TÉMA

Týrání

Případů týrání zvířat loni přibylo, problematické chovy lidé více nahlašují

V Česku přibývá případů týrání zvířat. Loni jich policie vyšetřovala 180, tedy zhruba o padesát víc než o rok dřív. Špatné podmínky často odhalí během kontrol inspektoři státní veterinární správy. I lidé jsou ale všímavější a problematické chovy častěji nahlašují.
10. 4. 2024|

Soud zprostil viny ošetřovatelky z domova pro seniory Slunečnice v Ostravě obžalované z týrání klientek

Senát Okresního soudu v Ostravě zprostil obžaloby dvě ženy souzené v kauze týrání několika klientek v domově pro seniory Slunečnice v Ostravě. Soudkyně Gabriela Marie Ožanová uvedla, že popsaný skutek není trestným činem. Obě obžalované vinu během celého řízení odmítaly. Podle nich jde o pomstu bývalé kolegyně, která na kauzu před lety upozornila. Rozsudek není pravomocný, státní zástupkyně si nechala lhůtu na rozmyšlenou.
10. 1. 2024|

Muž viněný z požáru na Císařském ostrově uzavřel dohodu o vině a trestu. Má jít na osm let do vězení

Třicetiletý muž, jehož obžaloba viní ze založení požáru stájí na Císařském ostrově v Praze, uzavřel se státní zástupkyní dohodu o vině a trestu. Podle ní by si měl odpykat osm let ve vězení, řekl mluvčí pražského městského státního zastupitelství Aleš Cimbala. Soud bude podle něj schvalovat dohodu ve středu 20. prosince. V ohni zahynulo šest koní a dva poníci, kteří patřili jezdecké škole. Předběžná škoda byla vyčíslena na 3,5 milionu korun.
15. 12. 2023|

Podle Ústavního soudu bylo chybou, že oběti týrání v rodině přišly o odškodnění

Nejvyšší soud musí znovu rozhodnout v případu nevlastních sester, které týral otec. Pachatel sice šel do vězení, ale po zásahu Nejvyššího soudu nedostaly oběti náhradu nemajetkové újmy. Obrátily se na Ústavní soud, který nyní rozhodl, že s oběma nebylo jednáno předvídatelně a ocitly se ve slepé procesní uličce, a tak se nemohly žádným způsobem odškodnění domoci.
13. 12. 2023|

Soud potrestal vězením dva muže kvůli úhynu stovek krav v nevhodných podmínkách

Ústecký krajský soud určil jednateli a řediteli farmy v Krušných horách, kde uhynuly stovky krav, tresty vězení, a to v délce pěti, respektive sedmi let. Soud oběma zároveň uložil zákaz chovu zvířat po dobu deseti let. Firma má zaplatit pět milionů korun. Rozsudek není pravomocný, obžalovaní i státní zástupce si ponechali lhůtu na rozmyšlenou. Na farmě Ekochov CMN v Měděnci na Chomutovsku uhynulo od ledna 2021 do jara 2022 nejméně tři sta kusů dobytka. Soud muže potrestal za zvlášť závažný zločin chovu v nevhodných podmínkách ve spolupachatelství, hrozil jim až desetiletý trest.
23. 11. 2023|

Vychovatelky v Žatci podle policie bily děti a odpíraly jim jídlo. Padl návrh obžaloby

Policie navrhla obžalovat tři vychovatelky ze Žatce na Lounsku pro spáchání trestného činu ohrožování výchovy dítěte. V případě prokázání viny před soudem obviněným hrozí až pětileté vězení, informoval mluvčí policie Kamil Marek. Ženy, jež vinu popřely, údajně týraly minimálně tři roky jedenáct dětí. Náměstek okresního státního zastupitelství v Lounech Jaroslav Novák v úterý řekl, že dozorující státní zástupce o podání obžaloby zatím nerozhodl.
14. 11. 2023|

Otec surově trestal syny a krmil je jídlem pro psy. Soud mu uložil osm let vězení

Krajský soud v Brně poslal třiatřicetiletého muže za dlouhodobé týrání dvou jeho nezletilých synů a za pokus těžkého ublížení na zdraví na osm let do vězení. Každému také musí uhradit jako nemajetkovou újmu sto tisíc korun. Muž hochy podle rozsudku fyzicky trestal i za drobné prohřešky, bil je násadou paličky na maso, chlapce někdy krmil i jídlem pro psy. Muž vinu dříve popřel, trestal hochy prý jen mírně. Rozsudek není pravomocný, muž se na místě odvolal. Hrozilo mu pět až dvanáct let vězení.
6. 11. 2023|

Měnín opět apeluje na veterinární správu kvůli nevhodnému chovu psů. Jejich majitelé nereagují

Krajská veterinární správa se na podnět obce Měnín na Brněnsku zabývá podezřením na týrání psů a jejich nekontrolovatelné množení. V nevyhovujících podmínkách rodinného domu přebývá celkem 28 psů. Jejich majitelé ale s nikým nekomunikují. Na štěkot a také zápach si dlouhodobě stěžují sousedi. Podle veterinářky psi trpí nemocemi i nevhodnou stravou.
2. 8. 2023|

