Veterináři letos registrují první případy klíšťové boreliózy u psů, přispívá k tomu teplé a vlhké jaro

Zvěrolékaři v Česku v tomto roce registrují první případy nákazy klíšťovou boreliózou u psů. Potvrdili to veterináři, které Česká televize oslovila. Podle meteorologů teplé a vlhké počasí letos na jaře aktivitě klíšťat přeje. Infikované klíště může psy nakazit taky encefalitidou nebo anaplazmózou. Nejúčinnější ochranou jsou tablety proti vnějším parazitům a očkování.

Plzeňská Veterinární klinika Vedilab v letošním roce registruje už několik případů nákazy boreliózou s poměrně vážným průběhem. „Náš region je endemický, proto doporučujeme psy v našem kraji proti borelióze vakcinovat,“ říká veterinární lékař Pavel Mužík. Cena očkování se pohybuje kolem sedmi set korun.

Zatím jeden potvrzený případ nákazy lymskou neboli klíšťovou boreliózou u psa registruje veterinář Jan Koudelík ze středočeského kraje. „Majitelka chtěla pouze preventivní vyšetření a ukázaly se zvýšené protilátky IgG a IgM, které prokazují nákazu,“ říká. Přitom v loňském roce žádný případ nákazy boreliózou nediagnostikoval.

Příznaky nákazy lymskou boreliózou jsou u psů různé. Nemoc se nejčastěji projevuje bolestí kloubů, kulháním, horečkou nebo otoky. „Na rozdíl od lidí borelióza u psů nezpůsobuje typické kruhovité zarudnutí kůže. Ve vážnějších případech může ale vést k akutnímu nebo chronickému onemocnění ledvin,“ upozorňuje veterinář z pražské kliniky Vethope Marek Galbinec. Uvádí se, že aby se zvíře nakazilo boreliózou, musí být klíště na jeho těle přibližně 48 hodin.

Anaplazmóza

Veterináři se u psů setkávají také s anaplazmózou. V českobudějovické Veterinární ošetřovně Zlatá stoka ročně takto diagnostikují tři až čtyři případy. Oslovení veterináři ale upozorňují, že se testuje jen malá část psů, u které se příznaky onemocnění projeví. Shodují se na tom, že bez vyšetření krve a protilátek nelze nákazu jednoznačně diagnostikovat. Pokud se infekce potvrdí, podávají se nakaženému psovi dlouhodobě antibiotika.

Jako prevence proti napadení klíšťaty jsou na trhu obojky, spreje, spot-on kapičky nebo tablety proti klíšťatům. „Za nejefektivnější ochranu považujeme ektoparazitika v tabletách, jsou to nejmodernější léky dosud bez rezistencí,“ doplňuje zvěrolékař Pavel Mužík.

Veterináři doporučují v případě podezření nákazy psa infikovaným klíštětem neváhat vyhledat odbornou pomoc. Kromě lymské boreliózy a anaplazmózy se mohou psi nakazit také klíšťovou encefalitidou nebo babeziózou, která napadá červené krvinky domácích i divokých zvířat.