TÉMA

Petr Šonka

Praktiků je nedostatek. Kritizují také růst úhrad od pojišťoven, podle nich nestačí

Zástupci praktických lékařů pro děti i dospělé považují za nedostatečný růst úhrad od pojišťoven o osm procent, který navrhuje ministerstvo zdravotnictví. Už teď je jich nedostatek. Zhruba každý druhý navíc ordinuje v důchodovém věku.
13. 9. 2023|

Část pacientů možná čeká méně cest za odbornými doktory. Léky by mohli předepsat i praktici

Praktičtí lékaři navrhli ministerstvu zdravotnictví, aby mohli nově předepisovat asi dvě stovky léků, které dosud spadají pod kontrolu specialistů. Resort souhlasí, změny chce zavést od podzimu. Část pacientů by pak mohla ušetřit cestu k některým odborným lékařům.
5. 6. 2023|

Lékárníci v Anglii by nově mohli předepisovat některé léky, má to ulevit ordinacím

Lékárníci v Anglii by se mohli svými pravomocemi přiblížit praktickým lékařům. Na některá méně závažná onemocnění, třeba na různé infekce, by mohli sami předepisovat léky. Změna, kterou zvažuje vláda, by mohla začít platit od příští zimy. Kabinet plánuje do rozšíření lékárnických služeb investovat během dvou let v přepočtu víc než 17 miliard korun. A některé lékárny doufají, že je novinka zachrání před krachem.
13. 5. 2023|

Česko zaostává v prevenci nemoci kostí. Lékaři chtějí situaci zlepšit díky plošnému screeningu osteoporózy

Vyšetření kostí se stává součástí běžných prohlídek u praktiků a gynekologů. Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) od dubna zahájila plošný screening osteoporózy, kterou trpí odhadem až 800 tisíc lidí. Mnozí však o nemoci nevědí, protože ve včasném záchytu zatím patří Česko k nejhorším v Evropě.
8. 4. 2023|

V Česku chybí praktici. Zájem o studium oborů je velký, stát je ale dlouho nepodporoval, shodli se Válek se Šonkou

V Česku chybí praktici pro děti i dospělé. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) míní, že problém netkví v nezájmu o studium těchto oborů, ale v tom, že nebyly během posledních let státem podporované. S tím souhlasí i předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka. Navíc podle něj mladí nechtějí pracovat a žít v oblastech, které jsou vzdáleny od velkých měst. Podle dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky mezi roky 2004 a 2019 ubylo 13 procent pediatrů. Předsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost Ilona Hülleová navrhuje změnu ve vzdělávání. „Vrátit se k praxi, kdy byl obor čtyřletý a po třech letech lékaři již pracovali v ordinacích,“ uvedla v pořadu 90' ČT24.
25. 3. 2023|

Těžká únava a slabost. Řada lidí stále řeší postcovidové potíže, určit diagnózu není snadné

Praktičtí lékaři stále řeší postcovidové potíže některých pacientů. Ti se potýkají s plicními, srdečními a neurologickými komplikacemi. Odborníci také dodávají, že existuje řada dalších potíží, které se však těžko prokazují a jejich příčinu nelze jednoznačně určit.
24. 3. 2023|

Problém s dostupností léků přetrvá do jara, na podzim už bude vyřešen, očekává Válek

S nedostatkem léků se bude Česko, potažmo Evropa potýkat až do jara, očekává ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). V Otázkách Václava Moravce však ujistil, že se snaží potíže co nejvíce zmírnit a objednal přípravky z mimoevropských zemí. Problém je však i v tom, že se poptávka po lécích zvýšila, za tři týdny se podle něj vykoupily zásoby Nurofenu, které by jindy vystačily na čtvrt roku. Místopředsedkyně sněmovního zdravotního výboru Karla Maříková (SPD) se obává, že se situace může ještě zhoršit kvůli německému rozhodnutí odstranit stanovené maximální ceny pro některé léky.
8. 1. 2023|

Stát více podporuje výchovu mladých praktiků. Absolventů, kteří se školí v ordinacích, letos přibude o polovinu

Do ordinací praktiků letos nastoupí více začínajících neatestovaných lékařů. Ministerstvo zdravotnictví na ně navíc bude posílat vyšší dotaci. Chce tak nastartovat generační obměnu – každý druhý praktik je v současnosti šedesátník nebo ještě starší – a také zlepšit dostupnost péče. Potíž ovšem je, že ze zkušených lékařů, kteří by měli absolventy školit, se to vyplatí hlavně praktikům pro dospělé. Ministerská podpora tak nebude mít velký vliv na dostupnost praktických lékařů pro děti.
4. 1. 2023|

