TÉMA

Ztráty

Rusové mírně postoupili u Avdijivky, potvrzuje ISW. Kyjev u města hlásí tvrdé boje

Ruské síly dobyly část průmyslové zóny u východoukrajinského města Avdijivka, uvedl americký Institut pro studium války (ISW) s odvoláním na geolokalizované údaje a zprávy ruských proválečných blogerů. Ukrajinský generální štáb v ranním hlášení tvrdí, že ukrajinští vojáci za uplynulý den odrazili u města tři desítky nepřátelských útoků. Avdijivka, která leží jen asi dvě desítky kilometrů od centra okupovaného Doněcka, je nyní jedním z hlavních bojišť na východní části ukrajinské fronty.
27. 11. 2023Aktualizováno27. 11. 2023, 11:27|

Ruské ztráty na Ukrajině už přesáhly tři sta tisíc vojáků, tvrdí Kyjev

Od začátku ruské plnohodnotné pozemní invaze na Ukrajinu loni v únoru přesáhly vojenské ztráty Moskvy tři sta tisíc vojáků. Tvrdí to ukrajinský armádní generální štáb, aniž by povahu ztrát specifikoval. Podobná čísla uvádějí i některé dříve zveřejněné britské a americké odhady.
31. 10. 2023|

Z Britského muzea dlouhodobě mizely artefakty staré i tisíce let, ředitel rezignoval

Britské muzeum v Londýně řeší skandál kolem podezření z krádeží ve svých sbírkách. Dlouhodobě z nich mizely drobné předměty, které pak končily v aukcích. Z depozitářů jednoho z nejvýznamnějších muzeí na světě se ztratily artefakty staré i několik tisíc let. Kvůli případu už rezignoval ředitel prestižní instituce.
31. 8. 2023|

Česká pošta se vydala vstříc nové budoucnosti. Bez 300 poboček a s plány na záchranu

Česká pošta zrušila v rámci úspor tři sta svých poboček. Vláda zároveň schválila její transformační plán, který má pomoci státnímu podniku dostat se z letitých ztrát. V něm se například počítá s vyčleněním Balíkovny či s tím, že pobočky budou vyřizovat některé sociální dávky.
3. 7. 2023|

Rusko útočilo na Mykolajiv střelami Kalibr

Rusko v noci na středu zasáhlo jihoukrajinský Mykolajiv dvěma střelami s plochou dráhou letu Kalibr, uvedl ukrajinský generální štáb v pravidelném hodnocení situace na Ukrajině. Řadou ukrajinských oblastí se v úterý pozdě večer rozezněly protiletecké sirény. Úřady už dříve uvedly, že se v Mykolajivu při poplachu ozývaly exploze. Útok si ve městě vyžádal jednoho zraněného a způsobil požáry, které se podařilo uhasit. Moskva tvrdí, že tam zasáhla muniční sklad.
17. 5. 2023Aktualizováno17. 5. 2023, 18:14|

Pardubické letiště prodělává. Provozovatel doufá v zavedení nákladních linek z Číny

Po zimní pauze odletí v pátek první linky z letiště Pardubice, cestující zamíří hlavně do přímořských destinací. K vyrovnanému rozpočtu to ale nestačí, letiště je dlouhodobě ve ztrátě. Hlavním akcionářům, kterými jsou Pardubice a Pardubický kraj, se to nelíbí. Soustředit se tak chtějí i na nákladní dopravu.
16. 5. 2023|

Kremelská propaganda se chystá na ukrajinský protiútok. Ruská média mají zdůraznit sílu Kyjeva

Zprávy o plánované protiofenzivě ukrajinských vojáků se v médiích objevují už několik měsíců. Kreml nyní vydal pokyny, jak o ní mají reportovat provládní média. Podle instrukcí nemají chystaný útok zlehčovat, ale naopak vyzdvihovat západní dodávky zbraní i další pomoc Kyjevu. Moskva si tak připravuje půdu pro případ ukrajinského úspěchu, ale i pro scénář, kdy ruské síly Ukrajince odrazí.
3. 5. 2023|

