TÉMA

Radioaktivita

Želvušky jsou ještě nesmrtelnější, než se zdálo. Zranění od radiace regenerují jako nic

Želvušky jsou mikroskopičtí bezobratlí živočichové, kteří se naučili obývat mnoho míst s extrémními podmínkami. Umí to díky tomu, že snášejí vysoké teploty, silný mráz, nedostatek vzduchu i vody. A také se pohybují v radiaci, která by jiné tvory zahubila.
17. 4. 2024|

Jaderný odpad z desítky let starých amerických pokusů se může dostat do přírody, varuje zpráva

Klimatická změna může uvolnit do životního prostředí radioaktivní zbytky po amerických jaderných testech. Problém se týká zejména Grónska a Španělska, konstatuje nová zpráva amerických úřadů.
27. 2. 2024|

V západní Austrálii se ztratila kapsle s radioaktivním cesiem. Neberte si ji domů, varují úřady

Ztráta malé kapsle s radioaktivní látkou vyvolala v západní Austrálii rozsáhlé pátrání. Pouzdro obsahuje malé množství radioaktivního cesia-137, které by po dotyku mohlo způsobit vážné onemocnění. Úřady varovaly, aby se lidé v případě nálezu k předmětu nepřibližovali.
28. 1. 2023|

V záporožské elektrárně explodovaly dvě střely, uvádí ruská okupační správa

Ruskem dosazená správa ukrajinského města Enerhodar obvinila v úterý ukrajinské vojáky z dalšího ostřelování okupované Záporožské jaderné elektrárny. Informovala o tom agentura TASS, podle které dvě střely explodovaly nedaleko skladu vyhořelého paliva. Kyjev dlouhodobě tvrdí, že za útoky na zařízení stojí ruská armáda.
30. 8. 2022Aktualizováno30. 8. 2022, 18:49|

Rusové kradli talíře, ale i nejdůležitější dokumenty. Pracovníci černobylské elektrárny ohledávají škody

Do uzavřené zóny kolem Černobylské atomové elektrárny se vracejí ukrajinští specialisté a pracovníci. Pomalu ohledávají rozsah škod způsobených ruskou okupací. Finanční ztráty ve výlučné zóně podle ukrajinského ministra životního prostředí Ruslana Strilece dosahují 2,5 miliardy hřiven (dvě miliardy korun).
23. 5. 2022|

Válkou na Ukrajině nám skončily velké prázdniny. Budeme muset přehodnotit spoustu věcí, řekla Drábová

Od chvíle, co ruská armáda začala ohrožovat ukrajinské jaderné elektrárny, píše jaderná fyzička a předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová zprávy o míře radiace na Ukrajině. Její tweety sledují tisíce lidí. V Interview 24 Speciál řekla, že to bere jako rituál s tím, že je třeba obavy lidí zmírnit. K obsazení Záporožské elektrárny řekla, že šlo zřejmě o pragmatický krok Ruska v rámci jeho invaze na Ukrajinu. Putinovi ale do hlavy nikdo nevidí, upozornila.
30. 4. 2022|

Šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii navštívil Černobyl

Šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Rafael Grossi navštívil bývalou jadernou elektrárnu Černobyl, kde přesně před 36 lety došlo k havárii. Podle agentury AFP při tom sdělil, že tamní radiace je abnormální, agentura se však později opravila s tím, že situace je naopak normální. Na první zprávu reagovala předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová, podle níž není důvod se znepokojovat. „Nejsou to hodnoty, které by měly být zajímavé jinak než lokálně,“ napsala v úterý odpoledne na sociální síti Twitter.
26. 4. 2022Aktualizováno26. 4. 2022, 22:45|

Přišla jsem o životní jistotu. Konvence už neplatí, říká k ruskému útoku na jadernou elektrárnu Drábová

Svět, kde bylo možné se spolehnout na to, že se na jaderné elektrárny neútočí, skončil. Únik radiace na jihu Ukrajiny by neznamenal pro obyvatele Česka přímé ohrožení, podotýká v rozhovoru pro ČT24 ředitelka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) Dana Drábová. Rusko v týdnu během útoků na Ukrajině zasáhlo jeden z bloků Záporožské jaderné elektrárny na jihovýchodě země. Energetické bloky zůstaly nedotčeny, radiace neuniká.
5. 3. 2022|

30 let zpět: Na Berounsku se našlo stroncium

V katastru obce Hostim na Berounsku našli jeskyňáři v bývalém lomu Alkazar stroncium. Jeden z jeskyňářů byl přitom ozářen. Radioaktivní odpad sem ukládal Ústav pro výzkum, výrobu a využití radioizotopů.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
1. 12. 2020|

