TÉMA

Potrubí

Obyvatele Karolinky trápí nedostatek vody, oprava zastaralého potrubí vyjde na sto milionů

Až sedmdesát procent vody mizí v některých místech z potrubí v Karolince na Vsetínsku. Místní trápí také časté havárie a odstávky. Tamní vodovodní řad je zastaralý. Opravy vedení obce předběžně vyčíslilo na sto milionů korun. Potrvají až do roku 2029.
30. 1. 2024|

Za tragický výbuch domu v Koryčanech uložil soud podmínku. Viník omylem navrtal plynové potrubí

Za způsobení předloňského výbuchu domu v Koryčanech uložil soud Hynku Šípkovi trest odnětí svobody na dva roky s podmíněným odkladem na zkušební dobu třicet měsíců. Omylem navrtal plynové potrubí. Při explozi zahynuli dva hasiči. Muži hrozily za obecné ohrožení z nedbalosti dva roky až osm let vězení. Rozsudek není pravomocný, obžaloba, obhajoba i zmocněnkyně poškozených si ponechaly lhůtu pro případné podání odvolání.
24. 11. 2023Aktualizováno24. 11. 2023, 15:02|

První etapa výměny parovodu za horkovod v Olomouci je skoro hotová. Pokračovat se bude za rok

Společnost Veolia Energie dokončuje v Olomouci první část rozsáhlé rekonstrukce teplárenského potrubí. Jde o největší výměnu za posledních pět let. Letos dělníci položili čtyři kilometry potrubí, další čtyři kilometry jsou v plánu příští léto. Aktuálně probíhají dokončovací práce první fáze a terénní úpravy, vše by se mělo stihnout do zahájení topné sezony. Rekonstrukce souvisí s přechodem olomoucké teplárny od uhlí na zemní plyn.
4. 9. 2023|

Všichni Jihlavané by už večer měli mít vodu. Cisterny ale zůstanou i přes svátky

V Jihlavě pracovníci obnovují dodávky pitné vody v částech města, kde byly od středečního podvečera výpadky kvůli havárii na vodovodním řadu. Opravit se ve čtvrtek podařilo závadu na sídlišti Na Kopci, která vznikla v důsledku havárie většího potrubí u zoo. Večer by už vodu měly mít všechny domácnosti. V některých ulicích ale může ve vodovodu pořád kolísat tlak a voda může být zakalená, sdělil mluvčí Služeb města Jihlavy Martin Málek. Pracovníci podniku budou doplňovat pitnou vodu do přistavených cisteren i o svátcích. Ve středu večer bylo bez vody asi patnáct tisíc lidí.
6. 4. 2023Aktualizováno6. 4. 2023, 19:05|

Elektrárny Opatovice během noci obnovily standardní dodávky tepla

Elektrárny Opatovice (EOP) během noci obnovily standardní dodávky tepla. Ve čtvrtek ráno je přerušilo několik havárií na horkovodu. Společnost kvůli tomu uvedla do provozu záložní zdroje, odstavila je do pátečního poledne, uvedla mluvčí elektráren Hana Počtová.
20. 1. 2023Aktualizováno20. 1. 2023, 13:58|

Dodávky tepla byly po noční havárii teplovodu obnoveny v celé Praze

Výpadek dodávek tepla, který v Praze postihl až dvacet tisíc domácností, byl odstraněn. Jako poslední byli po šesté hodině večer připojeni odběratelé ve Vršovicích. Příčinou bylo prasklé potrubí.
24. 11. 2022Aktualizováno24. 11. 2022, 18:50|

Při opravě potrubí v Plzni unikl plyn. Hasiči museli evakuovat děti ze školky

Osm dospělých a 38 dětí evakuovali hasiči v Blatenské ulici v Plzni. Zřejmě při opravě potrubí se část plynu dostala do okolí a okny i do blízké školky, řekl mluvčí krajských hasičů Petr Poncar. Prostory hasiči odvětrali. Děti i zaměstnanci školky se do budovy vrátili poté, co měření už žádné koncentrace nezaznamenala.
3. 11. 2022|

Hladina Mrtvého moře dostane pevný limit, pod který nesmí klesnout. Izrael bojuje s vysycháním

Izraelská vláda hodlá stanovit pevný limit na úroveň hladiny Mrtvého moře. Nemá jít jen o deklaraci, ale i závaznou hranici, která vytvoří tlak na rychlé řešení problému s vysycháním tohoto unikátního slaného jezera. Každý rok klesne hladina asi o metr. Pláže se zavírají a obnažené břehy se propadají.
20. 2. 2022|

V Mexiku se gang pomocí aut proboural do vězení, prchl s devíti trestanci

Gang ve středním Mexiku se ve středu pomocí několika aut proboural do věznice a uprchl odtamtud s devíti trestanci. Informovala o tom agentura AP, podle které šlo o jednu z nejdramatičtějších událostí tohoto druhu, jaké Mexiko v posledních letech zažilo.
2. 12. 2021Aktualizováno2. 12. 2021, 20:07|

