Norsko po ruské havárii naměřilo v ovzduší radioaktivní jód. Zdroj je neznámý

Norský úřad pro radiaci a jadernou bezpečnost (DSA) zaznamenal v ovzduší na hranici s Ruskem nevelký výskyt radioaktivního jódu, který může souviset s nedávnou havárií ruské rakety. Exploze, která minulý týden otřásla plošinou v Bílém moři u vesnice Ňonoksa, zabila nejméně pět lidí.

Exploze ve vojenském prostoru v Archangelské oblasti nedaleko přístavu Severodvinsk, kde se nacházejí dvě velké ruské armádní loděnice – SevMaš a Zvjozdočka – se stala minulý týden ve středu. Norská měření vykázala radioaktivní jód v ovzduší v následujících třech dnech.

Výskyt zaznamenala meteorologická stanice v norské lokalitě Svanhovd těsně u ruských hranic, která je od místa exploze vzdálena asi 670 kilometrů severozápadním směrem.  

Norsko podobné hodnoty zaznamenává šestkrát ročně

Úřad DSA vydal prohlášení, podle něhož nelze určit, zda zvýšený výskyt radioaktivní látky s ruskou havárií souvisí. Monitoring ovzduší se na ruských hranicích provádí pravidelně a mírně zvýšený výskyt radioaktivního jódu bývá zaznamenán zhruba šestkrát ročně. Příčiny nejsou jasné.

Samotný radioaktivní jód není indikátorem, ze kterého by se dalo něco vyvozovat. Protože takováto malá množství jódu se v ovzduší nad Evropou – a i v tom Norsku – vyskytnou několikrát do roka a jen velmi zřídkakdy se je podaří ztotožnit s nějakým konkrétním zdrojem.
Dana Drábová
předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost

Agentura TASS s odkazem na ruskou státní meteorologickou službu Rosgidromet dříve uvedla, že úroveň radiace v oblasti Severodvinsku vzrostla po explozi přechodně až šestnáctkrát nad běžný stav.

Ruské ministerstvo obrany přitom po incidentu tvrdilo, že hodnoty radiace zůstaly po nehodě na běžné úrovni, vedení města Severodvinsk na severu země ale od začátku tvrdilo, že došlo k přechodnému výkyvu. Vyšší hodnoty totiž ukazovaly i displeje dozimetrů obyvatel města. Radnice doporučila, aby nevycházeli z domů, později ale zprávy z jejího webu zmizely.

Úřady také na celý měsíc uzavřely pro civilní lodě Dvinský záliv. Údajně jako preventivní opatření kvůli místnímu rybolovu, protože do těchto vod se mohlo dostat vysoce toxické raketové palivo.