Rusko ve válce zničilo své speciální síly, obnova bude trvat roky, uvádí USA v uniklých dokumentech

Válka na Ukrajině zdecimovala jednotky ruských speciálních sil a Moskvě bude trvat roky, než je obnoví, domnívají se američtí představitelé. Píše to list The Washington Post (WP) s odkazem na utajené dokumenty, které se po masivním úniku v posledních týdnech rozšířily na internetu. Nejmenovaní představitelé v uniklých hodnoceních uvádějí, že ruští velitelé se příliš spoléhali na speciální síly a nasadili je spolu s pěchotou do přední linie, píše WP.
14. 4. 2023|

Washington vyšetřuje únik tajných informací, podezírá Rusko. Zveřejněné údaje zároveň zpochybňuje

Rusko nebo proruské síly jsou podle tří amerických představitelů, kteří hovořili s agenturou Reuters, pravděpodobně za únikem amerických tajných informací o podpoře Ukrajiny před chystanou jarní protiofenzivou. Washington začal únik vyšetřovat.
8. 4. 2023Aktualizováno8. 4. 2023, 20:41|

Pošta zveřejnila seznam rušených poboček. Mapa ukazuje, kde jsou

Česká pošta zveřejnila seznam tří stovek poboček, které do poloviny letošního roku skončí. Celkem pětatřicet z nich přestane fungovat v Praze, devatenáct v Ostravě a dvanáct v Brně a Plzni. Opatření bude platit od 1. července. Nejvíce pošt, celkem osmačtyřicet, se zruší v Moravskoslezském kraji. Jeho hejtman Ivo Vondrák (zvolen za ANO) odeslal v souvislosti s tím ministrovi vnitra Vítu Rakušanovi (STAN) otevřený dopis, kde ho žádá, aby krok přehodnotil. S rušením poboček nesouhlasí také další představitelé měst a samospráv. Parlamentní opozice kritizuje, že Česká pošta rušení se starosty předem neprojednala.
31. 3. 2023Aktualizováno31. 3. 2023, 18:49|

Ukrajina má podle západních odhadů velké ztráty a nedostatek zkušených vojáků, Kyjev to popírá

Ukrajinská armáda se před dlouho očekávanou protiofenzivou potýká s nedostatkem zkušených vojáků, což je důsledek velkých bojových ztrát. S odkazem na západní představitele to uvádějí web či list The Washington Post (WP) s tím, že Ukrajina přišla od začátku ruské plnohodnotné ruské invaze loni v únoru více než o sto tisíc vojáků, počítaje padlé i raněné. Kyjev popřel, že by měl tak vysoké ztráty, a odmítl spekulace o možné nepřipravenosti na jarní protiútok.
21. 3. 2023|

Obrana Bachmutu bude pokračovat, oznámilo ukrajinské velení. Analytici očekávají ústup bojem

Dva nejvýše postavení ukrajinští generálové souhlasí s tím, aby Ukrajina pokračovala v obraně obléhaného Bachmutu na východě země. Po poradě s veliteli to uvedla kancelář prezidenta Volodymyra Zelenského. Bezpečnostní analytik Daniel Koštoval ještě předtím řekl ČT, že obránci nakonec ustoupí, budou se ale snažit zneškodnit co nejvíc nepřátel a techniky. Také Institut pro studium války (ISW) už o víkendu psal o omezeném taktickém ústupu Ukrajinců.
6. 3. 2023Aktualizováno7. 3. 2023, 00:00|

Rusko přišlo za poslední den na bojišti o nejvíc vojáků od začátku únorové invaze, tvrdí Kyjev

