TÉMA

Luhanská oblast

Bez „správného“ pasu nemohou k lékaři a hrozí jim deportace. Ukrajinci na okupovaných územích čelí rusifikaci

Na okupovaných částech Ukrajiny probíhá nucená rusifikace. Dokazují to svědectví uprchlíků z těchto oblastí i dalších lidí, se kterými mluvili novináři ze čtrnácti evropských veřejnoprávních médií. Kdo nemá ruský pas, často se nedostane ani do nemocnice. Důchodcům nechodí penze. Rodičům hrozí, že je úřady deportují a jejich děti pošlou do sirotčince. Násilné porušťování se může týkat až jedenácti milionů lidí, kteří podle OSN žijí na okupovaném východě a jihu Ukrajiny.
17. 11. 2023|

Řada Ukrajinců musela opustit své domovy, ze země ale neodjela

Podle OSN je na Ukrajině v současnosti minimálně pět milionů vnitřních uprchlíků – lidí, kteří museli kvůli válce opustit své domovy, ale zůstali v zemi. Mnozí jsou ve složité situaci. Štáb ČT přinesl příběh Klaudie, která sama se čtyřmi dětmi utekla z Lysyčansku na západě Luhanské oblasti.
30. 9. 2023|

V Rusku začaly místní volby bez významné opozice, nelegální „hlasování“ pořádá Moskva i na okupované Ukrajině

V Rusku začaly třídenní místní volby. V několika regionech mají obyvatelé podle úřadů rozhodovat o guvernérech nebo poslancích místních zákonodárných sborů. Významná nesystémová demokratická opozice se ale účastnit nesmí. Podobné pseudohlasování uspořádala Moskva také ve čtyřech okupovaných ukrajinských oblastech. Tyto „volby“ jsou nelegální, a jejich výsledky jsou proto už předem neplatné.
8. 9. 2023|

Okupanti nutí Ukrajincům ruské pasy a hrozí jim deportací či vazbou, potvrdili výzkumníci

Úřady na Ruskem ovládaných ukrajinských územích nutí tamní Ukrajince, aby přijímali ruské občanství. Když to nechtějí udělat, hrozí jim postihy, včetně deportace nebo vazby, uvedli výzkumníci z americké Yaleovy univerzity. Potvrdili tak předchozí zprávy ukrajinských úřadů, které na nucené změny občanství na okupovaných územích opakovaně upozorňovaly.
3. 8. 2023|

Vlivný ruský generál Surovikin věděl o plánech wagnerovců, píše NYT. A možná nebyl sám

Vysoce postavený ruský generál Sergej Surovikin věděl o chystaném ozbrojeném povstání žoldnéřské Wagnerovy skupiny. Šéf wagnerovců Jevgenij Prigožin si tak možná myslel, že má podporu ruské armády. Píše to americký list The New York Times (NYT) s odkazem na nejmenované americké činitele. Washington se nyní snaží zjistit, jestli Surovikin pomáhal povstání i plánovat. Podle amerických činitelů je navíc možné, že o akci wagnerovců věděli předem i další ruští generálové. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov nicméně popřel, že by Surovikin o chystaném povstání měl tušení. Ve středu se v médiích objevila informace o tom, že byl Surovikin zatčen.
28. 6. 2023Aktualizováno28. 6. 2023, 23:19|

Britská rozvědka: Ukrajincům se daří v klíčových oblastech postupovat. Pro Putina je invaze nejvyšší prioritou

Ukrajinské síly pokračují v ofenzivě proti ruské armádě na východě země a daří se jim v důležitých oblastech postupovat vpřed. Ve své pravidelné zprávě to v neděli píše britská vojenská rozvědka. Mluvčí ukrajinského letectva Jurij Ihnat upozornil, že ruské útoky ze vzduchu byly v sobotu méně početné, podle něj zasáhly Záporožskou oblast střely S-300. Při útoku na Vuhledar zahynul jeden civilista, doplnil šéf oblastní správy Doněcké oblasti Pavlo Kyrylenko. Ruský vůdce Vladimir Putin zároveň speciální vojenskou operaci, což je termín, kterým Moskva nazývá svou invazi na Ukrajinu, označil v rozhovoru pro televizi za nejvyšší prioritu.
25. 6. 2023Aktualizováno25. 6. 2023, 13:47|

