TÉMA

Dopravce

Ministerstvo dosáhlo podstatného dílčího kroku pro vysokorychlostní trať mezi Brnem a Vídní. Stavět by se mohlo už za dva roky

Ministerstvo dopravy dostalo první pozitivní stanovisko EIA v takzvaném zjišťovacím řízení na stavbu vysokorychlostní tratě mezi Brnem a Vídní. Podle ministra Martina Kupky (ODS) to znamená, že by se v roce 2026 mohlo začít stavět. Správa železnic ale ještě musí získat konečné posouzení vlivů na životní prostředí a stavební povolení. Hovoří se o tom, že první vysokorychlostní úseky mají být hotové po roce 2030.
29. 2. 2024|

Železniční výluku mezi Vysočinou a jižní Moravou doprovází nejasnosti. Nákladní vlaky ale v březnu projedou

Úplná výluka na železniční trati mezi Vlkovem u Tišnova a Křižanovem na pomezí Jihomoravského kraje a Vysočiny v pátek 1. března zřejmě nezačne. Alespoň nákladní vlaky budou moci i nadále úsekem projíždět. Jeden z dopravdů totiž s výlukou nesouhlasí. Věc tak posuzuje Antimonopolní úřad. Osobní doprava se ale na sedm měsíců zastaví, jelikož dopravci už mají nasmlouvané náhradní spoje.
28. 2. 2024|

Dopravci žádají po EK konec výjimek pro ukrajinské kamiony. Někteří dokonce blokují hranice

Asociace silničních dopravců z několika zemí střední Evropy, včetně Česka, požádaly Evropskou komisi (EK) o ukončení výjimek pro ukrajinské dopravce ohledně vjezdu do EU. Dříve potřebovali ukrajinští kamionoví dopravci pro vjezd povolení, tato povinnost však byla po loňském vpádu ruských vojsk na Ukrajinu zrušena. Podle středoevropských dopravců to škodí konkurenceschopnosti silničních dopravců ze zemí Unie, informovala agentura AFP. Podle sdružení Česmad Bohemia mohou mít Ukrajinci prospěch z nižších nákladů, a tím přebírat zakázky okolních dopravců.
18. 11. 2023Aktualizováno18. 11. 2023, 19:26|

Nový podjezd pod dálnicí D3 je příliš nízký. Neprojedou kamiony ani autobusy

Podjezd pod novým mostem na dálničním obchvatu Českých Budějovic komplikuje jízdu autobusovým dopravcům i tranzitní dopravě. Je totiž nižší, než čekali. Jeho výška je u Hlinska pouhé tři metry, což pro autobusy a nákladní auta nestačí. Vysoká vozidla potřebují o více než půl metru místa víc, aby pod mostem projela. Musejí tak jezdit jinou trasou, která je však delší.
1. 9. 2023Aktualizováno1. 9. 2023, 22:17|

Poslední prázdninový víkend přibude na silnicích policistů. Dopravci posilují spoje

Poslední prázdninový víkend budou mít policisté a dopravci více práce než obvykle. Kvůli cestám z dovolených a návratu dětí do škol připravují preventivní akce, které posílí bezpečnost především na silnicích. Také vlakoví a autobusoví dopravci se připravují na větší nápor cestujících, na řadě míst proto plánují posílit spoje.
1. 9. 2023Aktualizováno1. 9. 2023, 17:39|

Autobusový dopravce v Moravskoslezském kraji zůstává navzdory desítkám spojů, které nevypravil

Společnost Z-Group Bus bude v Moravskoslezském kraji i nadále provozovat autobusové linky. Vyplynulo to z aktuálního jednání společnosti s vedením kraje. To minulý čtvrtek avizovalo, že bude požadovat kvůli desítkám nevypravených spojů na Vítkovsku a Novojičínsku odstoupení od smlouvy. Kvůli nevypraveným spojům už společnost kraji platila několikamilionové penále.
1. 8. 2023|

S autobusy na Novojičínsku pomohou řidiči z jiných měst. Společnost musela omezovat spoje

Autobusy na Novojičínsku by už měly jezdit podle jízdního řádu. Slibuje to společnost Z-Group, která dopravu zajišťuje. Vypomohou řidiči z jiných koutů republiky a všichni zaměstnanci firmy, kteří mají oprávnění řídit autobus. Firma v uplynulých dvou týdnech kvůli nedostatku řidičů nevypravila na dvě stě spojů, od vedení kraje za to dostala milionovou pokutu.
11. 7. 2023|

Dopravce straší návrat vyšší daně z nafty. Ministr věří, že i tak budou konkurenceschopní

