TÉMA

Svěřenské fondy

Firma z Agrofertu vrátila dotaci 1,6 milionu, píše iROZHLAS

Firma Schrom Farms z holdingu Agrofert vrátila státu dotaci 1,6 milionu korun, kterou Evropská komise odmítla proplatit kvůli střetu zájmů bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO). Informoval o tom Český rozhlas Radiožurnál a server iROZHLAS.cz. Evropská komise v minulosti ve svém auditu označila za problematické dotace pro Agrofert z doby Babišovy vlády. Podle auditorů Babiš rozhodoval o záležitostech týkajících se fondů EU a zároveň dál ovládal Agrofert, ačkoliv akcie svých firem vložil kvůli zákonu o střetu zájmů do svěřenských fondů.
23. 1. 2024|

Česko se už nebude soudit o dotaci pro Agrofert, vláda žalobu na Komisi stáhla, píše iRozhlas

Vláda rozhodla o stažení žaloby na Evropskou komisi kvůli blokované dotaci pro holding Agrofert. Mluvčí ministerstva zahraničí Mariana Wernerová to potvrdila portálu iRozhlas.cz. Dotaci 821 tisíc korun na modernizaci kuřecí farmy v Bílovci na Novojičínsku Komise odmítla proplatit kvůli střetu zájmů tehdejšího premiéra Andreje Babiše (ANO). Jeho vláda ji za to zažalovala u Soudního dvora EU.
8. 9. 2022|

Babiš navrhl předběžné projednání obžaloby v kauze Čapí hnízdo, píší Seznam Zprávy

Bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) navrhl soudu předběžné projednání obžaloby v kauze Čapí hnízdo, v níž je stíhán spolu se svou někdejší poradkyní Janou Nagyovou (dříve Mayerovou). Informoval o tom ve čtvrtek server Seznam Zprávy. Nagyová podle serveru obdobný návrh podala již před dvěma týdny.
2. 6. 2022|

Minimální mzda vzroste v příštím roce o tisíc korun měsíčně, rozhodla vláda

Kabinet odsouhlasil, že minimální mzda v příštím roce vzroste o tisíc korun měsíčně na 16 200 korun. Zároveň schválil návrh ministerstva zdravotnictví, aby se od 22. listopadu neuznávaly na hromadných akcích nad tisíc osob antigenní testy na koronavirus, a s ohledem na krach Bohemia Energy opětovně poslal do Poslanecké sněmovny zákon o hromadných žalobách.
5. 11. 2021Aktualizováno5. 11. 2021, 15:14|

Založit offshorovou firmu jde rychle a není to trestné, komentuje Pandora Papers advokát

Offshorovou firmu je možné založit snadno a někdy dokonce během 24 hodin, prohlásil v Devadesátce ČT24 advokát Tomáš Nahodil. Podle serveru Investigace.cz právě prostřednictvím offshorových firem v daňových rájích nakupoval Andrej Babiš (ANO) v roce 2009 nemovitosti ve Francii. Na aféru známou pod názvem Pandora Papers upozornilo novinářské konsorcium.
4. 10. 2021|

Šaroch v kauze Čapí hnízdo pochybil, nereagoval na informace k výslechu svědků, uvedlo VSZ

Dozorující žalobce Jaroslav Šaroch v kauze Čapí hnízdo podle Vrchního státního zastupitelství (VSZ) pochybil, když bezokladně nereagoval na nové informace týkající se možného výslechu svědků. Tímto pochybením došlo podle VSZ ke vzniku průtahů v trestním řízení. Pražské městské státní zastupitelství, na němž Šaroch působí, uvedlo, že závěry dohledové činnosti bere na vědomí, bude se jimi zabývat a zváží vhodná opatření.
23. 9. 2021Aktualizováno23. 9. 2021, 17:20|

Evropská komise odmítla žádost o odklad, česká opatření proti střetu zájmů chce znát do středy

Evropská komise odmítla dvouměsíční odklad termínu, dokdy chce od českých úřadů dostat přehled opatření, kterými republika brání střetu zájmů. Posunula jej pouze z 8. na 22. září. Upozornil na to iRozhlas.cz, který má k dispozici dopis, kterým bruselské Generální ředitelství pro regionální politiku žádost odmítlo. Komise již dříve varovala, že by důsledkem nedostatečné ochrany před střetem zájmů mohlo být zastavení čerpání peněz z evropských fondů. Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) je však přesvědčena, že to nehrozí, Česko podle ní plní vše, na čem se s Evropskou komisí domluvilo.
21. 9. 2021Aktualizováno21. 9. 2021, 22:45|