Protiofenziva jde pomalu, přiznal Zelenskyj. „Nejsme v hollywoodském filmu,“ zdůraznil

Ukrajinská armáda postupuje na bojišti pomaleji, než se očekávalo. Po více než dvou týdnech od začátku protiofenzivy to v rozhovoru pro BBC přiznal ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj. Rusové podle něj rozsáhlé oblasti zaminovali, což operaci komplikuje. Kyjevu se od začátku dlouho očekávaného protiúderu podařilo osvobodit osm vesnic v jihoukrajinské Záporožské a východoukrajinské Doněcké oblasti.
21. 6. 2023|

Kyjev popírá ruské zprávy o začátku protiofenzivy, hlásí postup u Bachmutu a vyzývá k tichu

Ruské zdroje tvrdí, že Ukrajina v neděli ráno zahájila rozsáhlou ofenzivu na pěti úsecích fronty v Doněcké oblasti. Kyjev varoval před ruskými psychologickými operacemi a zdůrazňuje, že očekávaná ofenziva nezačala. Zopakoval také výzvu, aby se všichni zdrželi informování o pohybech ukrajinských jednotek. Obránci potvrdili pouze pokračující boje v Doněcké a Luhanské oblasti, mimo jiné u Bachmutu, kde se dle Kyjeva obráncům podařilo obsadit taktické pozice.
5. 6. 2023Aktualizováno6. 6. 2023, 00:04|

Kdy, kde a jak provede Kyjev protiofenzivu? Ukrajinská armáda se stává rukojmím situace, píše BBC

O blížící se protiofenzivě ukrajinské armády se už několik měsíců na různých úrovních hovoří nejen na Ukrajině, ale i na Západě, a dokonce i v Rusku. Z pohledu úředníků, vojenských expertů a novinářů to vypadá jako natolik nevyhnutelná událost, že se už neřeší, zda vůbec začne, ale probírají se její detaily, cíle či možný výsledek. Největší otazníky visí nad tím, kdy útok Kyjev spustí, a směr, ve kterém se chystá zaútočit. Ukrajinská armáda se tak stává rukojmím situace, kdy se zdá, že se útoku dožaduje i nepřítel, píše ruskojazyčná redakce serveru BBC, která téma rozebírá.
12. 5. 2023|

Zelenskyj navštívil frontovou Avdijivku, uvedl Kyjev. Podle Kremlu byl Putin v okupovaných regionech

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v úterý navštívil vojáky ve frontovém městě Avdijivka v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny, o které ukrajinští obránci svádí těžké boje s ruskými invazními silami. Informovala o tom ukrajinská prezidentská kancelář. Podobné informace přišly předtím i z druhé strany fronty – Kreml tvrdí, že ruský vládce Vladimir Putin navštívil vojenská velitelství ve dvou okupovaných ukrajinských regionech, v Chersonské a Luhanské oblasti.
18. 4. 2023Aktualizováno18. 4. 2023, 15:01|

Hajdaj skončil jako šéf Luhanské oblasti. Spekuluje se, že bude velvyslancem

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfy tří regionálních správ, včetně Serhije Hajdaje z frontové Luhanské oblasti na východě země. O Hajdajovi, který byl od začátku ruské invaze jedním z nejviditelnějších představitelů ukrajinské správy, se spekukuje coby o budoucím velvyslanci Ukrajiny v Kazachstánu. Oficiální důvody pro personální změny, které v úterý oznámil představitel vlády v parlamentu, úřady nesdělily.
15. 3. 2023|

Rusové zahájili velkou ofenzivu v Luhanské oblasti, píše ISW. Podle Kyjeva se snaží prolomit obranu u Kreminny

