Trump nebyl nevinným divákem, s nepokoji počítal a podpořil je, chce dokázat obžaloba v Senátu

Americký Senát měl ve středu na programu druhý den procesu s exprezidentem Donaldem Trumpem, který čelí obvinění z vyprovokování útoku na Kapitol. Nejdříve dostali prostor zástupci Sněmovny reprezentantů, kteří plní roli prokurátorů. Podle nich důkazy ukážou, že Trump v souvislosti s událostmi 6. ledna nebyl „nevinným divákem“, ale že s nepokoji počítal a podpořil je.

Kongresmani vystupující v roli prokurátorů se zaměřovali mimo jiné na samotný průnik davu do Kapitolu i na výroky 45. prezidenta USA, které podle nich připravily půdu pro napadení Kapitolu.

Svou snahu usvědčit exprezidenta z „podněcování ke vzpouře“ rozdělili předkladatelé žaloby na tři části nazvané „provokace“, „útok“ a „škody“. Argumenty začali předkládat poté, co Senát při úterním hlasování poměrem 56 hlasů ku 44 odmítl názor Trumpových obhájců, že souzení bývalého prezidenta je protiústavní.

„Dokážeme, že prezident, který se stal terčem impeachmentu, nebyl žádným nevinným divákem, … že tento útok podněcoval a že jej vyhlížel,“ řekl na úvod středečního jednacího dne kongresman Jamie Raskin (demokrat zvolený do Sněmovny reprezentantů za stát Maryland). Trump podle něj rezignoval na svou roli lídra země a spáchal „největší zradu proti prezidentské přísaze v dějinách Spojených států“.

Raskinovým vystoupením začalo podrobné prezentování argumentů, na které dostali strůjci ústavní žaloby i Trumpovi obhájci po 16 hodinách.

Události: Ústavní žaloba na exprezidenta Trumpa (zdroj: ČT24)

„Byl to organizovaný útok,“ prohlásil ve středu Raskin. „Nám se to mohlo zdát jako chaos a šílenství, ale v tom šílenství byl systém,“ pokračoval kongresman.

Následně se obžaloba zaměřila na Trumpovy výroky, které nepokojům předcházely a které podle sněmovního týmu položily základy útoku na Kapitol. „Umíte si představit, že byste říkali svým stoupencům, že můžete prohrát jen a pouze tehdy, když budou americké volby zmanipulovány a když vám je ukradnou? (…) Přesně to prezident Trump dělal. Skutečně své skalní příznivce přesvědčil, že jediný způsob, jakým by mohl prohrát, je zmanipulování voleb,“ řekl kongresman Joaquin Castro (demokrat, člen Sněmovny reprezentantů za stát Texas).

Demokratka Stacey Plaskettová, která byla do Sněmovny reprezentantů zvolena za americké Panenské ostrovy, líčila pomocí dosud nezveřejněných audiozáznamů z policejních vysílaček a videí z bezpečnostních kamer Kapitolu, jak se násilí šířilo.

BBC News uvedla, že video ukazuje například Mitta Romneyho (senátor za stát Utah, jeden z několika mála republíkánů v Senátu, kteří jsou pro odsouzení Trumpa), jak se otáčí a běží po chodbě Kapitolu, když ho policista varuje před blížícím se davem.

Extremisté také podle Plaskettové představovali přímou hrozbu pro bývalého viceprezidenta Mikea Pence, který se během vypjatých chvil dostal do sporu s prezidentem. Plaskettová tvrdila, že dav chtěl viceprezidenta v Kapitolu zabít. Snažil se rovněž najít šéfku sněmovny, demokratku Nancy Pelosiovou. 

Připomínány byly i dřívější Trumpovy výroky

Senátorům byly rovněž připomínány Trumpovy výroky z loňského léta, kdy prezident šířil divoké spekulace o podvodech s korespondenčními hlasy a odmítal slíbit poklidné předání moci v případě porážky. Když pak média 7. listopadu oznámila, že vítězem voleb je Joe Biden, Trump v nastoleném kurzu pokračoval a důvěru ve výsledky podkopával další dva měsíce. Konspirační teorii o „ukradených volbách“ hlásal i v projevu 6. ledna, po kterém dav jeho příznivců vtrhl na půdu Kapitolu.

Kongresmani prosazující Trumpovo odsouzení upozorňovali i na to, že někteří účastníci nepokojů médiím a vyšetřovatelům říkají, že na protest přišli kvůli výzvám tehdejší hlavy státu. Trump manifestaci propagoval na sociálních sítích, přičemž v jednom příspěvku avizoval, že „to bude divoké“.

Události, komentáře: Zpravodaj Miřejovský o Raskinovi, dění v Kapitolu i o Trumpovi (zdroj: ČT24)

Biden prý proces v Senátu nesleduje

Z průzkumů veřejného mínění vyplývá, že odsouzení někdejšího šéfa Bílého domu podporuje asi polovina Američanů. V nové sondáži agentury Ipsos se k této variantě přiklonilo 47 procent dotázaných, 40 procent se vyjádřilo pro osvobození Trumpa.

Kdo se k této otázce vůbec vyjadřovat nechce, je současný prezident Biden. Jeho mluvčí Jen Psakiová ve středu řekla, že proces v Senátu ani nesleduje. „Joe Biden je prezident, není to komentátor. Nebude glosovat výměny argumentů,“ citovala ji agentura AP.

