TÉMA

Dovolání

Exprezident Zeman se musí omluvit svému bývalému poradci

Miloš Zeman se nevyhne omluvě, kterou dluží Zdeňku Šarapatkovi. Jak upozornily Seznam Zprávy, neuspěl bývalý prezident s dovoláním k Nejvyššímu soudu. Šarapatka již dříve podal na Zemana exekuční návrh, protože se ve lhůtě stanovené v pravomocném rozsudku neomluvil za nepravdivé tvrzení, že svého někdejšího poradce vyhodil pro neschopnost. Nejvyšší soud ale pozastavil vykonatelnost rozsudku, právě než rozhodne o dovolání.
1. 4. 2024|

Ústavní soud se zastal ženy, která kvůli podpisu smlouvy na předváděcí akci čelila exekuci

Ústavní soud (ÚS) se zastal ženy, která na předváděcí akci podepsala leasingovou smlouvu a ocitla se kvůli tomu v exekuci. Později usilovala o její zpětné zastavení, avšak neuspěla, odmítl ji také Nejvyšší soud. Právě jeho usnesení nyní zrušili ústavní soudci, nález zároveň zpřístupnili na webu.
31. 1. 2024|

Nejvyšší soud odmítl obě dovolání v případu chlapce v kómatu po operaci v pardubické nemocnici

Nejvyšší soud (NS) odmítl dovolání Nejvyššího státního zástupce Igora Stříže i lékařky Martiny Šípkové v případu chlapce, který po operaci mandlí v Pardubické nemocnici zůstal v bdělém kómatu. Byla podle soudu neopodstatněná. Stříž požadoval trest i pro nemocnici.
16. 1. 2024|

Nejvyšší soud potvrdil podmínku pro exposlance Volného za výroky o ivermektinu

Nejvyšší soud odmítl dovolání bývalého poslance Lubomíra Volného v kauze výroků o léku ivermektin. Dvouletý podmíněný trest za šíření poplašné zprávy tak platí. ČT to potvrdila Iva Kaňáková z Obvodního soudu pro Prahu 7, který v případu rozhodoval jako první instance. Volný tvrdil, že kvůli diskriminační kampani proti ivermektinu mohou zemřít lidé.
5. 12. 2023|

Babiš se ve sporu s Holcovou obrátil na Nejvyšší soud. Musel se omluvit za příspěvek na sociální síti

Předseda opozičního hnutí ANO Andrej Babiš se brání proti rozsudku, který mu nařídil omluvit se investigativní novinářce Pavle Holcové za zveřejnění nepravdivého příspěvku na sociální síti. Podal dovolání k Nejvyššímu soudu. České televizi to sdělil Dominik Duchoň z Okresního soudu pro Prahu-západ, který se sporem o neoprávněný zásah do osobnostních práv zabýval v první instanci. Bývalý premiér zveřejnil omluvu šéfredaktorce webu Investigace.cz na svém facebooku letos v srpnu.
26. 10. 2023|

Za výroky o jaderném útoku musí aktivista Vrabel zaplatit deset tisíc korun. Podmíněný trest soud zrušil

Odvolací soud uložil pořadateli protivládních demonstrací Ladislavu Vrabelovi za šíření poplašné zprávy peněžitý trest deset tisíc korun. Uznal verdikt prvoinstančního soudu, podle kterého byly mužovy výroky o tom, že Česko plánuje použít jaderné zbraně proti Rusku a následném ruském útoku na Českou republiku, schopné vyvolat v části společnosti obavy a znepokojení. Odvolací senát však zrušil původně uložený čtyřměsíční podmíněný trest s odkladem na rok a půl. Verdikt je pravomocný.
13. 10. 2023|

Nejvyšší soud potvrdil trest za daňové úniky bývalému náměstkovi středočeských nemocnic Bušinovi

Filip Bušina zůstává ve vězení. Nejvyšší soud, k němuž si někdejší investiční náměstek středočeských nemocnic podal dovolání proti trestu, mu potvrdil šestiletý trest za daňové úniky i peněžitý trest. Mírně pozměnil pouze náhradní trest odnětí svobody stanovený pro případ, že by Bušina pokutu neuhradil. S dovoláními neuspěli ani další dva muži odsouzení v témže případu David Belous a Martin Bušanský.
4. 10. 2023|

Firma musela při pandemii zavřít, Nejvyšší soud jí otevřel cestu k odškodnění

Pražský městský soud musí znovu rozhodnout o odškodném pro firmu, která žádá přes milion korun kvůli omezením v době koronavirové pandemie. Dříve její žádost zamítl. Znovu projednat její žalobu na stát nařídil Nejvyšší soud. Žaloba se týkala období před účinností speciálního pandemického zákona, kdy vláda vydávala opatření na základě krizového zákona.
12. 9. 2023|

Řidič autobusu, který fatálně srazil chlapce, nesouhlasí s trestem. Případ bude řešit Nejvyšší soud

