TÉMA

Veterinární lékař

Měnín opět apeluje na veterinární správu kvůli nevhodnému chovu psů. Jejich majitelé nereagují
Krajská veterinární správa se na podnět obce Měnín na Brněnsku zabývá podezřením na týrání psů a jejich nekontrolovatelné množení. V nevyhovujících podmínkách rodinného domu přebývá celkem 28 psů. Jejich majitelé ale s nikým nekomunikují. Na štěkot a také zápach si dlouhodobě stěžují sousedi. Podle veterinářky psi trpí nemocemi i nevhodnou stravou.
2. 8. 2023|
Veterinářů pečujících o velká zvířata je málo, najezdí i desítky tisíc kilometrů ročně
Veterinární péče o velká hospodářská zvířata a koně je v Libereckém kraji před kolapsem. Služby v terénu tam poskytuje jen pět procent registrovaných specialistů. Na pomoc tak musejí chovatelé často čekat.
25. 7. 2023|
Kvůli ptačí chřipce dají veterináři na Karvinsku utratit dalších 14 tisíc krůt
Veterináři dají utratit přes 14 tisíc krůt v hospodářstvích, jež jsou v Rychvaldě na Karvinsku v blízkosti chovu, kde se tento týden objevila ptačí chřipka. Ptáci začali hynout i v těchto dvou hospodářstvích, kde se nákaza také potvrdila. Na farmě, kde se nákaza prokázala nejdřív, veterináři ve spolupráci s hasiči během středy a čtvrtka utratili přibližně 15 tisíc krůt, řekl mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček.
4. 5. 2023Aktualizováno4. 5. 2023, 16:48|
Za hromadným úhynem racků stojí nový genotyp ptačí chřipky, potvrdili veterináři
Vyšetření hromadných úhynů racků potvrdilo nový genotyp viru ptačí chřipky. Podle veterinářů z něho rovněž vyplývá, že genotyp napadající kolonie racků je shodný s variantou, která se objevila u mořských racků v západní Evropě. Masivní úhyn racků způsobený ptačí chřipkou zaznamenali veterináři v uplynulých dnech na Hodonínsku a Kladensku a ve čtvrtek se ptačí chřipka potvrdila také u hromadného úhynu racků na Kroměřížsku.
6. 4. 2023|
Aujeszkyho choroba zabila v Česku už několik loveckých psů. Nakazili se zřejmě od černé zvěře
Už několik případů úhynu loveckých psů na Aujeszkyho chorobu potvrdili veterináři na západě a severu Čech. Podle nich se nakazili nejspíš během lovu od černé zvěře. Pro člověka infekce nebezpečná není. Divoká prasata jsou pouze přenašeči choroby, smrtelná je však pro řadu domácích a hospodářských zvířat.
26. 1. 2023|
Chybí jednotný rejstřík psů. Majitelé je přitom musí povinně čipovat už tři roky
Ani tři roky po zavedení povinného čipování psů neexistuje navazující jednotný rejstřík. Ten by přitom výrazně pomohl při nalezení zatoulaných zvířat. Funguje jen desítka soukromých rejstříků, zdaleka ne kompletních. Jednotnou evidenci stát ohlašoval už na loňský leden.
3. 1. 2023|
Sněmovna navrhla na státní vyznamenání Mašíny či Zelenského. Odmítla nominovat Orbána
Na udělení nejvyššího státního vyznamenání Řádu bílého lva v pátek sněmovna navrhla prezidentu Miloši Zemanovi šestici členů protikomunistické odbojové skupiny bratří Mašínů nebo ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS) Michala Koudelku. Prezident už sedmkrát odmítl Koudelku jmenovat na návrh vlád do hodnosti generála. V seznamu adeptů na nejvyšší ocenění figuruje také ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Zeman už začátkem března oznámil, že se tomuto návrhu rozhodl vyhovět.
17. 6. 2022Aktualizováno17. 6. 2022, 15:00|daz
Veterináři letos registrují první případy klíšťové boreliózy u psů, přispívá k tomu teplé a vlhké jaro
Zvěrolékaři v Česku v tomto roce registrují první případy nákazy klíšťovou boreliózou u psů. Potvrdili to veterináři, které Česká televize oslovila. Podle meteorologů teplé a vlhké počasí letos na jaře aktivitě klíšťat přeje. Infikované klíště může psy nakazit taky encefalitidou nebo anaplazmózou. Nejúčinnější ochranou jsou tablety proti vnějším parazitům a očkování.
