TÉMA

Úrokové sazby

Firmy reagují na snižování úrokových sazeb. Čeká se u nich zvýšení investic

Podniky letos zřejmě začnou díky zlepšujícímu se stavu české ekonomiky více investovat. Úvěry se pro ně totiž pomalu stávají dostupnějšími. Trend by měl pokračovat s očekávaným dalším snižováním sazeb centrální banky. Podle prognózy České bankovní asociace by letos investice měly růst zhruba o dvě a půl procenta. Podle Svazu průmyslu vychází pozitivní očekávání z nízkých čísel z minulých let.
30. 3. 2024|

Základní úrokovou sazbu snížila ČNB o půl procentního bodu na 6,25 procenta. Zhoršila výhled ekonomiky

Bankovní rada České národní banky (ČNB) snížila základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu na 6,25 procenta, informoval ředitel odboru komunikace ČNB Jakub Holas. Banka tak zrychlila uvolňování měnové politiky, které zahájila v prosinci snížením sazeb o čtvrt procentního bodu. Koruna po rozhodnutí ČNB oslabila o více než půl procenta na hodnotu 25,10 Kč/EUR. ČNB také zhoršila výhled vývoje ekonomiky. Letos čeká růst HDP 0,6 %, v listopadu přitom předpokládala dvojnásobek. Odhad letošní inflace ponechala na 2,6 %.
8. 2. 2024Aktualizováno8. 2. 2024, 23:09|

Největší obchodní partner Česka ekonomicky churaví. Německu klesá export, potíže má i průmysl

Německé hospodářství je v recesi. Čelí klesajícímu exportu i nadále vysokým cenám energií, v sousední zemi loni také klesla průmyslová výroba. Na největší evropské hospodářství je přitom úzce navázaná i tuzemská ekonomika. Česko proto na pokles německé ekonomické aktivity doplácí.
8. 2. 2024|

Zdražování přibrzdilo. Očekává se další snížení úrokové sazby

Zdražování od nového roku přibrzdilo. Asociace peněžních domů i ministerstvo financí odhadují, že inflace v lednu klesla pod tři procenta. Analytici proto očekávají, že centrální banka příští týden znovu sníží základní úrokovou sazbu, a to o čtvrt až půl procentního bodu. Levnější úvěry by také podpořily spotřebu domácností.
3. 2. 2024|

Banky loni poskytly hypotéky za 150 miliard korun, o čtvrtinu méně než o rok dříve

Banky a stavební spořitelny poskytly loni hypoteční úvěry za 150 miliard korun, což je meziroční pokles téměř o čtvrtinu. Nové úvěry bez refinancování činily 124 miliard korun. Úrokové sazby v prosinci pokračovaly v poklesu a snížily se z listopadových 5,67 na 5,65 procenta, nejnižší hodnotu od poloviny roku 2022. Vyplývá to ze statistik České bankovní asociace Hypomonitor, kam dodávají data všechny banky a stavební spořitelny poskytující hypotéky na českém trhu.
15. 1. 2024|

Výrobní ceny rostou jen pozvolna, v zemědělství klesají. Potraviny by měly zlevnit, říkají analytici

Jen velmi mírně rostly v listopadu ceny výrobců, které mohou naznačit, jak se budou vyvíjet koncové ceny pro spotřebitele. V zemědělství ceny dokonce meziročně klesly o 16 procent, podle analytiků to ukazuje, že není důvod k tomu, aby v lednu zdražovaly potraviny. Ceny v zemědělství klesly v listopadu i meziměsíčně, a to o 4,9 procenta.
18. 12. 2023Aktualizováno18. 12. 2023, 21:32|

ČNB ponechala úrokovou sazbu na sedmi procentech, zhoršila ekonomický výhled

Bankovní rada České národní banky (ČNB) i na aktuálním zasedání ponechala základní úrokovou sazbu na sedmi procentech. Základní úroková sazba je na této úrovni od června 2022. Centrální banka zároveň zhoršila výhled české ekonomiky, letos čeká pokles HDP o čtyři desetiny procenta, příští rok růst 1,2 procenta. Zvýšila odhad průměrné inflace pro příští rok na 2,6 procenta.
2. 11. 2023Aktualizováno2. 11. 2023, 19:30|

Koruna dál oslabuje. Roli hraje nedávné rozhodnutí ČNB i polské centrální banky

Česká měna oslabuje. Rychleji začala ztrácet na začátku srpna, kdy Česká národní banka (ČNB) formálně ukončila intervence na její podporu. Aktuálně už euro stojí zhruba 24 korun a padesát haléřů. Obecně platí, že silná měna zlevňuje zboží z dovozu a brzdí inflaci. Pro vývozce je ale výhodnější opačný trend.
14. 9. 2023Aktualizováno14. 9. 2023, 21:36|

