TÉMA

Odměna

Ústavní soud odmítl stížnost bývalého generálního ředitele Olmy. Bránil se vrácení odměn

Ústavní soud (ÚS) zamítl stížnosti Jiřího Gavendy v letitém sporu s někdejším zaměstnavatelem, mlékárenskou společností Olma. Šlo o oboustranné finanční nároky z doby, kdy Gavenda působil jako generální ředitel a zároveň jako předseda představenstva. Justice ale po jistou dobu takový souběh pozic nepřipouštěla.
23. 1. 2024|

Senátoři chtějí změnit valorizaci výdělků obecních zastupitelů. Stihnout to musí do konce roku

Část senátorů chce upravit zákon, který zavádí automatickou valorizaci výdělků regionálních politiků. Tlačí je ale čas. Praxi, kdy o odměnách obecních zastupitelů rozhodovala vláda, zrušil Ústavní soud. Zákonodárci mají zjednat nápravu do konce roku. Pokud do té doby změny nezačnou platit, hrozí podle šéfa nejsilnějšího senátorského klubu, že budou starostové úplně bez peněz.
26. 11. 2023|

Po pěti hodinách schůze si poslanci schválili program, jednání skončilo během večera

Pětihodinovým jednáním o programu začala 76. schůze Poslanecké sněmovny. Na úvod hovořil dvě hodiny předseda opozičního ANO Andrej Babiš, který ve své řeči vinil ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) z údajného napojení na skupinu stíhanou v kauze Dozimetr. ANO dalo najevo, že pokud Rakušan neskončí ve vládě, pokusí se kabinetu vyslovit nedůvěru. I přes opoziční snahu zařadit debatu o Rakušanovi byl program docela jiný, elektronické vedení zdravotní dokumentace nebo návrh regulace prodeje kratomu a obdobných látek.
26. 9. 2023Aktualizováno26. 9. 2023, 23:23|

Vláda schválila dohodu s obcemi kolem gigafactory či valorizace odměn zastupitelů

Vláda ve středu schválila dohodu s obcemi v sousedství připravované průmyslové zóny pro výrobu baterií pro elektromobily v lokalitě Líně na Plzeňsku. Dohoda zmenšuje plochu areálu takzvané gigafactory a slibuje investice do kompenzačních opatření pro obce, řekl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN). Kabinet také schválil další novely, například tu týkající se pravidelné valorizace odměn městských a krajských zastupitelstev nebo možnosti obcí spojit se a sdílet administrativu.
12. 7. 2023Aktualizováno12. 7. 2023, 17:42|

Správa Letiště Praha musí zaplatit skoro pět milionů korun architektu Frantovi, rozhodl soud

Správa Letiště Praha musí zaplatit architektovi Petru Frantovi zhruba 4,9 milionu korun a úroky za užití jeho díla. Pravomocně o tom rozhodl odvolací Vrchní soud v Praze, potvrdila jeho mluvčí Kateřina Kolářová. Franta se odměny domáhal v souvislosti s dostavbou „prstu B“ letištního terminálu. Úroky z prodlení běží od února 2002 až do současnosti, takže lze předpokládat, že konečná podoba částky ještě výrazně naroste.
23. 3. 2023Aktualizováno23. 3. 2023, 19:47|

Presumpce viny pro politiky je nesmysl, říká Blažek. Chce zvýšit odměny advokátům

Odměny advokátů by se měly zvýšit od letošního července. Počítá s tím ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS), který v úterý o podobě vyhlášky jednal s vedením České advokátní komory (ČAK). Společně řešili také chystanou novelu zákona o advokacii. Šéf profesní organizace Robert Němec uvedl, že některé body návrhu bude potřeba prodiskutovat ještě se státními zástupci – například problematiku prohlídek v advokátních kancelářích.
10. 1. 2023Aktualizováno10. 1. 2023, 15:11|

Hradní úředníci dostali loni rekordní odměny. Mynář bezmála 900 tisíc

Hradní úředníci si loni vydělali nejvíc peněz za druhé volební období prezidenta Miloše Zemana. Vedoucí jeho kanceláře Vratislav Mynář dostal na mimořádných odměnách 895 tisíc korun, celkem měl čistý příjem asi 2,4 milionu. Vyplývá to z informací, které zveřejnila Kancelář prezidenta republiky (KPR). V porovnání s dříve zveřejněnými údaji dostali vedoucí zaměstnanci KPR před koncem Zemanova mandátu nejvyšší odměny od roku 2016. Hrad mezi devět úředníků rozdělil celkem 3,87 milionu korun.
6. 1. 2023|

Stát více podporuje výchovu mladých praktiků. Absolventů, kteří se školí v ordinacích, letos přibude o polovinu