Policisté doplnili spis k Čapímu hnízdu, nyní se s ním seznámí obvinění

Policisté doplnili spis ke kauze Čapí hnízdo, v níž čelí obvinění premiér Andrej Babiš (ANO) a jeho bývalá poradkyně Jana Nagyová (dříve Mayerová). Nyní musí pokračovat v administrativních úkonech, například obvinění se musí seznámit se spisem. Uvedl to mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala.
17. 9. 2021Aktualizováno17. 9. 2021, 13:37|

Komise varovala Česko před pozastavením evropských dotací, píše iRozhlas.cz

Evropská komise varovala, že by mohla pozastavit vyplácení dotací, pokud Česko nezlepší kontrolu střetu zájmů a poskytování dotací firmám ve svěřenských fondech. S odvoláním na dopis, který Komise minulý týden poslala ministerstvům průmyslu a obchodu, financí a místního rozvoje, o tom informuje web iRozhlas.cz. Předmětem sporů mezi Českem a EK je v poslední době údajný střet zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO). Ministerstvo pro místní rozvoj v pondělí oznámilo, že svolá jednání, aby zlepšilo kontrolu střetu zájmů při čerpání dotací z evropských fondů.
30. 8. 2021Aktualizováno30. 8. 2021, 19:55|

Výbuch v chemičce Preol zranil tři hasiče. Odhad škody je 200 milionů

Exploze v areálu lovosické chemičky Preol zranila v pondělí před půlnocí tři podnikové hasiče, kteří zasahovali u požáru. Jednoho z nich musel s těžkým zraněním transportovat do nemocnice vrtulník. Zásah hasiči stále neukončili, na místo ale dohlíží už pouze podniková jednotka. Provozovatel předběžně odhadl škodu na 200 milionů korun. Policie prověřuje, zda nedošlo k trestnému činu nebo porušení bezpečnostních předpisů.
6. 7. 2021Aktualizováno6. 7. 2021, 21:01|

Babiš se má za své výroky dle soudu omluvit senátorovi Wagenknechtovi

Premiér Andrej Babiš (ANO) se má omluvit senátorovi Lukáši Wagenknechtovi (za Piráty) za výroky, že je psychopat, udavač a připravil Česko o 800 milionů korun, rozhodl v pátek Okresní soud Praha-západ. Wagenknecht, který byl náměstkem, když Babiš vedl ministerstvo financí, to uvedl na Twitteru. Premiér si za svými výroky stojí a plánuje se odvolat, sdělil ČTK.
13. 6. 2021|

Na vyšetřování vztahů Babiše a Agrofertu nově dohlíží úřad evropského žalobce. Je jednou z prvních kauz, které převzal

Nový Úřad evropského veřejného žalobce převzal od pražského vrchního státního zastupitelství vyšetřování údajného střetu zájmů českého premiéra Andreje Babiše (ANO) ve vztahu ke skupině Agrofert. Upozornil na to web iRozhlas.cz. Zatím se úřad zabývá dvanácti připady z Česka, které se týkají podezření na závažnou hospodářskou kriminalitu s dopadem na evropský rozpočet. Pověření žalobci budou působit v jednotlivých státech, kterých se týkají. Televizi Nova premiér sdělil, že české orgány pomoc unijních institucí nepotřebují.
12. 6. 2021Aktualizováno12. 6. 2021, 21:22|

Babiš je koncový příjemce výhod z Agrofertu. Koncern ho zapíše do databáze majitelů

Premiér Andrej Babiš (ANO) bude u Agrofertu a jeho dceřiných firem zapsaný jako koncový příjemce výhod. Sdělil to mluvčí koncernu Karel Hanzelka. Od 1. června začíná platit zákon, podle kterého se musí do evidence zapsat skuteční majitelé firem, mezi které tak bude premiér u Agrofertu patřit.
31. 5. 2021Aktualizováno31. 5. 2021, 20:43|