Itálie zavádí čtyřicetiprocentní daň z mimořádných zisků bank

Itálie překvapivě zavádí daň z mimořádných zisků bank. Vybrané peníze chce podle místopředsedy vlády a ministra infrastruktury Mattea Salviniho použít na pomoc lidem s hypotékou a na snížení daní. Opatření, které šokovalo trhy v Itálii i jinde, schválila italská vláda v pondělí pozdě večer na posledním zasedání před letní přestávkou. V reakci na zprávu oslabily akcie italských i dalších evropských bank.
8. 8. 2023Aktualizováno8. 8. 2023, 22:31|

Proti vyšším poplatkům za předčasné splacení hypotéky se už postavila i TOP 09

Vládní návrh na vyšší poplatky za předčasné splacení hypotéky až ve výši dvou procent zbývající částky ztratil podporu další části koaličních zákonodárců. Kromě poloviny poslanců hnutí STAN a všech Pirátů se nově proti vládnímu plánu staví i TOP 09. Návrh naopak podporují ODS a lidovci.
31. 7. 2023|

ČNB vládní snahu o úspory vítá, řekl Michl. Na snižování sazeb dle svých slov nemá pomyšlení

Guvernér České národní banky (ČNB) Aleš Michl ve velkém rozhovoru pro ČT mimo jiné řekl, že oceňuje, že se vláda snaží hledat úspory. Konkrétní opatření představená minulý týden ale komentovat nechtěl, prý to není v jeho kompetenci. Zdůraznil, že on osobně bude spokojený až v momentě, kdy inflace spadne ze současných necelých třinácti procent na procenta dvě. Do té doby s ní dle jeho slov bude centrální banka dál bojovat. Také řekl, silná koruna je alfou a omegou jeho přístupu k ekonomice.
15. 5. 2023|

Banky jsou regulované dobře, kvůli inflaci lidé ztrácejí důvěru ve stabilitu, míní Rusnok

Banky jsou regulované mnohem lépe než v minulosti, lidskou chybu ale vyloučit nejde, řekl bývalý guvernér České národní banky Jiří Rusnok. Současné problémy některých bank považuje za okrajovou záležitost. Předpokládá také, že letos bude rychle klesat inflace, i když ne na dvě procenta. Centrální bance v Událostech, komentářích vytkl, že loni nepokračovala se zvyšováním úrokových sazeb.
18. 3. 2023|

Razantnější zvyšování úrokových sazeb by inflaci nezpomalilo, říká bývalý bankéř ČNB Dědek

Razantnější zvyšování úrokových sazeb by podle ekonoma a bývalého člena bankovní rady České národní banky Oldřicha Dědka nemělo velký vliv na růst inflace v posledních měsících. Řekl to v Interview ČT24.
15. 2. 2023|

Zpomalení růstu ekonomiky podle OECD nejvíce postihne Evropu

Globální ekonomika by se v příštím roce měla vyhnout recesi. Nejhorší energetická krize od 70. let 20. století ale vyvolá prudké zpomalení, které nejvíce zasáhne Evropu. Tempo růstu světového hrubého domácího produktu podle predikce v příštím roce zpomalí na 2,2 procenta z letošních 3,1 procenta. V roce 2024 pak mírně zrychlí na 2,7 procenta. Vyplývá to ze zprávy, kterou v úterý zveřejnila Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD).
22. 11. 2022|

Na čínskou ekonomiku dopadla hypoteční krize i covid, centrální banka snižuje sazby

Čínská centrální banka překvapivě snížila některé důležité úrokové sazby, aby oživila poptávku, protože nejnovější statistické údaje ukázaly, že ekonomika v červenci překvapivě zpomalila. Aktivitu v továrnách a maloobchodě utlumila politika nulové tolerance nemoci covid-19 a realitní krize, uvedla agentura Reuters.
15. 8. 2022|

ČNB poprvé rozhodovala s novým guvernérem. Úrokové sazby ponechala beze změny

Bankovní rada České národní banky jednala poprvé s novým guvernérem Alešem Michlem o nastavení úrokových sazeb. Ponechala ji beze změny na sedmi procentech. Šlo o první ponechání sazeb po sedmi nadstandardních zvýšeních základní sazby o více než 0,25 procentního bodu v řadě za sebou. Bankovní rada současně rozhodla, že ČNB bude i nadále bránit nadměrným výkyvům kurzu koruny.
4. 8. 2022Aktualizováno4. 8. 2022, 20:50|