Ruské síly znovu získaly iniciativu na Ukrajině a zahájily další velkou ofenzivu v Luhanské oblasti, uvedl ve své aktuální zprávě o stavu bojů americký Institut pro studium války (ISW). Předseda oblastní správy Serhij Hajdaj informoval, že invazní síly výrazně zesílily útoky a snaží se prolomit ukrajinskou obranu u města Kreminna. Ukrajinský armádní generální štáb uvádí, že Rusko na východě postupuje v pěti směrech a chce ovládnout Doněckou a Luhanskou oblast.
9. 2. 2023Aktualizováno9. 2. 2023, 21:59|

Odrážíme útoky v Doněcku a Luhansku, hlásí Kyjev. Ruská raketa zasáhla bytový dům v Charkově

Ukrajinská armáda za posledních 24 hodin odrazila řadu ruských útoků v Doněcké a v Luhanské oblasti. Píše se to v pravidelné zprávě ukrajinského generálního štábu z nedělního rána. V Doněcku podle ukrajinské strany zemřeli kvůli ruskému ostřelování nejméně čtyři civilisté. Ruská raketa v neděli zasáhla také bytový dům v Charkově. Kyjevští představitelé varují, že Rusové na 24. února, kdy uplyne jeden rok od zahájení plnohodnotné invaze, chystají novou ofenzivu. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve večerním videoposelství uvedl, že v Doněcké oblasti panuje velmi těžká situace a Ukrajina potřebuje rychlejší dodávky zbraní a nové typy výzbroje.
29. 1. 2023Aktualizováno30. 1. 2023, 00:00|

Oholená armáda bez mobilů. Ruské síly krotí generál Gerasimov, Kyjev čeká útoky výsadkářů

Ruská vojska na Ukrajině mají pod vedením nového velitele Valerije Gerasimova za úkol ovládnout do jara celý Donbas. Kyjev očekává, že generál bude častěji využívat výsadkové útočné skupiny. Podle expertů se Kreml jmenováním Gerasimova odklání od žoldáků z Wagnerovy skupiny a vrací se zpět ke klasickému způsobu vedení války. Gerasimov chce pro začátek ruské síly ukáznit; vojáci musejí nosit standardní uniformy a shodit vousy, což vyvolalo odmítavé a posměšné reakce.
24. 1. 2023|

Ruské síly na Ukrajině nově povede náčelník generálního štábu Gerasimov

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu jmenoval velitelem ruských jednotek nasazených na Ukrajině náčelníka generálního štábu Valerije Gerasimova, napsal ruskojazyčný server BBC. Nově utvořený post v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu dosud zastával Sergej Surovikin, který se nyní podle BBC stal Gerasimovým zástupcem.
11. 1. 2023Aktualizováno11. 1. 2023, 18:33|

Ukrajinci usilují o osvobození Kreminny. Čelí mobilizovaným Rusům, kteří „jdou na porážku“

Nejtěžší boje války na Ukrajině se v novém roce stále odehrávají v Doněcké a Luhanské oblasti. K významnému střetu se podle informací britských tajných služeb schyluje v oblasti města Kreminna. Podle analytiků je nyní postup ukrajinských bojových složek hrozbou pro ruskou snahu o dobytí Bachmutu.
9. 1. 2023Aktualizováno9. 1. 2023, 20:12|

Charkov ubránili, teď se vojáci z 92. brigády připravují na operaci u okupovaného Svatove

Dalším cílem ukrajinské protiofenzivy se zřejmě stane významný dopravní uzel Svatove na severozápadě Luhanské oblasti. V širším okolí okupovaného města se už připravuje 92. samostatná mechanizovaná brigáda, která si vysloužila respekt úspěšnou obranou Charkova. Natáčel s ní reportér ČT Jan Šilhan.
12. 12. 2022|

Ukrajinci zesilují útoky v Luhanské oblasti, nahrává jim zamrzající půda

Ukrajinci patrně zesilují útoky na frontové linii v Luhanské oblasti. S příchodem zimy a zamrznutím půdy se zlepšují podmínky pro ofenzivní operace v Donbasu, uvedl ve svém pravidelném hodnocení situace na ukrajinském bojišti americký Institut pro studium války (ISW).
4. 12. 2022|

