TÉMA

Huť

Většina zaměstnanců Liberty ani tento týden nepůjde do práce, podnik návrat opět odložil

Většina zaměstnanců Liberty Ostrava ani tento týden nebude pracovat. Podnik jejich návrat odložil, další postup oznámí opět za týden, informoval odborový předák Petr Slanina. Většina zaměstnanců huti a jejího dodavatele energií Tameh Czech byla v práci naposledy před čtvrt rokem, 21. prosince. Mluvčí Liberty Ostrava Kateřina Zajíčková sdělila, že podnik už spustil většinu válcovacích tratí.
25. 3. 2024Aktualizováno25. 3. 2024, 12:31|

Ještě zůstaňte doma, vzkázala už podeváté Liberty Ostrava svým zaměstnancům

Hutní společnost Liberty Ostrava už podeváté o týden odložila návrat zaměstnanců do práce, řekl předseda základní organizace OS KOVO Liberty ČR Petr Slanina. Mluvčí podniku Kateřina Zajíčková další odklad potvrdila. Většina provozů v huti stojí, protože se Liberty stále nedohodla se svým dodavatelem Tameh Czech na dodávkách energií. Většina zaměstnanců obou firem je doma od loňského 22. prosince. Liberty nicméně připravuje návrat do práce dalších asi 1500 zaměstnanců. Chce instalovat zařízení, které jí umožní vyrábět bez energií od Tamehu.
26. 2. 2024Aktualizováno26. 2. 2024, 17:41|

Zaměstnanci Liberty a odboráři demonstrovali před branami podniku, chtějí zpátky do práce

Před hutním podnikem Liberty Ostrava se ve čtvrtek sešli lidé na odborový protestní mítink za zachování výroby oceli. Někteří přinesli transparenty s hesly jako „Nejsme v huti pro legraci, chceme dělat svoji práci“, „Kupme zpátky elektrárnu, zachráníme svou továrnu“ nebo „Ocelárnu zestátnit, práci lidem navrátit“. Protest začal čtvrt hodiny po poledni a trval asi hodinu. Generální ředitel pro hutní výrobu v Evropě společnosti Liberty Theuns Victor tvrdí, že bez dohody mezi Liberty a firmou Tameh Czech se výroba nerozjede. Předseda OS KOVO Roman Ďurčo pokládá situaci za kritickou. Není podle něj vůbec jisté, že zaměstnanci dostanou následující mzdy.
22. 2. 2024Aktualizováno22. 2. 2024, 23:06|

Už poosmé se odsouvá nástup zaměstnanců Liberty Ostrava do práce

Hutní společnost Liberty Ostrava opět o týden odložila návrat zaměstnanců do práce. Do zaměstnání od úterý nově nastoupí jen asi sto lidí do rourovny, řekl předseda odborové organizace ocelárny Liberty Roman Bečica. Zaměstnanci jsou doma od loňského 22. prosince a jejich nástup firma každý týden odkládá, tentokrát už poosmé. Většina provozů v huti stojí, protože se Liberty stále nedohodla s firmou Tameh Czech na dodávkách energií. Také mluvčí Tamehu Patrik Schober řekl, že většina zaměstnanců této firmy zůstává doma.
19. 2. 2024Aktualizováno19. 2. 2024, 14:20|

Správce Liberty navrhl zrušit moratorium, které firmu chrání před věřiteli, píší Seznam Zprávy

Restrukturalizační správce podniku Liberty Ostrava navrhl soudu, aby zrušil všeobecné moratorium, které huť chrání před věřiteli. Firma je podle něj v platební neschopnosti, napsal server Seznam Zprávy a odvolává se na zprávu restrukturalizačního správce, kterou má k dispozici. Liberty Ostrava zůstává solventní a má připraven důkladný plán preventivní restrukturalizace, reagoval za hutní společnost Ivo Štěrba. Soud bude o věci podle Seznam Zpráv s vyloučením veřejnosti jednat 28. února.
16. 2. 2024Aktualizováno16. 2. 2024, 16:54|

Část zaměstnanců Liberty Ostrava se vrátila do práce. Situaci přijel „zachraňovat“ sám Gupta