Zdražení nafty, omezení konkurenceschopnosti a úbytek zakázek – dopravce trápí možné dopady úpravy spotřební daně. Vláda rozhodla o vrácení sazby na původní výši, tedy o korunu padesát na litr víc, než se platí nyní. Pokud parlament změnu schválí, mohla by začít platit od poloviny roku.
5. 5. 2023|

Drážní úřad chce, aby nové vlaky vozily cestující až po kompletním schválení. Zanikl by zkušební provoz

Vozit cestující vlaky, které ještě nejsou plně schváleny, možná přestane být možné. Drážní úřad se chystá zpřísnit pravidla po problémech, které se v poslední době při zkušebním provozu objevují. Pokud úřad takovou změnu prosadí u zákonodárců, bude to ovšem znamenat, že by se mohla zpomalit obměna vozového parku.
9. 4. 2023|

Předvánoční spoje z Prahy na Moravu jsou téměř vyprodané. Dopravci přidávají místa i celé spoje

Vlakové spoje z Prahy do moravských měst jsou téměř obsazené. České televizi to potvrdily oslovené společnosti. České dráhy a RegioJet proto přidávají další spoje nebo posilové vozy. S navýšením kapacit dopravci počítají i na Nový rok a 2. ledna.
20. 12. 2022|

ČD Cargo převzalo poslední modernizovanou lokomotivu se zabezpečením ETCS

Nákladní železniční dopravce ČD Cargo převzal poslední ze 78 lokomotiv, které mu dovybavila ČD Telematika evropským zabezpečovacím systémem ETCS. Provoz vlaků pod dohledem ETCS bude v Česku ve větším rozsahu zahájen od roku 2025, hlavně na páteřních koridorových tratích. Poslední lokomotivu z tříleté zakázky za několik stovek milionů korun převzal dopravce v Plzni, protože vozidla testuje na koridoru Cheb–Plzeň, kde už Správa železnic (SŽ) vybavila zabezpečovací elektronikou také trať, řekl předseda představenstva ČD Cargo Tomáš Tóth.
1. 11. 2022Aktualizováno1. 11. 2022, 19:14|

Na Teplicku opět vynechávají některé autobusové spoje. Podle dopravce chybí ukrajinští řidiči

Na Teplicku je opět problém se zajištěním linkové autobusové dopravy. Jen ve čtvrtek nepojede na 55 pravidelných spojů. Dopravce uvedl, že nenastoupili řidiči původem z Ukrajiny. Linkové autobusy v okrese Teplice zajišťuje od začátku loňského prosince společnost ČSAD Slaný. Za neodjeté spoje na konci roku uložil Ústecký kraj dopravci pokutu, ta mu hrozí nyní znovu.
31. 3. 2022Aktualizováno4. 4. 2022, 08:49|

Slovenští dopravci přerušují protest, který zkomplikoval provoz i na hranicích s Českem

Slovenští dopravci ohlásili přerušení protestů, při nichž v uplynulých dnech částečně blokovali dopravu i na dálničním hraničním přechodu s Českou republikou Brodské/Břeclav. Chtějí jednat s ministry financí a dopravy.
17. 2. 2022|

Pracovní dobu strojvedoucích bude hlídat stát. Postihy za prohřešky ale zatím dát nemůže

Stát začne kontrolovat pracovní dobu strojvedoucích. Více odpočinuté pracovníky to ale na tratě nemusí přivést. Monitoring totiž pomůže zjistit prohřešek, stát za to ale nemůže vůdce postihnout. ČT to potvrdilo ministerstvo dopravy s tím, že chce situaci na železnici zatím jenom sledovat. K přetížení vůdců lokomotiv může docházet nejčastěji v momentě, kdy pracují pro více dopravců. Sledování pracovní vytíženosti strojvůdců začne 1. února.
27. 1. 2022|

Cestující v Českých Budějovicích si připlatí za jízdenky. Důvodem jsou vyšší náklady i epidemie

Městská hromadná doprava v Českých Budějovicích je od ledna dražší. Za přestupní jízdenku na autobus a trolejbus zaplatí cestující místo šestnácti korun nově dvacet. Náklady na provoz rostou a lidí v MHD během pandemie koronaviru ubylo. Změny čekají i cestující v dalším jihočeském městě. Na Táborsku začne meziměstské linkové spoje zajišťovat nový dopravce.
3. 1. 2022|

Pro balíky ze zemí mimo EU platí nová pravidla, zákazníci o nich často nedodávají údaje

Už skoro dva a půl měsíce platí nová celní pravidla pro malé zásilky ze zemí mimo Evropskou unii. Od října se na ně vztahuje povinnost platit DPH. Zákazníci zahraničních e-shopů tak musí vyplňovat celní prohlášení. Ne všichni ale reagují na výzvy pošty, aby údaje dodali.
12. 12. 2021|