Věk pro umělé oplodnění by se mohl zvýšit na 40 let. Má to své pro i proti

V posledním desetiletí tuzemské statistiky umělého oplodnění rostly. S pandemií meziročně propadly o dvaadvacet procent. Tento týden mají poslanci ve finálním čtení projednat novelu, která by ženám umožnila podstoupit umělé oplodnění hrazené zdravotními pojišťovnami do čtyřicátých narozenin.
24. 5. 2021|

Unijní soud podle iRozhlasu pozastavil žalobu Česka na Evropskou komisi kvůli dotaci Agrofertu

Unijní soud přerušil projednávání žaloby České republiky na Evropskou komisi podané kvůli zablokované dotaci pro společnost Agrofert. Chce počkat na konečné rozhodnutí Komise o dotaci. Uvedl to server iRozhlas.cz. Žaloba se týká částky 30 tisíc eur (přibližně 800 tisíc korun), které Brusel prozatím odmítl zaplatit kvůli možnému střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO).
17. 1. 2021|

Státní zástupce odsouhlasil prodloužení vyšetřování kauzy Čapí hnízdo do konce února

Státní zástupce akceptoval prodloužení lhůty pro vyšetřování kauzy kolem padesátimilionové dotace na stavbu farmy Čapí hnízdo do konce února. Uvedl to mluvčí pražského městského státního zastupitelství Aleš Cimbala. Lhůta podle něj nemusí být konečná, v odůvodněném případě může být znovu prodloužena. V kauze je stíhán premiér Andrej Babiš (ANO) a jeho někdejší poradkyně Jana Mayerová. Babiš dlouhodobě odmítá, že by se kolem farmy dělo cokoliv nezákonného. Mayerová v minulosti uvedla, že je přesvědčena o tom, že zákon porušen nebyl.
11. 1. 2021Aktualizováno11. 1. 2021, 10:58|

Nouzový stav se prodlouží do 12. prosince, sněmovna podpořila návrh komunistů

Nouzový stav bude moci v Česku platit kvůli epidemii nového koronaviru do 12. prosince. Poslanci podpořili návrh KSČM. Vláda ANO a ČSSD žádala dolní komoru parlamentu o prodloužení o 30 dnů do 20. prosince. Bez souhlasu sněmovny by nouzový stav skončil v pátek. Jsou na něj vázána vládní opatření k omezení šíření nákazy, jak je stanoví i nový protiepidemický systém ministerstva zdravotnictví PES.
19. 11. 2020Aktualizováno19. 11. 2020, 19:52|

Transparency International žádá ministerstvo spravedlnosti o přezkum Babišova údajného střetu zájmů

Transparency International (TI) podala podnět k ministerstvu spravedlnosti, aby přezkoumalo rozhodnutí Středočeského kraje, podle kterého premiér Andrej Babiš (ANO) není ve střetu zájmů. Protikorupční organizace se přitom opírá o stanovisko nejvyššího státního zástupce (NSZ) Pavla Zemana, který tento týden výslovně označil závěr krajského úřadu za nesprávný. Žalobu proti němu ale nepodal, protože ve věci neshledal veřejný zájem.
9. 8. 2020|
OVM

Výjimku z evidence majitelů pro svěřenské fondy chystá jen Česko, je to účelovka, tvrdí Ondráčka

Zvýšení schodku státního rozpočtu za rok 2020 problematické není, je ale potřeba, abychom věděli, kam peníze půjdou, shodli se v Otázkách Václava Moravce šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek a ředitel české pobočky Transparency International David Ondráčka. Kalousek považuje program Antivirus za přínosný, nechce ho ale prodlužovat, protože pracovní místa stejně zaniknou. Ondráčka kritizuje šéfa žalobců za to, že neposlal k soudu údajný střet zájmů českého premiéra.
12. 7. 2020|

Kontrolní výbor ve sněmovně žádá ministerstva o překlad auditních zpráv ohledně Babiše

Sněmovní kontrolní výbor požádal ministerstva pro místní rozvoj (MMR) a zemědělství, aby mu poskytla oficiální překlady auditních zpráv Evropské komise o údajném střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO) a o rozdělování dotací. Zprávy mají oba resorty výboru předat bez zbytečného odkladu. Náměstkyně na MMR Daniela Grabmüllerová však upozorňuje, že jsou evropský audit i česká odpověď na něj důvěrné.
17. 12. 2019Aktualizováno17. 12. 2019, 18:21|