Čeští vědci pracují na ozařování vstoje, může ulevit pacientům

Vědci chtějí vyvinout přístroj, který by umožnil ozařování pacientů s rakovinou ve vzpřímené poloze. Oproti současné metodě, při níž pacient leží, by se podle nich mohl ušetřit prostor i peníze. Informovala o tom Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská (FJFI) Českého vysokého učení technického v Praze (ČVUT), která se do mezinárodního projektu čtrnácti vědeckých pracovišť a průmyslových firem financovaného EU zapojila.

Běžně při takzvané radiační terapii pacient leží, zatímco paprsek je vedený kolem jeho těla, což umožňuje nasměrování na cíl v těle z jakékoliv úhlu. Podle odborníků ale 80 procent pacientů s rakovinou na světě žije v zemích, které mají přístup jen k pěti procentům kapacity těchto velkých přístrojů v ceně desítek milionů korun.

„Vzpřímená poloha pacienta může pomoci překlenout tuto mezeru a zpřístupnit moderní onkologickou péči více pacientům po celém světě. Navíc by léčba ve vzpřímené poloze mohla zlepšit pohodlí a poskytnout anatomické a fyziologické výhody, jako je omezení pohybu těla při dýchání,“ vysvětlila vedoucí výzkumné skupiny fakulty Petra Trnková.

Fakulta se v projektu zaměřuje na vývoj metod pro kontrolu přesnosti léčby, ověření správné polohy a vytvoření klinických doporučení pro zajištění kvality terapie. To vše po schválení přístroje pro provoz umožní vytvořit klinické doporučené postupy, kterými se budou lékaři při léčbě moci řídit.

Projekt UPLIFT je financovaný čtyřmi miliony eur (zhruba sto milionů korun) z evropského programu Skłodowska-Curie Actions (MSCA) Doctoral Networks a 600 tisíci eury (asi 15 miliony korun) prostřednictvím Švýcarského státního sekretariátu pro vzdělávání, výzkum a inovace (SERI). Zapojena jsou do něj pracoviště z Německa, Velké Británie, Francie, Polska, Švédska, Slovinska či Švýcarska.