Do ordinací praktiků letos nastoupí více začínajících neatestovaných lékařů. Ministerstvo zdravotnictví na ně navíc bude posílat vyšší dotaci. Chce tak nastartovat generační obměnu – každý druhý praktik je v současnosti šedesátník nebo ještě starší – a také zlepšit dostupnost péče. Potíž ovšem je, že ze zkušených lékařů, kteří by měli absolventy školit, se to vyplatí hlavně praktikům pro dospělé. Ministerská podpora tak nebude mít velký vliv na dostupnost praktických lékařů pro děti.
4. 1. 2023|

Španělská policie dopadla jednoho z deseti nejhledanějších lidí americké FBI

Španělská policie v Madridu zadržela Novozélanďana, který byl ve Spojených státech odsouzen na doživotí za výrobu a prodej dětské pornografie, sexuální zneužívání a násilí. Michael James Pratt je na seznamu deseti nejhledanějších zločinců amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI). O středečním zadržení v hotelu, kde pobýval pod falešnou identitou, informovala v pátek policie.
23. 12. 2022|

Squatteři opustili prázdný dům v pražských Strašnicích, který na několik hodin obsadili

Squatteři organizovaní skupinou Opravdu Dobré Squaty v sobotu obsadili prázdný bytový dům v Malínské ulici v pražských Strašnicích s cílem vytvořit tam kulturní a sociální centrum. Na místo přišli kolem poledne, následně dorazili i policisté a zástupci Prahy 10, která má budovu ve správě. Po několikahodinovém vyjednávání nakonec squatteři souhlasili, že budovu opustí výměnou za to, že se s jejich zástupci starosta Prahy 10 Martin Valovič (ODS) sejde a budou jednat o poskytnutí vhodných prostor pro zamýšlené aktivity. Odešli po 18:00.
26. 11. 2022Aktualizováno26. 11. 2022, 18:34|

Ústavní soud zrušil odměnu za vyklizení squatu Klinika. Poprvé byla vysoká, podruhé nízká

Odměna 24 200 korun pro exekutora Iva Luhana za vyklízení někdejšího Autonomního sociálního centra Klinika na pražském Žižkově je příliš nízká a neodpovídá specifickým okolnostem. Usnesl se na tom Ústavní soud (ÚS) a zrušil rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 3. Jde o druhý jeho zásah, napoprvé označil odměnu za nespravedlivou z opačných důvodů – byla nespravedlivě vypočítaná, tím pádem příliš vysoká. Tehdy měla činit 290 400 korun. Obvodní soud musí rozhodovat znovu a hledat správnou rovnováhu.
12. 10. 2022|

Kvůli nedostatku soudních znalců se řízení protahují až o roky, shodli se Bradáčová a Dörfl

Kvůli úbytku soudních znalců se výrazně protahují soudní řízení. V pořadu Otázky Václava Moravce se na tom shodli předseda Vrchního soudu v Praze Luboš Dörfl a vrchní státní zástupkyně z Vrchního státního zastupitelství v Praze Lenka Bradáčová. Vyjádřili se také k případu Čapí hnízdo, které Andrej Babiš (ANO) označil za politický proces. Podle Bradáčové jde z jeho strany o obhajobu v rovině politické kampaně.
18. 9. 2022|

Jednoho z prvních zatčených odbojářů po atentátu na Heydricha nacisté nezlomili

Bezprostředně po útoku na Reinharda Heydricha zesílil teror. Už 27. května 1942 nacisté zakázali noční vycházení. Na výsadkáře vypsali odměnu milion říšských marek. V prvních dnech zadrželi množství nevinných lidí coby rukojmí. Do rukou gestapa padli i první odbojáři. Mezi prvními se za mříže dostal člen protinacistického odboje ÚVOD Jaroslav Valenta.
29. 5. 2022|

Soud zprostil bývalého generálního ředitele Lesů ČR obžaloby z podvodu

Okresní soud v Hradci Králové nepravomocně zprostil bývalého generálního ředitele státního podniku Lesy České republiky (LČR) Daniela Szóráda obžaloby z podvodu. Podle státního zástupce po odvolání z funkce v roce 2018 nedodržel konkurenční doložku a začal pracovat pro lesnickou společnost LST z Trhanova na Domažlicku dřív, než mohl. Vinu Szórád stále odmítá.
28. 4. 2022Aktualizováno28. 4. 2022, 12:03|

Policie odložila případ vyplácení odměn pro ústeckého hejtmana Schillera

Policie odložila případ neoprávněně vyplacených odměn pro ústeckého hejtmana Jana Schillera (ANO) a poslance Jana Richtera (ANO). Odměny se týkaly minulého volebního období v krajském zastupitelstvu. Krajský úřad dostal usnesení od policie, že se žádný trestný čin nestal a policie to odkládá, řekl hejtman.
26. 4. 2022|

Kvůli Polčákově kauze se 7. dubna mimořádně sejdou poslanci

Mimořádnou schůzi, která se bude zabývat aférou spojenou s europoslancem Stanislavem Polčákem (STAN), svolala předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) na čtvrtek 7. dubna. O svolání schůze požádala opozice, iniciovala ji SPD, k níž se připojili i poslanci ANO.
30. 3. 2022|

