TÉMA

Harvard

Harvardova univerzita digitalizuje sovětskou propagandu. Má to pomoci lépe pochopit tu ruskou

Na Harvardu digitalizují staré sovětské propagandistické plakáty. Mohou podle vědců ukázat, jak fungovala tehdejší snaha ovlivňovat obyvatelstvo, ale také pochopit, jak se z ní inspiruje současná Putinova propaganda.
23. 3. 2024|

Harvard rozbouřila paradoxní kauza. Přední světová expertka na výzkum poctivosti měla falšovat svůj výzkum

Harvardská profesorka Francesca Ginová specializující se na chování a otázky poctivosti měla podle obsáhlé expertní dlouhé zprávy ve svých studiích spoustu chyb a nedostatků, pro které nemá žádné věrohodné vysvětlení. Univerzita chce, aby vědkyně univerzitu opustila.
19. 3. 2024|

Facebook před dvaceti lety propojil svět. Usnadnil šíření lží a vznik depresí, seniorům pomáhá s osamělostí

Facebook za dvě dekády své existence výrazně změnil svět. Ze sociální sítě, která měla spojit elitu, se postupně stala síť, jež propojila celou planetu a odstartovala novou éru internetu. Přehnaný čas trávený na sítích může vést podle odborníků k úzkostem a depresím, ve facebookovém prostoru se také často šíří dezinformace. Například seniorům ale může pomoci bojovat s osamělostí.
4. 2. 2024|

Rektorka Harvardu Gayová rezignovala. Čelila nařčení z plagiátorství i kritice za slyšení o antisemitismu

Rektorka americké Harvardovy univerzity Claudine Gayová v úterý rezignovala. V čele jedné z nejprestižnějších univerzit na světě stane dočasně prorektor pro studijní záležitosti Alan Garber, dokud vedení školy nenajde nového rektora či rektorku. Důvodem odstoupení bylo odhalení nových případů plagiátorství a vyjádření rektorky k tomu, jak kodex školy řeší antisemitismus.
3. 1. 2024|

Mladá básnířka překonala vadu řeči, vyšlápla na Kopec a sní o Bílém domě

Středeční inaugurace amerického prezidenta přinesla i jeden literární objev. Básnířka Amanda Gormanová ovládla díky svému výkonu celý program slavnostního dne. Její dvě sbírky se od středy staly nejprodávanějšími tituly ve Spojených státech. Přitom jednu z nich se dvaadvacetiletá umělkyně teprve chystá vydat. Lidé si ji předplácí.
23. 1. 2021|
Doporučujeme

Být bohatší nebylo naším cílem. A nikdo nesliboval, že všechny firmy obstojí, komentuje Klaus devadesátá léta

Bohatství a plné supermarkety nebyly cílem hospodářské transformace po roce 1989, Česko primárně usilovalo o svobodu, suverenitu, demokracii a tržní ekonomiku. V rozhovoru pro ČT24 to uvedl exprezident a porevoluční premiér i ministr financí Václav Klaus. Komentoval i soudobou kritiku privatizace – nikdo podle něj nikdy nesliboval, že všechny firmy po změně vlastníka obstojí.
31. 10. 2019Aktualizováno2. 11. 2019, 08:25|