Jak chce postupovat obžaloba a jak obhajoba

„Během prvních jednacích hodin jsme měli možnost poznat, jakým způsobem povede obžaloba i obhajoba úvodní řeči. Byly tam jasně dané pilíře, o které se budou opírat. Trumpovi právníci uvedli, že exprezidenta není možné za jeho projev před Kapitolem stíhat. Tvrdí, že jeho slova jsou součástí běžného repertoáru politiků. Obžaloba naopak prohlásila, že může spojit Trumpův projev a následný útok na Kapitol,“ řekl k úternímu prvnímu dni jednání zahraniční zpravodaj ČT David Miřejovský.

Studio 6: Ústavní žaloba na Donalda Trumpa (zdroj: ČT24)

Obhajoba: Trump si může říkat, co chce

Trumpovi právníci soud dlouhodobě odmítají jako „politické divadlo“. Mimo jiné tvrdí, že exprezident za svá povolební vyjádření nemůže být stíhán, protože ho v této souvislosti chrání první dodatek americké ústavy, a že může tvrdit, co chce, protože na to má právo.

„Budou tvrdit, že Trump rozhodně nepodněcoval k násilným protestům, k násilí vůbec v rámci Kongresu, a že to, co tam říkal, prostě byla jeho domněnka, jeho teze, že mu volby byly ukradené, že byly plné podvodů a tak dále,“ doplnil bývalý zpravodaj ČT v USA Martin Řezníček. 

Desítky akademiků a právníků specializujících se na výklad prvního dodatku ale argumentaci, že Trumpa první dodatek v tomto případě chrání, označily minulý týden za „právně bezvýznamnou“.

Bývalý zpravodaj ČT v USA Řezníček: Tento impeachment bude zřejmě kratší než jiné (zdroj: ČT24)

Trump patrně odsouzen nebude, řekl zpravodaj

Americký Senát se v úterý většinově usnesl na tom, že ústavní žaloba proti Trumpovi je v souladu s konstitucí. Může se tak naplno rozjet proces impeachmentu, jemuž Trump čelí jako první v amerických dějinách už podruhé. Senátoři o tom rozhodli v poměru 56 ku 44 hlasům.

Podle Miřejovského lze vyvodit, jak soud s Trumpem pravděpodobně dopadne. „Můžeme s velkou mírou jistoty prohlásit, že odsouzen nebude. K padesátičlennému demokratickému táboru se totiž během hlasování přidalo jen šest republikánských senátorů. Pro exprezidentovo odsouzení je nutných 67 hlasů. K demokratickému táboru se tak musí přidat aspoň dalších jedenáct republikánů, což je extrémně nepravděpodobné,“ řekl.

Dodal, že pro žalobce bude vyčleněna středa a čtvrtek. V pátek a sobotu by naopak měli dostat prostor Trumpovi obhájci. „Obhajoba bude postavena na tom, že Trump nic špatného neudělal a že by nemělo být možné exprezidenta v Senátu soudit. Obhájci argumentují také tím, že už není možné proces začít, když politik opustil svou funkci. Hlavním pilířem bude, že za jeden projev nemůže být stíhán,“ popisuje Miřejovský.

V pondělí by poté měla začít rozprava o tom, zda budou předvoláni svědci. Trump dříve dal na srozuměnou, že k soudu nedorazí. „Pokud senátoři budou chtít celou záležitost ukončit, mohou hlasovat už v úterý. Pokud ale budou chtít nějakým způsobem záležitost protahovat a budou mít naplánované nějaké dalekosáhlé projevy, může to trvat i několik týdnů,“ dodal zpravodaj.

CNN: Trump nebyl spokojen s výkonem obhájců

Podle stanice CNN Trump nebyl spokojen s výkonem svého právního týmu, zejména obhájce Bruce Castora při úterním zahájení senátního jednání. Záznam z jednání sledoval ve svém floridském sídle a podle dvou lidí, kteří jeho reakci viděli, při Castorově projevu téměř křičel.

Jeho spojence ohromilo podle CNN už to, že si oba obhájci na poslední chvíli vyměnili pořadí svého vystoupení a Castor hovořil před důraznějším Davidem Schoenem. Castor poté začal oceněním dvou senátorů ze své domovské Pensylvánie, republikána Pata Toomeyho a demokrata Boba Caseye.

Následovalo tvrzení, že by Senát neměl pokračovat v procesu. Podle Castora se tak otevřou „stavidla“ dalších ústavních žalob. Jeden z Trumpových poradců podle stanice CNN na vágní argumenty obhájců reagoval slovy: „Co se to ksakru děje?“ Podle něj se Trumpovi v tomto případě nepodařilo najít dostatečně důrazný právní tým a prezident se může dostat do problémů, pokud bude obžalován před trestním soudem.

„Jestli ho někdo obviní, je v háji. Nikdo s ním nechce spolupracovat,“ citovala CNN poradce. Schoen obvinil demokraty, že z procesu dělají hon ve snaze zabránit Trumpovi znovu se o úřad ucházet. Castorovo vystoupení překvapilo i ty republikánské senátory, kteří si myslí, že je žaloba neústavní. John Cornyn z Texasu například řekl, že „Castor chodil kolem horké kaše, aniž se dotkl klíčového tématu ústavnosti“.