Do provozu ostravské huti Liberty se vrátilo několik zaměstnanců. Firma se rozhodla zprovoznit linky vyrábějící svodidla. Vstupní materiál má zatím ze svých zásob, může ho ale i nakupovat od externích dodavatelů. Není tak závislá na prvovýrobě – tedy vysoké peci a koksárenských bateriích. Ty jsou totiž stále drženy v teplém útlumu. Všichni zaměstnanci dostali také výplaty za leden, Liberty na ně vynaložila tři sta milionů korun. Do Česka mezitím přijel majitel Liberty Sanjeev Gupta, aby jednal se společností Tameh Czech o obnovení dodávek elektřiny do ocelárny, píší Seznam Zprávy.
15. 2. 2024|

Odboráři chystají stávku před hutí Liberty Ostrava. Vadí jim, že vláda situaci víc neřeší

Před hlavní bránou hutní společnosti Liberty Ostrava se 22. února v poledne uskuteční odborový protestní mítink za zachování výroby oceli, informoval předseda Odborového svazu KOVO Roman Ďurčo a další zástupci odborů. Odboráři také kritizovali vládu, že situaci v huti Liberty Ostrava, která od 22. prosince stojí a zaměstnanci jsou doma, nevěnuje dostatečnou pozornost.
8. 2. 2024|

Návrat zaměstnanců Liberty Ostrava se znovu odkládá. Podle odborů se situace jen tak nezmění

Návrat zaměstnanců hutního podniku Liberty Ostrava se opět odkládá – firma ho odsunula už pošesté. Odbory neočekávají, že se situace v dohledné době změní a lidé se vrátí zpět do provozů. Nyní z podniku pracuje asi tisíc lidí, část z nich jsou administrativní pracovníci, uvedl odborový předák Liberty Ostrava Petr Slanina. Doma jsou zaměstnanci od 22. loňského prosince, protože většina provozů v huti stojí. Liberty se totiž dosud nedohodla s firmou Tameh Czech na dodávkách energií. Odbory dostaly příslib, že zaměstnanci dostanou výplaty.
5. 2. 2024Aktualizováno5. 2. 2024, 11:17|

Návrat zaměstnanců Liberty Ostrava do práce se odkládá o další týden, už popáté

Návrat zaměstnanců Liberty Ostrava do práce se odkládá o další týden. Po pondělním jednání s vedením podniku to oznámil předseda základní organizace Odborového svazu KOVO Liberty ČR Petr Slanina. Huť se stále nedohodla s firmou Tameh Czech na dodávkách energií. Mluvčí Liberty Ostrava Kateřina Zajíčková a Tamehu Patrik Schober to potvrdili. Nový parní generátor, který umožní bezpečný restart koksárenských baterií, chce huť spustit nejpozději koncem února.
29. 1. 2024Aktualizováno29. 1. 2024, 11:29|

Většina zaměstnanců Liberty Ostrava zůstane dál doma, do práce se vrátí asi 200 lidí

Návrat většiny zaměstnanců hutní společnosti Liberty Ostrava do práce se opět odkládá o týden. Huť se stále nedohodla s firmou Tameh Czech na dodávkách energií. Vrací se ale asi dvě stě pracovníků do výroby pásů a důlních výztuží, kterou se podařilo napojit na dodávky tepla od společnosti Veolia Energie. Uvedl to odborový předák Liberty Ostrava Petr Slanina a potvrdila mluvčí firmy Kateřina Zajíčková. Jednání s Liberty se ale podle mluvčího Tamehu Patrika Schobera nikam neposouvají. Většina pracovníků byla naposledy v zaměstnání loni 21. prosince.
22. 1. 2024Aktualizováno22. 1. 2024, 20:05|

Zaměstnanci ostravské hutě Liberty by se do práce měli vrátit 16. ledna

Termín návratu zaměstnanců hutě Liberty Ostrava do práce se posouvá o další týden, jejich předpokládaný nástup bude 16. ledna. Hutní společnost se stále nedohodla s dodavatelem energií Tameh. Odboráři už minulý týden upozorňovali na to, že je nereálné, aby se v úterý zaměstnanci do práce vrátili. Liberty Ostrava už delší dobu čelí poklesu poptávky a má problémy platit závazky.
8. 1. 2024Aktualizováno8. 1. 2024, 19:55|

Vláda si stěžuje na mlčení majitele Liberty Ostrava. Blokuje to případnou pomoc, říká Jurečka