Smrtí sedmiletého dítěte pod koly autobusu ve Slaném se bude zabývat Nejvyšší soud. Řidič autobusu podal dovolání kvůli výši trestu, který mu v červnu zpřísnil pražský krajský soud. České televizi informaci potvrdil místopředseda prvoinstančního Okresního soudu v Kladně Petr Sedlařík. Kvůli usmrcení z nedbalosti dostal řidič dvouletý trest vězení s podmíněným odkladem na tři roky a pětiletý zákaz řízení.
11. 9. 2023|

Nejvyšší soud obdržel dovolání expremiéra Nečase potrestaného za křivou výpověď

Nejvyšší soud obdržel dovolání bývalého premiéra Petra Nečase (ODS) potrestaného za křivou výpověď v kauze zneužití Vojenského zpravodajství. Nečas dovolání podal už v květnu k Obvodnímu soudu pro Prahu 1, který se případem zabýval jako soud prvního stupně. Tento týden dovolání spolu se spisem dorazilo k nejvyšší instanci do Brna, vyplývá z databáze InfoSoud.
8. 9. 2023|

Výroky exposlance Volného o ivermektinu bude řešit Nejvyšší soud

Případem bývalého poslance Lubomíra Volného odsouzeného za šíření poplašné zprávy se bude zabývat Nejvyšší soud. Volný, který tvrdí, že je nevinný, k němu podal dovolání proti dvouleté podmínce, již dostal za výroky o léku ivermektin. České televizi to potvrdila Iva Kaňáková z Obvodního soudu pro Prahu 7, který v kauze rozhodoval jako první instance. Volný tvrdil, že kvůli diskriminační kampani proti ivermektinu mohou zemřít lidé.
28. 8. 2023|

Redl neuspěl ohledně svéprávnosti u Nejvyššího soudu. Policie ho může stíhat i v kauze spojené s Krejčířem

Nejvyšší soud potvrdil dřívější rozsudek plzeňského krajského soudu o tom, že zlínský podnikatel Michal Redl je svéprávný. České televizi informaci potvrdil místopředseda Okresního soudu Plzeň–město Jan Špalek. O Redlově svéprávnosti průběžně rozhoduje soud od roku 2008, naposledy ji podnikateli omezil vloni v květnu. Odvolací krajský soud ale omezení v polovině září zrušil. Policie tak může Redla trestně stíhat nejen v kauze Dozimetr, ale i v případu „M5“ z doby Radovana Krejčíře.
12. 7. 2023|

Expremiér Nečas se v případu lživé výpovědi ve prospěch manželky obrátil na Nejvyšší soud

Bývalý premiér Petr Nečas se u Nejvyššího soudu brání trestu za lživou výpověď ve prospěch své manželky v kauze zneužití Vojenského zpravodajství. Proti roční podmínce a peněžitému stotisícovému trestu podal dovolání. České televizi to sdělila mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 1 Eva Švíglerová. Obvodní soud o Nečasově vině rozhodoval v první instanci, jeho verdikt v květnu potvrdil pražský městský soud. Nečas se tak stal prvním pravomocně odsouzeným někdejším premiérem České republiky v trestní kauze.
16. 6. 2023|

Případ pádu mostu ve Vilémově míří k Nejvyššímu soudu, stavbyvedoucí podal dovolání

Případ zříceného mostu ve Vilémově bude řešit Nejvyšší soud. Dovolal se k němu jeden z odsouzených stavbyvedoucích Roman Bednařík. České televizi to řekla předsedkyně senátu Okresního soudu v Havlíčkově Brodě Hana Doubková. Most se zřítil v roce 2014, pod ním zahynuli čtyři lidé a další dva se zranili. Soudy potrestaly šest lidí včetně Bednaříka podmíněnými tresty.
26. 5. 2023|

Diplomat Karlík nezíská dalších 271 tisíc za stíhání v kauze Promopro. Nejvyšší soud odmítl jeho dovolání

Diplomat Radomír Karlík nedostane dalších 271 tisíc korun za ušlý zisk kvůli nezákonnému stíhání v kauze Promopro. Nejvyšší soud odmítl jeho dovolání. ČT to řekla Marcela Pröllerová z Obvodního soudu pro Prahu 2, který se případem zabýval v první instanci. Soudy přiznaly Karlíkovi tři sta tisíc korun za nemajetkovou újmu, dalších přibližně tři sta tisíc mu dříve dobrovolně vyplatilo ministerstvo spravedlnosti. Kariérní diplomat se po státu domáhal celkového odškodného 6,4 milionu korun.
24. 3. 2023|

Nejvyšší státní zástupce nesouhlasí s mírnějším trestem pro muže, který se zapojil do bojů proti Ukrajině

Případem muže, který se mezi lety 2014 a 2018 na straně Ruskem koordinovaných sil aktivně zapojil do bojů na Ukrajině, se bude zabývat Nejvyšší soud. Dovolání podal nejvyšší státní zástupce Igor Stříž. Bývalý voják Martin Sukup byl jako uprchlý původně odsouzen k jednadvaceti letům ve vězení, odvolací soud mu ale trest snížil na čtyři roky. Stříž v dovolání nesouhlasí s mírnější kvalifikací. České televizi to sdělil mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Petr Malý.
9. 3. 2023|