Rusko přišlo za posledních 24 hodin na Ukrajině o více než tisíc vojáků, tvrdí ukrajinský armádní generální štáb. To jsou nejvyšší ruské denní ztráty od začátku plnohodnotné pozemní invaze loni v únoru. Moskva tvrdí, že vysoké ztráty postihly v lednu i ukrajinskou armádu. Tvrzení obou stran nelze nezávisle ověřit.
7. 2. 2023Aktualizováno7. 2. 2023, 18:01|

Počty mrtvých Rusů ve válce stoupají. Svědčí o tom přibývající hroby

Ruská armáda oznamuje postup v Doněcké oblasti. Podle analytiků ale boje provázejí velmi vysoké ztráty na obou stranách. Ukrajinské statistiky tvrdí, že nepřítel už na bojišti přišel bezmála o 125 tisíc vojáků. Přesná čísla mrtvých ale ruská veřejnost nezná a média o nich ani nespekulují. Jedním ze způsobů, jak mohou novináři i obyvatelé Ruska odhadovat ztráty, je sledování čerstvých hrobů, kterých v posledních měsících rychle přibývá.
27. 1. 2023|

Rusko přišlo od začátku letošní invaze o sto tisíc vojáků, uvedlo vedení ukrajinské armády

Rusko od únorového vpádu na Ukrajinu přišlo už o více než sto tisíc vojáků, tři tisícovky tanků, asi šest tisíc dalších obrněných vozidel a další techniku, tvrdí ukrajinský generální štáb ve čtvrteční ranním přehledu situace na bojišti v 302. den války.
22. 12. 2022Aktualizováno22. 12. 2022, 23:18|

Vysychající Pád ničí živobytí i rybářům. Evropské HDP kvůli změně klimatu možná klesne

Středomořským státům dramaticky narůstají škody způsobené oteplováním planety. Podle poslední zprávy Evropské centrální banky by i kvůli tomu mohl hrubý domácí produkt v celé Unii klesnout do osmi let až o čtyři procenta. Vysoké ztráty hlásí řečtí, a hlavně italští zemědělci a rybáři. Rekordní sucho postihlo například celou Pádskou nížinu.
5. 8. 2022|

Středa bude v Čechách tropická, zvyšuje se i riziko požárů

Ve středu zasáhnou většinu Čech silná vedra. Teplota může dosáhnout až 34 stupňů. Roste kvůli tomu i riziko vzniku požárů. Vyplývá to z výstrahy, kterou v úterý zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), a z předpovědi počasí ústavu. Výstraha před požáry již nyní platí pro Ústecký kraj, kde hasiči stále bojují s ohněm v Českém Švýcarsku. Ve středu se pak riziko vzniku požárů rozšíří na další regiony. Podle portálu Intersucho je letošní sucho delší než v minulosti.
2. 8. 2022Aktualizováno2. 8. 2022, 14:22|

Vlna veder může ekonomiky připravit o miliardy, lidé méně nakupují i pracují

Současná vlna veder spolu s těmi předchozími i očekávanými může ekonomiky jednotlivých zemí připravit o miliardy eur, píše ve své analýze francouzský server BFM TV. Se stoupající teplotou klesá produktivita a efektivita práce, lidé mění své návyky a snižují spotřebu některých výrobků, včetně masa nebo čokolády. Jiné oblasti hospodářství si naopak polepší, roste spotřeba energie díky častému používání klimatizace.
17. 7. 2022|

Turecko vidí vůli v obnovení jednání mezi Moskvou a Kyjevem. Norsko dodalo Ukrajině houfnice

Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu vidí vůli obnovit diplomatická jednání mezi Ruskem a Ukrajinou. Řekl po setkání s ruskými ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem. Norsko dodalo na Ukrajinu 22 samohybných houfnic M109, náhradní díly, munici a další materiál. Ruský soud zakázal místním médiím zveřejňovat seznamy vojáků zabitých na Ukrajině.
8. 6. 2022Aktualizováno8. 6. 2022, 15:19|

