Expremiér Babiš se rozchází s manželkou

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš s manželkou Monikou se rozcházejí. Pár tvořili třicet let, vzali se ale až v roce 2017. Své sledující požádali o respektování soukromí. Jak upozornil server Seznam Zprávy, bude to mít zřejmě dopad na řízení miliardových majetků šéfa ANO.

„Po třiceti společných letech plných vzestupů, pádů a nezapomenutelných zážitků jsme se s Monikou rozhodli, že naše cesty se nyní rozdělují. Jako rodiče dvou úžasných dospělých dětí si nejvíce přejeme zachovat rodinnou harmonii,“ objevilo se na Babišových sociálních sítích. „Naše rodinné vazby zůstávají pevné, a i když se naše osobní cesty mění, naše láska a respekt k sobě a k našim dětem zůstávají stejné,“ zní dále vzkaz.

Společně mají dvě děti: dceru Vivien a syna Frederika. Babiš je ženatý podruhé, jeho první manželkou byla Beata, rozená Adamovičová.

Babiš se s dlouholetou partnerkou Monikou, která tehdy už užívala delší dobu příjmení Babišová, oženil na Čapím hnízdě v červenci 2017.

Babišová expremiéra doprovázela na některých pracovních cestách. Navštívila s ním například Spojené státy, Izrael či Francii. Svého chotě podporovala při jeho loňské prezidentské kandidatuře, policie se ale tehdy také zabývala tím, že dostala výhrůžný dopis s nábojem. Policisté případ objasnili, věc kvalifikovanou jako nebezpečné vyhrožování odložili, protože podezřelý zemřel. Náboj podle policie nebyl ostrý.

Role ve svěřenských fondech

Majetek bývalého premiéra podle časopisu Forbes činí 3,5 miliardy dolarů (82 miliard korun), což z něj činí sedmého nejbohatšího Čecha. V mezinárodním srovnání se Babiš po poklesu hodnoty majetku o 600 milionů dolarů propadl letos meziročně o 241 míst na 920. příčku. Šéfovi opozičního hnutí ANO plynou přes svěřenské fondy příjmy z koncernu Agrofert, který dříve vlastnil přímo. Do dvou svěřenských fondů převedl majetky v roce 2017, aby formálně vyhověl přísnějším pravidlům pro střet zájmů.

Server Seznam Zprávy připomněl, že právě přes manželku Babiš v posledních letech kontroloval svěřenské fondy, Babišová měla také důležitou roli v transakcích kolem Čapího hnízda. Babišová byla ve svěřenských fondech členkou rady protektorů, a to navíc jako takzvaný rodinný protektor, bez nějž rada nemůže fungovat, dodává server. Podle statutů může Babiš coby zakladatel a obmyšlený obou fondů Babišovou z funkce rodinného protektora kdykoli odvolat a nahradit někým jiným, ale podle Seznam Zpráv nelze potvrdit, zda už k tomu došlo.