TÉMA

Impeachment

Republikáni ve Sněmovně reprezentantů prosadili návrh impeachmentu na Bidenova ministra kvůli situaci na hranicích

Republikánská většina v americké Sněmovně reprezentantů schválila návrh ústavní žaloby, tedy impeachmentu, na ministra pro vnitřní bezpečnost Alejandra Mayorkase, píší tiskové agentury. Republikáni šéfa resortu, který má ve vládě prezidenta Joea Bidena na starosti migraci, obviňují z vyvolání krize na hranicích mezi Spojenými státy a Mexikem. Obžalobu nyní musí schválit americký Senát.
14. 2. 2024Aktualizováno14. 2. 2024, 07:12|

Americká Sněmovna reprezentantů podpořila vyšetřování prezidenta Bidena

Americká Sněmovna reprezentantů vyjádřila podporu pro vyšetřování prezidenta Joea Bidena. Podle analytiků by mohlo vést k jeho takzvanému impeachmentu – ústavní žalobě na prezidenta. V dolní komoře Kongresu mají většinu republikáni. Výsledek hlasování byl podle amerických médií očekávatelný, sám o sobě však Bidena z ničeho neviní.
14. 12. 2023Aktualizováno14. 12. 2023, 12:48|

McCarthy souhlasí se zahájením ústavní žaloby na Bidena, prezident má krok za politicky motivovaný

Republikánský předseda americké Sněmovny reprezentantů Kevin McCarthy dal souhlas se zahájením procesu ústavní žaloby (impeachmentu) na demokratického prezidenta Joea Bidena. McCarthy uvedl, že Biden podle něj lhal americkému lidu o zahraničních aktivitách svého syna Huntera Bidena. Bílý dům odsoudil snahu o impeachment jako politicky motivovanou. Pravděpodobnost, že by proces došel až k samotnému soudnímu řízení v Senátu, je minimální.
12. 9. 2023Aktualizováno12. 9. 2023, 20:54|

Druhá růžová vlna v Latinské Americe možná dosáhla svého vrcholu

V Latinské Americe za poslední rok došlo k výraznému politickému posunu – volby v Brazílii, Chile a Kolumbii přivedly v roce 2022 k moci levicové lídry. Vítězstvím Luize Inácia Luly da Silvy v prezidentským volbách v Brazílii se završila druhá levicová neboli takzvaná růžová vlna v regionu za dvě desetiletí. Ta se od té první v mnohém liší – ať už se jedná o regionální roztříštěnost, ekonomické problémy či snahu o zelenější politiku. Podle některých odborníků by „růžový“ region mohl být příležitostí pro USA k posílení spolupráce. Mandáty lídrů jsou však křehké a navzdory levicové inklinaci se mezi sebou v mnohém rozchází. Podle některých zahraničních médií a politologů se tak zdá, že levicová vlna již začíná slábnout.
13. 1. 2023|

Policisté před výborem popsali traumata, která utrpěli při obraně Kapitolu

Zvláštní výbor amerického Kongresu zahájil vyšetřování útoku stoupenců tehdejšího prezidenta Donalda Trumpa na Kapitol z 6. ledna. Jako první svědci vystoupili příslušníci policie. Závěry se očekávají napřesrok, samotná existence vyšetřování už ale vyvolala ostré stranické spory. Jeden z předvolaných strážců zákona odsoudil vyjádření některých republikánských politiků, kteří tehdejší násilné události při volební schůzi Kongresu nyní zkreslují a zlehčují.
27. 7. 2021|

Stál za operací, která vedla k aféře Watergate a pádu prezidenta Nixona. Zemřel Gordon Liddy

Ve věku 90 let zemřel v úterý Gordon Liddy, jeden z důležitých aktérů nechvalně známé aféry Watergate, která vedla v roce 1974 k nucenému odchodu Richarda Nixona z funkce prezidenta USA. Liddy pomáhal republikánskému prezidentovi s volební kampaní ke znovuzvolení a měl na starosti vloupání do ústředí Demokratické strany ve washingtonském komplexu Watergate. Ve vězení strávil čtyři a půl roku.
31. 3. 2021|

Trump republikány stále ovládá, je to jako Hlava 22, píše po impeachmentu Reuters

Republikánská strana stále zůstává stranou Donalda Trumpa. Z 50 republikánských senátorů se 43 vyslovilo v sobotu pro to, aby byl Trump zbaven obvinění z podněcování ke vzpouře před lednovým vpádem jeho příznivců do amerického Kapitolu. Jen sedm republikánských senátorů se vyslovilo pro usvědčení. Hlasování ukazuje, jak silně ovládá bývalý prezident stranu, kterou si v posledních pěti letech přetvořil k obrazu svému, napsala agentura Reuters.
14. 2. 2021Aktualizováno14. 2. 2021, 18:55|

„Naše hnutí právě začíná,“ vzkázal Trump poté, co jej Senát zbavil obžaloby z podněcování ke vzpouře