VZP chce finančně motivovat lékaře, aby ordinovali v oblastech, kde nyní chybí

Přes půl miliardy korun plánuje největší zdravotní pojišťovna v příštím roce zaplatit za zlepšení dostupnosti péče. Penězi chce motivovat praktické lékaře, pediatry i zubaře k otvírání praxí v oblastech, kde jich je dlouhodobě nedostatek. Denně řeší VZP desítky stížností od lidí, kterým se nepodařilo sehnat doktora.
1. 11. 2022|

Ukrajinští lékaři by mohli v Česku pracovat jako stážisté, zákony se ale měnit nebudou, upozornil Válek

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) ve středu předloží vládě dokument, díky kterému budou moci zdravotníci z Ukrajiny pracovat v tuzemských nemocnicích. Nastoupit by měli jako zahraniční stážisté, uvedl to v Otázkách Václava Moravce. Po dobu tří měsíců by tak mohli pracovat bez úředního uznání vysokoškolských diplomů. Aprobační zkouška by se navíc měla zjednodušit, kvalita však musí zůstat zachována, shodli se členka poslaneckého výboru pro zdravotnictví Iveta Štefanová (SPD) a předseda Sdružení praktických lékařů ČR Petr Šonka.
10. 4. 2022Aktualizováno10. 4. 2022, 15:02|

Přibylo 55 tisíc nakažených covidem. Dál se plní nemocnice, ubývá ale těžkých případů

Testy v Česku v pátek potvrdily 47 220 nových případů a dalších 8004 lidí mělo pozitivní test, u nějž bylo podezření na reinfekci. Celkem tedy vzrostlo množství nakažených o 55 224. Plní se nemocnice, covidových pacientů v nich je více než po čtvrtku, ale i více než minulý týden. Ubývá však pacientů v těžkém stavu.
29. 1. 2022Aktualizováno29. 1. 2022, 17:16|

Jsme na hraně kapacit, na omikron se ale nešlo lépe připravit, říká praktik Šonka

V Česku se blíží vrcholu koronavirová vlna varianty omikron. Nemocnice i praktičtí lékaři zatím péči zvládají, především ti druzí se ale dostávají na hranu svých možností. Řekli to hosté Událostí, komentářů: předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka a prezident České lékařské komory Milan Kubek. Ten lituje, že zpomaluje tempo očkování. Šonka pak upozornil, že podle něj se nešlo na omikron lépe připravit.
29. 1. 2022|

V pátek testy odhalily 22 936 případů covidu, dosud nejvíce

V pátek přibylo v Česku nejvíce potvrzených případů koronaviru za dobu pandemie. Laboratoře odhalily 22 936 nakažených, zhruba o 8700 více než před týdnem. Takzvané incidenční číslo je rovněž dosud nejvyšší – na sto tisíc obyvatel připadá 929 nakažených. Ve čtvrtek denní počet úmrtí pacientů s covidem poprvé od dubna přesáhl sto.
20. 11. 2021Aktualizováno20. 11. 2021, 11:01|

Před Vánoci preventivně protestujme celou populaci, navrhuje epidemiolog Maďar

Nejnovější vládní opatření podle epidemiologa Rastislava Maďara nejsou dostatečná, celonárodní lockdown by ale nezaváděl. Šel by spíše cestou celostátního PCR testování, které navrhuje provést před Vánoci. Praktický lékař Petr Šonka kritizuje novou očkovací kampaň ministerstva zdravotnictví, motivovat by se nemělo formou strachu. O životě s covidem debatovali v pořadu Otázky Václava Moravce.
14. 11. 2021|

Praktici se chystají na očkování proti chřipce, všichni by také měli antigenně testovat

Ordinace praktických lékařů se chystají kromě očkování proti covidu i na očkování proti chřipce. V těchto dnech dostávají vakcíny a začali už objednávat i první zájemce. Loni toto onemocnění prakticky nebylo. Letos vakcinologická společnost varuje před souběhem chřipkové a covidové epidemie. Navíc by podle ministerstva měly všechny ordinace i testovat na covid.
15. 9. 2021|

Hygienici kvůli covidu uzavřeli první velkou školu v Praze. Osm tříd je v karanténě i v Opavě

Nejméně deset následujících dní se budou distančně učit děti ze Základní školy Chmelnice v Praze. Hygienici ji totiž kvůli covidu od středy uzavřeli. Osm tříd ze čtyřiadvaceti má v karanténě i Základní škola Edvarda Beneše v Opavě. Onemocněli žáci i někteří učitelé. V pondělí v Česku přibylo 493 nových případů covidu, o čtvrtinu víc než před týdnem.
14. 9. 2021Aktualizováno14. 9. 2021, 18:36|

Jednání o platbách za péči na příští rok váznou, pojišťovny vyčerpané epidemií nechtějí přidávat

Zástupci zdravotníků a pojišťoven vyjednávají o platbách za péči na příští rok. Cestu k dohodě letos hledají obtížněji než v minulých letech. Zejména kvůli vysokým nákladům spojeným s epidemií covidu-19 není podle pojišťoven příliš prostor na navyšování plateb. S takovou argumentací se ale některé zdravotnické obory nechtějí spokojit.
30. 5. 2021|