Autobusy na Teplicku mají problém. Spousta řidičů je nemocná, náhradníci region neznají

Změna autobusového dopravce na Teplicku, která proběhla k prvnímu prosinci, začíná způsobovat problémy. Krajský úřad v Ústí nad Labem v poslední době přijímá řadu stížností od cestujících. Těm vadí, že spoje mívají dlouhá zpoždění, některé autobusy nejezdí vůbec. Společnost ČSAD Slaný (dceřiná společnost ICOM transport), která dopravu zajišťuje, uvedla, že kvůli vysoké nemocnosti je nedostatek řidičů. Povolala tak řidiče z jiných regionů, ti ale Teplicko neznají a často bloudí.
11. 12. 2021|

Na Teplicko přišel nový dopravce a autobusy někdy nejezdí nebo bloudí. Řidiči jsou nemocní, hájí se firma

Cestující na Teplicku si stěžují na nového autobusového dopravce. Na krajský úřad denně přicházejí stížnosti na zpožděné nebo vůbec nevypravené spoje společnosti ČSAD Slaný, která patří do skupiny ICOM. Ústecký kraj hrozí pokutami, připouští ale, že hlavní je zařídit, aby cestující marně nečekali na zastávkách.
9. 12. 2021|

Zastavte dětské exekuce, vyzývá obce Plzeňský kraj. V regionu jich je nejvíc z celého Česka

Plzeňský kraj vyzval všechny obce v regionu, aby dětem zastavily exekuční řízení. V celém Česku je jich stále aktivních více než 2200, z čehož v Plzeňském kraji skoro sedm set. To je nejvíc ze všech regionů. V oblasti jde o dlouholetý problém, kdy se dětské dluhy, zejména u tamního dopravního podniku, přeprodávaly soukromým firmám. Často se dluh týká i svozu a likvidace komunálního odpadu.
5. 10. 2021|

Řidiči kamionů riskují, nehod přibývá. Podle policistů se dopravci snaží dohnat ztráty z loňska

Dopravní policie eviduje nárůst nehod kamionů a všímá si, že jejich řidiči v poslední době mnohem víc riskují. Auta jsou navíc často přetížená. Policisté se domnívají, že je to kvůli ztrátám z minulého roku, které se dopravci snaží dohnat nebo nahradit.
2. 9. 2021Aktualizováno2. 9. 2021, 22:57|

Rekonstrukce výpravní budovy ve Strakonicích stála téměř 80 milionů, nově nabízí zázemí pro cestující

Správa železnic (SŽ) opravila výpravní budovu ve Strakonicích, která je součástí přestupního dopravního terminálu. Budova za 79 milionů korun získala novou střechu, kromě toho stavební firma zbourala i sousední drážní objekt. V prvním patře budovy se nyní nachází prostory pro cestující včetně pokladen, druhé patro slouží jako zázemí železničářů, uvedla mluvčí SŽ Radka Pistoriusová.
30. 6. 2021|

Liberecký kraj neuspěl s žalobou. Akcie dopravců podle soudu nesmí nakupovat bez veřejné zakázky

Krajský soud v Brně zamítl žalobu Libereckého kraje na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Kraj se snažil zvrátit rozhodnutí úřadu, podle kterého není možné nakupovat akcie autobusových dopravců mimo výběrové řízení. O verdiktu ČT informovala mluvčí Krajského soudu v Brně Klára Belkovová. Kraj se může bránit kasační stížností.
15. 1. 2021|

Dva měsíce před změnou jízdního řádu ministerstvo ještě nevybralo dopravce tří rychlíkových linek

Deset týdnů před začátkem platnosti nového jízdního řádu není jasné, kdo bude jezdit na třech rychlíkových linkách. Ministerstvo dopravy se rozhoduje mezi Českými drahami a Arrivou, oba dopravci však jsou již nervózní. Na přípravu provozu budou mít ještě méně času než loni.
3. 10. 2020|

Další pokuta pro Arrivu. Za problémy na železnici chce Zlínský kraj 690 tisíc

Zlínský kraj vyměřil společnosti Arriva vlaky pokutu 690 tisíc korun za potíže v železniční dopravě. Důvodem je porušení smlouvy mezi dopravcem a krajem. Firma měla od prosince potíže s dodržováním jízdních řádů, několik týdnů v jejích vlacích také nefungoval odbavovací systém pro prodej jízdenek cestujícím.
6. 2. 2020Aktualizováno6. 2. 2020, 13:47|