Sněmovna schválila novelu o působení v nestátních ozbrojených skupinách, šéfem NKÚ zůstává Kala

Poslanci na středeční schůzi schválili novelu o působení v nestátních ozbrojených skupinách v cizině. Tento akt bude zřejmě klasifikován jako samostatný trestný čin se sazbou až pět let vězení. Dolní komora také zvolila Miroslava Kalu do čela Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). V tajné volbě byl nakonec jediným uchazečem, poslanec ANO Roman Kubíček se nominace vzdal. Na jedno volné místo v Radě Českého rozhlasu poslanci zvolili historika Jaroslava Šebka, do Rady České televize zatím jen bývalého ředitele ostravského studia ČT Ilju Racka.
23. 3. 2022Aktualizováno23. 3. 2022, 16:13|

Hrad zveřejnil platy úředníků, Mynář si loni vydělal 1,89 milionu čistého

Prezidentská kancelář v pondělí zveřejnila na webu roční platy a odměny svých vedoucích zaměstnanců. Vedoucí kanceláře prezidenta republiky Vratislav Mynář měl loni čistý plat přes 1,39 milionu korun a k tomu získal odměny téměř 494 tisíc korun. Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček k platu 744 tisíc korun čistého dostal za minulý rok odměny 170 200 korun.
7. 2. 2022|

Milostivé léto pomůže ukončit až třetinu z čtyř a půl milionu exekucí, uvedli poslanci

Oddlužovací akce Milostivé léto pomůže ukončit až třetinu ze zhruba čtyř a půl milionu exekucí v České republice. Polovina z více než 700 tisíc lidí, kteří mají exekuce u veřejných institucí, by se mohla zbavit dluhů. Na tiskové konferenci to uvedli spoluautoři právní úpravy, šéf poslaneckého klubu KDU-ČSL Marek Výborný a poslanec Patrik Nacher (ANO). Jednorázová akce potrvá ještě do 28. ledna.
15. 12. 2021Aktualizováno15. 12. 2021, 12:07|

Pro balíky ze zemí mimo EU platí nová pravidla, zákazníci o nich často nedodávají údaje

Už skoro dva a půl měsíce platí nová celní pravidla pro malé zásilky ze zemí mimo Evropskou unii. Od října se na ně vztahuje povinnost platit DPH. Zákazníci zahraničních e-shopů tak musí vyplňovat celní prohlášení. Ne všichni ale reagují na výzvy pošty, aby údaje dodali.
12. 12. 2021|

Ústavní soud zrušil nižší odměňování advokátů za některé opatrovnické úkony

Ústavní soud (ÚS) definitivně zrušil spornou část advokátního tarifu, která přiznávala advokátům nižší odměny za některé opatrovnické úkony. Už dříve soudci ustanovení proškrtali s vysvětlením, že pro nižší odměnu oproti jiným právním úkonům není pádný důvod. Prohlásili za protiústavní i dosud platné části, a to na základě návrhu veřejného ochránce práv Stanislava Křečka.
1. 11. 2021Aktualizováno1. 11. 2021, 16:31|

Chybí soudní znalci, ti stávající jsou kvůli tomu přetížení

Přes tisíc soudních znalců letos vrátilo razítko. Od začátku roku musí splňovat nová pravidla včetně povinného pojištění nebo používání datových schránek. Do nich se třetina znalců zatím vůbec nepřihlásila. Ministerstvo spravedlnosti teď hledá cesty, jak nahradit chybějící experty, a to především ve zdravotnictví.
19. 9. 2021|

Vláda schválila dvacetitisícové prémie hasičům, policii i vojákům. Prošel i záměr rychlejšího vyvlastňování

Vláda schválila odměny pro hasiče, policisty, vojáky a příšlušníky Vězeňské služby za službu v době pandemie covidu-19. Každý z nich by měl dostat 20 tisíc korun. Celkově za ně stát zaplatí zhruba miliardu. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) uvedl, že bude na odměny pro hasiče a policisty potřeba 770 milionů, pro vojáky podle ministerstva obrany dalších 237 milionů.
19. 7. 2021Aktualizováno19. 7. 2021, 18:27|

Odměny za druhou vlnu záchranáři z většiny krajů se zpožděním dostali. Karlovarští zatím jen část

Většině záchranářů už přišlo slíbených 120 tisíc korun za mimořádné nasazení během druhé vlny pandemie. Zbytek, s výjimkou Karlovarského kraje, by měl peníze dostat do konce července. ČT to potvrdil ředitel asociace záchranných služeb Marek Slabý. Záchranka v Karlovarském kraji dala zatím kvůli neshodám s pojišťovnami zaměstnancům jen část peněz. Záchranáři odměnu očekávali už v červnu, výplata se ale kvůli administrativě ve většině krajů o měsíc opozdila.
14. 7. 2021|