Lidé na internetu prodávali videa mučených opic. Vyšetřuje je policie

Médii otřásá případ brutálního týrání opic. Novináři z britské stanice BBC pomohli rozplést síť mučitelů, kteří natáčí se zvířaty zvrácená videa a na internetu je prodávají zájemcům z celého světa. Investigativní práce jim zabrala víc než rok. Policie už kvůli kauze vyšetřuje dvě desítky lidí napříč celým světem včetně Británie i Spojených států.
22. 6. 2023|

Začal soud s osmi dozorci valdické věznice. Někteří měli napadat vězně, všichni vinu odmítají

Okresní soud v Jičíně začal projednávat případ osmi dozorců z věznice Valdice na Jičínsku, které obžaloba viní ze zneužití pravomoci úřední osoby a dalších činů. Ve dvou případech podle obžaloby fyzicky napadli v celách vězně nebo tomuto napadání přihlíželi. Obžalovaní vinu odmítli, někteří z nich u Vězeňské služby ČR už nepracují. Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) dříve uvedla, že u nikoho z osmi obžalovaných nebyly naplněny zákonné podmínky pro zproštění výkonu služby. Soudní líčení je naplánované i na další dny.
29. 5. 2023Aktualizováno29. 5. 2023, 13:20|

Zubařka podle obhajoby partnera zabila kvůli týrání. Ovládal ji, řekl advokát

Kutnohorská zubařka, která usmrtila partnera, nespáchala podle obhájce vraždu, ale zabití v omluvitelném hnutí mysli. Muž ji dlouhodobě psychicky i fyzicky deptal, uvedl advokát Martin Bugaj u pražského městského soudu. Partner se zubařkou podle právníka manipuloval „na pomezí náboženství a psychoterapie“. Obhájkyně druhé obžalované Ireny Stejskalové pak přímo řekla, že usmrcený muž vytvořil sektu, jejíž členové pro něj byli schopni udělat cokoliv a počínali si jako „živoucí roboti“.
26. 4. 2023Aktualizováno26. 4. 2023, 17:58|

Děti jsou bity, týrány, připomněl Rektor. Spor o vstup do restaurace vnímá jako bouři ve sklenici vody

Už několik dní lidé na sociálních sítích v Česku řeší příspěvek pražského bistra, které zveřejnilo pravidla pro přítomnost dětí v podniku. Psychiatr a psychoterapeut Tomáš Rektor ovšem ve čtvrtečních Událostech, komentářích řekl, že společnost by ohledně dětí měla řešit mnohem závažnější témata. Influencerce Kateřině Saint Germain vadí, že atmosféra je prý často nepřátelská ještě před tím, než se dítě jakkoli projeví. Podle prezidenta Asociace hotelů a restaurací ČR Václava Stárka by podnikatelé měli mít možnost nastavit si vlastní pravidla.
31. 3. 2023|

Týraných seniorů přibývá, ministerstvo chce poslat do sociálních zařízení inspektory v utajení

Ministerstvo práce a sociálních věcí připravuje nová pravidla pro kontroly ústavů sociální péče pro seniory. Nově by měly probíhat v utajení. Jde o reakci na přibývající případy šikanování a nevhodného zacházení s obyvateli domovů pro seniory. Podle policie se s takovou zkušeností svěří svým známým jenom zlomek lidí ve vyšším věku.
20. 1. 2023|

Hradecká radnice převzala kontrolu nad útulkem. Týrali tam zvířata, upozornili bývalí zaměstnanci

Královéhradecká radnice přebírá dohled nad tamním útulkem pro zvířata. Zřizovaly ho technické služby, ale podle bývalých pracovníků docházelo v útulku k týrání zvířat. Případem se už zabývá policie. Ochránci zvířat uvádějí, že podobný případ nepamatují.
13. 1. 2023|

Kraj odvolal ředitele Domova pod lípou. Objevilo se tam podezření na týrání dětí

Středočeský kraj ve čtvrtek odvolal ředitele Aleše Koblihu z vedení zařízení Domov pod lípou, v němž údajně docházelo k týrání mentálně postižených dětí a mladistvých. České televizi to potvrdil tiskový mluvčí kraje David Šíma. K odvolání Koblihy kraj přistoupil poté, co zařízení navštívili zaměstnanci kanceláře ombudsmana, který poté podal trestní oznámení. O případu informoval týdeník Respekt, zabývali se jím i Reportéři ČT.
1. 12. 2022|

Klienti potřebují péči, ale dostávají rány. Pracovníkům v některých centrech sociální péče chybí vzdělání a schopnosti

Soudy i krajský úřad se nedávno zabývaly událostmi v jindřichohradeckém centru sociální péče, které vyvrcholily smrtí klientky. Do vězení za to šel pečovatel. Nebyl to jediný případ znepokojivé praxe. Ombudsman podal trestní oznámení kvůli situaci v jiném zařízení sociální péče ve středních Čechách. Novinář Respektu Petr Třešňák, který o situaci v oblasti sociální péče dlouhodobě píše, připomněl i případy týrání psychiatrických pacientů v Praze. Na situaci v domovech sociální péče v Česku se ve 168 hodinách zaměřil Jaroslav Hroch.
28. 11. 2022|