Americký Senát rozhodl, že bývalý prezident Donald Trump se nedopustil podněcování ke vzpouře v souvislosti s násilnostmi v Kongresu z 6. ledna. Trump tak byl zbaven obžaloby i při druhém impeachmentu. V reakci na rozhodnutí Senátu uvedl, že proces byl „další fází největšího honu na čarodějnice v historii naší země“. Svým příznivcům také vzkázal, že „hnutí Udělejme Ameriku znovu velkou právě začíná“. Další podrobnosti chce oznámit v příštích měsících.
13. 2. 2021Aktualizováno13. 2. 2021, 23:59|

Trumpova obhajoba: „Impeachment je nespravedlivým a hrubě protiústavním činem politické msty“

Soud s bývalým americkým prezidentem vstoupil do další fáze. Skončila část věnovaná obžalobě a slova se ujali obhájci Donalda Trumpa. „Článek impeachmentu ležící před Senátem je nespravedlivým a hrubě protiústavním činem politické msty,“ řekl na úvod svého vystoupení obhájce Michael van der Veen. Podle něj by měli senátoři promptně a rozhodně hlasovat pro jeho odmítnutí.
12. 2. 2021Aktualizováno12. 2. 2021, 22:31|

Trump se hněvá kvůli „blábolení“ svých právníků. Jeden ho loni žaloval, druhý hájil mafiány

Na půdě Senátu svědčit nehodlá, dění kolem impeachmentu ale Donald Trump sleduje z resortu na Floridě bedlivě. Rozzuřil ho výkon jeho obhájců. Advokát Bruce Castor dokonce svou řečí přiměl republikánského senátora hlasovat s demokraty. „Přišli jsme jen o jednoho,“ reagoval Castor, jehož firma se specializuje na pensylvánské civilní právo. David Schoen – druhý Trumpův právník – dříve zastupoval Ku Klux Klan, Rogera Stonea a „spoustu údajných mafiánů“.
12. 2. 2021|

Třetí den procesu se obžaloba snažila spojit činy výtržníků a slova Trumpa

Ve Spojených státech pokračoval třetím dnem proces s exprezidentem Donaldem Trumpem, který čelí obvinění z vyprovokování útoku na Kapitol. Čtvrtek, stejně jako středa, byl vyhrazen pro obžalobu. Prostor tak měli zástupci Sněmovny reprezentantů, kteří plní roli prokurátorů. Pátek a možná i sobota mají být vyhrazeny pro Trumpovy obhájce. Senát pak bude v roli soudců.
11. 2. 2021Aktualizováno11. 2. 2021, 22:37|

Trump nebyl nevinným divákem, s nepokoji počítal a podpořil je, chce dokázat obžaloba v Senátu

Americký Senát měl ve středu na programu druhý den procesu s exprezidentem Donaldem Trumpem, který čelí obvinění z vyprovokování útoku na Kapitol. Nejdříve dostali prostor zástupci Sněmovny reprezentantů, kteří plní roli prokurátorů. Podle nich důkazy ukážou, že Trump v souvislosti s událostmi 6. ledna nebyl „nevinným divákem“, ale že s nepokoji počítal a podpořil je.
10. 2. 2021Aktualizováno10. 2. 2021, 23:37|

Trump bude čelit druhému impeachmentu, žaloba je podle senátorů v souladu s ústavou

Členové amerického Senátu většinou 56 ku 44 hlasům rozhodli, že žaloba na exprezidenta Donalda Trumpa není v rozporu s ústavou. Proces impeachmentu tak může pokračovat. Bývalý prezident čelí obžalobě za „podněcování ke vzpouře“, které podle předkladatelů ze Sněmovny reprezentantů vyvrcholilo útokem na Kapitol začátkem ledna. Trumpovi právníci argumentovali, že projednávání ústavní žaloby v době, když už Trump není v úřadu, ústavě odporuje. Podle hlavního zástupce Sněmovny reprezentantů by však odmítnutí žaloby před samotným projednáváním obsahu vytvořilo nebezpečný precedens.
9. 2. 2021Aktualizováno9. 2. 2021, 23:46|

Trumpa opustili právníci. Ti noví považují impeachment za neústavní

Noví právníci bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa popřeli exprezidentův podíl na podněcování, které vedlo k útoku na Kapitol. Ústavní žaloba, jíž Trump čelí, je podle nich neústavní. Trumpův právní tým, který o víkendu opustilo pět klíčových lidí, se mohl do úterka vyjádřit k obvinění, jež bylo proti Trumpovi vzneseno. Dopustit se podle něj měl podněcování ke vzpouře a Senát začne impeachment projednávat příští týden.
2. 2. 2021|

Hlasování v Senátu naznačilo, že žaloba na Trumpa neuspěje

Americký Senát smetl ze stolu republikánskou námitku proti projednávání ústavní žaloby na bývalého prezidenta Donalda Trumpa. Členové horní komory vedle toho schválili Janet Yellenovou do funkce ministryně financí a Antonyho Blinkena jako šéfa diplomacie.
26. 1. 2021Aktualizováno26. 1. 2021, 23:38|

První Bidenův telefonát zazvonil v Ottawě. Dozvuky Trumpova mandátu zahřmí 8. února

