TÉMA

Valencie

Požár obytného domu ve Valencii si vyžádal nejméně deset obětí
Španělská policie nalezla uvnitř budovy ve Valencii na jihovýchodě Španělska, kterou zničil rozsáhlý požár, deset mrtvých těl. Uvedla to v pátek zástupkyně španělských úřadů Pilar Bernabéová. Před tím úřady informovaly o čtyřech mrtvých a 14 nezvěstných. Zatím není jasné, co požár způsobilo.
23. 2. 2024Aktualizováno23. 2. 2024, 14:46|ČTK
Ve španělské Valencii hoří v čtrnáctipodlažním obytném domě. Hasiči mají živel částečně pod kontrolou
Ve Valencii na jihovýchodě Španělska hoří obytný dům se čtrnácti podlažími. Úřady se obávaly vysokého počtu obětí, a na místo proto vyslaly polní nemocnici, píše agentura EFE. Požár vypukl v nižších patrech a rychle se rozšířil vzhůru. Na místě je nejméně čtrnáct zraněných. Podle spolupracovnice ČT ve Španělsku Kateřiny Ferenčíkové už hasiči mají požár alespoň částečně pod kontrolou.
22. 2. 2024Aktualizováno23. 2. 2024, 00:01|ČTK, ČT24
Španělsko prožívá uprostřed zimy velmi teplé počasí. Vědci jsou zneklidněni
Vlna mimořádně teplého počasí zasáhla Pyrenejský poloostrov. Na řadě míst je nejméně o deset stupňů víc, než bývá na konci ledna zvykem. Obavy vzbuzuje také nedostatek sněhu na horách. Podle meteorologů se tak zintenzivní už tak dlouhotrvající sucho.
27. 1. 2024|ČT24
Španělé burcují proti premiérovi. Nelíbí se jim jednání s Katalánci
Ve Španělsku několikátým dnem pokračují demonstrace. Protestující se vyslovují proti snaze úřadujícího levicového premiéra Pedra Sáncheze sestavit vládu s katalánskými separatisty. Výměnou jim nabízí možnou amnestii. Jen v Madridu si protesty během noci na středu vyžádaly skoro čtyři desítky raněných, šest osob pak podle deníku El Mundo úřady zadržely.
8. 11. 2023|Matěj Lucovič
Před dvaceti lety lékaři poprvé transplantovali lidský jazyk. Zákrok byl extrémně náročný
Dne 19. července 2003 provedli lékaři ve Všeobecné nemocnici ve Vídni vůbec první transplantaci lidského jazyka na světě. Operace trvala 14 hodin a lékaři při ní 42letému pacientovi napřed odstranili zhoubný nádor, který zasáhl jeho čelist a jazyk, a poté mu implantovali nový jazyk. Zákrok provedli chirurgové Christian Kermer a Franz Watzinger.
19. 7. 2023|
Čtyřdenní pracovní týden zkouší několik evropských zemí. V tuzemsku se jeho zavedení zatím neplánuje
Španělská Valencie začala s testováním čtyřdenního pracovního týdne. Jde o první město v zemi, které se kratší pracovní dobu snaží zavést ve veřejném i soukromém sektoru. Podobné kroky už zkouší i řada dalších zemí poté, co covidová pandemie změnila pracovní návyky. Česko se zatím takové úpravy pracovního týdne plošně zavést nechystá.
12. 4. 2023|
Na východě Španělska hoří. Sezona lesních požárů tam začala letos nezvykle brzo
Přes čtyři tisíce hektarů lesa už zničil první letošní velký požár ve Španělsku. Na sedmnáct set lidí se muselo evakuovat. Hoří na východě země, v horách nad Valencií. Boj s plameny hasičům ztěžuje silný vítr a dlouhotrvající sucho. Sezona požárů, která poloostrovní stát trápí každoročně, začala neobvykle brzo.
28. 3. 2023|
Ulice ve Valencii ozdobily velké sochy ninot. Svátek Fallas je v plném proudu
Ve Valencii jsou oslavy svátku Fallas v plném proudu. Lidé vyrobili v rámci stejnojmenného každoročního festivalu karikatury známých osobností a tematické sochy a sousoší, které zesměšňují aktuální témata ve společnosti. Tyto několik metrů velké konstrukce z papíru a dřeva se pár dnů ukazují veřejnosti a 19. března se před zraky přihlížejících zapálí. Rozměrné stavby ninot se za doprovodu bujarých oslav nakonec v plamenech zhroutí pod vlastní vahou a obrátí se v prach. Slavnosti se konají na počest patrona tesařů a řezbářů svatého Josefa.
