu nelze jednoznačně určit.
24. 3. 2023|

Sdílení bolestivých zkušeností může léčit. Nemocnice otevírají informační zóny pro pacienty s vážnými diagnózami

Některé nemocnice začínají budovat informační centra i odpočinkové zóny pro onkologické pacienty a další vážně nemocné, kteří se zde mohou radit s odborníky a tím se lépe vyrovnat s těžkou nemocí. Podle lékařů na to v ordinacích nebývá dost času. Jedno z prvních takových míst otevřela pražská Všeobecná fakultní nemocnice.
23. 3. 2023|

Pro mladíka, který zabil učitele mačetou, doporučili znalci ambulantní léčbu

Pražský městský soud se v pátek vrátil k případu Jaroslava Řeháka, který podle obžaloby loni na jaře zabil učitele středního odborného učiliště v pražské Michli. Vyslechl znalce, kteří pro mladíka doporučili ambulantní léčení. Řehákovi hrozí až dvacetileté vězení. Mladík se k činu přiznal, v prosinci soudu řekl, že ho učitel „vyprovokoval“. Hlavní líčení bude pokračovat v únoru.
20. 1. 2023Aktualizováno20. 1. 2023, 13:31|

Kauza Krym se zatím znovu otevírat nebude. Advokát Babiše mladšího neuspěl se stížností

Případ údajného zavlečení na Krym syna bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO) zatím pokračovat nebude. Advokát Andreje Babiše mladšího Vítězslav Dohnal neuspěl se stížností proti rozhodnutí policie, která loni případ už podruhé odložila, uvedl to na dotaz České televize. Další možný postup chce ještě prodiskutovat s klientem.
19. 1. 2022Aktualizováno19. 1. 2022, 16:56|

Nový screening odhalí spinální svalovou atrofii už po narození. Pomůže se včasnou léčbou

Od Nového roku je v Česku jednodušší odhalit u čerstvě narozených dětí vzácnou chorobu – spinální svalovou atrofii. A to díky screeningu z krve. Včasná diagnostika umožní začít s léčbou už v prvních týdnech života dítěte. Nemocnice se k novému programu připojují postupně. Vyšetření od 1. ledna spustila ta českobudějovická.
10. 1. 2022|

Unikátní divadelní projekt pracuje s lidmi s Downovým syndromem. Redaktorka ČT ho půl roku mapovala

Režisérce Jitce Vrbkové se před šesti lety narodila dcera s Downovým syndromem. K nové situaci se tvůrkyně postavila jako k výzvě. Do svého divadelního souboru Aldente angažovala herce se stejnou diagnózou a vznikl unikátní projekt, který dokazuje, že inkluze dětí se syndromem do společnosti se daří. Právě o nich Česká televize natočila půlhodinový dokument Nejsme down autorky Ley Surovcové.
17. 1. 2020Aktualizováno17. 1. 2020, 21:29|