Rusové v Chersonu unášeli, mučili a zabíjeli místní, Ukrajinci odhalují stopy

Ukrajinci v osvobozeném Chersonu dál odkrývají stopy po ruských válečných zločinech. Rusové surově týrali mnohé zajaté vojáky i civilisty. V oblasti regionálního centra už ukrajinské úřady objevily přes šest desítek těl, které nesou známky mučení. Podle místních jen fragment celého hrůzného obrazu ruské okupace Chersonské oblasti.
19. 11. 2022|

Kyjev vyzývá Česko k pomoci s vyšetřováním ruských válečných zločinů přímo na místě, mezinárodní tým tvoří sedm zemí

Kyjev vyzval Česko, aby se připojilo k vyšetřování válečných zločinů na Ukrajině. Podle tamní prokuratury jich má Rusko na svědomí zhruba padesát tisíc. Jejich mapování se věnují úřady i řada lidskoprávních organizací. Zástupkyně tří z nich o svých zkušenostech promluvily ve čtvrtek v české sněmovně. Tuzemská policie válečné zločiny zatím mapuje samostatně na základě svědectví uprchlíků. Mezinárodní tým v tuto chvíli tvoří sedm zemí.
20. 10. 2022|

Z premianta na konec fronty. Gruzie sešla z reformní cesty, změně kurzu brání „uchvácený stát“

„Gruzie byla vždy lídrem mezi východoevropskými zeměmi,“ prohlásil v červnu „bez přehánění“ premiér země Irakli Garibašvili. Tbilisi splnilo domácí úkoly ohledně přistoupení k Evropské unii a nyní je na tahu Brusel, dodal s odkazem na očekávané rozhodnutí o udělení kandidátského statusu. Unie to ale viděla jinak a Tbilisi se muselo spokojit jen s tím, že sedmadvacítka uznala jeho evropskou perspektivu. Gruzie sice dříve platila mezi zájemci o členství v EU za tahouna reforem, od nich se ale odklonila směrem ke zneužívání moci a systémové politické korupci.
15. 8. 2022|

Vyhledejte pomoc a odejděte najednou, radí odborníci obětem domácího násilí

Řada žen si neuvědomuje, že domácí násilí může skončit vraždou. Je důležité, aby vyhledaly pomoc, vyzvala v pátečních Událostech, komentářích socioterapeutka a místopředsedkyně centra pro ženy Rosa Zdena Prokopová. Kriminolog a instruktor sebeobrany Pavel Houdek upozornil, že agresor vychází z předpokladu, že se oběť nebude bránit. Kritickým momentem je odchod od agresora, shodují se odborníci.
6. 8. 2022|

Údajné týrání v ostravské Slunečnici jde k soudu. Obžalobě čelí bývalé ošetřovatelky

Státní zástupkyně obžalovala dvě bývalé ošetřovatelky domova pro seniory Slunečnice v Ostravě-Porubě z týrání klientů. Na dotaz ČT to uvedla mluvčí Okresního státního zastupitelství v Ostravě Jiřina Navrátilová. Policie se situací v domově začala zabývat poté, co server Seznam Zprávy před třemi roky zveřejnil reportáže o údajném ponižujícím chování některých zaměstnanců vůči klientům. Případ teď projedná soud.
3. 6. 2022|

Ve sporu Deppa s Heardovou zazněly závěrečné řeči, porota se radí o verdiktu

Po šesti týdnech výpovědí v pátek v soudní síni v americké Virginii zazněly závěrečné řeči advokátů herců Johnnyho Deppa a Amber Heardové, bývalých manželů, kteří se nyní vzájemně obviňují z pomluvy a fyzického a psychického napadání a týrání a požadují po sobě astronomické odškodné. Deppovi právníci požádali porotu, aby hercovi „vrátila zpátky jeho život“ tím, že uzná Heardovou vinnou z pomluvy. Obhájci herečky zase porotcům řekli, že se její život proměnil od začátku sporu v peklo a že se ji Depp snaží cíleně očernit kvůli tomu, že jej opustila.
27. 5. 2022|

Chovatel z Jindřichohradecka nechal psy hladové a ve výkalech. Hrozí mu milionová pokuta

Státní veterinární správa ve spolupráci s policií odebrala chovateli z Jindřichohradecka 47 jorkšírských teriérů. Důvodem byly nuzné podmínky, v nichž je majitel nechal živořit. Šestnáct z odebraných zvířat byla štěňata.
10. 12. 2021|

Lidé z dětských domovů mohou mít do samostatného života průvodce, pomáhá jim charita

Charita nově poskytuje pomoc pro mladé, kteří odcházejí z dětského domova. Často nemají komu zavolat, když se dostanou do úzkých. Třeba potřebují poprvé jednat s úřady nebo nakoupit potraviny během karantény. Charitativní projekt se jim snaží zajistit průvodce na první roky samostatného života.
19. 9. 2021|