30 let zpět: Zchátralý a s ekologickou zátěží. Jáchymov čelil násobným problémům

Komunistický režim nedovoloval zveřejňovat výsledky měření výskytu škodlivého záření v Jáchymově a namísto sanace zdravotně závadných budov nechával město chátrat. S těmito i s dalšími problémy se na začátku 90. let potýkalo nové vedení města.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
19. 7. 2020|

Černobyl má na radioaktivitu hub v Bavorsku vliv i po 33 letech

Třiatřicet let po havárii v jaderné elektrárně Černobyl obsahují některé druhy hub v Bavorsku stále ještě velké množství radioaktivního cesia. Informoval o tom ve výroční zprávě Spolkový úřad pro ochranu před zářením (BfS). Jednou z nejpostiženějších oblastí je i bavorská strana Šumavy.
11. 10. 2019|

Norsko po ruské havárii naměřilo v ovzduší radioaktivní jód. Zdroj je neznámý

Norský úřad pro radiaci a jadernou bezpečnost (DSA) zaznamenal v ovzduší na hranici s Ruskem nevelký výskyt radioaktivního jódu, který může souviset s nedávnou havárií ruské rakety. Exploze, která minulý týden otřásla plošinou v Bílém moři u vesnice Ňonoksa, zabila nejméně pět lidí.
15. 8. 2019Aktualizováno15. 8. 2019, 14:49|

Ruské úřady odvolaly výzvu k vyklizení obce Ňonoksa. Meteorologové potvrdili přechodně zvýšenou radiaci

Ruské úřady odvolaly doporučení, aby obyvatelé opustili vesnici Ňonoksa u Severodvinska. Původně vyzývaly, aby lidé nejpozději ve středu z obce odjeli, a to kvůli práci, která tam měla údajně čekat vojáky po výbuchu při raketovém testu. Změnu vysvětlily úřady tím, že vojáci plánovanou činnost odložili. Úroveň radiace v oblasti Severodvinsku vzrostla po explozi přechodně až šestnáctkrát nad běžný stav, napsala předtím agentura TASS s odkazem na ruskou státní meteorologickou službu Rosgidromet.
13. 8. 2019Aktualizováno13. 8. 2019, 21:14|

Při vojenské havárii u Bílého moře zemřelo pět pracovníků ruské atomové agentury

Ruská státní společnost Rosatom oznámila, že při čtvrtečním incidentu u Bílého moře zemřelo pět jejích pracovníků. Napsala to agentura TASS. Ruské ministerstvo obrany ve čtvrtek uvedlo, že při zkoušce raketových motorů na kapalné palivo na zkušební střelnici u obce Ňonoksa nedaleko přístavu Severodvinsk nastal výbuch a požár. Přilehlá oblast Bílého moře, Dvinský záliv, byla na měsíc uzavřena pro civilní plavbu.
10. 8. 2019|

Rusové u místa čtvrteční havárie hromadně skupují jód, lékárny nestíhají doplňovat zásoby

Rusové žijící na severu země, kde podle úřadů jen nakrátko stoupla radioaktivita po nepovedeném čtvrtečním raketovém testu na střelnici ruského vojenského námořnictva, začali skupovat jód. Uvedla to ruská média. Podrobnosti o testu, který skončil výbuchem, se ruské ministerstvo obrany rozhodlo utajit. Podle nepotvrzených zpráv byli do moskevských nemocnic odvezeni lidé s nemocí z ozáření.
9. 8. 2019Aktualizováno9. 8. 2019, 17:19|

Dva mrtví a zvýšená radioaktivita po vojenské havárii u Bílého moře. Rusko oblast na měsíc uzavřelo pro plavbu

Dva lidé přišli o život a šest utrpělo zranění při výbuchu reaktivního motoru ve zkušebním areálu na severu Ruska. Oznámilo to ruské ministerstvo obrany. V místě se údajně nakrátko zvýšila radioaktivita a přilehlá zóna Bílého moře byla na měsíc uzavřena pro námořní plavbu.
8. 8. 2019|

Vrak sovětského Komsomolce je stále radiokativní, ponorka však zamořuje okolí ve velké hloubce

Sovětská jaderná ponorka Komsomolec, která se potopila v Norském moři roce 1989, je stále radioaktivní. Informovali o tom norští výzkumníci, kteří ponorku prozkoumali dálkově ovládaným plavidlem. Podle vědců se ale ponorka nachází v takové hloubce, že by radioaktivní záření mohlo ohrozit jen minimum živočichů.
10. 7. 2019|

Unikátní robot z Liberce odvede práci i v jaderném reaktoru. Může pomoci s demontáží Dukovan

Robota, který může pomoci při dekontaminaci vyřazených jaderných reaktorů, vyvinuli vědci Ústavu pro nanomateriály, pokročilé technologie a inovace Technické univerzity v Liberci spolu s odborníky Ústavu jaderného výzkumu v Řeži u Prahy. Zařízení má pomoci s detekcí radioaktivity.
26. 6. 2019|