Majitel Liberty Ostrava neprojevil zájem o jednání o stavu firmy s českou vládou či evropskými úřady, řekl v Otázkách Václava Moravce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Podle něj vlastník, kterým je Liberty Steel Group z koncernu GFG Alliance britského podnikatele Sanjeeva Gupty, v podstatě ostravskou huť vytuneloval. Současná krize je podle Jurečky výsledkem sporu dvou firem, do něhož nemůže vláda zasahovat. Liberty je bez dodávek energií, její výroba stojí.
7. 1. 2024Aktualizováno7. 1. 2024, 17:26|

V sousedství ostravské Nové hutě se dýchá čím dál lépe. Podle místních i kvůli útlumu výroby

Obyvatelé ostravských Radvanic a Bartovic pociťují úlevu. Začala se zlepšovat kvalita vzduchu – oč někteří místní usilují. Může to souviset i s tím, že se huť Liberty Ostrava, v jejímž bezprostředním sousedství žijí, potýká s problémy a před Vánocemi zastavila výrobu.
4. 1. 2024|

Ostravská Liberty získala ochranu před věřiteli, přišla ale o dodávky energií

Ostravský krajský soud vyhlásil všeobecné moratorium na huť Liberty. Ochranu před věřiteli získala v den, kdy ukončuje provoz. Po zbytek prosince bude většina zaměstnanců doma. Vedení firmy tvrdí, že je to dočasné, ředitel Liberty Ostrava Pavel Šedivý ale připustil, že další vývoj bude záviset na výsledcích jednání s dodavatelem energií. Ten ve čtvrtek odpoledne Liberty odřízl. Moravskoslezský hejtman Jan Krkoška (ANO) řekl po jednání s vedením hutě, že považuje za klíčové, aby byl v lednu provoz opět obnoven, šéf odborů KOVO Roman Ďurčo dal však najevo, že neočekává, že by se jej podařilo obnovit již k 3. lednu.
21. 12. 2023Aktualizováno21. 12. 2023, 14:30|

Liberty přestane svítit a topit ve čtvrtek, zaměstnanci budou doma s plnou mzdou

Huť Liberty Ostrava přijde o energie ve čtvrtek. Jejich dodavatel je v insolvenci. Zaměstnanci, kteří kvůli tomu budou muset od pátku zůstat doma, dostanou sto procent mzdy. Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) řekl po jednání s vedením firmy, že jsou připravené i peníze na mzdy za leden. Vedení Liberty v úterý připravilo ozdravný plán, který podle Hospodářských novin počítá se zachováním jen výnosnější části výroby. Síkela ho nepovažuje za příliš dobrý, bude chtít další materiály. Huť zároveň musí podle něj i ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) počítat s tím, že nedostane žádnou podporu od státu kvůli obavám z jejich vyvedení do zahraničních firem holdingu.
20. 12. 2023Aktualizováno20. 12. 2023, 19:31|

Dodavatel energií pro Liberty je v insolvenci. Vláda chce po hutní firmě plán restrukturalizace

Společnost Tameh Czech na sebe podala insolvenční návrh, napsala ČTK. Firma, která dodává energie huti Liberty Ostrava, uvedla, že se dostala do sekundární platební neschopnosti poté, co jí Liberty téměř před půlrokem svévolně přestala platit za dodávané produkty. Vůči věřitelům má Tameh závazky po lhůtě splatnosti převyšující 255 milionů korun. Podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) stát situaci nehodlá řešit mimořádnou půjčkou pro hutní podnik. Vláda po Liberty požaduje věrohodný plán restrukturalizace. O společnosti chce kvůli jejímu podnikání v dalších státech hovořit i s Evropskou komisí.
15. 12. 2023Aktualizováno15. 12. 2023, 20:21|

Liberty hrozí zastavení provozu, dodavateli energií dluží dvě miliardy. Do jednání se zapojí i ministři

Liberty Ostrava podle serveru iDNES.cz hrozí přerušení výroby. Podle deníku huť dlouhodobě neplatila dodavateli energií, společnosti Tameh Czech, která se tak dostala na pokraj bankrotu. Ve čtvrtek proto Tameh přeruší výrobu elektřiny v jednom z kotlů, uhlí v dalších dvou dojde nejpozději v pondělí. Mluvčí Liberty Kateřina Zajíčková v reakci uvedla, že firma je zklamána jednostranným a poškozujícím jednáním společnosti Tameh, které může ohrozit tisíce pracovních míst v celém ostravském regionu. Pátečního jednání o osudu hutí se zúčastní i ministři práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) a financí Zbyněk Stanjura (ODS).
14. 12. 2023Aktualizováno14. 12. 2023, 15:22|