24. 5. 2022|Markéta Janovská
Chovatelé mohou vypustit drůbež ven. Veterináři zrušili zákaz
Státní veterinární správa (SVS) ruší mimořádná opatření v souvislosti s ptačí chřipkou, která zakazovala chov drůbeže ve venkovních prostorech. Vyhlásila je ke konci loňského listopadu. Nákazová situace je v České republice i v zahraničí v současné době stabilizovaná. Chovatelé by měli ale nadále dodržovat pravidla biologické bezpečnosti, především snížit kontakt drůbeže s volně žijícími ptáky.
22. 2. 2022|
Česko je oficiálně bez ptačí chřipky. Zvířecí nemoci však bují za hranicemi, veterináři se cvičí
Česká republika získala od Světové organizace pro zdraví zvířat (OIE) status země bez výskytu ptačí chřipky. Pomůže to zahraničnímu obchodu, protože v řadě zemí padnou omezení na obchodování s drůbeží a ptactvem z tuzemských chovů, řekl ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád. Na zásah proti ptačí chřipce i africkému moru prasat se přesto veterináři ve středu připravovali na cvičení Nákaza 2021 v Heroltovicích. V okolních zemích jsou totiž zaznamenávány nové případy.
1. 9. 2021|
V USA se už proti covidu očkují primáti v zoo. Teď se na experimentální vakcínu chystají v šimpanzí rezervaci
Zatímco ve Spojených státech pokračuje očkování lidí proti covidu-19, snaží se i tamní zoologické zahrady chránit pomocí očkování svá zvířata, zejména druhy, které jsou tímto virem prokazatelně zranitelné. Nyní je na očkování připravena šimpanzí rezervace v Georgii, která hodlá primátům brzy aplikovat experimentální vakcínu proti covidu.
18. 8. 2021|
Ptačí chřipka zasáhla i Královéhradecko, pronikla do pěti chovů kachen
Ptačí chřipka se rozšířila do chovů kachen firmy Perena v Královéhradeckém, Pardubickém a Středočeském kraji. Ve zmíněných oblastech je pět ohnisek, v součtu v chovech žije přes 50 tisíc ptáků. Informoval o tom ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD).
19. 3. 2021Aktualizováno19. 3. 2021, 19:32|
Ptačí chřipka je už i v Pardubickém kraji. Třetí ohnisko zaznamenal malochov slepic na Chrudimsku
Ptačí chřipka se rozšířila také do Pardubického kraje, třetí ohnisko veterináři zaznamenali v malochovu slepic v obci Ronov nad Doubravou na Chrudimsku. Podobně jako u předchozích dvou ohnisek v jižních a středních Čechách se slepice nakazily od volně žijících vodních ptáků, uvedl mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček.
3. 2. 2021|
Kontrolovala méně, přesto loni veterinární správa opět rozdala pokuty za 33 milionů korun
Státní veterináři loni uložili pokuty za téměř 33 milionů korun. Je to podobná suma jako o rok dříve. Chyb zjištěných v pohodě zvířat loni ubylo u zájmových chovů o dva procentní body na třicet procent, u hospodářských zvířat o tři procentní body na devatenáct procent. Počet kontrol pohody zvířat meziročně klesl o sedm stovek na 6800. Ve třinácti nejzávažnějších případech předali veterináři podnět policii kvůli podezření ze spáchání trestného činu.
28. 1. 2021|
Přehřátí může za horka postihnout i psy a kočky. S chlazením se to však nesmí přehánět, říká veterinářka
Tropické teploty, které v Česku panují v posledních dnech, představují velkou zátěž pro organismus, nejen pro lidský, ale i zvířecí. Češi chovají zejména psy nebo kočky, oblíbení jsou však i zakrslí králíci nebo morčata. Všem těmto zvířatům je nutné v horkém počasí věnovat zvýšenou pozornost. Pokud dojde k přehřátí, je nutné zvířata i chladit, v žádném případě však ne házením do studené vody, upozorňují veterináři.
31. 7. 2020Aktualizováno31. 7. 2020, 13:28|
Ve Frýdku-Místku otevřeli animal box. Lidé do něj mohou vkládat nalezená zvířata
Ve Frýdku-Místku začal fungovat první záchranný box pro zvířata na Moravě a ve Slezsku. Lidé ho mohou využít zdarma pro uložení zraněných nebo zatoulaných savců i ptáků. I nadále je však mohou přinést také do záchranné stanice v Bartošovicích, kde už letos zaznamenali rekordní zájem.