Joe Biden vstoupil na mezinárodní scénu. Telefonoval kolegům do sousedních zemí, s nimiž probíral především pandemii a očkování. Jeho předchůdce Donald Trump se mezitím dozvěděl termín svého procesu. Senát začne posuzovat jeho roli v útoku davu na Kapitol v týdnu od 8. února.
23. 1. 2021Aktualizováno23. 1. 2021, 22:39|

Demokraté v pondělí odstartují druhý soud s Trumpem

Ústavní žaloba na bývalého prezidenta USA dorazí na půdu Senátu v pondělí. Oznámil to předseda demokratické většiny v horní komoře Kongresu Chuck Schumer. Odstartuje tak už druhý soud s Donaldem Trumpem, který je obviněn z podněcování ke vzpouře kvůli útoku jeho příznivců na Kapitol.
22. 1. 2021Aktualizováno22. 1. 2021, 18:46|

Obamův následník a progresivní centrista. Kdo je Joe Biden?

Joe Biden – bývalý viceprezident, senátor, matador americké politiky a následovník prezidenta Donalda Trumpa prezidentské funkci. O cestu do Bílého domu se loni nepokoušel poprvé, do prezidentského křesla kandidoval už v letech 1988 a 2008. Stane se nejstarším prezidentem v dějinách USA.
17. 8. 2020Aktualizováno20. 1. 2021, 10:07|

Násilnosti v Kapitolu vyprovokoval Trump, řekl lídr republikánských senátorů McConnell

Lídr republikánské většiny v americkém Senátu Mitch McConnell prohlásil, že násilnosti v budově Kapitolu ve Washingtonu z šestého ledna vyprovokoval odcházející prezident Donald Trump a další vlivní lidé.
19. 1. 2021|

Blíží se rozuzlení impeachmentu. Republikáni prochází krizí, myslí si amerikanista Lepš

Už v příštím týdnu se uskuteční v hlavním městě Spojených států Washingtonu inaugurace nového prezidenta Joea Bidena. Blížící se událost ale v posledních dnech za Atlantikem zastiňuje hrozba ústavní žaloby na prezidenta odcházejícího – Donalda Trumpa. „Na potvrzení impeachmentu v senátu je potřeba dvoutřetinová většina. V rukou to mají zcela republikáni. Šance tam nepochybně je,“ myslí si amerikanista z New York univerzity v Praze Jakub Lepš, který je kromě pedagogického působení také místostarostou Prahy 11 za TOP 09.
16. 1. 2021|

Sněmovna reprezentantů USA podpořila návrh ústavní žaloby na Trumpa kvůli násilnostem v Kapitolu

Sněmovna reprezentantů USA podle očekávání podpořila návrh ústavní žaloby, která obviňuje současnou hlavu státu Donalda Trumpa z podněcování ke vzpouře. Hlasovalo pro něj 232 demokratů i deset členů Trumpovy Republikánské strany. Současný šéf Bílého domu čelí obvinění v souvislosti s událostmi z minulé středy, kdy dav jeho příznivců zaútočil na budovu Kongresu.
13. 1. 2021Aktualizováno14. 1. 2021, 08:20|

Trumpovi hrozí druhý impeachment. Řízení by mohlo pokračovat i poté, co z úřadu odejde

Američtí demokraté zřejmě spustí ve Sněmovně reprezentantů hlasování o ústavní žalobě vůči prezidentu Donaldu Trumpovi. V návrhu žaloby ho viní z „podněcování vzpoury“ v souvislosti s vpádem prezidentových příznivců do budovy Kapitolu. Trump by tak čelil impeachmentu, tedy řízení o zproštění úřadu, již podruhé během svého funkčního období. Demokraté hodlají zahájit hlasování pouhý týden před koncem Trumpova mandátu.
13. 1. 2021|

Demokraté předložili žalobu na Trumpa za podněcování vzpoury. Čekají, co udělá Pence

Zástupci Demokratické strany v americké Sněmovně reprezentantů formálně prezentovali usnesení o ústavní žalobě na prezidenta Donalda Trumpa. Návrh má jediný bod, kterým je obvinění z „podněcování vzpoury“ v souvislosti se středečními nepokoji v Kapitolu. Příslušná rezoluce se bude projednávat ve středu. Demokratická šéfka dolní komory Kongresu Nancy Pelosiová už dříve uvedla, že pokud nebude Trump odvolán na základě 25. dodatku americké ústavy, strana proti němu ve Sněmovně reprezentantů spustí impeachment.
11. 1. 2021Aktualizováno11. 1. 2021, 22:54|

Twitter trvale zablokoval Trumpův účet. Obává se podněcování k násilí

Sociální síť Twitter trvale zablokovala účet amerického prezidenta Donalda Trumpa. Zdůvodnila to nebezpečím dalšího podněcování k násilnostem. Šéf Bílého domu po zrušení svého osobního účtu začal veřejnost oslovovat prostřednictvím vládního účtu, Twitter ale záhy jeho příspěvky mazal i odtud. Republikánská senátorka Lisa Murkowská vyzvala Trumpa, aby odstoupil z funkce.
9. 1. 2021Aktualizováno9. 1. 2021, 13:50|