TÉMA

Predátoři

Vědci zřejmě našli novou populaci kosatek. Žijí na volném moři a loví vorvaně

Úplně nová a doposud neznámá populace kosatek s vlastním unikátním vzhledem a specializovaným chováním je něco, co se nepodaří objevit každý den. Ani každý rok. Ale teď přesně tohle našla skupina mořských biologů, když pozorovala smečku kosatek na lovu na volném moři, desítky kilometrů od pobřeží Kalifornie a Oregonu.
18. 3. 2024|

Krokodýli podle vědců reagují na zvuk pláče mláďat, využívají to při lovu

Evoluce vybavila krokodýly pozoruhodně citlivou schopností rozpoznat hlasy mláďat, uvádí nová studie. Zřejmě se jim to velmi dobře hodí při lovu.
12. 8. 2023|

Tuleni leopardí žerou žraloky, zjistili novozélandští vědci

K překvapivému objevu, že tuleni leopardí žerou žraloky, dospěli vědci po prozkoumání zbytků trusu a jizev na tělech těchto mořských savců v novozélandských vodách. Jizvy podle výzkumníků svědčí o boji zvířat se žraloky, což nasvědčuje tomu, že nepojídají jen jejich mršiny. Tuleni leopardí jsou známí predátoři, kteří se živí například tučňáky, poznamenal server The Guardian.
25. 12. 2021|

Nucená sterilizace pomáhá jihoafrickým lvům v přežití. Jejich počet v rezervaci stoupá

Krásná mladá lvice leží se sestrami a matkou pod stromem a tráví zdařilý noční úlovek. Neví, že ji čeká anestetikum a sterilizace. Žije totiž v soukromé rezervaci Rietspruit, která je domovem jenom tří lvích samců. Správa parku musí bránit rození mláďat příbuzensky příliš blízkých rodičů, takže lvici čeká náročný operační zákrok, píše agentura AFP.
16. 12. 2021|

Vědci popsali prvního nočního dinosaura. Měl obří oči a paže vzpěrače

V současné době žije na Zemi asi 10 tisíc druhů ptáků. Dokázali využít prakticky všechny druhy ekosystémů naší planety – ale jen hrstka z nich má adaptace, které jim umožňují lovit aktivní kořist v temnotě noci. Vědci si už dlouho kladli otázku, jestli to nemůže být dědictví po jejich předcích, teropodních dinosaurech.
13. 5. 2021|
168 HODIN

Predátor z filmu V síti promluvil. O tom, že jedná proti zákonu, nepřemýšlel

Dokumentaristka a autorka knihy Kdo chytá v síti Marika Pecháčková mluvila s predátory, kteří na internetu sexuálně obtěžují nezletilé dívky a figurují v novém dokumentu Víta Klusáka V síti. Někteří si vůbec neuvědomují, že objektům svého zájmu ubližují. Reportérky pořadu 168 hodin také přinesly výpovědi skutečných obětí internetového vydírání.
24. 2. 2020|
Doporučujeme

U Kapského města záhadně zmizeli všichni žraloci bílí. V podezření jsou ještě větší predátoři

Během posledních 18 měsíců v moři kolem Kapského města úplně zmizeli žraloci bílí, největší predátoři, kteří se v těchto vodách v minulosti běžně vyskytovali. Příčiny jsou neznámé.
4. 9. 2019Aktualizováno8. 9. 2019, 12:39|