13. 5. 2020|
V čínské laboratoři se koronavirus přenesl z extrémně infikované kočky na jinou
Čínští vědci zkoumali přenos nemoci COVID-19 mezi kočkami. Tři zvířata nakažená extrémně velkým množstvím viru zavřeli do klece nedaleko zdravých a na jednu z nich se nemoc kapénkami přenesla. Výzkum zatím nebyl recenzován. Pokud se potvrdí, může to odhalit jednu z cest šíření nemoci, protože z předchozích výzkumů se zdá, že virus se může přenášet z člověka na kočku. O přenosu opačným směrem zatím není nic známo.
2. 4. 2020|
Policie prověřuje údajné týrání dobytka na biofarmě. O zvířata pečujeme správně, tvrdí farmáři
Policisté ve spolupráci s veterináři vyšetřují možné týrání zvířat na farmě Kozí Hrádek ve Vysoké na Přerovsku. Během kontroly, kterou na místě před několika dny na základě oznámení o týrání dobytka provedli, narazili na řadu nedostatků a objevili i jedno uhynulé tele. Zaměstnanci biofarmy se hájí, že o zvířata pečují správně. Firma na veterináře podala trestní oznámení.
4. 3. 2020Aktualizováno4. 3. 2020, 15:37|
Najít ztraceného psa nebo oznámit jeho nalezení by mělo být snazší. Veterináři spustili databázi
Kdo ztratí psa, může nově využít web Státní veterinární správy (SVS), která zde spouští databázi ztracených a nalezených psů. Podobných funguje v Česku několik, zde jde ale o první, která je přímo pod státní správou. SVS současně připravuje spuštění centrálního registru psů, který musí podle zákona začít fungovat roce 2022, řekl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.
20. 2. 2020|
Slepice vedle chovu s ptačí chřipkou ve Štěpánově nakažené nebyly. Mimořádná opatření trvají
Dvanáct slepic ve dvou chovech ve Štěpánově nad Svratkou, které v sobotu utratili veterináři, nebylo nakaženo ptačí chřipkou. Chovy sousedily s místem výskytu nemoci. Mimořádná opatření ale stále trvají, starostové obcí v ochranném pásmu a pásmu dozoru musí sepsat seznam veškerého ptactva. Veterináři se zatím ale rozhodli drůbež v těchto zónách nevybíjet.
20. 1. 2020|
Veterináři se obávají ptačí chřipky z Polska. Zahájili mimořádné kontroly chovů
Státní veterinární správa (SVS) zahájila mimořádnou kontrolní akci, která se zaměří na chovy, do kterých je přesouvána živá drůbež z Polska. Ředitel veterinářů Zbyněk Semerád po jednání Ústřední nákazové komise řekl, že veterináři tak chtějí zamezit zavlečení ptačí chřipky. Kontroly zahrnují celé území ČR, potrvají do konce ledna, mohou být ale prodlouženy. V Polsku, které je největším producentem drůbeže v Evropské unii, se minulý týden virus ptačí chřipky H5N8 objevil na pěti farmách.
8. 1. 2020Aktualizováno8. 1. 2020, 18:46|
Na očipování psa zbývá posledních pár dnů, jinak hrozí pokuta
Několik posledních dnů mají lidé na to, aby nechali očipovat své psy. Povinnost značit štěňata nejpozději do půl roku věku bude platit od Nového roku. Má přispět ke snadnější identifikaci zvířete i majitele. Za nesplnění bude hrozit sankce.
26. 12. 2019|
Jatka, odkud bylo video s kopáním do zvířat, čeká přísnější dozor. Kárný postih dopadá na veterináře
Na jatkách ve Všeticích na Benešovsku, u kterých podali veterináři po zveřejnění videa s kopáním do zvířat trestní oznámení na neznámého pachatele kvůli týrání zvířat, chtějí inspektoři do budoucna dělat častěji kontroly vykládky zvířat. Středočeským veterinářům pak budou uložená kárná opatření, řekl v pátek mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Zda půjde o písemné důtky nebo o vážnější opatření, ale zatím nesdělil.
25. 10. 2019|mkk
Chov psů dostane přísnější pravidla, rozhodli poslanci
Sněmovna podpořila zpřísnění pravidel pro chov psů. Lidé zřejmě budou muset veterinární správě hlásit chovy tří a více fen, štěňata také bude třeba očipovat. Zákonodárci ve středu zvolili posledního člena Rady ČTK, v níž nově usedne Angelika Bazalová. Poslanci měli také schvalovat vládní daňový balíček, který zahrnuje například zvýšení spotřební daně na líh a tabákové výrobky. Sněmovna se k tomu ale nedostala a balíček se bude schvalovat nejdřív v pátek, ve hře je i mimořádná schůze sněmovny 1. listopadu.
16. 10. 2019Aktualizováno16. 10. 2019, 19:40|