30 let zpět: První propojení tranzitního plynovodu se Západem

Před 30 lety mohl do Československa poprvé potrubím putovat plyn ze Západu. Propojení tranzitního plynovodu se západoevropskými sítěmi znamenalo velký průlom v problematické závislosti na východních zdrojích. Tři a půl kilometrové potrubí ze Spolkové republiky Německo však nebylo podle plánů posledním napojením na sítě západní Evropy. Směšovací stanici vybudoval Plynostav Pardubice za tři měsíce.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
29. 11. 2021|

Do sbírky pro postižené výbuchem v Koryčanech přispěje Zlínský kraj třemi miliony korun

Radní Zlínského kraje odsouhlasili finanční pomoc rodinám postiženým výbuchem rodinného domu v Koryčanech na Kroměřížsku ve výši tří milionů korun. Příspěvek, který hejtmanství hodlá poslat prostřednictvím veřejné sbírky, ještě musejí schválit krajští zastupitelé v listopadu. Při explozi zahynuli ve středu 15. září dva dobrovolní hasiči, další čtyři lidé včetně dvou hasičů utrpěli zranění.
21. 9. 2021|

Jeden z domů v blízkosti místa výbuchu v Koryčanech začal praskat. Podle statika je neobyvatelný

Jeden z rodinných domů v sousedství domu v Koryčanech na Kroměřížsku, který zničil středeční výbuch, je podle statika neobyvatelný. Po explozi má poškozenou konstrukci, hasiči proto zajistili stabilizaci objektu. Exploze si vyžádala životy dvou zasahujících dobrovolných hasičů, další čtyři lidé utrpěli zranění.
17. 9. 2021Aktualizováno17. 9. 2021, 14:07|

Sutiny domu po výbuchu v Koryčanech jsou odklizené. K poškození potrubí došlo podle policie při rekonstrukci

Hasiči v noci prohledávali a odklízeli trosky po výbuchu plynu v rodinném domě v Koryčanech na Kroměřížsku. Zároveň museli pomocí výškové techniky sundat poškozené dráty vysokého napětí a zabezpečit dva sousední domy. Při explozi zemřeli dva dobrovolní hasiči, kteří kvůli úniku plynu na místě zasahovali. Zranění utrpěli další 4 lidé.  Plynové potrubí podle šetření policie poškodily práce na rekonstrukci domu, kterou majitelé prováděli.
16. 9. 2021Aktualizováno16. 9. 2021, 12:17|

Místo bagru pokládá potrubí vibrační pás. Kateřinice přivádějí vodu z vrtů rychleji a šetrněji

Dlouhodobý problém se suchem řeší Kateřinice na Vsetínsku, kde v úterý začali s připojováním dalších dvou vrtů. Obec je nechala vyhloubit v blízkém lese. Díky speciální technologii by pokládání vodovodního potrubí mělo být šetrnější k životnímu prostředí a také výrazně rychlejší než v uplynulých letech.
30. 8. 2021|

Varšava řeší velkou havárii kanalizace. Vládní PiS viní primátora Trzaskowského

Ve Varšavě prasklo odpadní potrubí pod řekou Vislou. Situaci pomohla vyřešit armáda, která přes pontonový most natáhla provizorní trubky. Vládnoucí strana Právo a spravedlnost (PiS) viní z poruchy primátora Rafala Trzaskowského z opoziční Občanské platformy (PO). Havárii odpadního potrubí řešilo polské hlavní město už před rokem.
10. 9. 2020|

V Ječné ulici nebudou kvůli havárii potrubí do sobotního rána jezdit tramvaje

Kvůli prasklému vodovodnímu potrubí v Ječné ulici v Praze byl v úterý před sedmou hodinou v obou směrech zastaven provoz tramvají ve frekventovaném úseku mezi stanicemi I. P. Pavlova a Karlovo náměstí. Provoz bude zřejmě obnoven až v sobotu ráno, sdělila mluvčí pražského dopravního podniku Aneta Řehková. Tramvajové linky 4, 6, 10, 16, 22 a 24 kvůli havárii vodovodu jezdí podle webu podniku po objízdných trasách.
4. 8. 2020|

V Brně pokračuje výměna parovodů za horkovody. Potrubí povede i pod hladinou Svratky

Teplárny Brno vedou poprvé v historii potrubí pod hladinou řeky. V rámci výměny parovodů za horkovody teď stavbaři pracují přímo v korytu Svratky na Poříčí. Dosud rozváděli teplo v potrubí zapracovaném většinou v mostech a lávkách, zde to ale možné není.
7. 5. 2020|

Rusko je schopno dokončit Nord Stream 2 za několik měsíců, navzdory americkým sankcím

Rusko je navzdory americkým sankcím schopno dokončit výstavbu plynovodu Nord Stream 2 během několika měsíců. Disponuje totiž plavidly k pokládání potrubí, která jsou k tomu nutná. V rozhovoru, který v pátek odvysílala televize Rossija 24, to řekl ruský ministr energetiky Alexandr Novak. Americké sankce jsou namířeny právě proti provozovatelům lodí, které mají na starosti pokládku potrubí v moři.
27. 12. 2019|

Potápeči v Dukovanech opravují potrubí, údržbu vyžadují i chladicí věže elektrárny

Jaderná elektrárna Dukovany vylepšuje chladicí systém prvního a druhého bloku. Technici využili souběhu odstávek obou reaktorů a opravují věže ve výšce přes sto metrů, ale i potrubí, k němuž se musejí potápět.
2. 9. 2019|