Harvardova univerzita digitalizuje sovětskou propagandu. Má to pomoci lépe pochopit tu ruskou

Na Harvardu digitalizují staré sovětské propagandistické plakáty. Mohou podle vědců ukázat, jak fungovala tehdejší snaha ovlivňovat obyvatelstvo, ale také pochopit, jak se z ní inspiruje současná Putinova propaganda.

Dědictví sovětského militarismu a propagandy se dodnes odráží ve válce Ruska proti Ukrajině. Právě propaganda, tedy schopnost ovlivňovat nálady velkých skupin lidí, je dnes jednou z nejsilnějších zbraní, které Putinův režim používá proti nepřátelským zemím nebo státům, které Ukrajinu podporují. Západní země ale mnohdy nedokáží tyto strategie rozpoznat, nebo se jim bránit.

Právě proto se na propagandu sovětskou i ruskou zaměřuje znovu pozornost významných amerických univerzit. Nově oznámila Harvardova univerzita, že tamní Davisovo centrum zdigitalizovalo pro výzkumné účely více než dvě stovky sovětských propagandistických plakátů ze své sbírky. Dohromady virtuální sbírka ukazuje historii oficiálních snah moskevského režimu ovlivňovat své vlastní občany během sedmdesáti let svých dějin.

Autor tohoto projektu James Browning uvádí, že ho považuje za důležitý nejen pro poznání minulosti, ale i pro současnost. „V našem věku dezinformací prostřednictvím memů, kdy se historií opět manipuluje, aby se tak ospravedlnilo násilí, a kdy je pro Moskvu stále důležitá měkká síla, vrhá tato sbírka plakátů nové světlo na prostředky a cíle propagandy,“ popisuje na stránkách projektu.

Celá harvardská sbírka sovětské propagandy je zde.