Maďarská centrální banka zvýšila úrokovou sazbu, poprvé od roku 2008 je nad deseti procenty

Měnový výbor maďarské centrální banky zvýšil základní úrokovou sazbu o jeden procentní bod na 10,75 procenta. Je to poprvé od konce roku 2008, kdy se základní sazba dostala nad deset procent. Banka tak pokračuje v agresivním zpřísňování měnové politiky ve snaze omezit inflaci a podpořit domácí měnu.
26. 7. 2022|

Rekonstrukci vlády jsem nedoporučoval, uvedl Zeman. Také věří, že nový šéf ČNB stabilizuje úrokové sazby

Prezident Miloš Zeman zvažoval, že kvůli svým výhradám nejmenuje Vladimíra Balaše (STAN) ministrem školství. Uvedl to v neděli v pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News. Nakonec se tak ale nerozhodl kvůli premiérovi Petru Fialovi (ODS). Také mu nedoporučoval rekonstrukci vlády. V rozhovoru kromě toho hovořil prezident o ČNB nebo o dalších dodávkách zbraní na Ukrajinu.
3. 7. 2022|

Šetřete, radí odcházející guvernér ČNB Jiří Rusnok

Guvernér České národní banky Jiří Rusnok končí v čele tohoto orgánu, který mimo jiné vykonává dohled nad finančním trhem. V Interview ČT24 bilancoval své působení i hodnotil možný vývoj inflace a příčiny současného zvyšování spotřebitelských cen. Přiblížil také atmosféru na středečním jednání rady České národní banky (ČNB), která zvýšila základní úrokovou sazbu na sedm procent.
23. 6. 2022|

ČNB zvýšila základní úrokovou sazbu o 1,25 bodu na sedm procent

Rada ČNB zvýšila základní úrokovou sazbu o 1,25 procentního bodu na sedm procent. Důvodem je vývoj inflace a rostoucí inflační očekávaní. Pro rozhodnutí opět hlasovalo pět ze sedmi členů rady. Dva hlasovali pro ponechání sazeb beze změny. Takto vysoko byla základní úroková sazba naposledy v roce 1999. Zároveň šlo o sedmé nadstandardní zvýšení základní sazby o více než 0,25 procentního bodu v řadě za sebou.
22. 6. 2022Aktualizováno22. 6. 2022, 22:49|

V bankovní radě ČNB nově usednou Zamrazilová, Kubelková a Frait. Jmenoval je prezident

Od poloviny roku usednou do bankovní rady České národní banky Eva Zamrazilová, Karina Kubelková a Jan Frait. Ve středu odpoledne je jmenoval prezident republiky Miloš Zeman. Zamrazilová bude také viceguvernérkou – v této funkci bude první ženou. Ze tří dosavadních členů, kterým končí mandát, tedy nezůstane v bankovní radě ČNB žádný.
8. 6. 2022Aktualizováno8. 6. 2022, 22:52|

Jmenování nových členů rady ČNB je z pohledu trhu dobrá volba, uvedl ekonom Seidler

S novými členy rady České národní banky (ČNB), kteří nastoupí v červenci, neočekává hlavní ekonom České bankovní asociace (ČBA) Jakub Seidler zvyšování úrokových sazeb. Spekuluje o tom, že nový guvernér centrální banky Aleš Michl bude výrazněji přistupovat k investici devizových rezerv. „V případě využívání devizových rezerv a intervenování za silnější korunu bude muset centrální banka hlavně udělat rozhodnutí, kam až by korunu chtěla dostat,“ uvedl v pořadu Interview ČT24.
8. 6. 2022|

Bez zvyšování úrokových sazeb by inflace dosáhla 25 procent, míní Rusnok

Pokud by Česká národní banka nezvyšovala úrokové sazby, vystoupala by nyní inflace podle guvernéra ČNB Jiřího Rusnoka minimálně na dvacet až pětadvacet procent a kurz koruny by byl třicet korun za euro. Rusnok to řekl během Diskuzního fóra ČNB na Univerzitě Hradec Králové.
17. 5. 2022|

Jmenování Michla do čela ČNB budí rozporuplné reakce. Podle analytiků přijde změna v měnové politice

Jmenování Aleše Michla do čela České národní banky (ČNB) vyvolalo rozporuplné reakce na politické scéně i mezi ekonomy. Podle analytiků značí Michlovo zvolení změnu ve směřování měnové politiky banky; mají za to, že už nebude tak ostře vystupovat proti inflaci. Politici vládních stran rovněž upozorňují na Michlovu vazbu na bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO), kterému dělal poradce, nebo možný střet zájmů.
11. 5. 2022Aktualizováno11. 5. 2022, 23:36|