Do ordinací praktiků by měly dorazit první vakcíny společnosti Moderna. Bude jich ale méně, než lékaři očekávali

Ve středu přibylo 777 potvrzených případů covidu, nejméně ve všední den od 7. září. Je to o 487 méně než ve stejný den minulý týden. K praktickým lékařům by měly během čtvrtka dorazit první vakcíny společnosti Moderna. Praktici ale dostanou tento týden méně této očkovací látky, než čekali. Víc jí totiž bude třeba na druhé dávky v očkovacích centrech, řekl předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka.
20. 5. 2021Aktualizováno20. 5. 2021, 20:39|

K očkování se mohou hlásit lidé nad 40 let

Od půlnoci z neděle na pondělí se mohou k očkování proti covidu-19 hlásit všichni lidé nad 40 let. Dalším krokem by již mělo být otevření registrací pro všechny nad 16 let, premiér Andrej Babiš (ANO) avizoval, že by se tak mohlo stát 1. června. V polovině května vypršela platnost přednostních kódů pro chronické pacienty s nižší prioritou, s prioritními kódy se dál mohou hlásit osoby pečující a akademičtí pracovníci.
12. 4. 2021Aktualizováno17. 5. 2021, 09:32|

Nevíme, kdo nyní v Česku řídí očkování, shodují se vakcinolog Chlíbek a praktik Šonka

Návrat do normálního života po epidemii koronaviru by mělo zajistit očkování. Problémy jsou ale s dodávkami vakcín praktickým lékařům. Pomoci by mělo, že látkou od firmy Moderna budou nyní očkovat výhradně praktici. Kámen úrazu je podle odborníků ale v nedostatečné koordinovanosti. Jak předseda vakcinologů Roman Chlíbek, tak předseda praktických lékařů Petr Šonka uvádějí, že vlastně nevědí, kdo v Česku nyní očkování řídí. Oba byli hosty Otázek Václava Moravce.
9. 5. 2021|

Do Karlovarského kraje přišly vakcíny darované z Německa, dostanou je učitelé i senioři

Do Karlovarského kraje dorazil dar patnácti tisíc dávek vakcíny z Německa. Česko přidalo osmnáct set dávek ze svých zdrojů. Okresy extrémně postiženého regionu si vakcíny rozdělily rovnoměrně, zatím se dostaly do nemocnic v okresních městech, část půjde dále k praktickým lékařům. Ti nově mohou registrovat své pacienty k očkování sami a následně jim vakcínu sami podat, někteří ale narážejí na technické potíže i nedostatek vakcín. K očkování se od pondělí zaregistrovalo 225 tisíc sedmdesátníků, přes 20 tisíc z nich dostalo i termín.
2. 3. 2021Aktualizováno2. 3. 2021, 23:26|

Praktičtí lékaři kontaktují nenaočkované seniory, limituje je ale množství vakcíny

Nejstarší seniory, kteří se zatím k očkování nepřihlásili, začnou kontaktovat praktičtí lékaři. Ti se v týdnu ohradili proti tomu, že by se zapojení jejich ordinací mělo omezit. Po dohodě s ministerstvem zdravotnictví a hejtmany teď může pokračovat. Očkovacích látek je ale stále málo, a to i pro očkovací centra.
5. 2. 2021|

Očkování zvládneme, problém ale může být logistika, říká šéf Sdružení praktických lékařů Šonka

Od pátku se mohou lidé v Česku začít na internetu registrovat k očkování proti koronaviru, zatím ale jenom ti od 80 let věku. Seniorům, kteří počítač neovládají, může pomoci kdokoliv z rodiny či známých. Informace k očkování by měli dostat i na lince 1221 nebo od praktických lékařů. Ti by se postupně měli zapojit i do samtoného očkování a aplikovat až 50 tisíc dávek denně. Jak jsou na to lékaři připraveni a jak zvládají současnou situaci, popsal v Interview ČT24 předseda Sdružení praktických lékařů ČR Petr Šonka.
15. 1. 2021|

Praktici proti koronaviru naočkují tři a půl milionu lidí, předpokládá jejich předseda Šonka

Počet nových případů koronaviru potvrzených testy dál klesá. I množství hospitalizovaných lidí v posledních dnech pokleslo. V polovině měsíce leželo v nemocnicích přes šest a půl tisíce osob s nemocí covid-19. V pondělí to bylo čtyři a půl tisíce, z toho 656 ve vážném stavu. Některé nemocnice už se vracejí k zákrokům, které doteď odkládaly. Jak se na situaci dívají praktičtí lékaři, přiblížil v pořadu Události, komentáře předseda jejich sdružení Petr Šonka.
1. 12. 2020|