Rusové jsou Bachmutem posedlí. Má spíš symbolickou hodnotu, míní Londýn

Ruská armáda už měsíce na východě Ukrajiny soustřeďuje své síly na zhruba 15 kilometrů dlouhý úsek fronty u města Bachmut v Doněcké oblasti, které se snaží dobýt. Podle nejnovější zprávy britské rozvědky o situaci na bojišti ruské jednotky v posledních dnech zaznamenaly dílčí úspěchy jižně od města u říčky Bachmutka. Podle Britů by ale i případné dobytí obce mělo spíše symbolickou hodnotu, protože strategicky by Rusům v postupu příliš nepomohlo.
3. 12. 2022|

Dvě zimy na bojišti. Lepší vybavení mají Ukrajinci, Rusům shánějí uniformy blogeři

Blížící se zima a teploty pod nulou budou mít dopad i na válku na Ukrajině. Rusům se historicky v nízkých teplotách vojensky dařilo, tuto zimu ale budou hrát mrazy spíše proti nim. Ukrajina je díky západní pomoci pro boj v tuhých podmínkách lépe vybavená, Rusko navíc nutně potřebuje přestávku na přeskupení sil a obnovu. Podle vojenských expertů je ale Ukrajina nyní v první linii a bude tlačit, aby Rusům nedala čas se zotavit a připravit.
21. 11. 2022|

Lidé napojení na sankcionované Rusy se v Česku zbavují majetku

Přibývá případů, kdy se lidé napojení na sankcionované ruské podnikatele nebo politiky zbavují majetku. Podle informací ČT prověřují nově české úřady i transakce kolem jednoho z činitelů Rusy jmenované okupační správy Chersonské oblasti na Ukrajině. Jeho rodina převedla pražskou firmu na důchodkyni z Luhanské oblasti.
21. 11. 2022|

Ukrajina musí tlačit a nedat Rusům čas na oddych, říká politický geograf Kofroň

Ukrajincům se dál daří postupovat a osvobozovat Ruskem okupované oblasti. Výrazným úspěchem posledních dnů je stažení Rusů v Chersonské oblasti za Dněpr a osvobození Chersonu. „Momentum je ve válce důležitým faktorem, a to Ukrajina nyní má. Kyjev a jeho partneři to musí maximálně využít,“ podotýká americký Institut pro studium války (ISW) v okamžiku, kdy na ukrajinském bojišti začne co nevidět působit další silný hráč – zima.
14. 11. 2022Aktualizováno14. 11. 2022, 18:21|

Putin vyhlásil stanné právo v okupovaných ukrajinských regionech. Rusko ostřeluje elektrárny

Ruský vůdce Vladimir Putin vyhlásil stanné právo ve čtyřech ukrajinských oblastech, které se Moskva pokouší anektovat. Jde o Doněckou, Luhanskou, Záporožskou a Chersonskou oblast, které Moskva okupuje a na které si činí nárok. Dokument následně potvrdila Rada federace, horní komora ruského parlamentu, což bylo považováno za formalitu. Okupační správa mezitím přesouvá či deportuje obyvatele Chersonské oblasti na Krym a do Ruska. Rusko také znovu ostřeluje Kyjev i další města.
19. 10. 2022Aktualizováno19. 10. 2022, 19:21|

Bývalý ukrajinský zpravodajec či propagátor podvodné „hry“. I to jsou okupační špičky na Ukrajině

Minulost vysokých představitelů ruské okupační správy na Ukrajině je velmi pestrá – nechybí mezi nimi například bývalý vysoký důstojník ukrajinské tajné služby SBU či muž, který v minulosti propagoval podvodné pyramidové schéma. Být ve vysoké funkci v okupační správě ovšem může být zároveň velmi nebezpečné – ti, kteří se stanou v očích Ukrajinců zrádci, se velmi často stávají cíli atentátníků. A ne vždy exploze nastražených bomb, otravy či střelbu ze zálohy přežijí.
19. 10. 2022|