Peterková se brání pokutě za lži o úmrtí seniorů. Obrátila se na Nejvyšší soud

Bývalá novinářka Jana Peterková se u Nejvyššího soudu brání proti pokutě 250 tisíc korun, kterou jí soud pravomocně udělil za šíření dezinformace, že senioři v pečovatelském domě umírají po očkování proti koronaviru. Vyplývá to z informací z justiční databáze. Žalobu na ženu podali provozovatelé pečovatelského domu v Měšicích, o jejichž seniorech Peterková lhala.
8. 3. 2023|

Družstvo Svatopluk musí zaplatit milion za pozemky pod domy v Horoměřicích, potvrdil Nejvyšší soud

Bytové družstvo Svatopluk, které sdružuje část bývalých klientů zkrachovalé společnosti H-System, musí zaplatit konkurznímu správci zhruba milion korun jako nájemné za pozemky pod řadovými domy v Horoměřicích. Předchozí rozhodnutí soudů stvrdil Nejvyšší soud, který zamítl dovolání družstva. Informovala o tom Jolana Gistrová z okresního soudu pro Prahu-západ. Jde o první ukončený spor družstva a konkurzního správce. Ten žaluje družstvo ještě o dalších víc než šestatřicet milionů.
21. 2. 2023|

Havlová další miliony ve sporu o nepravdivý článek o milenci nedostane, Nejvyšší soud zamítl její dovolání

Herečka Dagmar Havlová nemá nárok na vyšší odškodnění ve sporu s vydavatelským domem Bauer Media, rozhodl Nejvyšší soud. České televizi to sdělil mluvčí Městského soudu v Praze Adam Wenig. Vrchní soud jí už v minulosti přiznal 1,2 milionu jako odškodnění za tvrzení, že měla milenecký poměr v době, kdy umíral její manžel, bývalý prezident Václav Havel. Havlová se prostřednictvím dovolání domáhala dalších 2,8 milionu. Tomu Nejvyšší soud nevyhověl.
20. 2. 2023|

Stříž nesouhlasí s osvobozením žalobkyně Krützner, opět se obrátil na Nejvyšší soud

Nejvyšší státní zástupce Igor Stříž podal již podruhé dovolání k Nejvyššímu soudu, protože nesouhlasí s osvobozujícím rozsudkem v případu pražské státní zástupkyně Sylvy Krützner. Na dotaz České televize to uvedl mluvčí zastupitelství Petr Malý. Obžaloba ženu vinila, že úmyslně neodvedla daň při prodeji bytu. Městský soud v Praze ji pravomocně osvobodil loni v listopadu.
15. 2. 2023|

Zeman podal dovolání ve sporu se Šarapatkou, jde o omluvu za výrok o neschopnosti

Prezident Miloš Zeman podal dovolání ve sporu se svým bývalým poradcem Zdeňkem Šarapatkou o omluvu za výrok, že ho vyhodil pro neschopnost. Serveru Seznam Zprávy to řekl mluvčí Okresního soudu v Rakovníku Marcel Lehečka. Krajský soud v Praze loni v listopadu pravomocně rozhodl, že se Zeman omluvit musí. Zemanův právník Marek Nespala rozhodnutí převzal v pondělí, Zeman má sedm dnů od převzetí na to, aby omluvu Šarapatkovi zaslal.
11. 1. 2023Aktualizováno11. 1. 2023, 19:10|

Nejvyšší soud odmítl dovolání doživotně odsouzeného vraha Nárožného

Nejvyšší soud odmítl dovolání Pavla Nárožného, který si odpykává doživotní trest za vraždu manželů z Přerova v roce 2009. Nárožný se teď může obrátit ještě na Ústavní soud.
10. 1. 2023|

Jana Peterková musí zaplatit čtvrt milionu korun za lži o úmrtí seniorů

Jana Peterková musí zaplatit pokutu 250 tisíc korun za to, že podle soudu ve videích na sociálních sítích lhala, že v domově pro seniory v Měšicích u Prahy zemřelo po očkování několik lidí. Informoval o tom server iROZHLAS.cz, podle kterého řízení pravomocně zastavil Vrchní soud v Praze.
10. 1. 2023|

Nejvyšší soud nařídil znovu otevřít kauzu exšéfa Transgasu

Nejvyšší soud nařídil znovu otevřít kauzu údajné zpronevěry, jíž se podle obžaloby dopustil někdejší šéf státního podniku ČPP Transgas Jan Švábenický spolu s Michalem Andronikovem ze společnosti European Business Consulting (EBC). Pražské soudy oba muže zprostily obžaloby. Nejvyšší státní zástupce Igor Stříž ale podal dovolání, kterému Nejvyšší soud vyhověl.
2. 1. 2023|