16. 3. 2023|
Z parazita symbiontem. Vědci popsali, jak se mění trudníci na lidských obličejích
Mikroskopičtí roztoči, kteří žijí v lidských pórech a v noci se páří na našich obličejích, se díky svému neobvyklému způsobu života stávají natolik zjednodušenými organismy, že se možná brzy stanou našimi symbionty, ukázal nový výzkum.
22. 6. 2022|
Veselé figuríny z kartonu se zpozdily o půlrok. Obyvatelé Valencie slaví svátek Las Fallas
Španělský svátek Las Fallas se slaví na počest svatého Josefa v polovině března. Ulice Valencie se v té době pravidelně zaplní stovkami barevných figurín, které jsou vyrobeny z kartonu, sádry a dřeva. Ninot, jak se také sochy nazývají, se letos veřejnosti představují s půlročním zpožděním. Ohňostroje a oslavy v ulicích se přesunuly z obav před šířením covidu-19 až na začátek září.
5. 9. 2021|
Španělsko odstranilo poslední sochu diktátora Franca
Poslední sochu diktátora Francisca Franca na španělském území v úterý odstranily úřady v severoafrické enklávě Melille. Franco Španělsku vládl po občanské válce mezi lety 1939 a 1975. V úterý si také poslanci připomněli čtyřicáté výročí pokusu o puč, který se nezdařil hlavně díky tehdejšímu králi Juanu Carlosovi I.
24. 2. 2021|
Rok od prvního pozitivního. Česko bilancuje dobu s opatřeními
Příští týden to už bude rok od začátku koronavirových problémů v Česku. Vloni na konci února tuzemské úřady s nervozitou pozorovaly postupné šíření nákazy Evropou. První případy měly souvislost s Itálií, Česko postupně mířilo do série uzávěr a omezení.
22. 2. 2021|
Itálie i Španělsko zpřísňují opatření. V Římě se odpůrci restrikcí střetli s policií
Španělská vláda v neděli na mimořádné schůzce schválila kvůli nárůstu počtu případů nového koronaviru na dva týdny nouzový stav, schválila také zakáz cestování mezi autonomními regiony s výjimkou nutných cest, například do práce, a zákaz nočního vycházení. Informoval o tom deník El País. V Itálii, kde se v noci na neděli střetli odpůrci opatření s policií, vláda ještě zpřísnila opatření proti šíření nového koronaviru. Bary a restaurace budou muset od pondělí zavřít už v šest večer, zcela se zavřou divadla a kina.
25. 10. 2020Aktualizováno25. 10. 2020, 17:59|
Ve Španělsku se bouří tisíce zemědělců, centrum Valencie ochromily traktory
Tisíce zemědělců protestovaly v řadě španělských měst proti nízkým výkupním cenám svých produktů. Dopravní chaos způsobily ve Valencii stovky traktorů, velké demonstrace se podle deníku 20 Minutos konají i v jihošpanělském regionu Andalusie. Protesty ve Španělsku začaly už v lednu a mají pokračovat i příští týden. Vláda slíbila situaci urgentně řešit.
14. 2. 2020|
Gloria zaplavila Katalánsko. Připsala si další oběti
Už třináct obětí si vyžádala bouře Gloria, která od víkendu sužuje Španělsko. Čtyři další lidé se pohřešují, informoval server listu El País. Bouřka, která se nyní projevila hlavně záplavami v Katalánsku, způsobila také značné materiální škody. Kvůli pomoci postiženým regionům se v pátek mimořádně sešla vláda. Vytrvalý déšť zvýšil hladiny řek také na jihozápadě Francie.
24. 1. 2020|
Rekordní vlny, ulice plné pěny a nejméně čtyři mrtví. Na Španělsko udeřila bouře Gloria
Zatím čtyři mrtvé a několik desítek zraněných si vyžádala bouře Gloria, která od víkendu sužuje Španělsko. Nejhorší situace je na východním pobřeží země, kde v neděli v regionu Valencie naměřili vlny přesahující osm metrů. Od neděle muselo být 40 hodin uzavřeno také mezinárodní letiště v Alicante, jeho provoz se povedlo obnovit až v úterý ráno.
21. 1. 2020|
Záplavy ve Španělsku mají šest obětí, dvě letiště jsou zavřená
Záplavy vyvolané přívalovými lijáky si na jihu Španělska vyžádaly už šest obětí. Dva lidé se utopili poté, co jejich auta zaplavila voda. Přes sedmdesát silnic, desítky úseků železnice a dvě letiště jsou kvůli nebývalým srážkám zavřené, informovaly místní úřady. Podle ministra vnitra Fernanda Grande-Marlasky potřebovalo 3500 lidí kvůli zaplaveným domům pomoc záchranářů.
13. 9. 2019Aktualizováno14. 9. 2019, 15:19|mkk