Válka na Ukrajině trvá už sto dní. Podle Kyjeva padly ruské jednotky v Severodoněcku do pasti

Ukrajinští obránci v Severodoněcku vlákali ruské jednotky do pasti a nyní podnikají protiútoky. Uvedl to poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Oleksij Arestovyč, o úspěších obránců ve městě mluvil i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Dle šéfa regionální samosprávy Luhanské oblasti získali Ukrajinci v Severodoněcku zpět asi dvacet procent území, která ztratily. Od začátku ruské invaze na Ukrajinu uplynulo už sto dní. Vyžádala si tisíce životů vojáků i civilních obyvatel, zdecimovala ukrajinská města a vyhnala z domovů miliony lidí.
3. 6. 2022Aktualizováno3. 6. 2022, 22:00|

Rusové mají až třikrát vyšší ztráty techniky než Ukrajinci, tvrdí vojenský analytik

Rusové ztrácejí třikrát až čtyřikrát více techniky než Ukrajinci, uvedl vojenský analytik Jakub Janovský v pořadu Události, komentáře. Opírá se přitom o vyhodnocování fotografií a videí pořízených vojáky i civilisty na frontové linii. Vyvrací také domněnky, že by invazní síly nevyužívaly v bojích nejmodernější techniku.
24. 5. 2022|

Ruští vojáci se zakopávají. Podle Kyjeva přešla válka do třetí fáze

Válka, kterou rozpoutalo Rusko proti svému západnímu sousedovi, podle ukrajinských a západních vojáků přešla do „dlouhodobé“ fáze. Poradce ukrajinského prezidenta Oleksij Arestovyč napsal, že „skoro po celé linii fronty se ruští vojáci začali zakopávat a připravovat k obraně“. Část východu Ukrajiny je bez plynu poté, co ruské ostřelování poškodilo plynovod, informuje agentura Unian. Ruské síly už podle ukrajinských představitelů téměř obklíčily Severodoněck a město záměrně ničí. Letecký úder na obec Desna z minulého týdne si podle Kyjeva vyžádal 87 životů.
23. 5. 2022Aktualizováno23. 5. 2022, 20:53|

U Kyjeva se našel další masový hrob. Rusové nastražují miny v domácnostech i autech

V obci Buzova u Kyjeva místní objevili další hromadný hrob. Východ Ukrajiny v noci čelil intenzivnímu ostřelování. Kyjev se chce před rozhovory o příměří soustředit na obranu území, například Mariupolu. Rusové pokračují ve snahách zastrašit civilisty – například schovávají v domácnostech výbušniny. Potřetí od začátku války došlo k výměně zajatců. V neděli má fungovat devět humanitárních koridorů. Ruské jednotky v neděli zcela zničily civilní letiště v třetím největším ukrajinském městě Dnipru, uvedli to ukrajinští představitelé.
10. 4. 2022Aktualizováno10. 4. 2022, 16:20|

Desítky lidí zemřely podle úřadů u Charkova či v Černihivu, záchranu z krytu pod divadlem v Mariupolu maří ostřelování

Desítky lidí zemřely při ostřelování města Merefa u Charkova, přes padesát lidí zemřelo jen za středu v Černihivu, uvádějí tamní úřady. V Severodoněcku Rusové podle místních úřadů zaútočili na budovu, kde se úkryvají matky s dětmi. Kryt pod divadlem v Mariupolu vydržel středeční bombardování. Zatím se podařilo vyprostit 130 živých lidí, záchranu dalších ale maří ostřelování. Rusové začínají používat starší zbraně, které nejsou schopné pečlivého zaměřování, tvrdí Britové. Ukrajina zacházením s válečnými zajatci porušuje Ženevské úmluvy, uvedla Human Rights Watch. Rusko nevyhoví požadavku Haagu zastavit válku.
17. 3. 2022Aktualizováno17. 3. 2022, 22:41|