Šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii navštívil Černobyl

Šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Rafael Grossi navštívil bývalou jadernou elektrárnu Černobyl, kde přesně před 36 lety došlo k havárii. Podle agentury AFP při tom sdělil, že tamní radiace je abnormální, agentura se však později opravila s tím, že situace je naopak normální. Na první zprávu reagovala předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová, podle níž není důvod se znepokojovat. „Nejsou to hodnoty, které by měly být zajímavé jinak než lokálně,“ napsala v úterý odpoledne na sociální síti Twitter.

„Situace byla absolutně nenormální a velice, velice nebezpečná,“ dodal Grossi k obsazení zařízení ruskými vojsky. K elektrárně ho v úterý doprovodil tým odborníků. Na místo donesli potřebné vybavení jako dozimetry a ochranné obleky a chystají se provést „radiologické a další kontroly“, uvedla MAAE. Opraví také dálkové monitorovací systémy, které přenášejí data z elektrárny do vídeňského sídla agentury. Přenos se přerušil krátce po začátku války.

Jaderná fyzička Dana Drábová během úterý dvakrát na Twitteru upozornila, že se podle ní v oblasti nejedná o hodnoty radiace, které by dávaly důvod k panice.

Areál jaderné elektrárny, která se nachází něco málo přes sto kilometrů severně od Kyjeva a nedaleko běloruských hranic, padl do rukou ruských vojáků první den invaze, 24. února. Okupanti se odtud stáhli 31. března.

Situace se od té doby postupně vrátila do normálního stavu, napsala agentura AFP s odkazem na denní hlášení MAAE, založené na informacích ukrajinských regulačních úřadů. Grossi Ukrajinu a tamní jaderná zařízení navštívil už na konci března, kdy napadené zemi slíbil technickou pomoc.

Omyl s vyjádřením se stal v den 36. výročí od nejhorší neválečné jaderné katastrofy v dějinách lidstva. Vzpomínky na havárii tak vystřídal strach z další katastrofy. Zejména poté, co útočící ruská vojska ostřelovala v Záporoží jinou ukrajinskou jadernou elektrárnu a Černobyl krátce obsadila. V Černobylu několikrát vypadl elektrický proud, který zajišťuje chlazení odstaveného reaktoru.

Starosta nedalekého Slavutyče Jurij Fomičev se sám na čas ocitl v ruském zajetí. Podle něj okupační jednotky nechápaly nebezpečí, které hrozí jim i světu. „V zamořené zóně platí pravidla, která se nesmí porušovat. Je třeba se chránit, není možné neumět se chovat. A oni si vykopali zákopy v Červeném lese, v té nejzamořenější zóně,“ řekl. 

Události: Výročí Černobylu (zdroj: ČT24)