Mladá básnířka překonala vadu řeči, vyšlápla na Kopec a sní o Bílém domě

Horizont ČT24: Amanda Gorman (zdroj: ČT24)

Středeční inaugurace amerického prezidenta přinesla i jeden literární objev. Básnířka Amanda Gormanová ovládla díky svému výkonu celý program slavnostního dne. Její dvě sbírky se od středy staly nejprodávanějšími tituly ve Spojených státech. Přitom jednu z nich se dvaadvacetiletá umělkyně teprve chystá vydat. Lidé si ji předplácí.

Šestého ledna příznivci již bývalého prezidenta Donalda Trumpa zaútočili na americký Kapitol, sídlo zákonodárného sboru. Stavbě, která symbolizuje vládu práva a která je ze zákona nejvyšší v hlavním městě USA, se často říká prostě jen The Hill – Kopec.

Právě události z tohoto Kopce inspirovaly talentovanou a v té době ještě nepříliš známou umělkyni z Los Angeles k přepsání básně, kterou chtěla Spojeným státům zjizveným pandemií koronaviru a politickým rozkolem nabídnout naději. Pojmenovala ji symbolicky Kopec, na který šplháme.

Amanda Gormanová své verše pod náporem emocí s sebou přinesla na Kapitol a na inauguraci Joea Bidena předvedla procítěné vystoupení. „To je kopec, který zdoláme, když se o to pokusíme. Být Američan je více než jen zděděná pýcha. Je to minulost, do které vstupujeme a kterou napravujeme,“ pronesla například ve Washingtonu.

Dvaadvacetileté afroamerické básnířce se podařilo podmanit si klíčové místo americké demokracie, které jen dva týdny předtím čelilo útoku rozzuřeného davu. „Dobro je tady vždy, když se odvážíme ho spatřit. A když se odvážíme jím stát,“ otiskla svou víru do veršů básnířka.

„Myslím, že to byl naprosto perfektní moment. Pokusila se nás opět spojit, vrátit do pořádku. Jsem nadšený,“ okomentoval vystoupení exprezident Bill Clinton. Gormanová přiznává, že byla nervózní, vystoupení jí ale vysloužilo status celebrity.

Snění o Bílém domě

Nakladatel nyní chystá dotisk její sbírky z roku 2015, která se po dva dny stala nejprodávanější knihou ve Spojených státech. Veřejnost nezaujala pouze působivá performance při inauguraci, ale také autorčin neobyčejný příběh – studentka Harvardu musela překonávat řadu handicapů, třeba vrozenou vadu řeči.

„Když se sama učíte, jak správně vyslovovat v Americe používanou abecedu, a musíte se roky učit, jak vyslovit vlastní příjmení, opravdu pak oceníte muzikálnost a komplexnost toho, jak slova znějí,“ líčí Gormanová. Řečová vada ji spojuje i s prezidentem Joem Bidenem. A stejně jako Biden má i básnířka ambice jednoho dne usednout v Oválné pracovně.

„My, nástupci země a časů, ve kterých útlá černošská dívka, pocházející z otroků a vychovaná svobodnou matkou, můžeme snít o tom, že se staneme prezidenty,“ říká básnířka a zmiňuje vizi roku 2036. To už by se podle ní měly zhojit šrámy rozdělených Spojených států a ona sama dosáhne patřičného věku, aby se o Bílý dům mohla ucházet.