Kraj dal vedení Liberty Ostrava úkol předložit do týdne strategii firmy

Vedení hutní společnosti Liberty Ostrava (LO) dostalo za úkol předložit do týdne krajské tripartitě harmonogram, jak se bude vyvíjet strategie firmy. Novinářům to po zasedání tripartity řekl moravskoslezský hejtman Jan Krkoška (ANO). O pomoc chce požádat vládu. Mluvčí huti Kateřina Zajíčková řekla, že firma neplánuje žádné propouštění a na strategickém plánu intenzivně pracuje. LO před třemi týdny dočasně odstavila vysokou pec číslo 3, jedinou, kterou měla v provozu, a přestože odstávku původně odhadovala na dva týdny, chce jí dál udržovat v útlumu.
13. 11. 2023|

Poslední pec v Liberty bude dál čekat v útlumu. Kraj se začíná obávat o budoucnost zaměstnanců

Vysoká pec číslo 3 zůstane i přes původní plány vedení hutě Liberty Ostrava fakticky odstavena. Firma ji podle mluvčí Kateřiny Zajíčkové ponechá v teplém útlumu, kdy se ve vysoké peci udržuje teplo, ale podstatně menší než při běžném provozu. Pec číslo 3 byla poslední, kterou měla Liberty v provozu. Firma ji odstavila 23. října kvůli nedostatečné poptávce.
10. 11. 2023|

Liberty Ostrava kvůli nedostatečné poptávce dočasně odstavuje vysokou pec

Hutní společnost Liberty Ostrava dočasně odstavuje vysokou pec číslo 3. Důvodem je nedostatečná poptávka nejen v tuzemsku, ale také v celé Evropě. Společnost chce pec uvést znovu do provozu za dva týdny, informovala o tom mluvčí firmy Kateřina Zajíčková. Podnik v rámci odstávky provede i opravu a údržbu zařízení. Opatření se zaměstnanců nedotkne.
23. 10. 2023|

Liberty musí vrátit mateřské firmě tři miliardy. Peníze na pomoc v covidu totiž firma nevyužila

Ostravská huť Liberty musí svému majiteli vrátit přes tři miliardy korun. Tuto částku dostala firma jako podporu v době pandemie covidu-19, peníze však nevyužila. Podle ústní dohody mělo jít o nevratnou půjčku, nyní však chce mateřská společnost peníze zpět. Vyplývá to z účetní uzávěrky za období do konce března 2021, firma se tak z účetního zisku dostala do ztráty. Podle vedení huti to ale nebude mít vliv na chod podniku ani na zaměstnanost.
27. 1. 2023|

Liberty Ostrava už přijímá objednávky i ze Spojených států. Musí nabrat další zaměstnance

Liberty Ostrava posiluje výrobu, vedle evropského trhu by firma chtěla dodávat ocelové trubky i do Spojených států amerických. Právě tam od roku 2018 ocelové produkty nevyvážela. Kvůli plánovanému rozšíření výroby bude muset ostravská společnost přijmout více než sto nových zaměstnanců. Hutní podnik Liberty slibuje, že si zájemce o zaměstnání vyškolí sám.
24. 11. 2021|

Část peněz z prodeje emisních povolenek už Liberty Ostrava má podle Havlíčka na účtech

Na účtech hutní společnosti Liberty Ostrava (LO) už je 60 procent z miliardy korun za emisní povolenky, které firma prodala sesterskému podniku v Rumunsku. Zbývající část peněz má dorazit ve čtvrtek. Po jednání v Ostravě to ve středu řekl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).
5. 5. 2021Aktualizováno5. 5. 2021, 16:43|

Liberty Ostrava dál omezuje provoz, část dělníků zůstane doma se sníženou mzdou

Hutní společnost Liberty Ostrava pokračuje v provozu s omezenou výrobou, který zavedla v červenci mimo jiné kvůli vysokým cenám surovin a dovozu oceli ze zemí mimo Evropskou unii. Považuje ho za neférový. Nebude propouštět, ale část zaměstnanců, kteří už vyčerpali dovolenou, zůstane doma se sníženou mzdou. Odbory za situaci neviní vedení firmy, vnímají to jako evropský problém.
23. 10. 2019Aktualizováno23. 10. 2019, 09:17|